Sinds een paar weken zijn we de trotse eigenaren van een jaren ’20 huis. Hoewel het nu nog een bouwval is, hopen we straks dat het een prachtig, sfeervol huis wordt. De potentie is er zeker, nu de afwerking nog! Wil je ook een oud huis kopen, let er dan wel op dat sommige dingen anders zijn dan in een nieuwbouw-woning.
Het kopen van een jaren ’30 huis (huizen tussen 1920 en 1940 gebouwd) wordt steeds populairder. Authentieke dingen, zoals ensuite deuren en ouderwetse deurgrepen, komen ook in nieuwbouwwoningen gewoon weer terug en heel wat nieuwbouwhuizen worden in jaren ’30 stijl gebouwd. Maar natuurlijk kan een ‘in oude stijl gebouwd’ nieuwbouwhuis niet op tegen de aantrekkelijkheid van een jaren ’20 of jaren ’30 huis!
Ook wij zijn gezwicht voor de charme van een oud huis. Maar let wel op de volgende dingen voordat je een oud huis koopt!
Muurisolatie
Tenzij je een gerenoveerd huis koopt, kun je ervan uitgaan dat een jaren ’30 huis slecht geïsoleerd is. In ons geval hebben we een huis met een enkelsteensmuur, wat betekent dat er zelfs geen spouwmuur in zit. Vanaf eind jaren ’20 begon men met het bouwen van spouwmuren. In onze huizenzoektocht heb ik geleerd om te herkennen of een huis enkelsteens is of met spouw: bij een spouwmuur liggen alle bakstenen in dezelfde richting gelegd. Bij een enkelsteensmuur liggen de stenen om en om, zodat je eerst een lange baksteen ziet en vervolgens twee korte.
In het geval van een enkelsteensmuur zijn er een paar opties om je huis goed te isoleren. Je kunt aan de buitenkant enorme isolatieplaten met steenstrips laten aanbrengen, maar daarna krijgt je huis dus wel een ander uiterlijk.
Wij hebben ervoor gekozen om aan de binnenmuur PIR-platen aan te (laten) brengen. Gelukkig krijgen we een deel van deze kosten terug omdat muurisolatie onder een bepaalde, uitgebreide subsidieregeling valt. Zoek dit vooraf even goed uit, want hier zitten wel wat voorwaarden aan verbonden.
Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de muren niet te isoleren, maar dan gaan wel je stookkosten aanzienlijk omhoog!
Dubbel glas
Vanaf de jaren ’50 werd er dubbel glas in woningen gebruikt. Je begrijpt dat dit bij een oud huis dus nog niet het geval was! Omdat enkel glas echt niet comfortabel is, zul je dus toch wel dubbel glas in huis aan moeten leggen.
Omdat het vaak om heel wat ramen gaat, moet je deze investering dus zeker meenemen in je budget. Je koopt bijvoorbeeld online goedkoop dubbel glas van GlasGigant, maar houd er wel rekening mee dat dit ook geplaatst moet worden.
Ook het plaatsen van dubbel glas valt echter onder de voornoemde subsidieregeling dus hier kun je nog een leuk bedrag van terugkrijgen. Bovendien ga je met dubbel glas wel degelijk besparen op je stookkosten.
Glas in lood
Een jaren ’20 huis waar nog glas in lood in de ramen zit? Tof! Dit is echt een blikvanger in je huis!
Houd er echter wel rekening mee dat ook het oude glas in lood enkel glas betreft en dat het vaak door de jaren heen al wel wat beschadigd is. In ons huis zitten er namelijk al de nodige breuklijnen in het dubbel glas.
Je kunt ervoor kiezen om het glas in lood te laten renoveren. Maar het gekke is dat dit eigenlijk net zo duur is als het raam opnieuw laten maken. Bij renovatie moet de glaszetter namelijk alle glazen stukjes uit het lood peuteren, wat ook nogal een klusje is. Wij gaan daarom waarschijnlijk voor nieuw glas in lood.
Om het wel een ‘oude look’ te geven, kiezen wij ervoor om het heldere glas (dus niet de gekleurde delen) van monumentenglas te laten maken. Op de website van GlasGigant.nl wordt uitgebreid uitgelegd wat monumentenglas is en welke soorten er zijn. Kort samengevat komt het erop neer dat het wat ‘ouderwetser’ glas is, waar je nog wat reliëf en vertekeningen op ziet.
Electriciteit en CV
Koop je een niet-onderhouden huis uit de jaren ’20 of ’30? Houd er dan rekening mee dat er flink wat extra kosten bij komen voor het opnieuw aanleggen van elektriciteit en CV. Ook in ons huis was dit echt allemaal ontzettend oud en zag het er ook een beetje gevaarlijk uit.
Hetzelfde geldt voor de CV: laat, als je het niet zeker weet, eerst een bouwkundige keuring opmaken van de woning want het opnieuw aanleggen van elektriciteit en CV kan behoorlijk in de papieren lopen.
En naast het budget moet je er ook rekening mee houden dat het een flinke klus is om alle stopcontacten en elektriciteitsdraden van de muur te schroeven. Wij hadden hier niet echt over nagedacht en niet in onze planning opgenomen maar het kost wel behoorlijk wat tijd!
Stro boven het plafond, jute op de muur
Wil je je huis echt goed isoleren, dan moet je eigenlijk ook je plafonds vervangen. In hele oude huizen zit er een laag stro boven het plafond: een lekker klusje om te slopen! #not
Zorg echt voor goede mondkapjes en veiligheidsbrillen want als je het plafond sloopt, komt er een enorme stofwolk vrij. Niet fijn voor je longen en ogen dus zorg voor goede bescherming.
Als de plafonds eruit gehaald zijn, kan er opnieuw geïsoleerd worden, waarbij ook gelijk (indien nodig) de nieuwe elektriciteitsleidingen aangelegd kunnen worden.
En nog zo’n gekkigheid uit de jaren ’20: jute op de muur. Dit was het isolatiemateriaal uit die tijd! Ook in ons huis zitten er aan de binnenkant van alle buitenmuren latjes met daar overheen een laag jute gespannen, wat het vocht van de buitenmuur tegengaat. Met een stanleymes kun je dit er eenvoudig af snijden en vervangen voor goede muurisolatie.
Een oud huis kopen: niet alleen maar kommer en kwel!
Laat je echter door al deze horrorverhalen over stro en jute niet afschrikken! Er is ook wat positiefs te melden: veel oude huizen uit de jaren ’20 tot ’40 zijn ontzettend degelijk gebouwd en zijn vaak van hoge kwaliteit. Loop voordat je tot kopen overgaat nog wel een rondje rondom het huis om te zien of er scheuren in de muur zitten. Wij hebben een huis bezichtigd dat er op de foto’s prima uit zag, maar in werkelijkheid overal beschadigingen in de muren had.
Een oud huis kopen betekent echter ook dat je echt een sfeervolle woning koopt! En hoe meer authentieke details, hoe leuker het is. Ik schreef onlangs een artikel over de authentieke details in ons huis die we willen behouden (of juist niet). Kortom, het comfort van een nieuwbouwhuis kan niet tegen de charme van een jaren ’20 huis op!
Wil je meer lezen over wooninrichting en styling? Kijk dan eens op het splinternieuwe Woonblog No34 van mijn zus!
Vind je het leuk om de verbouwing van ons jaren ’20 huis te volgen? Op het Instagram-account @ditisanneshuis plaats ik regelmatig updates van de verbouwing!
Ook een jaren ’20 of jaren ’30 huis verbouwen? Of ben je benieuwd naar updates over ons huis? Lees dan ook deze blogs eens door:
- Help! We hebben een museum gekocht!
- Jaren ’20 huis verbouwen: Comfortabel en authentiek
- Een oud huis verbouwen: een update
- Een update van ons jaren ’20 huis na vijf maanden
- Een jaren ’30 huis verven: tips voor het mooiste resultaat!
Dit artikel kan in samenwerking met een organisatie geschreven zijn en/of affiliate links bevatten. Desondanks kun je er op vertrouwen dat ik in dit artikel volledig mijn eigen mening deel.
Geef een reactie