Alta Badia is een populair skigebied in de winter, maar wist je dat dit in de zomer ook een fantastische bestemming is? Wij brachten een zomervakantie door in het gezellige dorpje Corvara. Natuurlijk gingen we wandelen in Alta Badia, want je kunt hier alle kanten op. We zijn hier nog lang niet uitgewandeld, maar ik deel alvast mijn favoriete wandelroutes in Alta Badia!
Dit is hopelijk een blogartikel dat in de komende jaren nog diverse keren uitgebreid wordt, want Alta Badia is misschien wel mijn favoriete bestemming in de bergen. Het is de combinatie van prachtige natuur, leuke dorpjes, lekker eten en de typisch Italiaanse sfeer.

Dit zijn mijn favoriete wandelroutes in Alta Badia:
Wandelen bij Piz Boë naar de Franz Kostner Hütte – 5 km
Nee, deze wandelroute gaat niet naar de top van Piz Boë, maar er net onderdoor. We nemen vanuit Corvara de Boë gondel en stappen bij het bergstation uit. Hier is het even opletten: de meeste wandelaars nemen het gravelpad omhoog, onder de Vallon-stoeltjeslift door. Wij nemen echter een andere route, die door het graslandje net boven de lift loopt. Als je goed kijkt, zie je de markering die je moet volgen.
De route gaat over smalle paden, dus je moet geen hoogtevrees hebben. Af en toe is er wat klauter- en klimwerk vereist, maar eerlijk gezegd vind ik dat juist het leukste van de route! Ladders en kettingen helpen je over de lastigste stukken heen.
Uiteindelijk komt de Franz Kostner Hütte in zicht: een oude berghut net onder het imposante Sella-massief. Een prachtig gezicht als je vanaf hier de hut ziet liggen, met het indrukwekkende Marmoladagebergte op de achtergrond! Na je lunch in de Franz Kostner Hütte kun je weer terugwandelen naar de Boë gondel: dit keer volg je wel de route onder de lift door.
We liepen deze wandelroute terwijl ik nog herstellende was van een COVID-19 besmetting, dus voor mij was het die dag best pittig. Maar voor wie fit is, is de route ongetwijfeld prima te doen!
In dit blogartikel lees je uitgebreid over het hiken naar de Franz Kostner Hütte.
Wandelen bij het kerkje van Santa Croce (La Crusc) – 11 km
In een uithoek van het Alta Badia-gebied kun je prachtig wandelen bij het kerkje Chiesa di Santa Croce (ook wel La Crusc genoemd). Ook hier nemen we de lift omhoog, tot vlak onder het kerkje. Kom je uit de bovenste lift, loop dan zo’n honderd meter naar rechts en dan zie je het kerkje boven je liggen.
Vanaf hier lopen we eerst naar de sneeuwgrot ‘Grotta della Neve’, waar nog weinig grot te zien is omdat er nog vrij veel sneeuw ligt. Daarna dalen we helemaal af naar berghut Ranch da André voor een lunch. Dit is een prachtige plek: omringd door bergen en de stilte van de natuur. Daarna wandelen we helemaal terug naar het dalstation van de lift, waar onze auto geparkeerd staat.

Dit is geen hele uitdagende wandeling omdat je grotendeels afdaalt, en een groot deel van de route over gravelpaden gaat. Toch vond ik het erg leuk om hier te wandelen, vooral omdat de natuur zo ontzettend mooi is. Je loopt namelijk over de bloeiende bloemenweiden van Prà de Armentura, waar de grijze Dolomietenrotsen ruig bij afsteken. Schitterend!
Je leest hier alles over het wandelen bij Santa Croce.

Wandelen van Col Alt naar Pralongia
Relaxt wandelen in Alta Badia: ga dan voor het wandelen in het ‘Teletubbie-land’ van Alta Badia. Het gebied boven Corvara kenmerkt zich door talloze glooiende bergtoppen achter elkaar. In de winter kun je daardoor aardig de weg kwijtraken want aan alle kanten lopen er pistes en liften. In de zomer is het echter een mooi wandelgebied!
We nemen de gondel Col Alt naar boven en lopen door een prachtig gebied naar de berghut Arlara. Het is helaas nog te vroeg voor een tussenstop (want ik vind deze berghut zó mooi!), dus wandelen we door. Via een breed gravelpad wandelen we door naar Piz Bioch. Daarna gaan we door naar de berghut Pralongiá, waar we wel stoppen voor een lunch in het zonnetje.

Vanaf Pralongiá zien we diverse wandelaars verder lopen naar het ijzeren kruis op de 2185 meter hoge Cima Störes. Ik heb echter een hele slechte dag vanwege de COVID, dus zien we hier van af. Jammer, want het uitzicht is hier prachtig! Vanaf Pralongiá lopen we naar de lift Pralongiá I om af te dalen naar het dorp. Uiteraard kun je normaal gesproken prima naar beneden lopen en je het liftritje besparen dus dat zullen we een volgende keer zeker doen! Beneden lopen we via de golfbaan terug naar Corvara.
Deze wandeling is 8 km, maar dat is inclusief 833 meter Pralongia I lift. Je vindt onze wandelroute op mijn Komoot-profiel maar je kunt deze route ook prima zelf uitstippelen. Er zijn zoveel berghutten in het gebied boven Corvara, dat je eenvoudig van hut naar hut loopt.

Wandelen van Pralongia naar Col Alt
Deze route (iets uitgebreider) hebben we in september 2024 nog een keer in de andere richting gelopen. Het had net voor onze aankomst nog flink gesneeuwd (in september!) dus dat maakte het wandelen niet al te eenvoudig.
Met de bus gingen we vanuit Corvara naar de Campolongopas, waar we de lift Pralongia I namen. Vanaf daar wandelden we omhoog naar de berghut Pralongia, en liepen toen wél door naar het kruis op Cima Störes. Daarna liepen we een stukje verder in de richting van Cima Setsas, tot de plek waar twee of drie houten berghutjes staan.

Vanwege de dikke laag sneeuw (en omdat we geen sneeuwijzers mee hadden) kwamen we niet verder, maar genoten we wel van het prachtige uitzicht dat we hier hadden. Daarna liepen we weer terug naar de Rifugio Pralongia en vanaf daar via Utia Bioch en de Arlarahütte (waar we even een tussenstop houden) naar Col Alt.

Hoewel het vanwege de sneeuw pittig wandelen was, was het wel een prachtige dagtocht. Zeker aan het einde, als we vanaf Col Alt een heel mooi panorama-uitzicht hebben op het landschap met in de verte de witbesneeuwde Marmolada en de andere omliggende bergen.

Ook deze route kun je terugvinden op mijn Komoot-profiel.
Wandelen bij Lagazuoi
Lagazuoi is een fantastische bestemming tijdens je vakantie in Alta Badia. Deze berg ligt namelijk vol herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog, toen de ‘Grande Guerra’ uitgevochten werd op deze bergtoppen in de Dolomieten. Ik schreef al eens een blog over het bezoeken van de Marmolada, waar je een uitgebreid oorlogsmuseum voor de Grande Guerra vindt. Maar ook Lagazuoi is dan de moeite waard.
Wij hebben zelf niet heel uitgebreid gewandeld op Lagazuoi, maar zijn met de gondel vanaf de Falzaregopas omhoog gegaan. Vanaf de top liepen we een korte wandeling (met sneeuw en ijs in september!) naar de loopgraven en één van de tunnels. Je zou helemaal door de tunnel af kunnen dalen en dan verder naar beneden lopen.
In dit blogartikel vertel ik alles over het wandelen op Lagazuoi en wat je er allemaal kunt zien.

Wandelen in de buurt van Alta Badia
Je kunt dus volop wandelen in Alta Badia. Ben je in dit gebied uitgekeken, dan zijn er in de directe omgeving nog volop wandelroutes te maken.
Een paar mooie plekken waar je ook mooi kunt wandelen in de buurt van Alta Badia:
- De Seceda: dit is een prachtige berg en één van de bekendste plekken in de Dolomieten. Het is er overdag wel enorm druk (ik vond het persoonlijk daardoor een beetje een afknapper).
- Alpe di Siusi: de Seiseralm is de grootste alpenweide van Europa. Spannende beklimmingen ga je hier niet vinden, maar wel weidse uitzichten!
- Passo Pordoi: als je vanuit Corvara via Arabba naar de enorme gondel Passo Pordoi gaat en omhoog het Sella Massief op gaat, kun je deze route over het Sella Massief wandelen. Wij waren hier ook in september 2025 maar opnieuw gooide het dikke pak sneeuw onze wandelplannen overhoop!

Wandelen in Alta Badia: Praktische tips
Wandelen in Alta Badia is vooral leuk omdat het zo divers is. Zoals je in dit blogartikel kunt lezen, zijn er zowel pittige hikes, waarbij je moet klimmen en klauteren, maar kun je ook over glooiende gravelwegen lopen. Er is dus voor iedereen wel een mooie wandelroute in Alta Badia te vinden. Alta Badia heeft een fijne wandelkaart, die je ook op papier kunt krijgen. Je kunt natuurlijk ook deze wandelkaart aanschaffen.

Ga je de bergliften in de zomer gebruiken, dan kun je een Dolomiti SuperSummer kaart kopen. Ook mountainbikes zijn inbegrepen in de kaart dus kun je hem ook gebruiken als je gaat fietsen in de bergen.
Je kunt ook een puntenkaart kopen. Dit is wat complexer en vraagt wat meer rekenwerk en planning. Je koopt 800 punten (€ 80,-) of 1400 punten (€ 140,-). Elke lift schrijft een aantal punten af, te zien op deze flyer. De Col Alto-gondel omhoog kost bijvoorbeeld 71 punten, de twee La Crusc-liften (voor wandelen bij Santa Croce) 130. Je kunt de puntenkaart ook voor meer personen gebruiken. Bij elk bergritje worden de punten afgeschreven.

Wandelen in Alta Badia: Fijne accommodatie
Wij verblijven heel graag bij Garni Raetia in Corvara. Een bijzonder fijn adresje, direct naast de Col Alt-lift. Eigenaren Kate en Diego zijn supervriendelijk, de kamers zijn mooi, het uitzicht prachtig en iedere ochtend staat er een waanzinnig lekker ontbijtbuffet voor je klaar! Je loopt zo het dorpje Corvara in. ’s Avonds kun je er niet eten, maar er zijn diverse restaurants op loopafstand.
Meer lezen over de Dolomieten?
Ik schreef al de nodige blogartikelen over de Dolomieten; zowel over de zomer als de winter. Je vindt ze hier in een handig overzicht!
Winter:
- Corvara: Tips voor een fijne wintersport in Alta Badia
- De Super 8 Skitour in de Dolomieten: skiën door een magisch landschap
- Vier mooie skitours in het enorme skigebied Dolomiti Superski
- Arabba: Italiaans wintersportdorpje in de Dolomieten
Zomer:
- Hiken naar de Franz Kostner Hütte in het Sella Ronda-gebied
- Hiken bij Santa Croce: Wandelen in het hart van de Dolomieten
- De Sella Ronda in de zomer: 7 tips voor de Dolomieten
- De Marmolada bezoeken: Indrukwekkend bergmassief vol historie
- Lagazuoi (Dolomieten): Herinneringen aan de Grande Guerra

De Alpen zijn mooi maar de Dolomieten hebben toch wel iets speciaals.. Heb er ook al bergtochten gemaakt maar dan in de buurt van de Drei Zinnen en omgeving.
Ja, eens! De Alpen zijn inderdaad ook prachtig, maar het Italiaanse sfeertje is ook heel fijn!