Wat ooit een schapenweitje was achter de katholieke kerk in Hoofddorp, is uitgegroeid tot een prachtige beeldentuin, die al een architectuurprijs gewonnen heeft en ooit verkozen is tot ‘meest favoriete religieuze plek in Nederland’! In deze tuin vind je schitterende bronzen beelden, diverse bomen en struiken die in de Bijbel genoemd worden en enorm veel symboliek! We bezochten de Bijbelse Tuin in Hoofddorp en nemen jullie graag mee!
Bij het kleine boekhandeltje naast de Joannes de Doperkerk is een informatieboekje te krijgen. Hier staat een wandeling door de Bijbelse tuin beschreven. Eigenlijk zijn we dan de eerste kunstuitingen al voorbij want op het voorplein van de kerk zien we de symbolen van de vier evangelisten: Mattheüs de engel, Markus de leeuw, Lukas de stier en Johannes de adelaar.
De vrouw van Lot
Als we de tuin in lopen, vinden we rechts de fruitbomen. Pastoor Van Lent, die voor de aanleg van de tuin zorgde, citeert in het boekje het Hooglied: “Als een appelboom onder de bomen van woud, zo is mijn geliefde onder de jonge mannen…”. Een waarschuwend voorbeeld is de vrouw van Lot: veranderd in een zoutpilaar omdat ze tégen het gebod in ging en omkeek naar het verwoeste Sodom (Gen. 19).

Kruis
De Bijbelse tuin is niet alleen een tuin maar ook een kerkhof. Heel symbolisch is midden op de begraafplaats een enorm kruis geplaatst. “Het beeld van de verrijzenis – leven”, schrijft Van Lent. We lopen langs het kruis en komen achter in de beeldentuin terecht, waar veertien kruiswegstaties in brons te zien zijn. Aan de andere kant van het pad vinden we een beeld van Maria, die een gestorven Jezus in haar armen houdt. “Haar blik probeert te zeggen: ‘Ik ben ontdaan, wat overkomt me nu?’ ” Bij het beeld in de buurt groeien mierikswortel (in de Bijbel ‘bitter kruid’ genoemd) en een mirtestruik.
Langs het prachtige beeld van de verloren zoon lopen we naar de vijver, met een driehoekig rieteiland er in. Een leuk detail: tijdens het Paasfeest van 2001 maakte pastoor Van Lent een doortocht door de vijver, als symbool voor de doortocht, de uittocht uit Egypte. Rondom de vijver staan banken en de stilte in de tuin biedt alle gelegenheid om hier tot rust te komen!

Bijzondere bomen
Bijzonder zijn ook de vele bomen die je wel van naam uit de Bijbel kent, maar die in Nederland niet zoveel voorkomen of niet zo bekend zijn. De amandelboom, de olijfbomen, palmen, een acacia (gebruikt voor de bouw van de tabernakel en de ark), de magnolia en een prachtige Libanonceder. Van Lent schrijft: “De tempel van Salomo is omstreeks 950 voor Christus opgetrokken bouwwerk, dat voor een groot deel met het heerlijk geurende cederhout werd betimmerd.” Zelf vind ik het naastgelegen beeld van een arenlezende Ruth schitterend. Door aren te lezen krijgt Ruth niet alleen te eten, ook ontmoet zij daardoor Boaz, haar latere man.

Levende zonnewijzer
Dichter bij de kerk zijn diverse grappige bijzonderheden te vinden, zoals een ‘levende zonnewijzer’. Ga midden in de circel op de juiste maand staan en je eigen schaduw wijst de tijd aan! Heel vernuftig! Daarnaast staat nog een gewone zonnewijzer, die verwijst naar de geschiedenis van Jesaja en koning Hizkia. Verder ligt hier een groot labyrith, waar je – al mediterend, wie daar behoefte aan heeft – een tijd kan rondlopen. Daarnaast is het erg leuk voor kinderen!
Beelden van de dood
Tenslotte vind je bij de kerk de indrukwekkende serie ‘Beelden van de dood’. Niet het meest gebruikelijke onderwerp maar wel ontroerend mooi. Kunstenaar Karel Gomes heeft hier vijftienmaal de dood uitgebeeld. De brochure schrijft: “Soms komt de dood als een uitkomst in de steun die hij geeft bij de begeleiding naar het graf. Bij de zwangere vrouw schaamt hij zich, zo ook bij de vluchteling (actueel dus!). De dood kan het oude vrouwtje teder ondersteunend naar het graf begeleiden of speels als metgezel bezig zijn met kleine kinderen.” Heel indrukwekkend, neem hier ook echt de tijd voor!

Bezoek de Bijbelse Tuin
Er is uiteraard nog veel meer te zien in de Bijbelse Tuin. De tuin is gratis toegankelijk dus een bezoek is al snel gebracht. De meeste beelden zijn gemaakt door Karel Gomes. Aanrader!
Joannes de Doperkerk, Kruisweg 1067a, Hoofddorp.
Gratis toegankelijk, gratis parkeren voor de deur.
Wat een bijzondere plek en wat gaaf zo’n levende zonnewijzer, leuk bedacht. Wat valt er in ons eigen land dan nog veel te ontdekken he?!
Inderdaad! Zoveel mooie dingen te zien!!