Follow me:
Wadlopen

Groningen: Off-track rond Lauwersoog en Waddenzee

Het zonnetje schijnt als ik over smalle weggetjes door het Groninger land rijd. Het dakje van mijn auto kan open en ik geniet enorm van het mooie landschap van Groningen. Ergens doet het mij een beetje aan mijn eigen omgeving in de Haarlemmermeer denken. Pas aan het eind van dit weekend zal ik ontdekken waarom het inderdaad zo op elkaar lijkt. Voor nu geniet ik van de dorpjes met oude kerkjes, de bloeiende aardappelvelden en de wonderschone natuur van dit onbekend stukje Nederland!

Ik ben op weg naar een ‘off track’ weekend, waarin ik met andere bloggers en reisjournalisten dit onbekende deel van Groningen ga ontdekken. Het weekend begint op een zonnig terras in de achtertuin van Herberg Restaurant Molenrij, waar we onszelf voorstellen aan elkaar. Daarna gaan we naar binnen voor een uitstekende lunch, met heerlijke lokale gerechten. Een goed begin!

Groningen
Het groene landschap van Groningen.

Fietspad ‘Kiek over Diek’

Daarna is het tijd om al dat heerlijke eten er weer af te bewegen! We stappen op de fiets om ‘Kiek over Diek’ te ontdekken: een 90 kilometer lang fietspad langs de Groningse dijk. Uiteraard fietsen we niet de hele 90 kilometer maar alleen een deel er van.

Als we bij de dijk komen, klimmen we natuurlijk direct omhoog, in de verwachting dat direct achter de dijk de Waddenzee ligt. Maar tot onze verrassing liggen achter de dijk nog meer boerderijen en velden en zien we in de verte het blauwe water van de Waddenzee schitteren. Vanaf hier hebben we een schitterend 360-graden panorama over het groene Groningse land.

Langs de dijk lopen overal schapen. Halverwege stoppen we om een schaap uit een waterbak te halen, die daar verkoeling zocht maar er niet meer uit kan. Het lijkt er op dat hij niets aan zijn avontuur overhoudt dus fietsen we weer verder.

De fietstocht blijkt een uitstekende manier om niet alleen kennis te maken met Groningen maar ook met elkaar. Voor we het weten fietsen we Lauwersoog al binnen!

Groningen Kiek over Diek
Fietsen over fietspad ‘Kiek over Diek’: leuk!

Jeepsafari door NP Lauwersoog

De fietstocht eindigt voor ons bij Beleef Lauwersoog, het recreatiepark in Lauwersoog waar we verblijven. Vanuit hier begint ook het volgende onderdeel van ons ‘Off Track’-weekend: een hele toffe jeepsafari dwars door het Nationaal Park Lauwersmeer.

Het gehobbel in een jeep door de mooie natuur brengt even flashbacks terug van onze safari door het Krugerpark. Ook nu kijken we voortdurend rond in de hoop om wildlife te spotten. Dit keer geen leeuwen, cheetahs of olifanten, maar zoeken we vooral naar de imposante zeearend, die in dit gebied woont.

Zeearend Lauwersoog
Wist je dat een zeearend zo enorm groot is?


Tijdens de jeeptocht vertelt de gepassioneerde ranger volop over de historie en de natuur van dit unieke landschap. Hij weet zoveel van Lauwersmeer en ziet de kleinste details in de natuur niet over het hoofd. We zien een groep opvliegende ganzen, wat kan duiden op de aanwezigheid van de arend, maar helaas houdt hij zich voor ons verscholen.

Wel zien we een groep Schotse Hooglanders en de fraaie Koniks-paarden: grote grazers die bewust in dit gebied geplaatst zijn om te hoge begroeiing tegen te gaan. Tijdens een koffiestop zien we door de verrekijker twee vechtende hengsten: een spectaculair gezicht!

Het leuke van de jeepsafari is dat je door een gebied rijdt waar je zonder begeleiding niet mag komen. We zien dan ook geen andere bezoekers en dat maakt het extra speciaal.

Lauwersoog jeepsafari
Het lijkt bijna of we in Afrika zijn!

Dark Sky Expeditie

‘s Avonds komen we de ranger opnieuw tegen, als hij ons begeleidt tijdens de Dark Sky Expeditie. We gaan met een boot het Lauwersmeer op om de sterrenhemel te bewonderen. Nationaal Park Lauwersmeer is namelijk een van de twee Dark Sky Park’s in Nederland: de andere bevindt zich op Terschelling.

Met zonsondergang varen we de haven van Lauwersoog uit en tuffen we langzaam landinwaarts. We hebben geluk: er is een prachtige zonsondergang te zien en de hemel kleurt vlammend oranjerood. Het koelt nu snel af dus lange broeken en een warme trui zijn niet overbodig!

Ook onderweg horen we veel interessante weetjes over het Lauwersmeer en de omliggende natuur. Veel te snel is het alweer tijd om terug te varen. Omdat we deze tocht eind juni maken, is het zelfs om half 12 nog steeds niet echt donker. We zien wel wat sterren maar ik vermoed dat het wat later in het jaar veel imposanter is!

Zonsondergang Groningen
Zonsondergang tijdens de Dark Sky Experience

Wadlopen!

De volgende dag staat er wadlopen op het programma! Iets wat al meer dan 10 jaar op mijn bucketlist staat!

We beginnen met een heerlijke lunch bij Waddenpaviljoen De Voormalige Noorman. Daarna gaan we aan boord van een hele spectaculaire Rescueboot die ons met full-speed naar Brakzand brengt: de zandplaat vanaf waar onze tocht naar Schiermonnikoog begint. Vanaf de boot laten we ons in zee glijden en we staan verrassend genoeg maar tot onze knieën in het water.

We worden door twee ervaren gidsen van Wadloper.com begeleid. Onderweg vertellen zij van alles over de natuur van het Waddengebied, dat is uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. We stoppen regelmatig om naar krabbetjes te kijken of om uitleg te krijgen over wat we allemaal zien. Mooi om te zien hoe gepassioneerd deze gidsen over de Wadden zijn!

Groningen
Daphne de Vries maakte deze toffe foto, net op het moment dat ik met de gidsen meeliep en al mijn vragen over de Wadden-natuur aan hen kon stellen! 🙂

Grote delen van de tocht gaan over zandplaten maar soms lopen we door een dikke laag glibberig slik. Soms loop ik zelfs tot aan mijn middel door het verrassend warme zeewater, mijn rugzak met camera angstvallig omhoog houdend.

Het is een prachtige tocht, maar ik ben toch wel opgelucht als we na vier uur lopen eindelijk bij de haven van Schiermonnikoog aan komen! Bij een speciale afspoelplaats kunnen we de dikke laag zand uit onze schoenen en sokken spoelen.

Schiermonnikoog ligt er rustig bij: prachtige natuur op dit kleine Waddeneiland. Ik zou best meer van dit mooie eilandje willen zien, maar de boot ligt alweer klaar voor ons. Ook terug gaan we met de Rescueboot en het is een hele toffe tocht! De boot klapt op de golven en we moeten ons goed vasthouden! Met twintig minuutjes varen we de haven van Lauwersoog alweer binnen en is het wadloop-avontuur echt voorbij!

Wil je meer lezen over wadlopen in Groningen? Lees dan mijn uitgebreide verslag over onze wadlooptocht!

Schiermonnikoog wadlopen
Op Schiermonnikoog

Slapen in de buitenlucht

Na het wadlopen was het off-trackgedeelte nog steeds niet voorbij! We gingen namelijk overnachten op de Waddendijk!

Er werd een veldbed en toebehoren uitgedeeld en we mochten een plekje zoeken in het weiland. Ik zocht een rustig hoekje uit en zette met behulp van een zaklamp mijn bedje op. Slaapzak uitrollen en ik was er klaar voor!

Wat een leuke ervaring was dit! Toen iedereen stiller werd, hoorde ik alleen nog maar het gekwaak van tientallen kikkers. Boven mij zag ik de sterrenhemel, een prachtig gezicht!

Het was behoorlijk fris buiten maar ik had gelukkig een warme trui, broek en sokken aan. Echt koud kreeg ik het dus niet, hoewel ik wel diep in mijn slaapzak weg moest kruipen. De volgende ochtend werd ik rond 5 uur wakker, toen het al behoorlijk licht was. De kikkers waren nu stil maar nu hoorde ik het gefluit van de vogels en, even later, de schapen die op de dijk stonden. Wat een leuke manier van wakker worden! Met een kruiwagen werd er koffie en thee ‘op bed’ gebracht waarna we een ontbijtje bovenop de dijk aten.

Wil jij ook eens overnachten in de buitenlucht? Neem dan een kijkje op de website BuitenGewoonSlapen voor de mogelijkheden!

Groningen
Breakfast with a view…ontbijtje op de Groningse dijk!

Roadtrippen door het Groningse land

Na het ontbijt was het officiële programma afgelopen en reisde iedereen weer richting huis. Omdat ik nog wat tijd over had, besloot ik nog een paar uur door Groningen te toeren om het Groningse land verder te ontdekken. Het zonnetje brak af en toe door dus ideaal weer voor de cabrio!

Mijn eerste tussenstop was bij Ulrum: een klein plaatsje maar heel bekend vanwege de Afscheiding in 1834: de kerkscheuring waardoor uiteindelijk de Gereformeerde Kerk naast de Nederlands Hervormde Kerk ontstond. In het plaatsje Ulrum is daar weinig meer van terug te vinden: de kerk zelf staat er nog wel maar is helaas op slot.

Ulrum Kerk Groningen
Het oude kerkje van Ulrum dateert al uit 1225!

Vanuit Ulrum rijd ik over smalle landweggetjes, tussen de graanvelden en de witte bloemetjes op de aardappelakkers door. Het landschap is weids, met overal kerktorentjes aan de horizon. Ik maak een tussenstop in het prachtige Ezinge, een van de wierdedorpen van Groningen.

Roadtrip Groningen
Nog meer prachtige oude kerkjes in het Groningse land

Wierdedorpen in Groningen

Wat een wierdedorp precies inhoudt, leer ik in Niehove, een prachtig plaatsje dat haast een museumdorp lijkt. In het eeuwenoude kerk, midden in het dorp, is een bezoekerscentrum ingericht met panelen die over de bijzondere historie van Niehove vertellen.

Ooit was dit namelijk gewoon Waddenzee. Omdat de zee zich een tijdlang rustig hield en omdat de grond zo vruchtbaar was, vestigden sommige boeren zich rond het begin van onze jaartelling in dit gebied. De boerderijen werden op kunstmatig aangelegde heuvels (een wierd) gebouwd. Omdat sommige wierden samengevoegd werden, ontstond er zo een wierdedorp.

In het jaar 800 kwam het land echter onder water te staan, toen een zee-inbraak voor het ontstaan van de Lauwerszee zorgde. Niehove en andere wierdedorpen lagen echter hoog genoeg en vormden eilanden in de zee. Uiteindelijk werd het land helemaal ingepolderd en dat verklaart waarom dit polderlandschap zo op onze Haarlemmermeer lijkt!

De panelen leggen ook uit hoe zo’n wierdedorp in elkaar steekt en eenmaal buiten gekomen, herken ik nog veel terug vanuit de uitleg in de kerk. Zo is het dorp in de vorm van een wagenwiel rondom de kerk gebouwd en vind je nog steeds de oude ‘kerkepaden’ vanaf de kerk naar de buitenkant van het dorp.

Ik vond het echt enorm interessant om zo over het ontstaan van dit bijzondere landschap te lezen en kan een bezoek aan Niehove dan ook echt aanraden! Overigens vind je in Ezinge het Museum Wierdenland dat ongetwijfeld nog veel uitgebreider over het ontstaan van de wierdedorpen vertelt.

Niehove Groningen
Oud Kerkpad in Niehove

Eten, drinken en slapen in Groningen

Het was voor mij verrassend hoeveel uitstekende restaurants je in Groningen vindt.

Zoals al genoemd begon ons bezoek met een lunch bij Herberg Restaurant Molenrij, waar echt heerlijke lokale producten op tafel kwamen. Ooit van een ‘waddenvarken’ gehoord? In Molenrij wordt het geserveerd en ik kan het met stip aanraden!

Molenrij
Heerlijk eten bij Restaurant Molenrij

In de haven van Lauwersoog vind je Waddenpaviljoen De Voormalige Noorman. Het restaurant ligt op een heel mooi plekje. Aan de ene kant heb je uitzicht op de vissershaven van Lauwersoog; aan de andere kant op de uitgestrekte Waddenzee. Ook kun je hier heerlijk eten!

Na afloop van het wadlopen werden we gastvrij onthaald bij Wongema in Hornhuizen. Uitgehongerd na een hele dag in de buitenlucht ging de maaltijd er snel in! Dit is echt een prachtige plek om te eten met een groep.

Zoek je een leuke plek om te overnachten? Kijk dan eens bij Beleef Lauwersoog: een groot en levendig recreatiepark dat pal aan het Lauwersmeer ligt. Je vindt hier chalets, stacaravans en een kampeerterrein. Vanuit Beleef Lauwersoog worden er allerlei activiteiten georganiseerd: van zeehondentochten tot wadlopen, wandelen en fietsen. Je kunt hier ook eten bij Restaurant Het Booze Wijf. Een ideale uitvalsbasis om dit deel van Groningen te ontdekken!

Beleef Lauwersoog
Mooie chaletjes aan het water bij Beleef Lauwersoog.

Groningen: een bezoek waard!

Omdat een ‘off-track’-weekend in combinatie met niet zoveel slaap toch wel zijn tol eist :-), besloot ik om na mijn bezoek aan Niehove terug te rijden naar huis.

Wat heeft de provincie Groningen mij echter enorm positief verrast! De natuur is er erg mooi en verrassend veelzijdig. Met de Waddenzee en het wadlopen heeft Groningen natuurlijk ook wel een sterke troef in handen want dit gebied is echt uniek in de wereld. Maar ook Lauwersoog is een heel mooi gebied waar veel te zien is.

Kortom, trek zeker eens tijd uit om het prachtige deel rond Waddenzee en Lauwersoog te ontdekken want het is een bezoek meer dan waard!


Groningen schapen
Ik was dit weekend in Groningen op uitnodiging van Marketing Groningen. Het artikel is echter volledig op mijn eigen mening en ervaring gebaseerd!

Staat wadlopen in Groningen al op jouw bucketlist? Of heb je het al eens gedaan?

Wil je dit artikel delen op Pinterest om later nog eens te lezen of om aan anderen te laten zien? Onderstaande afbeelding is ideaal om dit blogartikel op Pinterest te plaatsen!

Previous Post Next Post

You may also like

12 Comments

 • Reply Aniek

  Heerlijk! Een stukje Nederland waar ik niet vaak kom. Die jeepsafari zou ik wel willen maken.
  Aniek onlangs geplaatst…De mooiste wandelroutes in Utrecht!My Profile

  5 juli 2019 at 11:19 am
  • Reply Anne

   Ja, de jeepsafari was echt heel leuk! Absoluut een aanrader!

   8 juli 2019 at 11:12 am
 • Reply Info@ikreis.net

  Wat een leuk en gevarieerd weekend! Vooral het wadlopen is iets wat ik graag eens zou willen doen.

  5 juli 2019 at 11:06 pm
  • Reply Anne

   Ja, wadlopen stond bij mij ook al zo’n vijftien jaar op mijn bucketlist. Heel tof om het dan eindelijk een keertje gedaan te hebben!

   8 juli 2019 at 11:12 am
 • Reply Linda

  Wat geweldig zeg! Nederland heeft zoveel mooie plekjes. Ik wist niet dat je ook in Nederland op safari kon, gaaf! Wadlopen wil ik ook eens proberen. Gaaf en gevarieerd weekend zo 🙂

  5 juli 2019 at 11:27 pm
  • Reply Anne

   Ja, ik ben ook echt enorm verrast hoe mooi Groningen is! En wadlopen was echt een hele toffe ervaring! 😉

   8 juli 2019 at 11:13 am
  • Reply Ech Wel

   Hoe mooi kan Nederland toch zijn he? Als je de randstad gewend bent dan kijk je best raar op bij het zien van zulke vergezichten en uitgebreide natuur. Ik in oeder geval wel….

   Als fanatiek werelderfgoedreiziger moet ik er toch nog maar eens heen. Hoewel ik de waddenzee als gezien beschouw is zo’n wadloop eigenlijk wel een verplichting om de site e cht af te vinken….
   Ech Wel onlangs geplaatst…Vele bedenkingen rondom het werk van architect Le CorbusierMy Profile

   10 juli 2019 at 5:48 pm
 • Reply Maaike

  Oh dit ziet er zo leuk en vredig uit allemaal! En dat eten is mummie!

  9 juli 2019 at 8:37 am
 • Reply Manon Ruitenberg

  Klinkt als een leuk en variërend weekend! Vooral een jeepsafari in eigen land is een prachtig concept. Ik verbaas me nog over de spanwijdte van de zeearend.

  10 juli 2019 at 6:22 pm
 • Reply Kelly

  Ik ben jaaaaaaren geleden een keer in Groningen geweest (op bezoek) en ik was positief verrast. Echt een leuke stad en ik wil zeker een keer terug om meer van de provincie te ontdekken. Ik wil al jaren een keer wadlopen…lijkt me hartstikke leuk. Die jeepsafari lijkt me ook wel tof.

  12 juli 2019 at 6:34 pm
 • Reply Janet

  Leuk!! Ik was toevallig vorig jaar in Lauwersoog.. ik vond het ook erg leuk maar we waren er maar een nachtje, veel te kort! Wadlopen is voor mij wel ruim 20 jaar geleden, moet het snel weer eens doen!

  12 juli 2019 at 7:23 pm
 • Reply Marcella Molenaar

  Jullie hebben echt zoveeeel leuks gedaan! Ik ben echt jaloers, had mijn provincie ook graag op deze off-track-manier leren kennen! Ik ga sowieso in de gaten houden wat de manieren zijn om buiten te slapen!
  Marcella Molenaar onlangs geplaatst…Meest gelezen artikelen van de eerste helft van 2019My Profile

  13 juli 2019 at 11:44 am
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge