Follow me:
Safari Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer: een toffe safari in eigen land!

Helemaal in de kop van Groningen vind je een van de mooiste nationale parken van Nederland: Nationaal Park Lauwersmeer. Tijdens een heel afwisselend ‘off-track’ weekend maakte ik kennis met dit voor mij onbekende stukje Nederland en ik werd positief verrast! Een van de leukste dingen om te doen in Nationaal Park Lauwersmeer is wel het maken van een safari. Verrekijker en fototoestel mee? Dan zijn we er klaar voor!

Het Lauwersmeer is een schitterend natuurgebied op de grens van Groningen en Friesland. Het park grenst aan de Waddenzee (nog een gebied dat je echt eens gezien moet hebben!) en is een walhalla voor vogelliefhebbers. Tijdens onze safari in Nationaal Park Lauwersmeer hebben we dan ook voortdurend de lucht afgespeurd, op zoek naar de enorme zeearend. Helaas liet hij zich die middag niet zien, dus een goede reden om nog eens terug te gaan!

Het Lauwersmeer was ooit de Lauwerszee, totdat deze afgesloten werd met een dam. Daardoor werd het zoute meer eerst brak en toen zoet water. Er kwam meer en meer land droog te staan, waar zich een prachtig natuurgebied begon te vormen. In 2003 werd dit gebied uitgeroepen tot Nationaal Park Lauwersmeer.

Safari Nationaal Park Lauwersmeer

Met een ranger op safari

We gaan met een heuse ranger op safari, in een echte safari-jeep. Ik krijg even een flashback naar onze toffe safari in het Krugerpark, maar bij deze safari in Nationaal Park Lauwersmeer hoef je niet bang te zijn voor leeuwen of cheetahs. We zullen vooral grote grazers zien, zoals de Schotse Hooglanders en de fraaie Konikspaardjes. En erg gevaarlijk zijn die niet!

We klimmen achterin de jeep en gaan dan op pad. Het leuke van deze safari is, dat de jeep op plekken komt waar andere toeristen niet komen.

Lauwersoog jeepsafari
Het lijkt bijna of we in Afrika zijn!

Hoe groot is een zeearend?

Onderweg vertelt de ranger vanalles over het gebied en over de bijzondere natuur die we hier zien. Regelmatig maken we een tussenstop, waarbij we allemaal uit de jeep klauteren om rond te lopen en foto’s te maken.

De ranger vertelt uitgebreid over de zeearend die in dit gebied woont. Regelmatig is de enorme vogel in de lucht te zien, maar vandaag hebben we minder geluk: hij laat zich niet zien.

Dan maken we maar een fotootje van het bord, waar de spanwijdte van deze enorme vogel uitgetekend is.

Zeearend Safari Nationaal Park Lauwersmeer
Wist je dat een zeearend zo enorm groot is?

Konikspaarden

Als we een lange tussenstop maken midden in de natuur, hebben we ineens de verrekijker nodig. Heel in de verte zien we namelijk een groep Konikspaarden. Er is in Nationaal Park Lauwersmeer ruimte voor zo’n 250 exemplaren van deze ‘natuurlijke maaiers’, die helpen om het gras kort te houden.

Hoewel het mooie paardjes zijn om te zien, zijn het niet altijd de vriendelijkste dieren. We krijgen daarvan wat te zien als we door de verrekijker naar de paarden kijken en we twee jonge hengsten zien vechten. Toch een fascinerend gezicht!

Het is fantastisch om zo door de natuur te rijden, voortdurend op zoek naar dieren die hier in het nationaal park leven. Een leuke manier om dit relatief onbekende stukje Nederland te ontdekken!

Safari Nationaal park Lauwersmeer

Ook op safari in Nationaal Park Lauwersmeer?

De safari door Nationaal Park Lauwersmeer wordt georganiseerd door Beleef Lauwersoog, een organisatie die activiteiten in de omgeving van Lauwersoog initieert. Waddenpaviljoen De Noorman, een hele leuke hotspot pal aan de Waddenzee, is (letterlijk) de thuishaven van Beleef Lauwersoog.

Je kunt op woensdag, zaterdag en zondag op safari in Nationaal Park Lauwersmeer, waarbij er met groepen tussen 6 en 14 personen in de twee landrovers rondgereden wordt. Bij je safari zit ook een kop koffie / thee of een glas fris bij Waddenpaviljoen De Noorman inbegrepen. De kosten voor deze unieke safari door Nationaal Park Lauwersmeer zijn € 34,50 p.p.

Handig om mee te nemen: een verrekijker en fototoestel, zonnebril en (als het veel geregend heeft) laarzen of oude schoenen die wel wat modder kunnen verdragen!

Safari Nationaal Park Lauwersmeer

Andere activiteiten in en om Nationaal Park Lauwersmeer

Natuurlijk is er nog veel meer te beleven in Nationaal Park Lauwersmeer. De safari vond ik zelf echt het hoogtepunt van ons bezoek aan het park, maar wat ook heel tof was, was de Dark Sky Experience. Nu was ons off-track weekend eind juni, wat niet ideaal is voor een Dark Sky Experience, maar ga zeker in het voorjaar of najaar eens mee met deze tocht! Nationaal Park Lauwersmeer is namelijk een van de weinige plekken in Nederland die zich Dark Sky-gebied mag noemen. Het is hier ‘s nachts zo donker en er is zo weinig lichtvervuiling, dat je prachtig de sterrenhemel ziet.

Je kunt ook op eigen gelegenheid Nationaal Park Lauwersmeer ontdekken. Reisblogger Diana schreef een uitgebreid blog over wandelen in Nationaal Park Lauwersmeer: hier kun je vast wel wat goede wandeltips vinden!

Zonsondergang Groningen
Zonsondergang tijdens de Dark Sky Experience

Andere leuke activiteiten om te doen in de omgeving:

 • Wadlopen van Brakzand naar Schiermonnikoog
 • Een tochtje met de stoere Rescueboot
 • Huur een fiets en ervaar het fietsen over het nieuwe fietspad ‘Kiek over Diek’
 • Maak een roadtrip langs de prachtige Groningse dorpjes zoals Ulrum, Niehove en Ezinga
 • Lekker eten bij Waddenpaviljoen De Noorman met prachtig uitzicht over de Waddenzee
wadlopen groningen
Wadlopen naar Schiermonnikoog.

Aan de rand van het Lauwersmeer ligt de mooie, uitgestrekte camping Siblu Camping Lauwersmeer. Je vindt hier echt schitterende chaletjes die uitkijken over het water. Of kies voor een van de kampeerpods: een unieke en gezellige mini-accommodatie. Een ideale locatie om het mooie Groningse land te ontdekken!

Ga jij ook een keer op safari in Nationaal Park Lauwersmeer?

Nationaal Park Lauwersmeer
Mooie chaletjes aan het water bij Siblu Camping Lauwersmeer.

Het off-trackweekend in Groningen en de safari in Nationaal Park Lauwersmeer was op uitnodiging van Marketing Groningen. Het artikel is echter volledig op mijn eigen mening en ervaring gebaseerd!

Previous Post Next Post

You may also like

3 Comments

 • Reply Lizette

  Wat een toffe manier om Lauwersmeer te ontdekken. Ik was er dit jaar voor het eerst en was erg onder de indruk van het natuurschoon. Dat een zee Arend zo groot is, wist ik niet.
  Lizette onlangs geplaatst…Ontdek Texel per fiets en te voetMy Profile

  17 oktober 2020 at 12:48 pm
 • Reply Marcella

  Ja, ik wil zéker eens op safari gaan in het NP Lauwersmeer! Het is alweer even geleden dat we er geweest zijn, maar op safari zijn we er dus nog niet geweest. Lijkt me echt heel erg tof! Oh, en Konikspaarden spotten ook!
  Marcella onlangs geplaatst…10x Eten afhalen in GroningenMy Profile

  23 oktober 2020 at 10:16 pm
 • Reply Michal Oppenheimer

  Het is lang geleden dat ik zo noordelijk kwam in Nederland. Misschien toch maar weer eens gaan. Zo’n safari is wel een toffe manier om om dit NP te ontdekken. En goed te combineren met wadlopen, want dat wil ik ook nog graag een keer doen. Jammer dat je die arend niet gezien hebt trouwens. Lijkt me indrukwekkend…

  2 december 2020 at 2:49 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge