Follow me:

De Drakensbergen: Een mooie hike en onze eerste safari!

Deze zomer reizen we zo’n 2,5 week door Zuid-Afrika. Onze eerste stop is in de majestueuze Drakensberg Mountains, waar we drie nachten in de prachtige lodge Didima verblijven. 

Het eerste stuk vanaf Johannesburg gaat door een glooiend landschap, geelgoud gekleurd door de droogte tijdens deze Afrikaanse winter. Af en toe rijst er een steile heuvel als een gele puist op uit de vlakte. Hoe zuidelijker we komen, hoe heuvelachtiger het wordt. Maar als we na Harrismith de Drakensbergen zien liggen, komen de fotocamera’s al snel tevoorschijn! Wat een prachtig landschap!

Vanaf Bergville brengt een 45 km lange weg ons omhoog naar onze lodge: Didima Camp. We rijden langs Zuludorpjes, wat niet meer dan kleine gehuchtjes zijn. De scholen zijn blijkbaar net uit want grote groepen kinderen (in schooluniform) lopen langs de weg, zwaaiend naar onze auto. Ook koeien en geiten lopen hier gewoon op de weg dus voorzichtigheid is nodig!
Didima Camp is een prachtige lodge, met een waanzinnig mooi uitzicht op het massief van Cathedral Peak. We krijgen één van de karakteristieke huisjes toebedeeld, vrij dicht bij het hoofdgebouw.

Overal staan waarschuwingsborden dat de baboons (bavianen) niet gevoerd mogen worden. Deze schijnen nogal brutaal over het terrein van Didima te lopen en we moeten dan ook ramen en deuren goed dichthouden.

Rainbow Gorge

Omdat we nogal moe zijn van de lange rit besluiten we vroeg naar bed te gaan en de volgende dag de auto te laten staan. In plaats daarvan gaan de wandelschoenen aan en gaan we hiken! Vanaf Didima Camp loopt er een 6,5 km lange wandelroute naar de Rainbow Gorge.

Een heel steil pad brengt ons al snel een eind omhoog waar we een fantastisch uitzicht hebben over onze lodge en de omringende bergen! Wat is het hier waanzinnig mooi!

We klimmen hoger en hoger, stampend om eventuele slangen weg te jagen. Het asfaltpaadje gaat al snel over in een heel smal pad dat om een heuveltop slingert en dan snel afdaalt tot we het bos bereiken. Diep onder ons ruist een beekje maar het smalle pad leidt ons al snel naar beneden zodat we ineens aan het water staan.

Vanaf hier gaat de tocht zo’n anderhalve kilometer over een moeilijk begaanbaar pad. We hebben handen en voeten nodig om over boomstronken en rotsen te klauteren en soms is het echt zoeken naar het pad. Dat maakt het echter wel extra avontuurlijk, helemaal als we ook nog houten ladders en een soort kettingladder tegenkomen. De rivier stroomt steeds aan onze linkerhand en de vele kleuren in het water verklaren de naam ‘Rainbow Gorge’.

Als we er een ruime 3 kilometer op hebben zitten, lijkt het pad dan echt op te houden. We houden hier even een pauze en keren dan terug via hetzelfde pad. Nu we niet meer hoeven te zoeken naar de weg, gaat de tocht een stuk sneller en even later lopen we weer in het zonnetje over de heuvels naar onze lodge terug.
Als we vlak boven Didima zitten, zien we ineens wat bewegen vlakbij de lodge. Bavianen! Een grote groep apen scharrelt vlakbij de voorste hutten van de lodge rond. Snel leggen we de laatste meters af en haasten ons om de apen van dichterbij te bekijken. Leuk!

Op safari!

Aan de voet van de Drakensbergen ligt het natuurreservaat Spioenkop. Een heel onbekend park maar hier zouden giraffen, zebra’s en neushoorns te zien zijn.

Als we halverwege de ochtend het park binnenrijden blijken we de tweede bezoeker die dag te zijn. We betalen 50 Rand pp (zo’n € 3,50) en rijden over de hobbelige weg het park in.

Al snel spotten we de eerste groep zebra’s, met wat hert-achtige dieren (impala’s wellicht) er bij. Een magisch moment! Ze houden ons in het oog maar slaan niet op de vlucht, dus we hebben alle tijd om te fotograferen.

Nog leuker is het als we even later een groep giraffes op ons pad tegenkomen. De schitterende dieren zijn heel relaxt en gaan amper opzij als we aan komen rijden. We hebben alle tijd om uitgebreid foto’s te maken en de dieren te bewonderen.

Een uitgebreider blog over Spioenkop volgt snel want dit park is echt een aanrader!

Na het reservaat zijn we nog naar het Spioenkop Battlefield gereden, een slagveld uit de Boerenoorlog waar Afrikaanse (eigenlijk Nederlandse) boeren vochten tegen de Engelsen. Op deze heuvel vond de Battle of Spioenkop plaats en daar is nog het nodige van te zien. Niet alleen een interessante plek maar ook het 360 graden panorama is prachtig!
Mooi Vakanties

Onze reis is samengesteld door Mooi Vakantie en wat ons betreft hadden ze geen betere lokatie kunnen bedenken voor de start van onze reis. Didima Camp was een waanzinnig mooie lodge waar we vanochtend echt met een tikje weemoed vertrokken. Een aanrader!

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge