Follow me:
St. Lucia nijlpaard

St. Lucia: Nijlpaarden spotten in Zuid-Afrika!

St. Lucia in Zuid-Afrika is een bijzonder dorp. Overal vind je waarschuwingsborden voor ‘Hippo’s at night’. ‘s Avonds zie je toeristen in de auto rondjes door het dorp toeren, op zoek naar grazende nijlpaarden. Want die komen inderdaad tot in het dorp! In de hoofdstraat van St. Lucia vind je leuke winkeltjes en de craft market, waar souvenirs aan de man gebracht worden. Het is een toeristisch plaatsje maar wel heel gezellig! Tijdens onze rondreis door Zuid-Afrika verbleven we een paar nachten in dit nijlpaarden-stadje!

De craft market vind je aan het einde van de McKenzie Street, de drukke en gezellige hoofdstraat van St. Lucia. Onder een prachtig rieten dak vind je allerhande souvenirs. Wie echter na St. Lucia nog naar Swaziland reist, kan de souvenirs beter laten voor wat ze zijn: de prijs in Swaziland ligt namelijk minstens de helft lager! Afdingen is er in St. Lucia ook niet erg bij, de verkopers doen weinig moeite om ons als klant binnen te halen. Desondanks is het leuk om over het marktje te wandelen en neem zeker een vers geschilde ananas als tussendoortje! De troep apen naast de craft market eet dankbaar de restjes voor je op!

St. Lucia Zuid-Afrika

De craft market van St. Lucia

Een prachtige boottocht!

Om kwart voor 10 worden we door Matt van Shakabarker Tours met een stoere jeep opgehaald. Er staat een boottocht over de rivier in het iSimangaliso Wetland op de planning! In deze rivier zijn talloze nijlpaarden en krokodillen te vinden en we gaan ons best doen om ze te spotten!

St. Lucia nijlpaard

We varen met een boot door het iSimangaliso Wetland, op zoek naar deze lompe dieren!

Na een korte introductie over het iSimangaliso Wetland (hoewel de groep nogal afgeleid is door een nijlpaard dat rond de boot zwemt, een ‘inhouse mate’ volgens Matt) varen we direct naar de slapende krokodil die in het haventje ligt. Hij laat zich niet verstoren door het brommen van de motor en het geklik van de camera’s maar geniet duidelijk van het zonnetje op zijn schubbige lijf!

Daarna varen we de rivier op. Voor ons vertrekt net een gigantische boot van een andere touroperator, door Matt spottend ‘the American navy seals’ genoemd. Al snel komen we de eerste hippo-familie tegen! Het typische gegrom en gesnuif doet eigenlijk vooral een tikje schattig aan. We krijgen uitgebreid uitleg over het leven van een nijlpaard voordat we weer verder varen. In de lucht tekent zich een prachtige visarend af, schitterend!

St. Lucia boottocht visarend

Een prachtige visarend zweeft boven de rivier waar we varen!

Even later zien we op de oever een eenzame buffel staan, die water uit de rivier drinkt. Hij liever dan ik: we hebben net iets gehoord over zo’n 60.000 kg nijlpaardenontlasting in de rivier! De buffel blijft rustig staan terwijl we dichtbij varen.

Verderop ligt er nog een grote nijlpaardenfamilie, waar de motor stilgelegd wordt en het tijd is voor een ‘cup of tea with the hippo’s’, zoals Matt ons vertelt. Inderdaad komt er voor iedereen koffie of thee langs terwijl de nijlpaarden vlakbij de boot zwemmen. Zo af en toe trekt er eentje zijn bek open om te imponeren met de gigantische slagtanden. Tijdens de boottocht mochten we zo’n nijlpaardentand vasthouden…daar wil je je hoofd niet tussen krijgen!

St. Lucia nijlpaard

Kijk eens naar zijn tanden!

Rustig varen we even later weer terug naar de steiger: de twee uur durende boottocht is echt omgevlogen!

Ben je van plan om een boottocht te doen in St. Lucia? Probeer dan te boeken via Shakabarker Tours. Zij varen met kleine boten op de rivier, wat veel leuker en persoonlijker is dan de grote boten van andere organisaties, waar de informatie via een megafoon rond getetterd wordt! Voor de kosten hoef je het niet te laten: zo’n € 17,50 voor de tour, waarbij je bij je accommodatie opgehaald wordt. 

autohuur Zuid-Afrika

Het strand van Cape Vidal

Onze andere dag in St. Lucia gaan we naar het strand van Cape Vidal. De route er naar toe leidt door een mooi natuurgebied, waar ook diverse dieren te spotten zijn. In een klein vijvertje zien we een aantal nijlpaarden, terwijl er op ons pad net een paar antilopen oversteken. Vanaf de asfaltweg, die rechtstreeks naar Cape Vidal gaat, kun je verschillende loops rijden. We doen er een paar maar komen helaas verder weinig dieren over. Vanaf een uitzichtpunt zien we wel heel in de verte een buffel staan grazen en we zien een troep apen in de boom zitten. De zon breekt regelmatig door dus rijden we maar door naar het strand.

Cape Vidal is echt een prachtig strand, met hagelwit zand en mooi blauw water. De zee is niet eens zo heel erg koud, ondanks dat het nu hartje winter is in Afrika. De golven zijn behoorlijk hoog en we vermaken ons prima met het staande proberen te blijven in de branding!

St. Lucia Cape Vidal strand

Prachtig hoge golven bij Cape Vidal!

Met z’n vieren tegelijk het water in kan helaas niet…er lopen hier veel aapjes rond die het op de spullen van de zwemmers gemunt hebben! Een van ons moet dus steeds bij de tassen blijven om te voorkomen dat de brutale dieren iets weggrissen!

Op de terugweg spotten we nog een paar buffels en zowaar een groepje neushoorns, heel bijzonder!

Restaurants in St. Lucia

St. Lucia is duidelijk een plaatsje voor toeristen en er zijn dan ook de nodige restaurants te vinden. Absoluut een aanrader is het zonnige terras van de Ski Boat Club, iets buiten St. Lucia (richting het strand). Calculeer wel even tijd in want het kan hier erg druk zijn en dat kan de keuken niet al te best aan. Maar als je in het zonnetje op het terras zit, met uitzicht over een mooie baai, dan heb je een prima middag!

In St. Lucia zelf hebben we erg lekker gegeten bij Barracca, heel schuin tegenover de craft market. Bonus op de avond was nog het groepje jongens dat zingend en dansend het publiek vermaakte! Het eten was hier heerlijk en is goed betaalbaar.

St. Lucia aap

Rond de craft market scharrelen aapjes in de hoop op een stukje fruit.

Iets verderop, boven de Wimpy, vind je het restaurant Ocean Sizzler. We hebben hier een keer geluncht en een keer gedineerd. Voor de lunch was het prima (behalve dat het ook toen erg lang duurde voor het bestelde eten kwam), ‘s avonds kan het er erg rumoerig zijn met grote groepen. Ze hebben een prima menukaart met veel keuze en het eten is ook lekker. Wel reserveren voor het diner!

Een stukje verderop in McKenzie Street vind je het restaurant Reef & Dune. De pizza’s bij dit restaurant kan ik aanbevelen! Wel maakten ze een foutje met één van onze pizza’s: toen we een large bestelden, werd er een medium gebracht. De smaak was echter prima (pizza ‘Henk’ is een aanrader!)!
Neem in de Afrikaanse winter wel een warme trui mee; het terras is redelijk open dus bij een koud windje zit je hier wel een beetje op de tocht. Maar het is echt een leuk plekje!

Accommodatie in St. Lucia

Wij hebben overnacht in het fantastische Lodge Afrique. Een waanzinnig mooie lodge die ik iedereen aan kan raden! De lodge bestaat uit acht hutten in de vorm van Afrikaanse rondavels, met een prachtige tuin-in-jungle-stijl er om heen.
Dit was echt één van de mooiste lodges die we in Afrika hebben gehad en we hadden het hier echt heel erg naar ons zin! Een schitterende badkamer met inloopdouche en bad, een uitstekend ontbijt, vriendelijke host…alles was hier eigenlijk perfect! Absolute aanrader dus!

Lodge Afrique

De prachtige Lodge Afrique…links en rechts van deze vlonder vind je de verschillende hutten. Prachtige lodge!

Onze reis is geboekt bij Mooi Vakanties, die echt uitstekende locaties voor ons uitgezocht hebben!

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge