Follow me:
Camp Shonga cheetahs Zuid-Afrika

Het Krugerpark: Hoogtepunt van onze reis naar Zuid-Afrika!

Twee dagen in Camp Shonga, midden in het Krugerpark, en je hebt het gevoel of je een week weg bent. In deze luxe tented lodge neem je een heel ander ritme aan. De dag begint om half 6, als je gewekt wordt voor de ochtendsafari. ‘s Avonds om half 10 ga je al naar bed, terwijl je buiten de tent de geluiden van het park hoort en je boven je hoofd de kraakheldere sterrenhemel ziet. Dit is echt een fantastische ervaring en veel te snel is onze tijd in dit kamp voorbij!

Vanuit de grotere (en drukkere) Shishangeni Lodge worden we met safari-jeeps naar Camp Shonga gebracht, een satellietkamp van Shishangeni. Een klein, besloten kamp waar we in grote, luxe tenten verblijven. We zullen hier twee nachten zijn zodat we vier safari’s kunnen meemaken.

Camp Shonga

Omdat het winter is, hebben we niet heel veel vogels gezien. Wel dit bijzondere exemplaar!

Een wijntje bij zonsondergang

Als we arriveren is er nog net tijd voor een drankje en een sandwich, voordat we in de jeep stappen voor onze eerste safari. Texan, onze ranger, rijdt vakkundig over de zandpaden door het park, terwijl wij de struikgewassen afspeuren, op zoek naar dieren. Bij een dam zien we wat neushoorns en nijlpaarden en overal zien we impala’s lopen (die technisch gezien gewoon als levend veevoer dienen!).

En dan stuiten we op twee jonge cheetah’s, die rustig op een boomstam zitten. Het lijkt wel of ze poseren voor onze knippende fotocamera’s, zo rustig blijven ze zitten. Nu komt onze nieuwe camera wel goed van pas! We zien twee olifanten, met de neuzen tegen elkaar aangedrukt. Even later rijden we door een grote groep buffels, ook een bijzondere ervaring!

Camp Shonga cheetahs

Twee jonge cheetah’s die uitgebreid poseren!

Na wat rondgereden te hebben, zet Texan de jeep stil in een open veld en mogen we even de benen strekken. Dit is echt fantastisch! We staan midden in het Krugerpark, de zon is net ondergegaan en daar staan we dan, met een wijntje in de hand…

Camp Shonga safari

Met een wijntje er bij genieten van de zonsondergang!

Leeuwen!

Er verblijft nog een Nederlandse familie in Camp Shonga, die ons tijdens de safari vertelt dat ze tot nu toe nog geen leeuwen hebben gezien. Dat baart ons wel een beetje zorgen want uiteraard willen we graag leeuwen spotten tijdens deze reis! Als we over de donkere wegen rijden (terwijl Texan met een schijnwerper in het bushveld schijnt, waar talloze impala-oogjes fel oplichten in zijn lamp) doemt er ineens iets in de koplampen op. Leeuwen!

Camp Shonga leeuwen

We hebben de leeuwen ook nog tijdens de ochtendsafari gespot!

Via de boordradio worden direct de andere jeeps opgepiept en terwijl wij enorm genieten van het schouwspel van deze dieren, die een tikje verblind rond onze jeep lopen, zien we van alle kanten de andere jeeps van de Shishangeni-kampen aan komen rijden. Toen pas hoorden we dat alle rangers al een dag of drie koortsachtig op zoek waren naar leeuwen, dus met deze vondst steeg onze ranger Texan wel even in aanzien!

Met één vinger in Mozambique

Tijdens onze eerste ochtendsafari is het ontzettend mistig en daardoor een tikje vochtig en koud. Met dikke jassen en truien en warme plaids gewapend rijden we door het lage bushveld. Na weer een bezoekje aan de leeuwenfamilie rijdt Texan naar het hogergelegen rotsachtige gebied, waar hij luipaarden hoopt te vinden. Helaas, ondanks dat we bijna elke boom in het park van top tot teen bekijken, kunnen we geen luipaard vinden. Wel leuk dat we tijdens deze zoektocht bij de rand van het Krugerpark uitkomen, waar grote prikkeldraadhekken (vanwege de olifanten) ons scheiden met Mozambique. Uiteraard raken we door het hek even de grond van het buurland aan.

Mozambique moet ook een prachtig vakantieland zijn, waar ik heel graag eens naar toe zou gaan. Helaas is de grens hier in het Krugerpark helemaal afgezet met grote hekken dus even oversteken is niet aan de orde. Maar wie weet, kom ik er ooit nog eens! In het blog van Eva over ‘The Africa Experience’ kun je meer lezen over Mozambique!

Als we terugkomen in het kamp, is ons bed al opgemaakt, de klamboe weer samengebonden en staat er een waanzinnig lekker ontbijt klaar. Grote borden met fruit, kaas, yoghurt en dan ook nog eens een cooked breakfast…we weten niet hoe we het op moeten krijgen! Tijdens het ontbijt breekt de zon echt door en brengen we de dag relaxt door aan de rand van het zwembad. Als het ontbijt nog niet eens gezakt is, is het alweer tijd voor een uitgebreide warme lunch; aan eten kom je hier echt niets tekort! Na de lunch en een verfrissende buitendouche zitten we nog even op de veranda voor onze tent, waarbij we over het lage bushveld uitkijken. Om half 4 is het alweer tijd voor de volgende safari.

De volgende avond weet Texan met zijn jeep door het bushveld te rijden en stuiten we ineens op een nest waar het net even family time is. Een nest van zes jonge welpen (2-3 maanden oud) ligt al knuffelend en kietelend in het veld…je zou er haast even tussen kruipen, zó hoog is de aaibaarheidsfactor van deze jonge leeuwtjes!

Een prachtig slot

De laatste ochtendsafari is een hele succesvolle. Direct na vertrek stuiten we op twee vechtende giraffemannetjes, die sierlijk met gebogen halzen op elkaar inbeuken. Het ziet er zo fraai uit dat je je niet voor kunt stellen dat ze elkaar tot bloedens toe kunnen verwonden of elkaars nek zelfs kunnen breken. Op dat moment wordt over de boordradio gemeld dat de leeuwen weer gesignaleerd zijn. We rijden die kant op maar voor we ze kunnen zien, stuiten we op een paar hyena’s. Die net op zoek zijn naar een rustig plekje waar ze de warme dag door kunnen brengen.

Camp Shonga giraffes

Twee jonge mannetjes aan het vechten…het ziet er zó sierlijk uit!

Opnieuw gaan we naar het rotsige gebied waar veel luipaarden zitten en opnieuw zien we niets. Dan kraakt de boordradio opnieuw: de mannetjesleeuwen zijn gespot! En daar gaan we, met volle vaart door het Krugerpark. Giraffes en zebra’s springen verschrikt aan de kant en in volle vaart rijden we over de smalle, bochtige zandpaden. En inderdaad, daar lopen ze! Een prachtig gezicht, zeker het oude mannetje met een verweerde en getekende kop.

Camp Shonga leeuwen

Op de terugweg stuiten we opnieuw op een grote kudde buffels. ‘Roadblock’ zegt Texan en hij zet de jeep maar even stil. Als het te lang duurt, rijdt hij toch heel voorzichtig op de kudde in, zodat de verontwaardigde dieren naar links en rechts uitwijken. Als we vlakbij Camp Shonga nog op een groep olifanten mèt een heel jong olifantje stuiten, is deze safari wel compleet!

Ontdek het Krugerpark vanuit Camp Shonga

Camp Shonga valt onder de Shishangeni Lodge en is een heel klein, rustig kamp midden in het Krugerpark. Maximaal tien gasten verblijven in de vijf luxe tenten, die ver van elkaar af liggen. Elke tent heeft een grote veranda met luxe stoelen waarmee je over het bushveld uitkijkt. Naast een buitendouche staat er ook een badkuip in de tent, met uitzicht over het Krugerpark, maar helaas kwamen we wat tijd tekort!

Camp Shonga

De luxe ‘tented lodge’ van Camp Shonga (Foto: Shishangeni – Camp Shonga)

Dat was direct het enige manco dat we hadden: tekort aan tijd! Het kamp was zó mooi, met overal uitnodigende zitjes en luxe leren stoelen. Als we onze reis over zouden doen, zou ik absoluut een nacht langer in Camp Shonga verblijven.

Er is een zwembadje bij; niet zo groot maar wel prima voor een verfrissende duik. Je verblijft in Camp Shonga op basis van volpension en aan eten kom je echt absoluut niets tekort! Alles is even goed verzorgd: het eten, de safari’s, de tent, het ontzettend vriendelijke personeel… Kortom, dit was écht het hoogtepunt van onze vakantie!

Krugerpark

Zonsondergang in het Krugerpark

Mooi Vakanties

Deze accommodatie hebben we te danken aan Mooi Vakanties, die onze reis samengesteld heeft. Ook de andere locaties waar we tijdens onze reis verbleven, waren echt ontzettend goed.

Dat overnachten in een privékamp met safari erbij een goed idee was, blijkt wel als we onze weg vervolgen richting Hazyview. Een toerist spreekt ons aan met de vraag ‘of we langs de weg nog leeuwen gezien hebben’. En dan denken we met een beetje weemoed terug aan de dag er voor, toen we met de jeep naast het nest knuffelende leeuwen stonden. Dat zijn de beste safarimomenten die je enkel met een ervaren ranger zult beleven en niet met je toeristenauto over de asfaltweg door het park!

autohuur Zuid-Afrika

Heb je ook al over onze avonturen in St. Lucia gelezen?!

Previous Post Next Post

You may also like

8 Comments

 • Reply Yvonne

  Schitterende foto’s! Ik heb ook zo genoten van alle plaatjes die ik tijdens jullie reis al op IG langs zag komen. Ik kan me voorstellen dat een paar dagen in zo’n lodge echt magisch zijn… helaas was dit voor ons, met baby en peuter, niet weggelegd, maar ooit lijkt me dat ook geweldig om te doen!

  9 september 2017 at 10:19 pm
  • Reply Anne

   Thanks!! Wat in het vat zit…! Maar jouw vakantiefotos waren ook prachtig hoor!

   10 september 2017 at 9:33 pm
 • Reply Co | Op reis met Co

  Wauw, wat ziet dat er schitterend uit! Ik moet ook hoognodig een keer naar Afrika, het lijkt me zo gaaf om al die dieren te spotten 🙂
  Co | Op reis met Co onlangs geplaatst…De Travel tagMy Profile

  10 september 2017 at 12:41 pm
  • Reply Anne

   Het is echt de moeite waard! Een fantastisch land om te bezoeken!

   10 september 2017 at 9:33 pm
 • Reply Sam - singlereadytomingle

  Prachtige foto’s! Ik baal echt heel hard dat we Kruger hebben moeten overslaan op onze trip daar. Maar inderdaad echt een fantastisch land!
  Sam – singlereadytomingle onlangs geplaatst…Een date in de zoo: zwanen en pelikanenMy Profile

  15 september 2017 at 11:02 am
  • Reply Anne

   Dank je wel!
   En ach, je moet toch een goede reden hebben om terug te gaan? Ik zou ook best nog een keer in het Krugerpark willen verblijven maar dan iets langer. Wie weet ooit!
   Anne onlangs geplaatst…Dit Is De Vraag #28 Ten Guilty PleasuresMy Profile

   15 september 2017 at 11:55 am
 • Reply Sheila

  Het Kruger park lijkt mij ook zo mooi. Staat zeker nog op de lijst, al eindig ik altijd in andere landen. Wat een fijne font gebruik jij trouwens zeg!
  Sheila onlangs geplaatst…Mijn jeugd blundersMy Profile

  2 november 2017 at 9:13 pm
  • Reply Anne

   Het Krugerpark is zeker heel mooi! Ik kan wel aanraden om een lodge in het park te zoeken in plaats van een dagtrip naar het Krugerpark; daardoor zie je echt veel meer en beleef je het beter!

   Vind deze font ook wel leuk inderdaad 🙂 Zat niet standaard bij mijn thema maar later zelf toegevoegd.
   Anne onlangs geplaatst…Dit was oktober! Muziek, theater en een paar dagen Krakau!My Profile

   7 november 2017 at 10:35 am

  Leave a Reply

  CommentLuv badge