Follow me:

Zuid-Afrika: Een onvergetelijke rondreis!

Twee jaar geleden reisden we 2,5 week door het prachtige Zuid-Afrika. Hoewel ik al de nodige blogs over de diverse bestemmingen tijdens onze reis heb gedeeld, schrijf ik dit keer over de route die we gereden hebben. Wat een fantastische roadtrip was het! Het land Zuid-Afrika heeft absoluut mijn hart gestolen: het fijne klimaat, de mooie natuur en de vriendelijke mensen maakten dat ik ooit nog wel eens terug wil naar dit deel van het continent.

We maakten onze rondreis door Zuid-Afrika in augustus, aan het einde van de Zuid-Afrikaanse winter. Gelukkig hoef je in de winter daar niet bang te zijn voor sneeuw en ijs want we hebben heerlijk warm weer gehad. Op sommige plekken was het zelfs rond de 30 graden!

autohuur Zuid-Afrika

Onze rondreis begon bij Johannesburg. Door te vliegen met een overstap op Londen Heathrow spaarden we een paar honderd euro uit dus dit is wel een aanrader! Op Johannesburg stond onze huurauto al klaar en daar gingen we!

Toen we eenmaal de chaotische drukte van Johannesburg achter ons lieten, reden we urenlang door het vlakkere akkerlandschap, op weg naar de Drakensbergen. Het was rustig op de weg dus dat maakte het een ontspannen rit. En toen we in het open veld een struisvogel zagen lopen, kon het afvinken van gespot wildlife beginnen!

Zuid-Afrika
Van Johannesburg naar de Drakensbergen reden we urenlang door dit vlakke landschap.

De Drakensbergen

En toen kwamen de eerste toppen van de Drakensbergen in zicht! We maakten een paar keer een tussenstop om foto’s te maken want wat was het hier mooi!

Vanaf Winterton reden we het laatste stuk naar onze bestemming over een slingerende weg. De scholen gingen blijkbaar net uit want overal liepen kinderen. Zo te zien moesten ze een behoorlijk eindje lopen van huis naar school. De kinderhandjes werden steeds uitgestoken als we langsreden: ‘Money! Money!’ Toch al een beetje bedorven door de vele toeristen die hier blijkbaar komen…

Drakensbergen Zuid-Afrika blog
De Drakensbergen


We verbleven in de lodges van het fantastische Didima Camp, hoog in de bergen met uitzicht op de imposante Cathedral Peak. Vanuit hier maakten we een prachtige wandeling naar de Rainbow Gorge en gingen we een dagje op safari in het kleine, maar charmante Spioenkop Nature Reserve.

In het Spioenkop Nature Reserve kun je onder andere zebra’s, giraffes en de witte neushoorn spotten. Omdat dit onze eerste ‘minisafari’ was, gingen we nog helemaal uit ons dak bij het zien van een impala!

Na het reservaat reden we nog door naar het slagveld van Spioenkop, waar de Afrikaanse Boeren tegen de Engelsen streden. Een bloederige geschiedenis maar mooi om het battlefield te bezoeken.

Spioenkop Nature Reserve blog
Spioenkop Nature Reserve

We verbleven in een van de schitterende, typisch Afrikaanse lodges van het Didima Camp. Een waanzinnig mooie plek, waar je vanaf het terras van je lodge uitkijkt op de hoge toppen van de Drakensbergen. En een leuk detail: de bavianen scharrelen hier ook vrij rond!

Vanuit het Didima Camp vertrekken er diverse wandelroutes, waaronder die naar de Rainbow Gorge.

Bij het Didima Camp vind je een zwembadje, tennisbanen, een kleine shop en een restaurant. We hebben hier uitstekend gegeten!


Ballitoville (Durban)

Vanaf de Drakensbergen was het een paar uur rijden naar de kust. Tijdens de rit zagen we het landschap volledig veranderen. Van het droge, dorre land rond de Drakensbergen, werd de natuur bij de kust weelderig en kleurrijk. We reden kilometerslang langs wuivende, groene suikerrietvelden, afgewisseld door prachtige felroze bloemen. In de verte schitterde het blauwe water van de Indische Oceaan.

Ons hotel stond in een van de kustplaatsen boven Durban. Een gezellige badplaats, met woeste golven op de rotsachtige kust. Kleine zandstrandjes maakten dit deel van de kust heel geschikt om te relaxen. Langs de kustlijn loopt een uitgestrekt wandelpad dus ook ideaal om ‘s ochtends een rondje hard te lopen!

Ballito Zuid-Afrika
De ruige kust van Ballitoville


We bezochten een krokodillenfarm in de buurt van Ballitoville. Erg mooi om de passie van de medewerkers te zien voor de imposante dieren! We mochten langs de verschillende krokodillenverblijven lopen waar de meeste dieren lagen te suffen in de warme zon. Geef ze eens ongelijk!

Daarna brachten we nog wat tijd door in het enorme shoppingcenter Gateway Theatre, vlakbij Umhlanga Rocks. Bij een boekhandel wist ik twee cd’s van mijn favoriete Zuid-Afrikaanse gospelartiest Retief Burger te scoren, dus ik was blij met deze tussenstop!

Crocodile Creek Zuid-Afrika

We verbleven twee nachten in het Coco de Mer Boutique Hotel. Het hotel lag ideaal, op twee minuutjes lopen van het strand dus vanaf ons balkon zagen we de blauwe zee. Het hotel deed erg prettig aan, zeker ook vanwege de luxe badkamer met jacuzzi!

Er is een uitstekend Italiaans restaurant bij het hotel waar we twee keer heerlijk hebben gegeten! Ook bij het Coco de Mer Hotel is een (klein) zwembad.


Saint Lucia

Vanaf Ballitoville was het ook weer een paar uur rijden naar St. Lucia: een van de leukste dorpjes van Zuid-Afrika! Er hangt hier echt een heel fijn backpackerssfeertje en ik genoot enorm van ons verblijf in dit plaatsje.

St. Lucia is vooral populair omdat het zo dicht bij het iSimangaliso Wetland Park ligt. Zelfs zo dichtbij, dat ‘s avonds de nijlpaarden vanuit het moerassige gebied het dorp in lopen, om daar in de tuinen te grazen. Het wordt dus ook sterk afgeraden om ‘s avonds door het dorp te lopen want voor je het weet sta je oog in oog met een nijlpaard. Het overkwam ons ook, maar gelukkig zaten we in de auto. We reden elke avond rondjes door het dorp om te zien of we een nijlpaard konden spotten en direct de eerste avond was het raak!

St. Lucia Zuid-Afrika
De craft market van St. Lucia

Nijlpaarden spotten

Vanuit St. Lucia maakten we een ontzettend leuke excursie met Shakabarker Tours. Zij varen met een kleine boot een eind de lagune op. Onderweg kregen we heel veel uitleg over dit unieke stukje natuur, terwijl we bij de groepen nijlpaarden stillagen. De gapende krokodillen zijn zo fotogeniek! We zagen ook nog een slapende krokodil en een buffel, die even kwam drinken bij de rivier. In de lucht zagen we nog een prachtige zeearend vliegen. Wat een toffe dag was dit!

St. Lucia nijlpaard
Mooi fotomomentje!

Cape Vidal

Ook gingen we zelf een dagje op pad. Met de auto reden we door het iSimangaliso park richting Cape Vidal. Onderweg was er al veel te zien, zoals opnieuw een groep badderende nijlpaarden (ze blijven leuk!) en andere dieren. Cape Vidal is een heerlijk strand met hoge golven. Een supertoffe plek om te relaxen! Wees alleen wel bedacht op de enorm brutale aapjes die vanuit de bosjes het strand op rennen in een poging spullen van badgasten weg te grissen. Laat je kostbare spullen dus niet onbeheerd op het strand liggen en ga ook niet met je rug naar je tas liggen (zoals andere Nederlanders deden en die daardoor bijna hun tas kwijt waren!).

St. Lucia Cape Vidal strand
Prachtig hoge golven bij Cape Vidal!

Het was met een beetje pijn in mijn hart dat we na drie dagen vertrokken uit St. Lucia want ik genoot enorm van dit mooie plekje!

In St. Lucia verbleven we in de schitterende accommodatie van Lodge Afrique. Ook deze lodge lijkt op een traditionele Afrikaanse rondavel, met veel groen rondom de lodge. We proberen elke dag om de schildpadjes, die hier rondlopen, te spotten en op de laatste dag wijst de tuinman ze ons aan!

Overdag is het mogelijk om vanaf de lodge naar het gezellige centrum van St. Lucia te lopen; ‘s avonds raadt de gastvrouw het ons met klem af.
‘We’ve seen the hippo’s here in the street last week!’ Dat is voor ons genoeg reden om de auto te pakken!

Lodge Afrique
De prachtige Lodge Afrique…links en rechts van deze vlonder vind je de verschillende hutten. Prachtige lodge!

Swaziland

We vervolgen onze reis naar Swaziland! Grappig detail: vlak voor de grens met Swaziland loopt de snelweg dwars door een natuurreservaatje en staan er borden dat je uit moet kijken voor overstekende giraffes… Weer eens wat anders als de herten en zwijnen op de Veluwe!

Bij de grens zijn we wel wat tijd kwijt voor alle documenten en stempels maar even later rijden we Swaziland binnen. Het valt ons op dat dit land er nog armoediger uit ziet als Zuid-Afrika.

Swaziland Zuid-Afrika
Onderweg in Swaziland

Bezienswaardigheden in Swaziland

We brengen een bezoek aan het mooie Mlilwane Wildlife Sanctuary. Ik heb de avond er voor iets verkeerds gegeten dus de twee uur durende wandelroute valt mij ontzettend zwaar. Het is weliswaar een mooie route maar qua wildlife is er weinig te zien. Aan het einde wordt het nog een tikkeltje spannend als een krokodil naar ons toe zwemt en zich op een paar meter afstand op de kant hijst. Gelukkig valt hij daar in slaap en kunnen we onze weg vervolgen!

‘s Middags bezoeken we een cultureel programma bij het Mantenga Cultural Village. Er worden traditionele dansen gedaan en we krijgen een rondleiding door een Swazidorp. Hoewel het echt een toeristentrekker is, is het leuk om te zien. Ook kunnen we op deze manier iets te leren van de Swazi-cultuur!

Wanneer we de volgende dag onderweg zijn naar het Krugerpark, stoppen we nog in Mbabane bij de Swazi Market. De perfecte plek om souvenirs te shoppen want voor een paar Zuid-Afrikaanse Rand ga je met een hele tas mooie spullen weer weg!

Mlilwane Swaziland natuurpark
Hiken in Mlilwane, Swaziland

We overnachten in Swaziland in het mooie Mogi Boutique Hotel, dat dichtbij Mlilwane ligt. Een prachtig hotel, vooral de badkamer is echt heel mooi! In de buurt kun je leuk eten bij de Mantenga Lodge.


Krugerpark

En dan reizen we naar het hoogtepunt van onze reis: het Krugerpark! Als we arriveren bij Camp Shonga, onze accommodatie voor de komende dagen, wordt ons gesommeerd ons zo snel mogelijk klaar te maken voor de safari. Snel andere kleren aan en daar gaan we!

Tijdens ons verblijf in het Krugerpark maken we vier safari’s: twee aan het einde van de middag en twee ‘s ochtends vroeg. Het is een waanzinnige ervaring! We rijden in de jeep met onze ranger door het park, op zoek naar dieren. Al snel is het raak en zien we twee jonge cheetah’s op een boomstam. Enorm fotogeniek!

Camp Shonga cheetahs Zuid-Afrika
Twee jonge cheetah’s in het Krugerpark die uitgebreid poseren!

Als we tijdens de eerste safari de zon zien ondergaan, wordt de jeep stil gezet en is het tijd voor een wijntje en een hapje, midden in de bush. Om ons heen horen we de geluiden van de dieren, terwijl de lucht nog gekleurd is van de zonsondergang. Wat een perfect moment!

Krugerpark Zuid-Afrika
Na deze prachtige zonsondergang drinken we een wijntje bij de jeep.


Als de zon onder is, wordt het snel koud en rijden we terug naar de lodge. En dan steekt er ineens vlak voor onze jeep een leeuwin het pad over! Omdat er al een paar dagen geen leeuwen meer gezien zijn in het gebied, een extra mooie buitenkans!

2017 Krugerpark
Leeuwenwelpje in het Krugerpark

Een relaxt verblijf in Camp Shonga

Ons verblijf is heel relaxt. ‘s Ochtends worden we heel vroeg wakker gemaakt voor de ochtendsafari. Als we terugkomen, staat er een heel uitgebreid ontbijt voor ons klaar. Daarna zwemmen we wat in het kleine zwembadje en relaxen we, terwijl we uitkijken over het dorre landschap van het park. Helaas is een verdwaalde impala het enige dier dat we vandaag zien.

Veel meer dan relaxen kun je hier ook niet want het is uiteraard niet veilig om op eigen houtje aan de wandel te gaan buiten het kamp. Wifi hebben we hier (gelukkig) niet dus pakken we een boek of tijdschrift. De lunch is minstens zo uitgebreid als het ontbijt: heerlijk eten!

Aan het eind van de middag maken we ons weer op voor de avondsafari: we weten nu een beetje hoe het werkt! We nemen nu wel onze dikke truien mee want we weten nog hoe koud het in de jeep kan zijn als de zon onder is!

Veel te snel komt er een einde aan ons verblijf in Camp Shonga: ik zou hier nog minstens drie dagen langer kunnen blijven!

Camp Shonga kamperen
Onze fijne tented lodge in het Krugerpark

Camp Shonga is een van de drie kampen van de Shishangeni Lodge. In vijf tented lodges verblijven maximaal tien gasten dus het is een heel kleinschalig kamp. Ik vind de enorme tent waar we in overnachten echt fantastisch! Er staat een gigantisch bed in en de meubels zijn helemaal in koloniale stijl. Het leukste is misschien nog wel de buitendouche, waar je kunt douchen met uitzicht op het Krugerpark! Ook in de tent staat een ouderwetse badkuip-met-uitzicht maar we kwamen helaas tijd tekort!

Je verblijft in Camp Shonga op basis van volpension en het eten is echt ontzettend lekker (en heel erg veel!). Wat een perfecte plek!


Hazyview en de Panoramaroute

Als we onze reis vervolgen richting Hazyview rijden we nog een hele dag op eigen gelegenheid door het Krugerpark. Het leukste stukje is rond het Lower Sabie Restcamp want hier zitten veel grote groepen olifanten. En inderdaad, we horen het getetter van de olifanten en dan stappen hele families in een rijtje de weg over.

Het is nog een flink eind rijden naar Hazyview. De volgende dag zitten we opnieuw een lange dag in de auto want we bezoeken de Panoramaroute. Een prachtige autoroute langs allerlei hoogtepunten in het Blyde River Canyon Nature Reserve.

Zuid-Afrika Panoramaroute
Langs de Panoramaroute.


We stoppen bij mooie uitzichtpunten zoals God’s Window, de watervallen Berlin Falls en Lisbon Falls en de prachtige Three Rondavels als hoogtepunt. We hebben een fantastische lunch bij het leukste restaurantje van Zuid-Afrika: Potluck Boskombuis! Aan de oever van de Treurrivier eet ik de allerlekkerste bobotie ooit en wenste uit de grond van mijn hart dat onze reis door Zuid-Afrika nog veel langer zou duren.

Bobotie Potluck Boskombuis
Hier wordt in Potluck Boskombuis overheerlijke bobotie gekookt!

Helaas hebben we nog maar een dag over en die besluit ik te gebruiken om wat te ontspannen. De temperatuur loopt hier namelijk op richting zo’n 30 graden en ons hotel heeft een fijn zwembad in de tuin. Onze roadtrip door Zuid-Afrika was erg mooi maar ook wel intensief dus een dagje ontspannen aan het zwembad is wel een fijne afsluiting.

We verblijven in Hazyview in de fijne Blue Jay Lodge: een mooie, ruim opgezette accommodatie in een buitenwijk van Hazyview. De gastheer en -vrouw zijn ontzettend aardig en we hebben dan ook een fijne tijd in Hazyview.

Het zwembadje in de tuin is niet zo groot maar wel een prima plek om een dagje te relaxen!


Reizen door Zuid-Afrika

De volgende dag rijden we door een mooie omgeving weer terug naar Johannesburg.

Voorafgaand aan onze reis lazen we veel waarschuwingen over het ‘onveilige’ Zuid-Afrika. Dat zorgde er voor dat we in eerste instantie iets teveel op onze hoede waren. In de grote steden is het ongetwijfeld onveiliger maar op het platteland voelde ik mij zeker wel op mijn gemak. Op de Swazi Market in Mbabane liep ik zelfs als enige vrouw in het gedeelte waar alleen de Swazi’s komen (ik was op zoek naar bananen) en de bevolking was zo enorm vriendelijk! Kortom, wees oplettend maar laat je ook niet teveel schrik aanjagen!

Zuid-Afrika
De prachtige Drakensbergen; uitzicht vanuit Didima Lodge

Welke taal spreekt men in Zuid-Afrika?

Dat antwoord is niet zo snel te geven… Zuid-Afrika kent namelijk maar liefst 11 officiële talen! De inheemse bevolking spreekt over het algemeen een taal waar wij niets aan vast kunnen knopen, zoals het Zulu of Tsonga. Echter, wij konden ons met Engels overal prima redden.

Het Zuid-Afrikaans lijkt erg op het Nederlands. Vooral als je het geschreven ziet staan, begrijp je heel goed wat er staat. Lastiger wordt het om een gesprek te volgen dat in rap Zuid-Afrikaans gaat. Ik probeerde in een wegrestaurant een gesprek van twee mannen achter ons te volgen, gewoon om te kijken of ik het Zuid-Afrikaans begreep, maar om eerlijk te zijn had ik geen flauw idee waar ze het over hadden!

Als men het rustig spreekt of als het gezongen wordt, vind ik het wel een prachtige taal! Communiceren deden we echter maar gewoon in het Engels, dat was het makkelijkst!

Zuid-Afrika
Het Afrikaans is op papier best te begrijpen!

Bij ons zomer – in Zuid-Afrika winter!

Vanwege de schoolvakantie gingen wij in augustus naar Zuid-Afrika. Dit is de Zuid-Afrikaanse winter. Omdat onze reis vooral naar het noordoosten van Zuid-Afrika ging, waar het eigenlijk het hele jaar prima weer is, was het voor ons geen bezwaar. Het enige nadeel was dat de dagen vrij kort waren. Rond vijf uur ‘s middags was het al behoorlijk schemerig en ook koelde het dan snel af. Omdat we vaak overdag op pad waren, hebben we dus ook nauwelijks gebruik gemaakt van de zwembaden bij onze lodges. Wanneer we thuiskwamen was het einde middag en dan was het vaak alweer te koud om te zwemmen.

Wil je ook Kaapstad bezoeken tijdens je roadtrip door Zuid-Afrika, dan kun je wel beter een andere periode uitkiezen. In augustus is het in Kaapstad namelijk koud en regenachtig dus dat is geen aanrader! De lente en het najaar zijn dus de beste periodes om Zuid-Afrika te bezoeken want in de Zuid-Afrikaanse zomer kan het zelfs tot 50 graden worden!

Zuid-Afrika
Prachtig zonnig weer bij de Panoramaroute

Ideale reisroute

De meeste bekende reisbureau’s bieden deze route aan, maar vaak in omgekeerde vorm. Bijna alle reizen gaan eerst naar de Panoramaroute, dan het Krugerpark, dan zuidwaarts naar het Swaziland en de oostkust en aan het einde de Drakensbergen.

Zelf was ik ontzettend blij dat wij eerst naar het zuiden gingen en in het noorden, bij het Krugerpark en de Panoramaroute, eindigden. Sowieso vind ik het fijn om het hoogtepunt niet gelijk aan het begin van de reis te hebben, omdat je dan de rest van de reis aan het vergelijken bent.

Zo vond ik het natuurreservaat Spioenkop ontzettend leuk, terwijl we er eigenlijk alleen maar giraffes en zebra’s zagen: niet zo spectaculair als je al in het Krugerpark geweest bent.

Spioenkop

Kortom, ik kan het zeker aanraden om de route te volgen die wij gedaan hebben:

 • 3 dagen Drakensbergen
 • 2 dagen Ballitoville / Uhmlanga
 • 3 dagen St. Lucia
 • 2 dagen Swaziland
 • 2 dagen Krugerpark (ik zou liever 3 of 4 dagen willen doen!)
 • 2 dagen Hazyview / Panoramaroute

Onze reis werd samengesteld door Mooi Vakanties. Ik kan dit bureau echt van harte aanbevelen! De samenwerking was zo prettig en ze begrepen ontzettend goed wat we wilden. Aan een half woord had men genoeg en ook qua prijs was het zeker een aanrader!


Al mijn blogs over Zuid-Afrika

Wil je graag meer lezen over een van onze bestemmingen in Zuid-Afrika? Over de meeste plekken heb ik al wel een blog geschreven!

 • Zuid-Afrika 1
Previous Post Next Post

You may also like

4 Comments

 • Reply Brigith

  Zuid Afrika staat al heel lang op mijn lijstje. Deze route lijkt me perfect, vooral het eindigen in het Krugerpark. En die cheeta’s wat fantastisch of niet dan!

  29 augustus 2019 at 8:30 pm
  • Reply Anne

   Leuk! Die cheetah’s waren inderdaad heel bijzonder, echt tof om te zien!

   3 september 2019 at 9:11 am
 • Reply Johnno

  Wat een leuke blog en toffe tips over Zuid-Afrika. Handig om mee te nemen in mijn globale planning. Ik ga er 29 februari heen voor 10 maanden. Hopelijk zie ik ook zulk mooi wildlife
  Johnno onlangs geplaatst…De cassowary spotten. De gevaarlijkste vogel van AustraliëMy Profile

  30 januari 2020 at 4:19 am
 • Reply Bjorn / Wildlifereizen

  Zuid-Afrika is zo mooi. Ik heb ook het grootste deel van deze route gedaan, prachtig allemaal. Als je nog een keer gaat, zou je ook kunnen overwegen om naar Namibië of Botswana af te reizen. Die landen zijn net wat avontuurlijker.
  Vergis je trouwens niet in de Zuid-Afrikaanse winter. Toen ik daar tijdens hun winter was heeft het een aantal nachten gevroren.

  24 maart 2022 at 3:43 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge