Follow me:
Ballito Zuid-Afrika

Op reis naar Zuid-Afrika: Praktische tips op een rij

Aan onze reis naar Zuid-Afrika heb ik ontzettend goede herinneringen. Het prachtige landschap, de imposante dieren die we gezien hebben, de vriendelijke mensen…wat een fijne combinatie! In dit artikel deel ik mijn praktische tips voor een reis naar Zuid-Afrika met je.

Zoals je in mijn blogartikel over onze reis naar Zuid-Afrika kunt lezen, deden wij het bekende rondje Drakensbergen – Durban – St. Lucia – Swaziland – Krugerpark – Hazyview. We reisden in augustus vanwege de schoolvakantie waar we aan gebonden waren.

Zuid-Afrika Panoramaroute
Langs de Panoramaroute.

Welke periode is het best?

Persoonlijk vond ik het reizen in augustus heel prettig, ondanks dat het op dat moment (het einde van de) winter was in Zuid-Afrika. Het was lekker warm overdag, hoewel het ‘s avonds wel afkoelde. Voor zwemmen was het al wel snel te koud. Het voordeel van reizen in de Zuid-Afrikaanse winter is dat de begroeiing in de natuurreservaten veel dunner is dan tijdens het voorjaar of de zomer. Ga je op safari, dan is het dus wat makkelijker om door de bosjes heen nog een olifant te spotten!

De periode september – oktober of maart tot mei is beter geschikt voor Zuid-Afrika. Het is dan net wat warmer en wat langer licht.

Krugerpark Zuid-Afrika
Zonsondergang in Zuid-Afrika

Welke regio bezoek je?

Ga je voor het eerst naar Zuid-Afrika, dan kun je toch wel het beste het bekende rondje afleggen. Het is weliswaar wat toeristischer, maar ook zeker de moeite waard.
Wij hebben wel bewust de route tegen de klok in gereden, in plaats van, wat bijna iedereen doet, met de klok mee. Dus eerst naar de Drakensbergen, toen naar de kust, dan naar St. Lucia en Swaziland en uiteindelijk naar het Krugerpark. Het Krugerpark was toch wel het hoogtepunt van onze reis dus het was leuk om dat voor het laatst te bewaren.

Zuid-Afrika

Is Zuid-Afrika veilig?

Dit is een lastige vraag om te beantwoorden. Omdat wij met twee tieners reisden, hebben we bewust de grote steden vermeden. Op het platteland zijn we altijd erg vriendelijk behandeld en geen onveilige situaties meegemaakt. Sterker nog, in Swaziland liep ik als enige blanke even over een markt om wat fruit te halen en de vriendelijkheid en hartelijkheid van de mensen was echt hartverwarmend.

Desondanks hoor je natuurlijk ook wel andere verhalen over Zuid-Afrika. We waren dan ook wel op onze hoede. Waar mogelijk betaalden we met creditcards zodat we niet met briefjes hoefden te zwaaien. We stopten niet zomaar langs de weg en zelfs met bedelende kinderen waren we voorzichtig.

St. Lucia nijlpaard

Hoe betaal je in Zuid-Afrika?

De valuta van Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse Rand. Wij hebben zelf op de luchthaven in Johannesburg cash voor de vakantie gepind. Achteraf hoorden we dat dit absoluut niet veilig zou zijn, hoewel wij niets hebben gemerkt.

Zoals aangegeven kun je ook prima met een creditcard betalen in Zuid-Afrika. Sowieso is het belangrijk om een creditcard bij je te hebben voor noodgevallen. Heb je nog geen creditcard, dan vind je hier diverse aanbiedingen voor creditcards.

Wil je van je gewone pinpas gebruik maken in Zuid-Afrika, vergeet dan niet om deze voor vertrek op ‘wereld’ te zetten, want anders werkt hij niet. Dit overkwam mij in New York en is echt een vervelende start van je vakantie!

Camp Shonga cheetahs Zuid-Afrika
Twee jonge cheetah’s in het Krugerpark die uitgebreid poseren!

Wat eet je in Zuid-Afrika?

In de meeste restaurants waar wij gegeten hebben, stonden er veel bekende gerechten als curry, pasta’s, pizza, steak en kip op de menukaart. Wat wel een typisch Zuid-Afrikaans gerecht is, is bobotie. Probeer deze zeker een keertje uit want het is erg lekker! Het allerleukste adresje om bobotie te eten is in Potlucks Boskombuis langs de Panoramaroute: je eet hier in een soort outdoor kitchen langs een kabbelend riviertje, midden in de natuur.

Bobotie Potluck Boskombuis
Hier wordt in Potluck Boskombuis overheerlijke bobotie gekookt!

Autohuur in Zuid-Afrika

Voor autohuur in Zuid-Afrika kan ik absoluut SunnyCars aanraden. Hier kun je namelijk all-inclusive autohuur boeken en dat betekent dat je geen eigen risico hebt. Omdat de wegen in Zuid-Afrika niet altijd even goed zijn, heb je voor je het weet schade aan je huurauto. Huren via Sunnycars betekent dus minder stress!

Je kunt heel eenvoudig autohuur in Zuid-Afrika boeken via onderstaande button.

autohuur Zuid-Afrika

Overige praktische tips voor Zuid-Afrika

 • Hoewel wij onze reis hebben laten boeken door een reisbureau, kun je ook prima zelf je rondreis door Zuid-Afrika samenstellen.
 • De wegen in Zuid-Afrika zijn over het algemeen wel goed; heel af en toe kwamen we op een onverharde weg uit wat wel een gehobbel is, maar dit was meer uitzondering dan regel.
 • Geef bedelende kinderen geen geld! Dit gaat vaak linea recta naar ouders toe en dat wil je niet. Zelfs het meenemen van cadeautjes zoals schriftjes en pennen is al wat dubieus want, zo zegt men, zo leren de kinderen dat het loont om te bedelen.
 • Telefoon opladen? Je hebt een verloopstekker van het type D, M of N nodig.
 • Het ideale van Zuid-Afrika: er is nauwelijks tot geen tijdverschil met Nederland! Dat betekent dus geen jetlag!
 • Nog meer goed nieuws: je kunt je overal prima redden met Engels en soms zelfs een beetje met Nederlands. 🙂
 • Het is makkelijk om een huurauto te huren in Zuid-Afrika. Let op, dit kan alleen met een creditcard op naam van de hoofdbestuurder! Let er ook op dat je het eigen risico afkoopt want een reparatie kan best kostbaar zijn.
 • Bezoek je het Krugerpark? Ik kan je met stip aanraden om één of twee nachten in deze fantastische lodged tent in het park te overnachten. Niets is zo tof dan ‘s nachts in slaap te vallen met de geluiden van het Krugerpark om je heen!
 • Ga je in de periode september t/m mei naar het Krugerpark? Let er dan op dat je malariapillen nodig hebt. Voor de rest van Zuid-Afrika is vaccinatie tegen DTP en Hepatitis A een aanrader.
Drakensbergen Zuid-Afrika blog
De Drakensbergen

Kortom, geniet van alles wat je ziet en probeer zoveel mogelijk uit je reis naar Zuid-Afrika te halen! Het is een waanzinnig mooi land waar ik echt mijn hart aan heb verloren. Ik wil dolgraag nog eens terug dus dat zegt vast wel genoeg!


Zuid-Afrika

Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Kelly

  Ik vind Zuid-Afrika echt zo ontzettend mooi! Ook ik was er in augustus en vond het een prettige tijd. Wel vond ik het jammer dat de kabelbaan van de Tafelberg dicht was. Daar baalde ik flink van. De tweede keer Zuid-Afrika was in mei en toen was het heerlijk weer in Kaapstad. De volgende keer wil ik graag in september of oktober.

  3 juli 2020 at 4:54 pm
 • Reply Gundi

  Ik vind zo een praktische tips ook altijd handig. Als je zelf ergens geweest bent kan je dat veel beter inschatten he. Terug heel mooie foto’s ook.

  5 juli 2020 at 10:46 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge