Follow me:
Terschelling

Terschelling: Tips voor een fijne vakantie op het eiland

Een van mijn favoriete vakantiebestemmingen in Nederland is het Waddeneiland Terschelling. De combinatie van de schitterende natuur, het fijne eilandgevoel en de uitstekende restaurants die je hier vindt, zorgen er voor dat ik heel graag weer eens naar dit eiland toe wil gaan. Dit zijn mijn favorieten op het eiland!

Het begint al als je de boot op stapt. Je waait lekker uit op de boot en bent gelijk al in de vakantiestemming! Maar wat ga je allemaal doen op Terschelling?

Terschelling

Huur een fiets

Omdat Terschelling niet zo groot is, kun je het eiland prima per fiets verkennen. Er ligt zo’n 70 kilometer aan prachtige fietspaden over het eiland waar je fijn kunt fietsen. Regelmatig kom je leuke hotspots tegen of picknickbanken om even uit te rusten. Maak zeker gebruik van dit leuke boekje met fietsroutes zodat je meer leest en leert over het eiland.

Wat nog op mijn wishlist staat, is het fietsen met een fatbike over het strand. Dat lijkt mij geweldig!

Terschelling
Fietsen op Terschelling

Slenteren door West-Terschelling

Het grootste dorp van Terschelling is West-Terschelling. Dit is ook de plek waar de veerboot aankomt en vanaf de haven loop je zo het dorp in. Andere dorpen op het eiland zijn (van west naar oost): West aan Zee, Midsland, Formerum, Hoorn en Oosterend.

In West-Terschelling vind je wat winkeltjes en terrasjes en natuurlijk de karakteristieke vuurtoren De Brandaris. Deze vuurtoren is overigens niet van binnen te bezichtigen.

West-Terschelling is een gezellig plaatsje waar je ongetwijfeld even doorheen loopt als je op Terschelling bent! Ook een tip: een verse vis eten in de haven!

Terschelling
West-Terschelling met de Brandaris.

Bezoek de Boschplaat

De Boschplaat is echt een gebied op Terschelling dat je niet over mag slaan. Het is een Europees natuurreservaat. Dit schitterende natuurgebied met strand, kwelders (hoger gelegen land dat af en toe onder water loopt, waardoor het water steeds wat slik achterlaat) en duinen ligt helemaal aan de oostkant van Terschelling. Wie de serie ‘Sil de Strandjutter’ heeft gezien, zal de naam ‘Boschplaat’ heel wat keren gehoord hebben.

Er loopt een onverhard fietspad over de Boschplaat en je kunt hier prachtige wandeltochten maken. Houd er wel rekening mee dat een wandeling naar het einde van de Boschplaat in totaal zo’n 18 kilometer wandelen is! Dan is deze tocht met een huifkar een beter alternatief!

Terschelling

Ontdek Terschelling met een gids

Zeker een aanrader om te doen! De boswachters van Staatsbosbeheer nemen je graag mee op excursie, bijvoorbeeld naar de Boschplaat. Niet alleen kom je zo op de mooiste plekken maar de boswachter vertelt ook nog eens allemaal interessante weetjes over de natuur en over het eiland.

Ook kun je met een Dark Sky Avondtocht mee. Ik heb iets vergelijkbaars gedaan tijdens een persreis naar Groningen en vond het echt fantastisch! De Boschplaat en het Lauwersmeer in Groningen zijn de enige plekken in Nederland die als ‘Dark Sky Park’ aangemerkt mogen worden dus dit is een unieke kans om de donkere sterrenhemel te bewonderen!

Terschelling

Uitwaaien op een enorm uitgestrekt strand!

Het strand op Terschelling is echt enorm uitgestrekt! En ook nog eens heerlijk rustig dus een fantastische plek om lekker uit te waaien. Oké, ik geef toe dat ik nog nooit in de zomervakantie op Terschelling was, dus het is dan vast wat drukker dan toen wij er waren. Maar toch kan ik het absoluut aanraden want dit is zo’n mooie plek!

Scharrel wat mooie schelpen bij elkaar die je thuis als souvenir kunt bewaren. En ook de houten strandpalen zijn fotogeniek!

Strand
Het uitgestrekte strand van Terschelling.

Zeehonden spotten tijdens een wandeling

Deze tip geef ik met een beetje ‘mixed feelings’… De wandeling die ik je aan ga raden heb ik zelf niet echt gewandeld. Op de middag dat we hier gingen wandelen was het een beetje mistig, waardoor we direct aan het begin van de wandeling al het verkeerde pad in sloegen. Uiteindelijk hebben we eindeloos gedwaald in het duingebied, waar we bijna niet meer uit kwamen (overal stond prikkeldraad).

Desondanks vind ik de beschrijving van deze wandelroute ‘Boswachterspad Noordsvaarder’ zo aanlokkelijk dat ik hem heel graag alsnog een keer zou willen wandelen. En dus raad ik hem jullie toch maar aan, maar let dus goed op waar de route begint!

Met een beetje geluk kun je tijdens je wandeling zeehonden zien, neem dus je verrekijker mee!

Noordvaarders
Ondanks dat we totaal verdwaald waren, zagen we toch mooie stukjes van Terschelling!

Bezoek een museum

Hoewel het op de Waddeneilanden relatief vaak mooi weer is, kan het ook wel eens een dagje wat minder zonnig zijn. Een mooie kans om wat musea of cultureel erfgoed te bezoeken!

In West-Terschelling vind je Museum ‘T Behouden Huys, een uniek museum dat over de historie van Terschelling vertelt. Allemaal oude en interessante objecten vertellen over de geschiedenis van het eiland en de vroegere bewoners.

Terschelling

Bezoek een typische Terschellinger boerderij

Er zijn een aantal ‘bezoekboerderijen’ op Terschelling, waar je lokale producten kunt kopen. Zo is er een boerderij waar je heerlijk rundvlees koopt, een boerderij met zelfpluktuin voor fruit en bloemen en diverse kaasboerderijen. Een mooie manier om zo ook de lokale bevolking op Terschelling te ontmoeten! En wat is er nu leuker dan je eigen eten rechtstreeks bij de boer te kopen?

Ga zeker ook eens langs bij de Bessenschuur: een koffie-/theehuis annex cranberrymuseum in West-Terschelling, waar je op het zonnige terras wat kunt eten of drinken en waar je in de winkel lokale producten koopt.

Boerderij

Cranberry-cheesecake eten

Dit mag je dus echt niet missen op Terschelling: een heerlijke cranberry cheesecake! Deze zure besjes groeien volop op dit Waddeneiland en het is dan ook een gerecht dat je overal op de menukaart vindt.

Wij aten echt een enorm lekkere cranberry cheesecake bij Paviljoen West aan Zee, een aanrader! Maar ook bij bovengenoemde Bessenschuur zou de cheesecake erg goed moeten zijn.

Lekker uit eten op Terschelling

Ik heb er al eens eerder een blog aan gewijd: mijn favoriete adresjes op Terschelling. Met stip op nummer één staat bij mij Gasterij De Drie Grapen in Midsland. We hebben hier echt ontzettend lekker gegeten in een hele sfeervolle setting. Absoluut een aanrader!

Sowieso viel het mij op dat je op Terschelling erg goed kunt eten. Zelfs in strandtenten hebben ze vaak een uitzonderlijk goede en gevarieerde menukaart.

De Walvis

‘t Is altijd Wad – Ontdek de Waddenzee!

Bij de Waddenzee denk je natuurlijk ook al snel aan wadlopen. Echter, de overtocht van het vasteland naar Terschelling is behoorlijk zwaar dus deze wordt niet aangeraden om te doen als je niet ervaren bent.

Wel kun je op Terschelling wadlopen, al maak je dan niet een oversteek. Puur Terschelling neemt je mee naar het wad en zo kun je toch de ervaring van het wadlopen beleven.

Wil je toch graag eens een oversteek maken? Dan kan ik de tocht van Brakzand naar Schiermonnikoog met Wadloper.com aanraden. In dit blogartikel over wadlopen lees je alles over deze tocht.

Wadlopen

RIB-experience

Nog een andere hele toffe activiteit op de Waddenzee is een RIB-experience. Tijdens voornoemde persreis in Groningen werden we met deze supersnelle, spectaculaire boot naar Brakzand gebracht voor onze wadlooptocht, en na afloop op Schiermonnikoog weer opgehaald.

We stuiterden echt met een enorm hoog tempo over het water: wat een adrenalinekick, maar zo ontzettend gaaf! Bovendien zie je zo echt veel van de Waddenzee: wie weet kom je onderweg nog een dobberende zeehond tegen!

Rescueboot
Aan boord van de Rescueboot, een soort RIB-experience (Foto met dank aan MadebyEllen.com)

Overnachten op Terschelling

Zoek je een hotel dat op een mooie plek ligt? Dan kunnen we het Strandhotel Terschelling zeker aanraden! Dit ligt in het dorpje Formerum, zodat je ook uit de ‘drukte’ bij West-Terschelling bent. Formerum is ideaal om het eiland te ontdekken want vanuit hier kun je alle kanten op.

Om één of andere gekke reden vind je op Terschelling allerlei links met Ierland. Bij Restaurant De Drie Grapen staan er Ierse gerechten op de kaart en in het dorpje Hoorn kun je zelfs in een Ierse cottage overnachten! Bij Hotel Eethuis De Koegelwieck slaap je in de Ierse suite en ontbijt je met Ierse muziek op de achtergrond. We hebben geen idee wat de connectie tussen Terschelling en Ierland nu precies is, maar leuk is het wel!

Wil je echt op een unieke plek overnachten, boek dan een duintent van Puur Terschelling. Je kampeert op een boerenerf in een mooie tent, waarmee je zelfs de sterrenhemel kunt zien vanuit je bed! Tof!

Terschelling

Praktische tips voor Terschelling

  • De overtocht van Harlingen naar Terschelling wordt verzorgd door Rederij Doeksen. Je kunt kiezen tussen een snelboot of een normale boot. De boot is niet goedkoop, zo’n € 30,00 voor een retour (€ 45,00 voor de snelboot).
  • De overtocht via de gewone boot duurt zo’n 2 uur. Op de boot kun je wat te eten of drinken kopen.
  • Je kunt ook een auto meenemen op de veerboot maar dit is niet goedkoop! Beter huur je een fiets in West-Terschelling om je op het eiland te verplaatsen.
  • Er rijdt ook een bus over het eiland, tussen West-Terschelling en Oosterend.
  • In de zomermaanden kan het best wel druk zijn op het eiland; zelf geef ik dan ook de voorkeur aan het voor- of naseizoen.

Boeken en films over Terschelling

Wil je alvast in de stemming komen? Of juist nagenieten van een paar dagen Terschelling? Dan kunnen we de volgende titels aanraden!

Paarden duinen

Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat, wanneer jij via één van deze links een aankoop doet of een boeking maakt, ik een klein percentage van de winst ontvang. Uiteraard betaal je hier niets extra voor.

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge