Het is twee maanden geleden dat we de sleutel van ons nieuwe huis kregen. Wat is er de afgelopen maanden allemaal gebeurd? We zijn druk aan het verbouwen in ons jaren ’20 huis, waarbij er de eerste weken vooral gesloopt werd. In dit blog een update en natuurlijk foto’s! Want hoe ziet een oud huis verbouwen er nu precies uit?
Nadat we op 15 juli de overdracht van de woning hadden, gingen we gelijk aan de slag. Diezelfde middag kwamen de aannemer, de elektricien, de installateur en de hovenier op bezoek om alles even door te nemen. Hoewel de tuin nu geen eerste prioriteit heeft, staan er een paar prachtige rododendrons in de tuin, die teveel doorgeschoten waren. Vandaar dat we een hovenier hebben gevraagd om ze weer in model te knippen, zodat ze volgend jaar weer prachtig bloeien!
![Badhuisweg jaren '20 huis](https://www.ditisanne.nl/wp-content/uploads/2020/07/IMG_20200502_001731_318.jpg)
Een hele zomervakantie slopen
Ik geef toe, dit was niet mijn meest idyllische zomervakantie ooit… We hadden allebei drie weken vrij en zijn bijna elke dag in het huis bezig geweest. Gelukkig kwamen er op de zaterdagen ook vrienden en familie helpen waardoor het uiteindelijk allemaal wel volgens schema ging. Zelfs ondanks een hittegolf, waardoor we met 35 graden aan het slopen waren…!
Het meeste (en stoffigste!) werk tijdens een oud huis verbouwen is wel het verwijderen van de plafonds. Boven de plafonds zit namelijk een laag stro: een isolatietechniek die veel in de jaren ’20 gebruikt werd. Dat betekent dus dat je met een koevoet in het plafond hakt en probeert zoveel mogelijk stro (met kalk) naar beneden te trekken. Ondanks onze mondkapjes en stofbrillen hebben we wel het nodige stof gehapt!
![Oud huis verbouwen](https://www.ditisanne.nl/wp-content/uploads/2020/07/Badhuisweg-plafond-960x695.png)
Daarnaast moest ook de rest van het huis gestript worden: radiatoren, vloerbedekking, behang, elektra- en cv-leidingen, de keuken…alles hebben we verwijderd tot alleen nog maar de muren en houten vloeren overbleven. En zelfs de houten vloer van de benedenverdieping ging er uit!
![Oud huis verbouwen](https://www.ditisanne.nl/wp-content/uploads/2020/09/20200829_155104-960x720.jpg)
Ook buiten aan de slag
We hebben niet alleen binnen geklust, maar ook buiten hebben we hard gewerkt. Al snel nadat we de sleutel hadden, tilde een grondwerker alle overtollige struiken uit de tuin. Zelf hebben we een oud schuurtje gesloopt, wat nog een flinke klus was!
Ook zijn we alvast begonnen met het schilderen van de nok, de daklijsten en het achterbalkon. De dame, die sinds de jaren ’30 in dit huis gewoon heeft, liet het houtwerk keurig door een schilder bijhouden, maar helaas is het huis na haar overlijden verschrikkelijk verwaarloosd. Enorm zonde, want daardoor kost het nu veel meer om alles op te knappen. Aan de achterkant zaten bijvoorbeeld twee hele karakteristieke stukken hout met bijzonder houtwerk, maar die waren helaas te veel verrot om te kunnen behouden.
Dat is dus het nadeel van een oud huis verbouwen maar het levert ook wel weer veel moois op!
![Tuinontwerp](https://www.ditisanne.nl/wp-content/uploads/2020/07/Tuin-Badhuisweg-6.jpg)
Een oud huis weer opbouwen
Aan het einde van de vakantie was gelukkig nagenoeg alles klaar wat gepland was. Een week later is de aannemer begonnen en hij zal alle grote projecten doen.
Na eerst een week inmeten en houtwerk bestellen voor de nieuwe openslaande deuren enzovoorts, was de nieuwe vloer het eerste project. Er is een betonvloer gestort, waar straks de vloerverwarming op komt en dan natuurlijk de toplaag.
![Oud huis verbouwen](https://www.ditisanne.nl/wp-content/uploads/2020/09/20200906_141711-960x720.jpg)
Op dit moment wordt er druk gewerkt aan raamwerken op de eerste verdieping om een nieuwe muur te maken tussen twee slaapkamers. Ook maken ze latten tegen de schuine kant waar isolatiemateriaal achter komt. We hebben besloten om het plafond van onze eigen slaapkamer helemaal open te laten tot de nok, voor een mooi ruimtelijk effect!
![Oud huis verbouwen](https://www.ditisanne.nl/wp-content/uploads/2020/09/IMG-20200916-WA0002.jpg)
Straks worden ook de andere buitenmuren geïsoleerd, worden kozijnen opgeknapt of vervangen, komt er dubbel glas in, wordt er een badkamer en een nieuwe keuken geplaatst en de plafonds weer dichtgemaakt. Daarnaast is er voor onszelf natuurlijk ook nog het nodige schilderwerk te doen.
We hopen dat de aannemer rond half januari klaar is, zodat we dan nog een maand hebben om te schilderen en af te werken.
![Oud huis verbouwen](https://www.ditisanne.nl/wp-content/uploads/2020/09/20200812_104015-960x720.jpg)
Onze taak: eindeloos winkelen
Nu de aannemer bezig is, kunnen wij zelf niet zo heel veel doen. Af en toe gaat Jeroen nog wel een dagje naar Apeldoorn om wat te schilderen, omdat er nu een hoge steiger aan de voorkant staat.
Verder zijn we vooral ook druk met dingen uitzoeken. We willen graag een pvc-vloer, omdat dit de warmte van de vloerverwarming goed geleidt. We hebben nu hele mooie stalen gezien van een licht eiken visgraatvloer. Daarnaast komt er een houtkachel, dus ook die moet natuurlijk uitgezocht worden.
De keuken hebben we een paar weken geleden besteld; met de badkamer zijn we nog bezig. Verder lopen we af en toe een meubelwinkel binnen om alvast wat te oriënteren op de nieuwe meubels die we nodig hebben.
![Oud huis verbouwen](https://www.ditisanne.nl/wp-content/uploads/2020/09/20200822_124455-960x720.jpg)
Ook een oud huis verbouwen?
Er wordt vaak aan ons gevraagd: heb je al spijt? Maar nee, hoewel we vaak als grapje tegen elkaar zeggen (vooral op een zwaar klusmoment): ‘waar zijn we aan begonnen?’, hebben we nog geen moment spijt. Ik kan het dus absoluut aanraden om een oud huis te verbouwen. Het is namelijk zo leuk dat je je huis helemaal naar eigen smaak en wensen kunt maken.
Natuurlijk hangt er wel een prijskaartje aan (daarover zo meteen meer), maar de aankoopprijs van een klushuis is natuurlijk ook een stuk lager. En hoe meer je zelf kunt doen, hoe goedkoper (of ‘minder duur’ het wordt)!
Zelf vind ik het heel tof om straks een huis te hebben waarvan ik exact weet hoe het huis er zonder plafonds en muren uitzag. Bovendien vind ik een oud huis zoveel sfeer hebben, wat je in een nieuwbouwwoning toch minder snel hebt. Kortom, ik kan het, ondanks alle verbouwingsperikelen, echt wel aanraden!
![Oud huis verbouwen](https://www.ditisanne.nl/wp-content/uploads/2020/09/20200808_144941-960x720.jpg)
De financiering van een oud huis
Om de financiering van ons huis te regelen hebben we een financieel adviseur in de arm genomen, bij hetzelfde kantoor als onze makelaar. Hij zocht alles voor ons uit, maar natuurlijk kun je zelf ook al genoeg voorwerk doen door de actuele rente hypotheek van verschillende aanbieders te vergelijken.
Kies je hypotheekvorm (bijvoorbeeld een lineaire hypotheek rente) en de rentevaste periode en je kunt dan de verschillen zien. Houd er rekening mee dat een offerte van een bank vaak maar drie of vier maanden geldig is; daarna betaal je een flink bedrag per extra maand om de offerte te verlengen. Staat je overdracht dus pas na een langere periode gepland, dan kan het zijn dat je wel een paar honderd euro extra betaalt. Je kunt natuurlijk ook pas later de offerte aanvragen, maar dan heb je kans dat de hypotheekrente in tussentijd verhoogd is en je uiteindelijk op lange termijn ook flink wat extra betaalt.
Een oud huis verbouwen kost misschien wat, maar is ook wel de moeite waard. Zou jij het zien zitten?
Vind je het leuk om de verbouwing van ons jaren ’20 huis te volgen? Op het Instagram-account @ditisanneshuis plaats ik regelmatig updates van de verbouwing!
Ook een jaren ’20 of jaren ’30 huis verbouwen? Of ben je benieuwd naar eerdere updates over ons huis? Lees dan ook deze blogs eens door:
- Help! We hebben een museum gekocht!
- Een oud huis kopen? Hier moet je op letten!
- Jaren ’20 huis verbouwen: Comfortabel en authentiek
- Een update van ons jaren ’20 huis na 5 maanden
- Een jaren ’30 huis verven: tips voor het mooiste resultaat!
![Oud huis verbouwen](https://www.ditisanne.nl/wp-content/uploads/2020/09/20200725_120644-960x719.jpg)
Dit artikel kan in samenwerking met een organisatie geschreven zijn en/of affiliate links bevatten. Desondanks kun je er op vertrouwen dat ik in dit artikel alleen mijn eigen mening deel. Lees hier meer over samenwerken met DitisAnne.nl.
Erg leuk om weer wat van je te horen Anne! Ik vind het ook belangrijk dat alles zo strak mogelijk is. Ik hoop nog meer te zien!