Deze 6,5 kilometer lange stadswandeling door Haarlem brengt je langs mijn favoriete hotspots, winkels, bezienswaardigheden en uitzichtpunten. Van leuke winkeltjes en concept stores tot de gezelligste terrassen! En natuurlijk nemen we ook her en der een typisch Haarlems hofje mee. Wandel je mee?
Onze stadswandeling door Haarlem begint bij het Centraal Station en eindigt in de karakteristieke Sint Bavo Basiliek, die ook wel de Koepelkathedraal genoemd wordt. De St. Bavo Basiliek moet je overigens niet verwarren met de Sint Bavokerk, die je midden op de Grote Markt in Haarlem vindt.
Download hier de routebeschrijving van deze gratis stadswandeling door Haarlem!. Let op: De nummers op de stadswandeling corresponderen met de beschrijvingen in dit blog. De nummers 1 tot en met 6 op het plattegrondje hier onder markeert het aantal kilometers.
PS. In de routebeschrijving staat nr. 1 (Het Dolhuys) nog niet genoemd en vind je bij nr. 2 nog de beschrijving van een vintage woonwinkel die helaas niet meer in Haarlem gevestigd is. De routebeschrijving wordt zo snel mogelijk aangepast!
1. Het Dolhuys
Aan de achterzijde van het station vind je Het Dolhuys: een voormalig psychiatrisch instituut waar je nu het Museum van de Geest vindt en dat helemaal over de menselijke psychiatrie handelt. In het oudste deel van het pand zat oorspronkelijk een tehuis voor mensen met lepra, die indertijd naar buiten de stadsmuren verbannen werden. Nadat de ziekte lepra uit Nederland verbannen was, werd het gebouw gebruikt als ‘dolhuys’ voor mensen met een psychiatrische aandoening.
Een bijzonder museum om je dagje Haarlem mee te beginnen!
Vanaf Het Dolhuys lopen we via het station naar het Stationsplein voor een koffiestop.
1. Ontbijten bij Westhoff
We beginnen deze dag met een ontbijtje bij Westhoff, dat je op het Stationsplein vindt. Een leuke lunchroom met zelfs een terrasje er bij. Doordeweeks kun je hier trouwens ook met je laptop terecht; een deel van Westhoff is dan beschikbaar als werkplek.
Westhoff, Kruisweg 22
3. Spellenhuis Haarlem / The Boardroom Café
De naam van Spellenhuis Haarlem spreekt natuurlijk voor zich: in deze winkel kun je allerhande bord- en kaartspelen kopen. Het leuke en bijzondere aan deze winkel is dat er ook een café bij zit, waar je met vrienden spellen kunt spelen. Erg leuk om nieuwe spellen uit te proberen zonder dat je direct (dure) games moet kopen.
Spellenhuis Haarlem, Kruisweg 60
We lopen de Kruisweg verder uit, steken de brede Parklaan over en passeren vervolgens de brug over de Nieuwe Gracht. Een prachtig doorkijkje naar beide kanten!
4. Broekhof, de Slagersdochter
Aan je rechterhand zit weer een leuk en uniek adresje: de delicatessezaak Broekhof, de Slagersdochter. Hier koop je heerlijke worst en vleeswaren voor je borrel maar je vindt er ook genoeg andere producten zoals kaas, vis, taartjes en bieren.
Broekhof, de Slagersdochter, Kruisstraat 4
Vlak na deze bijzondere slagerij slaan we rechtsaf, de Nassaustraat in. Even verderop steken we de Nassaulaan over en vervolgen het smalle straatje met de bocht mee naar links. De Kraaienhorst gaat even later over in de Witte Herenstraat; deze straat werd genoemd naar de monniken uit het Norbertijnerklooster, die altijd in het wit gekleed waren. Aan de Witte Herenstraat vind je twee hofjes.
5. Het Luthers Hofje en het Frans Loenenhofje
Onze wandelroute gaat niet alle hofjes van Haarlem langs; daarvoor is er een speciale Haarlemse Hofjes Wandeling. Maar helemaal negeren kunnen we de hofjes natuurlijk niet want deze vormen een belangrijk onderdeel van het cultureel erfgoed van Haarlem.
Het Luthers Hofje ligt naast de Lutherse kerk en was vanaf 1615 een hofje voor oudere dames uit de Lutherse gemeente.
Naast het Luthers Hofje ligt het Frans Loenenhofje. Dit stamt uit ongeveer dezelfde tijd (1607) en is gebouwd op grond die eerst toebehoorde aan het Norbertijnenklooster.
Beide hofjes zijn gewoon nog bewoond dus respecteer tijdens je bezoek natuurlijk de leefruimte en de rust van de bewoners.
We lopen de Witte Herenstraat verder uit en komen op de Zijlstraat. Kringloopliefhebbers vinden rechts een grote kringloopwinkel: RataPlan. De wandelroute gaat echter schuin rechtdoor, de Korte Zijlstraat door. Aan het einde sla je linksaf op de Raak en even later ga je rechtsaf, het Achterlangs op. Je ziet iets verderop de woonwinkel HomeStock zitten.
6. Homestock Haarlem
Wat een toffe woonwinkel is dit! Je vindt bij Homestock prachtige meubels, velvet bankstellen, hippe stoelen, leuke accessoires en nog veel meer! Omdat ons klushuis pas over een paar maanden klaar is, wil ik nog niet teveel dingen aanschaffen maar ik heb alvast een paar hele mooie lampen op mijn verlanglijstje gezet!
Naast de fysieke winkel in Haarlem hebben ze ook een webshop, dus ook daar kun je ongetwijfeld genoeg leuke dingen vinden!
Homestock Haarlem, Drossestraat 16-22
Als je de Achterlangs iets verder doorloopt en je slaat dan rechtsaf, dan kom je bij de bekendste hotspot van Haarlem: de Jopenkerk. Persoonlijk heb ik er wat moeite mee als een kerkgebouw omgetoverd wordt tot brouwerij dus ik laat de Jopenkerk liever links (of in dit geval rechts) liggen.
7. Raaks Halle
Aan de overkant van Homestock vind je nog een bijzonder adresje: Raaks Halle. In dit pand vind je een aantal shop-in-shops: ondernemers die een deel van deze winkel huren om hun producten te verkopen. Dat zorgt voor een leuk en gemêleerd aanbod: van woonaccessoires tot kinderkleding en van plantjes tot lederwaren.
Hoewel sommige ondernemers een vaste plek hebben, zijn er andere plekken die regelmatig wisselen van eigenaar dus het aanbod is elke keer weer anders.
Raaks Halle, Drossestraat 2
We lopen de Drossestraat verder uit richting de Gedempte Oude Gracht. De naam zegt het natuurlijk al: ooit was dit een oude stadsgracht. Ooit vormde deze Oude Gracht de grens van de stad Haarlem. Toen het Haarlemmermeer gedempt werd, stroomde het Spaarne niet meer zo snel als vroeger en dat zorgde voor onprettige geurtjes in sommige grachten, waaronder de Oude Gracht. Ondanks dat men in die tijd wel wat gewend was, was de stank blijkbaar dusdanig, dat men de gracht maar drooggelegd heeft!
Aan de overkant van de Gedempte Oude Gracht zie je twee schitterende oude geveltjes. Prachtig! Onze stadswandeling slaat echter rechtsaf, tot we een paar meter verderop bij een hele leuke hotspot uitkomen!
8. Frenchie
Zin in een lekker ontbijtje, een goede koffie of een heerlijke lunch? Frenchie is een heel fijn adresje aan de Gedempte Oude Gracht. Aan de voorkant van het schitterende oude pandje is een klein terrasje, dat helaas al snel vol zit. Het is echter geen straf om binnen te zitten want het interieur van Frenchie is ook ontzettend leuk! Een aanrader!
De menukaart is heel gevarieerd en het ‘charchuterie plateau’ ziet er uit om te watertanden! Van dinsdag tot en met zaterdag is het ook mogelijk om bij Frenchie te dineren waarbij er (uiteraard) gerechten uit de Franse keuken op de menukaart staan.
Frenchie, Gedempte Oude Gracht 46
Na Frenchie lopen we iets verder door, tot je rechtsaf de Botermarkt op kunt. Een luguber weetje: ooit stond hier het Oude Gasthuis met het bijbehorende Gasthuiskerkhof. In 1576 heerste er een hele grote brand in Haarlem, die het gasthuis en kerkhof vernietigde. In het Archeologisch Museum Haarlem liggen nog botten die hier gevonden zijn. In het boekje ‘Tot op het bot’ kun je hier alles over lezen!
9. Café De Gooth
Wij kiezen er voor om niet teveel aan deze naargeestige geschiedenis te denken en genieten liever van de gezelligheid die de Botermarkt tegenwoordig geeft. Het plein is namelijk mooi opgeknapt en je vindt hier een hele rij leuke hotspots met een gezellig terras voor de deur.
Café De Gooth is geen uitzonderlijk adresje, maar wel gewoon een leuk terras en een eenvoudige menukaart. Een fijn adresje om bijvoorbeeld op zaterdagochtend je weekend te beginnen. De cheesecake is zeker een aanrader!
Café De Gooth, Botermarkt 19
Als je aan het einde van de Botermarkt linksaf slaat, kom je bij het Brouwershofje. Ook het oorspronkelijke Brouwershofje ging in vlammen op bij de brand van 1576, maar werd herbouwd. Tegenwoordig is het een idyllisch plekje in de stad.
De stadswandeling brengt ons weer terug over de Botermarkt naar de Gedempte Oude Gracht, die we oversteken. We lopen de Koningsstraat in. Aan de linkerkant, op nummer 34, vind je het adresje Sjakies. De winkel ziet er aan de buitenkant leuk uit, maar lees, voordat je naar binnen gaat, even de recensies op Google door… Ik heb deze winkel maar even overgeslagen!
10. NYHAVN Conceptstore
Ik heb een leuker adresje voor je: de mooie conceptstore NYHAVN. Wat een leuke winkel is dit! Allerhande (duurzame) woon- en lifestyleproducten; je wordt hier wel een beetje hebberig van! 🙂 Het is echt een leuke winkel om rond te neuzen.
Aan de borden te zien is er ook een soort van café bij NYHAVN, hoewel ik geen tafeltjes en stoelen zag staan. Wellicht kun je op de prachtige bank voor de winkel zitten?
Conceptstore NYHAVN, Koningstraat 15
We lopen de Koningstraat verder uit en komen dan op de Grote Markt. Voordat we hier verder rondkijken, maken we even een uitstapje naar de Barteljorisstraat, waar het Corrie ten Boom-huis is.
11. Corrie ten Boom Museum
Voordat je het Corrie ten Boom Museum bezoekt, moet je wel eerst het indrukwekkende boek De Schuilplaats gelezen hebben (of de film The Hiding Place gezien). De familie Ten Boom runde hier vanaf 1837 een klokken- en horlogewinkel. Corrie is een kleinkind van de oprichter en vertelt in De Schuilplaats over de roerige jaren in de Tweede Wereldoorlog. De familie Ten Boom is heel actief in het verzet en neemt ook de nodige onderduikers in huis. Hiervoor is er een vernuftige schuilplaats in huis gemaakt. De familie wordt echter verraden en in februari 1944 valt de SD het huis binnen.
Corrie en haar zus Betsie worden via de gevangenis in Scheveningen en Kamp Vught naar concentratiekamp Ravensbrück gedeporteerd. Betsie sterft in Ravensbrück, Corrie wordt op bijzondere wijze in december 1944 vrijgelaten. Later zal zij de wereld rondreizen om te spreken over haar ervaringen en schrijft zij diverse boeken om te getuigen van haar geloof.
Het is heel bijzonder om het Corrie ten Boom-huis te bezoeken als je het boek gelezen hebt. Het huis is nog in originele staat. Het is verplicht om vooraf te reserveren; je kunt het huis alleen bezoeken met een rondleiding. Toegang is gratis.
Corrie ten Boom Museum, Barteljorisstraat 19
We lopen weer terug naar de Grote Markt en slaan daar linksaf. De Grote Markt wordt gedomineerd door de Grote of Sint Bavo Kerk. Heb je genoeg tijd? Breng dan zeker een bezoek aan de fraaie oude kerk (zondag gesloten). Op zaterdagen is er vaak een rondleiding die je ook naar de zolders en de toren brengt.
Tegenover de kerk zit één van mijn favoriete hotspots in Haarlem.
12. Grand Café Brinkmann
Dit is echt een bijzondere plek om wat te eten en/of te drinken! Grand Café Brinkmann heeft een hele geschiedenis. De twee Duitse broers Joseph Otto en Heinrich Brinkmann openden in de 19e eeuw een café-restaurant op de Grote Markt en bouwden het uit tot een compleet imperium met allerlei uitgaansgelegenheden.
Diverse omliggende panden werden opgekocht door de ondernemende broers en naast het café-restaurant kon je hier ook naar de bioscoop of het theater en was er een biljartzaal en kegelbaan. Brinkmann was in 1880 één van de zaken met de hoogste alcoholverkoop, dus het was er ongetwijfeld erg gezellig! De bollenboeren uit de omgeving kwamen vaak per automobiel naar Brinkmann, dus om hen van dienst te zijn, werd er ook een garage geopend met later zelfs een taxiservice (met drie elektrische auto’s!).
In de kelder van restaurant Brinkmann vergaderde de Haarlemse Sociëteit Teisterband, waarvan Godfried Bomans eerste president was. Er werden diverse literaire avonden in Brinkmann georganiseerd. Dat hield echter de ondergang van Brinkmann niet tegen; om diverse redenen verloor het zijn aantrekkingskracht.
In 1970 sloot het zijn deuren, maar even later werd er opnieuw een Grand Café Brinkmann geopend in het huidige pand. Met de hoge plafonds en fraaie glas in lood-ramen ziet het er heel stijlvol uit! Het terras is een fijne en populaire plek om op een zonnige dag te zitten.
Grandcafé Brinkmann, Grote Markt 13
We lopen langs de Grote Kerk op en slaan dan linksaf, de Jansstraat in.
13. De Wijngaardtuin
Midden in het drukke centrum van Haarlem, waar het een komen en gaan is van fietsers en voetgangers, vind je deze groene oase van rust. Na 75 meter kun je linksaf slaan in de Jansstraat en loop je de Wijngaardtuin in. Deze openbare stadstuin is niet zo bekend en daarom is het er heerlijk rustig. Als je in de tuin staat en je draait je om, dan zie je de Grote Kerk prachtig achter je liggen. In de Wijngaardtuin staat een beeld van Godfried Bomans.
Een fijne plek om op een zonnige dag met een boek te zitten!
We lopen terug naar de Jansstraat en slaan dan linksaf. Even later rechtsaf, de Lombardsteeg in en aan het einde weer linksaf, de Lange Begijnestraat in.
14. De Waalse Kerk
Je loopt nu tegen de Waalse Kerk aan. Dit is de oudste kerk van Haarlem en daarom natuurlijk de moeite waard om in onze stadswandeling Haarlem op te nemen!
De kerk is rond 1348 gebouwd en in de kerk vind je dan ook nog hele oude fresco’s op de muur. Het gebouw werd eind 16e eeuw aan Franstalige protestanten toegewezen en deze vluchtelingen (waaronder de Franse hugenoten) vormden de Waalse gemeente. Nog steeds worden er in deze oude kerk Franstalige kerkdiensten en andere activiteiten gehouden, hoewel de Waalse gemeente tegenwoordig onderdeel is van de PKN.
Waalse Kerk Haarlem, Begijnhof 30
We lopen weer iets terug in de Lange Begijnestraat, slaan dan linksaf de Korte Begijnestraat in en komen uit op de Bakenessegracht.
15. Hofje van Bakenes
Dit stadsdeel rondom de Bakenessergracht heet Bakenes en is één van de oudste (wellicht zelfs het oudste) stadsdelen van Haarlem.
Op de Bakenessergracht gaan we even rechtsaf en vinden dan tussen huisnummers 64 en 68 de toegangspoort naar het Hofje van Bakenes. Dit is het oudste hofje van Haarlem en zelfs het oudste nog bestaande hofje van Nederland. Er staat een grappig raadsel op de gevel: ‘Ingang vant gesticht van Dirck van Baekenes, voor vrouwen acht en twee mael ses’. Uit dit raadsel kan zowel 20 komen als 60; het hofje telt 20 huisjes en de leeftijdsgrens voor bewoonsters van het Hofje van Bakenes is 60.
We gaan weer terug naar de Bakenessergracht en naar de Begijnebrug. Die steken we over, lopen nu rechtsaf langs de andere kant van de Bakenessegracht en gaan dan de eerste links, de Vrouwestraat in.
Rechts zie je eerst de oude Christelijke school in een schitterend pand, en even later de Bakenesserkerk. Ooit stond hier in de 13e eeuw een houten kapel. De toren van de Bakenesserkerk is heel fraai en wordt wel de ’tweelingtoren’ van de St. Bavo Kerk genoemd. Tegenwoordig is er een kantoor van de gemeente Haarlem in gevestigd.
Op Het Krom weer rechtsaf; je kunt even doorlopen naar Teylers Hofje, of anders de stadswandeling volgen en linksaf, de Valkestraat in. We komen nu uit bij het Spaarne.
16. Molen De Adriaan
Vanaf hier hebben we prachtig uitzicht op Molen De Adriaan en het gezellige terras van Restaurant Zuidam, dat pal onder de molen ligt. Op zonnige weekenddagen is het een levendige boel op het Spaarne met bootjes die af en aan varen.
Molen De Adriaan is gebouwd op de restanten van een oude verdedigingstoren. Op de website van de molen zie je nog mooie plaatjes van de oude toren. De molen is in 1778 op het onderstel van de verdedigingstoren gebouwd, zodat de wieken zo hoog boven de stad uitkomen dat ze eerder wind vangen. Een geniaal ontwerp dus!
In De Adriaan werd achtereenvolgens tufsteen, schelpen en eikenschors, tabak en koren gemalen. In 1932 werd de molen door een brand verwoest en pas zeventig jaar later (in 2002) werd de molen opnieuw geopend.
Molen De Adriaan, Papentorenvest 1A
17. Koepelgevangenis Haarlem
Vanaf de molen vervolgen we onze weg over de ventweg van de Papentorenvest, langs de oude Koepelgevangenis. Dit is naast Arnhem en Breda één van de drie koepelgevangenissen van Nederland en het schijnt dat Willem Holleeder hier nog gezeten heeft.
In 2016 werd de gevangenis gesloten en tijdelijk gebruikt voor de opvang van vluchtelingen uit Syrië. Het karakteristieke gebouw wordt nu verbouwd om er studentenwoningen, sociale huurwoningen, een onderwijsinstelling, een bioscoop, werkplekken, horeca en groen te realiseren. Het zal ongetwijfeld prachtig worden want het is een heel karakteristiek gebouw!
18. Amsterdamse Poort
We vervolgen de ventweg die om de bocht Oostvest heet en komen dan uit bij de Amsterdamse Poort, nog zo’n blikvanger in Haarlem. Oorspronkelijk was dit een oude stadspoort op de route Haarlem – Amsterdam. Er waren ooit 12 van zulke poorten maar de Amsterdamse Poort is de enige die nog over is. Wie vanuit Haarlem naar Amsterdam reisde, kwam na drie uur lopen aan bij de Haarlemmerpoort op het Haarlemmerplein.
Toen de Spanjaarden Haarlem aanvielen tijdens de Tachtigjarige Oorlog, schijnt de beroemde Kenau Simonsdochter Hasselaer in de buurt van deze poort meegevochten hebben om de aanval af te slaan. Een historische plek dus!
Via de Spaarnwouderstraat en de Burgwal lopen we verder. Let op het schitterende smalle huisje op nummer 56 van de Burgwal: wat een fraai pandje!
De Burgwal komt uiteindelijk uit op de Lange Brug, vanaf waar je een schitterend uitzicht hebt op het Spaarne met de Grote Kerk op de achtergrond. Een fotogeniek plekje!
19. Bar Wolkers
We lopen een stukje met het Spaarne mee richting het centrum en vinden dan Bar Wolkers op de hoek van de Gedempte Oude Gracht. Niet alleen het terras van deze hotspot is een hele leuke plek, maar binnen ziet het er ook heel tof uit! Een beetje knus huiskamergevoel met prachtig hoge ramen; heel mooi!
Omdat het zo’n zonnige dag is kies ik voor een plekje op het mini-terrasje aan de voorkant, hoewel er ook een leuk en groot terras aan de overkant van de weg is, aan het Spaarne. Wat een fijn adresje is dit!
Bar Wolkers, Gedempte Oude Gracht 139
Om de stadswandeling door Haarlem weer te vervolgen, lopen we een stukje de Gedempte Oude Gracht in en slaan even later linksaf, het Groot Heiligland in. Dit is één van de vele prachtige en idyllische straatjes van Haarlem. Aan het Groot Heiligland bevinden zich ook het Frans Hals Museum en Museum Haarlem.
Aan het einde slaan de we op de Gasthuisvest rechtsaf. Iets verderop gaan we op de Grote Houtstraat weer rechtsaf voor één van mijn favoriete hotspots in Haarlem!
20. Hofje zonder zorgen
Dit is echt een fantastische hotspot! Zet deze zeker op je lijst voor je ontbijt, lunch of borrel!
Aan de Grote Houtstraat vind je vooral de bekende winkelketens maar tussen al die grote namen, zit dit leuke café in een prachtig 15e eeuws pand. Het terras aan de voorkant is al leuk met uitzicht op de levendige Grote Houtstraat. Loop echter vooral door naar de ruimte achterin, vanaf waar de hoge ramen uitzicht bieden op de Proveniershof, het grootste hofje van Haarlem.
Ik at hier een heerlijk broodje carpaccio maar kom graag nog eens terug voor de veelbelovende high tea! Wat een pareltje!
Loop na afloop even de naastgelegen conceptstore Aap en Poes binnen voor leuke snuisterijen. Links van Aap en Poes vind je de poort naar het Proveniershofje.
Hofje zonder zorgen, Grote Houtstraat 142A
21. Korte Houtstraat: het mooiste straatje van Haarlem?
We lopen een stukje terug in de Grote Houtstraat en slaan dan rechtsaf, de Korte Houtstraat in. Dit is echt een schitterend straatje en zou het meest gefotografeerde straatje van Haarlem zijn. Ik vind het er prachtig, door de groene aankleding ziet het er zo tof uit!
Op de hoek van de Korte Houtstraat en Korte Annastraat vind je nog een mooie muurschildering.
Je loopt vervolgens langs de Nieuwe Kerk. Dit is in Haarlem de eerste stenen kerk die na de Reformatie voor de protestanten gebouwd werd.
Kijk een stukje verderop, op het kruispunt Wilsonsplein en Gedempte Raamgracht, even achterom. Het huisje op Gedempte Raamgracht 69 is zó fotogeniek, vooral met de ouderwetse straatlantaarn er voor!
Als je het Wilsonsplein verder uitloopt, sla je aan het einde even kort linksaf en steek dan over bij het verkeerslicht, richting de Stadsschouwburg. Een heel bijzonder gebouw, erg mooi!
Loop links langs de Stadsschouwburg en steek de Leidsebrug over. Op de Leidsevaart sla je linksaf en even later ben je bij de enorme Sint Bavo Basiliek, ook wel de KoepelKathedraal genoemd.
22. De KoepelKathedraal
De KoepelKathedraal is een schitterende, indrukwekkende basiliek. Deze kathedraal is nog groter dan de Keulse Dom en heeft, naast de grote koepel, 12 torens. De kathedraal is gebouwd tussen 1895 en 1930.
Het is een beetje gek om zo’n enorme kathedraal niet in het centrum van een stad te zien. De hoofdingang ligt aan de achterkant en er is geen bijzonder plein voor de deur, alleen een moderne woonwijk met rijtjeshuizen. Eenmaal binnen zie je dat echter niet en is het gewoon een enorm grote kathedraal.
Tot 25 oktober 2020 kun je ‘De Wezens van de Kathedraal’ bezoeken; via steile en supersmalle wenteltrappen klim je omhoog in één van de torens en je loopt dan via een route over het dak naar een andere toren. Onderweg heb je zicht op de ‘Wezens van de Kathedraal’: fantasiebeelden die zich vlak onder je bevinden. Eerlijk gezegd vond ik het vooral leuk om zo hoog op het dak te mogen komen; de Wezens zie je allemaal van de achterkant en dan lijken ze eigenlijk allemaal op elkaar.
De route van ‘De Wezens van de Kathedraal’ brengt je uiteindelijk ook in de keldergewelven van de kathedraal, waar de Wezens ook in klein formaat te bewonderen zijn en je wel ziet wat ze uitbeelden. Ook is het wel tof om zo in de kelder onder de basiliek te lopen.
Omdat deze route niet gratis is (€ 7,50 p.p. online, aan de kassa € 8,50), zou ik persoonlijk liever aanraden om een ticket te kopen voor de torenbeklimming.
Desondanks is een bezoek aan de basiliek de moeite waard en een mooi eindpunt van je stadswandeling door Haarlem!
Kathedrale Basiliek St. Bavo, Leidsevaart 146
Sluit je stadswandeling af met een heerlijk diner!
Hoewel de stadswandeling door Haarlem ‘maar’ zo’n 6,5 kilometer is, ben je ongetwijfeld toch wel behoorlijk wat tijd kwijt omdat er zoveel te zien is. Daarom nog drie tips voor fijne restaurants om je stadswandeling mee af te sluiten!
23. Table 24
Dit is echt een superleuk restaurant, waar ik al eens een heel blog over geschreven heb, zó enthousiast ben ik over dit adresje. Table 24 zit in een heel leuk, smal pandje aan de Oude Groenmarkt, met een gezellig terras voor de deur. Je kijkt tegen de achterkant van de Grote Kerk aan.
Bij Table 24 kun je platters bestellen met overheerlijke hapjes en het eten smaakt hier echt waanzinnig goed! Ik kan je echt met stip de springrol pekingeend aanraden, net als de rendang kroket en de steak tartaar (en eigenlijk nog veel meer).
Ga je liever voor een ‘gewone’ maaltijd, dan zit je ook goed. Ik at hier ooit de Bavette en die was ongelofelijk lekker!
Table 24, Oude Groenmarkt 24
24. Erawan Thai Restaurant
Een heel ander restaurant, maar ook zeker een aanrader, is Erawan. Hier kun je echt heerlijk Thais eten! We gaan er regelmatig naar toe en ik blijf het een fantastisch adresje vinden.
Het eten is ontzettend goed en als voorgerecht is de Mix Erawan een aanrader: een platter met al hun voorgerechten. Yummie!
Erawan Thai Restaurant, Schagchelstraat 13, Haarlem
25. Ratatouille Food & Wine
Het is alweer een tijdje geleden dat ik bij Ratatouille at, maar hier kom je ook niet elke week. Niet dat het eten niet heerlijk is, maar het is geen goedkoop adresje. Dit restaurant heeft namelijk een Michelinster. Michelin noemde Ratatouille bij de uitreiking een voorbeeld voor de nieuwe generatie koks en restaurants.
Het is hier allemaal niet zo stijfjes en over-de-top als bij veel sterrenrestaurants wel het geval is. De sfeer is heel relaxt maar het eten is daarentegen ontzettend goed! Ik kan je aanbevelen om je te laten verrassen door de kok door het 4, 5, 6 of 7 gangen-menu te kiezen (prijs tussen de € 75,00 en € 105,00).
Het restaurant is in een prachtig pand aan het Spaarne gevestigd en uit eten gaan is hier echt een feestje!
Ratatouille, Spaarne 96
Overnachten in Haarlem?
Haarlem is zo’n leuke stad dat je eigenlijk aan een dag wat tekort komt. Maak er daarom een echte stedentrip van met een hotelovernachting. Dit zijn hele fijne hotels en B&B’s in het centrum van Haarlem:
- B&B Het Hart van Haarlem: prachtig kleurrijk B&B op een mooie locatie!
- Hotel Lion d’Or: Prettig hotel in boetiekstijl op 250 meter van het station
- Boutiquehotel Staats: Niet het goedkoopste adresje in de lijst maar wel superstijlvol!
- The niu Dairy: Een wat goedkoper maar toch prima hotel in het centrum
Lees in het blog van Travelmadness.nl meer handige tips over overnachten in Haarlem.
De routebeschrijving, die je hier kunt downloaden, heb ik zelf samengesteld. Zie je onjuistheden of missen er belangrijke punten volgens jou? Laat het mij gerust even weten!
Andere leuke Nederlandse steden ontdekken?
Haarlem is een leuke stad maar er zijn nog veel meer leuke plekken in Nederland voor een korte stedentrip. Ik bezocht de onderstaande steden en schreef er een blog over!
Bedankt dat je dit artikel wilde lezen! Hopelijk vond je het leuk!
Wil je nog meer (reis)inspiratie opdoen, meepraten over reisonderwerpen of op de hoogte blijven van mijn nieuwste artikelen?
Volg dan DitisAnne.nl op Facebook!
Lizette zegt
Het lijkt me wel een toffe wandeling. Had ik het maar eerder geweten. Vorige winter waren we redelijk spontaan in Haarlem. De hofjes heb ik wel ontdekt, maar ik wist niet zo goed hoe ik in beperkte tijd de stad een beetje leuk kon ontdekken. Met deze route had dat wel gekund. Het spelletjeshuis zou ook echt iets voor ons zijn.
Anne zegt
Ai, misschien een goede reden om nog een keertje terug te gaan? 🙂
Jacoba zegt
Haarlem is echt zo’n leuke stad! Ik ben er wel een paar keer geweest, maar heb blijkbaar veel van de highlights die je noemt gemist. Moet maar weer eens terug dus 😉 Mooie wandeling lijkt me dit!
Anne zegt
Ja, Haarlem is echt leuk! Elke keer als ik er ben, neem ik me ook voor om vaker te gaan, maar om een of andere reden komt er dan weer niet van.
Kelly zegt
Het is al wat jaartjes geleden dat ik in Haarlem was, maar ik vind het wel een onwijs leuke stad. Hele fijne stad om te shoppen! Vintage Adventures lijkt me erg leuk en het Spellenhuis ook.
Anne zegt
Ja, ik vind het ook echt een leuke stad, neem me ook zo vaak voor om er vaker naartoe te gaan maar om een of andere reden komt er niet zo vaak van.
Sanne zegt
Wat een uitgebreide blog en leuke tips. Ben al zo lang niet in Haarlem geweest!
Anne zegt
Dank je wel!! Een goede reden om weer eens te gaan?! ?
Anne zegt
Dank je wel voor het compliment, heb geloof ik nog nooit zoveel tijd aan één blog besteed maar was wel heel erg leuk om te doen!
Aniek zegt
Homestock Haarlem wil ik ook wel eens bezoeken! Hopelijk is ons huis ook snel klaar en kunnen we het gaan inrichten. En wat ziet Frenchie er ook uit als een fijn adres.
Anne - Ditisanne.nl zegt
Ah, dan kun je ongetwijfeld wel slagen bij Homestock! Vond het echt een leuk adresje!
Linda zegt
Haarlem is leuk! Ik kwam er wel eens in mijn studententijd. Heb alleen niet heel veel gezien, dus ik kom graag terug voor deze stadswandeling! Super leuk
Anne - Ditisanne.nl zegt
Leuk! Haarlem is inderdaad een hele toffe stad, ik kom er veel te weinig!