Yes! Deze week kregen we eindelijk de sleutel van ons nieuwe huis! Hoewel, als ik door de lege kamers van het huis dwaal, zakt de moed mij af en toe wel een beetje in de schoenen! Er moet zoveel gebeuren voor het huis weer bewoonbaar is! In dit blog vertel ik meer over hoe we ons jaren ’20 huis verbouwen zodat het weer comfortabel wonen is, maar met behoud van authentieke details.
Voor wie mijn vorige artikel ‘Help, we hebben een museum gekocht’ nog niet gelezen heeft: we hebben een huis uit 1921 gekocht, dat nog nagenoeg in de originele staat is. Dat betekent dat er nog jute onder het behang zit, stro boven de plafonds, een originele granito vloer en…een keuken uit 1921!
Hoe mooi en bijzonder het allemaal ook is, het huis is nu gewoon niet bewoonbaar. Er zit niet eens een badkamer in! De afgelopen maanden hebben we een uitgebreide planning gemaakt en bedacht welke authentieke details we willen behouden en welke, helaas, het veld moeten ruimen omdat we ons jaren ’20 huis toch ook comfortabel willen maken.
Een jaren ’20 keuken
Ja, de keuken is echt een museumstuk en ontzettend mooi en authentiek. Maar helaas gaat hij er toch uit! De keuken is namelijk maar 60 cm hoog, dus we komen zo’n 30 cm tekort! Ook zit er nu een enorme schouw in boven het gasfornuis, dus ook die halen we weg.
De deur van de gang naar de keuken maken we dicht, zodat we daardoor een L-vormige keuken kunnen nemen. Naar de woonkamer komt er een doorbraak van 1,5 meter zodat het een half open keuken wordt.
De kleur blauw van de huidige keuken is wel erg intens, maar we hebben er wel voor gekozen om onze nieuwe keuken in een lichtere, modernere tint blauw te nemen, zodat het ergens toch nog een knipoog naar het verleden is. Ook de prachtige blauwe deuromlijsting en raamomlijsting gaan we in de kleur van de nieuwe keuken verven, zodat het toch nog een beetje de huidige authentieke uitstraling houdt.
In dit blogartikel lees je meer over het ontwerpen van een nieuwe keuken.
Ensuite deuren
Als er iets typisch jaren ’20 en ’30 is, is het wel de ensuite. De schuifdeuren die voor- en achterkamer van elkaar scheiden. Wij hebben geluk want we hebben zelfs twee paar ensuite-deuren: ook de serre is via schuifdeuren te bereiken.
Omdat onze woonkamer niet heel groot is, hebben we (helaas, met pijn in het hart!!) de beslissing genomen om de voorste ensuite-deuren er uit te halen, zodat voor- en achterkamer een geheel wordt. Zouden we dat niet doen, dan is vooral de voorkamer heel klein en propperig.
De achterste ensuite-deuren vinden we eigenlijk nog iets mooier dus die blijven gelukkig wel bewaard!
Glas-in-lood
Dit zijn, met de ensuite-deuren, mijn favoriete authentieke details in huis! Hoewel we het glas-in-lood niet overal meer laten terugkomen, laten we ze voor een groot deel restaureren / vernieuwen en in dubbel glas terugkomen. In de huidige ramen zit nogal dof en ondoorzichtig glas; dit laten we waarschijnlijk wel vervangen voor helder monumentenglas, zodat we hopelijk daarmee nog wat meer licht in de kamer krijgen.
Vooralsnog is het ons idee om het glas-in-lood in de woonkamer, hal en keuken terug te laten komen; op de eerste verdieping vervangen we het voor gewoon glas.
Verder zit er naast de trap een enorm groot glas-in-loodraam, dat nu dichtgetimmerd zit aan de binnenkant, omdat het raam beschadigd is. We laten dit raam opnieuw maken en ik denk dat het echt een schitterende blikvanger gaat worden vanuit de hal!
Granito vloer in de hal
In de hal ligt een typische jaren ’20 granito vloer: zwartbruinwit in het midden en een rode rand er omheen. Dat rood is behoorlijk uniek; de meeste granitovloeren hebben een zwarte rand. Eerlijk gezegd had ik zelf ook iets liever zwart gehad, om de simpele reden dat het best nog lastig is om een kleur voor de muren te bedenken die goed bij het rood past.
Maar we zijn wel heel blij met de granito vloer, omdat het zo authentiek is voor de jaren ’20 en ’30. Dus we klagen zeker niet!
Het is het idee om de vloer straks goed te poetsen met Marseillezeep; dit zou de vloer weer mooi moeten laten glanzen.
Een jaren ’20 huis isoleren
Tja, met de isolatie is het in een doorsnee jaren ’20 huis vaak niet zo goed gesteld. Ons huis heeft nog een enkelsteensmuur, wat betekent dat er niet eens een spouw in zit. Op de muren zitten latten getimmerd, waar jute overheen gespannen is en daar zit het stucwerk / behang overheen. De ramen zijn uiteraard nog enkel glas en in de plafonds zit er overal stro als isolatie.
We gaan de houten vloer van ons huis vervangen voor een betonvloer, zodat er gelijk geïsoleerd kan worden. Met natuurlijk vloerverwarming om het comfortabel te maken. De woonkamer, serre en bijkeuken zullen dus goed geisoleerd worden.
De ramen worden allemaal vervangen voor dubbel glas en het hout van de kozijnen knappen we op. In de serre en op de bovenverdieping komen nieuwe openslaande deuren.
Tot slot gaan we tussen de plafonds isoleren en komt er bijna overal goede muurisolatie.
Authentieke elementen
Natuurlijk zijn er nog veel meer authentieke elementen die bewaard blijven.
Ik vind onze deurbel echt fantastisch: een ouderwetse trekbel die met een ijzerdraadje naar een belletje gaat. En we hebben er zelfs twee: ook eentje aan de achterdeur omdat daar vroeger de bestellingen afgeleverd werden!
De trapleuning is heel mooi vormgegeven dus die gaan we ook zeker in stand houden. Wel met een ander kleurtje, want hij is nu een soort crème-achtig.
De deurkrukken boven zijn nog heel authentiek; op de begane grond lijken ze vervangen te zijn dus we gaan op zoek naar deurbeslag dat op het originele lijkt. Gelukkig wordt dat momenteel volop verkocht dus we gaan vast wel iets moois vinden.
En zo vinden we door het hele huis originele elementen, waarbij we steeds de afweging maken of we het kunnen houden of niet. In principe proberen we zoveel mogelijk te houden, tenzij het niet ten koste gaat van de leefbaarheid van het huis. Het moet straks een comfortabel huis worden, maar wel met prachtige herinneringen aan 1921!
Meer lezen over een jaren ’20 of jaren ’30 huis?
Ik heb onlangs het boek ‘Een jaren dertig huis: 1920-1940’ van Laura Roscam Abbing gelezen. Erg leuk en heel veel dingen ook heel herkenbaar. Het leuke van dit boek is dat je vaak ook leest waarom bepaalde dingen zo zijn: vaak zat er wel een (praktische of esthetische) reden achter.
Echt een aanrader als je zelf een jaren ’30 huis (uit de periode 1920 – 1940) hebt!
Vind je het leuk om de verbouwing van ons jaren ’20 huis te volgen? Op het Instagram-account @ditisanneshuis plaats ik regelmatig updates van de verbouwing!
Ook een jaren ’20 of jaren ’30 huis verbouwen? Of ben je benieuwd naar updates over ons huis? Lees dan ook deze blogs eens door:
Darina zegt
Prachtig de details! Ik hou van jaren 20 en 30 huizen, zoveel sfeer. Ik ben heel benieuwd naar het resultaat. Succes met de verbouwing.
Anne zegt
Dank je wel! Ben zelf ook echt superbenieuwd of het net zo gaat worden zoals we het in ons hoofd hebben! 🙂
Marie zegt
Leuk om hier te lezen over de verbouwing van je huis. Ik geloof ook dat het glas in lood raam erg mooi zal passen in een hal. Wij hebben deze zelf ook laten restaureren toen we ons huis kochten.
Hypotheek24 zegt
Klinkt als een heel gaaf project! Ik ben benieuwd welke oude details jullie zullen behouden en welke er door de verbouwing uit moeten… Groetjes Anne
Tara zegt
Wat een leuk artikel! Staat dit huis heel toevallig in Apeldoorn? Ik geloof dat ik jou fantastische ? keuken eens voorbij heb zien komen…. veel woonplezier!!
Anne zegt
Haha, toevallig inderdaad in Apeldoorn! 🙂 Wat grappig, maar hij was ook wel vrij markant inderdaad!
Dank je wel!