In het hart van de Dolomieten vind je de Marmolada: een bergmassief met gletscher, met toppen die boven de 3000 meter reiken. Vanwege haar hoogte wordt de Marmolada ook wel de ‘Koningin van de Dolomieten’ genoemd. Het is een indrukwekkend gebergte, niet alleen vanwege de hoogte, maar ook omdat je hier nog talloze sporen van de Eerste Wereldoorlog vindt. In dit blogartikel alles wat je moet weten om de Marmolada te bezoeken!
Wie de Sella Ronda skiet of in de zomermaanden bezoekt, krijgt het imposante Marmoladamassief regelmatig in het oog. Voor ons is het tijdens de skitrips een dan ook een bekend oriëntatie- en navigatiepunt. De Marmolada is niet één bergpunt maar kent meerdere toppen die boven de 3000 meter reiken. Zo heb je de 3342 meter hoge Punta Penia, de hoogste bergtop van de Dolomieten. In de winter kan er geskied worden op de Marmolada want er loopt een kabelbaan naar de 3309 meter hoge Punta Rocca vanaf waar er een lange rode afdaling terug naar het dal loopt.
Ook in de zomermaanden kun je de Marmolada bezoeken en dat is wellicht nog interessanter dan in de winter. Je kunt dan namelijk de oude loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog bezoeken, die hier in het hooggebergte liggen. Hoe bizar het idee ook is als je hier op een mooie zomerdag rondloopt: in de jaren 1915-1918 zijn hier zware gevechten geleverd.
De Marmolada tijdens de ‘Grande Guerra’
Op het moment dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak, liep de Oostenrijks-Italiaanse grens dwars door de Dolomieten, over de Marmolada. En zo werden de bergen ineens veranderd in een slagveld. De Italiaanse Alpini aan de ene zijde, de Oostenrijkse Kaiserjäger aan de andere zijde. De legers groeven zich in loopgraven in en een vreselijke, bloederige strijd begon. Er vielen talloze doden door vijandelijk vuur, maar ook de barre omstandigheden in de bergen en de nodige lawines eisten de nodige soldatenlevens. Niet alleen op de Marmolada maar ook op nabijgelegen bergtoppen, zoals de Lagazuoi en de Col de Lana, waar de Oostenrijkers op de top zaten; de Italianen er vlak onder. De Oostenrijkers probeerden de Italianen met explosieven te verjagen, maar de Italianen bliezen de hele top van de Col de Lana, met Oostenrijkers en al, op. Nog steeds is de krater van deze ontploffing te zien.
Nog steeds is er ook op de Marmolada genoeg terug te vinden van de Grande Guerra. Er is niet alleen een museum over de oorlog, maar ook kun je de loopgraven bezoeken. Als je er in de zomermaanden loopt met een zonnetje er bij, kun je je haast niet voorstellen wat voor verschrikkingen er plaatsvonden in dit gebied.
De Marmolada bezoeken
Vanuit Corvara, waar we verblijven, is het een flinke rit naar de Marmolada. Met de ski’s kun je vanaf Arabba zo achterlangs doorskiën, maar met de auto moet je een hele omweg maken. Desondanks is het een prachtige route en we genieten van de schitterende omgeving waar we doorheen rijden.
We parkeren de auto op de ruime parkeerplaats van Malga Ciapela en lopen naar de ingang om een ticket te kopen. Daar blijkt een flinke rij te staan, dus besluiten we om ter plekke het ticket online te kopen. Het is dus een aanrader om dit vooraf alvast te doen (ik vertel daar meer over bij de ‘praktische tips’ verderop in dit artikel). Even later rollen de tickets mijn mailbus binnen en kunnen we langs de rij lopen, de gondel in.
Hoogste punt: Punta Rocca (3265 meter)
We besluiten om gelijk door te gaan naar het hoogste bereikbare punt: de Punta Rocca, op 3265 meter hoogte. Hier vind je een groot panoramaterras, met waanzinnig mooi uitzicht naar alle zijden. We kijken recht op het Sella-massief en proberen het dorpje Corvara terug te vinden. Aan de andere zijde trekken er wat wolkenflarden langs, maar dat zorgt juist voor een schitterend effect op de puntige bergtoppen.
We kunnen vanaf hier een stukje de gletsjer op, waar een gigantisch wit doek neergelegd is om de gletsjer te beschermen. Aan het einde van het doek zetten we een paar stappen in de sneeuw…het blijft leuk om met zomeroutfit in de sneeuw te lopen.
Voor we weer naar beneden gaan brengen we nog een kort bezoekje aan de Grotto of the Madonna: een grot met een Mariabeeld, vergelijkbaar met de grotten die de soldaten in de Grande Guerra uithakten. Pauls Johannes Paulus II zelf heeft het Mariabeeld in 1979 ingewijd. Als niet-katholiek heb ik niet zoveel met dit beeld, maar toch leuk om de grot even bekeken te hebben.
Serauta (2950 meter)
Na een tijdje besluiten we dat we wel genoeg van de omgeving (en de rust) genoten hebben en nemen we de gondel naar het tussenstation Serauta, dat op 2950 meter ligt. Hier vind je het Museo Marmolada Grande Guerra 3000 meter, het hoogstgelegen museum van Europa. De entree tot dit Eerste Wereldoorlog-Museum zit bij je liftpas inbegrepen dus je hoeft niet apart een ticket te kopen.
In het museum krijg je een uitgebreide uitleg over het verloop van de oorlog hier in de bergen. Er zijn oude landkaarten, overblijfselen uit de oorlog, tal van foto’s en zelfs een film die laat zien hoe de soldaten zich moeiteloos door het besneeuwde berglandschap bewegen. Zeker de moeite waard om doorheen te lopen!
Daarna gaan we naar buiten. Daar ligt een bergkopje dat als een soort fort gebruikt is. Er liggen loopgraven, waar we doorheen lopen, maar ook zijn er diverse ruimtes die gebruikt werden in de oorlog. !
We lopen een heel stuk omhoog tot we het welletjes vinden en omkeren om terug te lopen. Achteraf blijkt dat we vlak onder de top zaten dus jammer dat we niet even doorgelopen zijn
We drinken nog wat in het ietwat ongezellige restaurant en besluiten om dan de kabelbaan naar beneden weer op te zoeken.
De Marmolada in de winter
De Marmolada is ook in de wintermaanden geopend. Het liftticket zit dan bij de Dolomiti Superski-pas inbegrepen. Het is een prachtige tocht om vanuit Arabba te skiën, door een sprookjesachtig mooi landschap. De loopgraven liggen dan onder een dik pak sneeuw verborgen maar het museum is wel te bezoeken.
Vanaf de Punta Rocca daal je via een eindeloos lange afdaling over de flanken van de Marmolada af. De keer dat ik hier geskied heb, was er net verse sneeuw gevallen en herinner ik mij de afdaling vooral als heel hard werken door de mulle sneeuw! Desondanks was het een hele bijzondere ervaring om op de Marmolada geskied te hebben.
De Marmolada is ook onderdeel van de skitour ‘Giro della Grande Guerra‘ die nog op mijn verlanglijstje staat. Echter, ik wacht tot de Sottoguda-kloof weer geopend is (deze is sinds 2018 gesloten wegens stormschade) en dan wil ik heel graag deze skiroute eens maken. Je skiet dan vanaf Arabba via de Marmolada door tot je uiteindelijk in Cinque Torri uitkomt en via Lagazuoi weer terug richting Alta Badia gaat. Een deel van deze skitour hebben we afgelopen jaar al gedaan via de Super 8 Ski Tour.
De Marmolada bezoeken: Praktische tips
Vanwege de weersomstandigheden is de Marmolada alleen van juni tot september geopend (en tijdens de winter voor skiërs). Vanaf half mei kun je weer tickets kopen via de webshop: een aanrader om dit voorafgaand aan je bezoek alvast te doen. De webshop vind je bovenaan deze pagina via de knop ‘buy ticket’.
Een bezoek aan de Marmolada is niet goedkoop: een retourticket kost € 35,-. Desondanks vond ik het zeker de moeite waard. We hebben een hele ochtend op de Marmolada doorgebracht en ik vond het een indrukwekkende plek om te bezoeken, zeker in combinatie met de WWI-restanten.
Check vooraf het weerbericht; de top van de Marmolada ligt regelmatig in de mist en dat is jammer want je komt hier ook voor het mooie uitzicht. Een paar wolkenflarden zijn niet erg, maar als het volledig mistig is, kun je beter een andere dag uitkiezen.
Zorg voor warme kleding want op 3265 meter hoogte kan het behoorlijk fris zijn. Ook zijn goede schoenen aan te bevelen, bij voorkeur wandelschoenen, zeker als je de loopgraven wilt bezoeken. Die kunnen af en toe wat glibberig zijn dus goed schoeisel is dan een must.
Je kunt ook hiken vanaf de gletsjer, maar speciale uitrusting en een gids zijn dan wel noodzakelijk. Bovendien is er vorig jaar een stuk van de gletsjer afgebroken, waarbij er elf hikers omkwamen, dus helemaal risicoloos is het ook niet.
Trek wel ruim de tijd uit (minimaal twee uur) voor je bezoek aan de Marmolada zodat je uitgebreid van het panorama kunt genieten, het museum kunt bezoeken en eventueel wat kunt eten en/of drinken. Voor het bedrag van de liftpas kun je er beter maar een mooie dag van maken!
Meer lezen over de Dolomieten
De Dolomieten hebben echt mijn hart gestolen! Wat een prachtige regio is dit, zeker voor outdoor- en wandelliefhebbers. Ik ben er nu twee keer in de wintermaanden geweest en één keer in de zomer en hoop in 2024 weer in de winter én zomer terug te gaan.
Ik schreef natuurlijk al de nodige blogs over dit wonderschone stukje Europa. Heb je nog vragen over een vakantie in de Dolomieten, laat het mij gerust weten; wie weet kan ik je verder helpen!
- Corvara: Tips voor een fijne wintersport in Alta Badia
- De Super 8 Skitour in de Dolomieten: skiën door een magisch landschap
- Hiken naar de Franz Kostner Hütte in het Sella Ronda-gebied
- Hiken bij Santa Croce: Wandelen in het hart van de Dolomieten
- De Sella Ronda in de zomer: 7 tips voor de Dolomieten
- Vier mooie skitours in het enorme skigebied Dolomiti Superski
- Arabba: Italiaans wintersportdorpje in de Dolomieten
Heidi zegt
Wat mooie uitzicht heb je beleeft, prachtige foto’s.