Voor de westkust van Ierland, in de ruige Atlantische Oceaan, ligt een groep eilanden, die samen de ‘Aran-eilanden’ genoemd worden. De eilanden staan symbool voor het authentieke Ierse leven, hoewel ze door de jaren heen toch door steeds meer toeristen bezocht worden. Men probeert hier de oude Ierse cultuur en de Keltische taal ‘gaelic’ te koesteren. Vanuit het dorpje Doolin maakte ik een dagtocht naar Inisheer (Inis Oirr), het kleinste Aran-eiland en een jaar later naar Inishmore (Inis Mór).
Inishmaan (Inis Maein), is het middelste eiland, omdat dit iets minder toeristisch zou zijn. We wilden hier graag naartoe dus meldden we ons een dag van tevoren bij de ticketoffice in Doolin. Echter, er werd een flinke storm voorspeld dus de boot ging niet verder dan Inisheer. Daarom besloten we om dit kleine Aran-eiland te gaan ontdekken. Inisheer is maar drie bij drie kilometer, een heel klein eilandje dus. We hebben dus genoeg aan een dag om dit eiland te bezoeken!
Tip: Behalve de Aran-eilanden kun je vanuit Dublin ook de kliffen van Moher bezoeken!
Inisheer, het kleinste Aran-eiland
’s Ochtends stappen we op de boot, die ons naar het eiland zal brengen. Over een betrekkelijk kalme zee varen we over naar Inisheer. Vanaf de boot hebben we een prachtig uitzicht op de kliffen van Moher. Op Inisheer meren aan in het kleine haventje. Rondom de haven liggen er wat huisjes gegroepeerd tegen een steil oplopende helling. Wat een rust heerst hier!
Net als we voet aan Aran-land zetten, begint het te regenen. Het lijkt maar een buitje te zijn dus we schuilen even in de pub Tigh Ned, die naast de pier ligt. Voor de deur staan er een paar jaunting cars (paard en wagens) te wachten om het handjevol toeristen mee te nemen voor een rondje over het eiland. Wij slaan echter af, want we gaan liever wandelen. Als de bui over is, gaan we lopen. Een wandelroute volgen we niet, maar het eiland is zo klein, dat verdwalen hier ook niet lukt.
Eindeloze muurtjes
Vanaf de pub volgen we de weg die langs de westkant van het eiland loopt. Het landschap is niet heel afwisselend: kilometerslang zien we rijen opgestapelde muurtjes, waar tussenin kleine weilandjes gevormd worden. De wind heeft hier op dit afgelegen eiland in de Atlantische Oceaan vrij spel, dus het waait hier vrijwel altijd. Wil je iets laten groeien, dan is een beetje beschutting geen overbodige luxe.
Halverwege komen we nog een ezel tegen, maar verder is het heel stil en komen we geen andere mensen tegen. Met een bocht komen we uiteindelijk na een uur lopen weer terug bij het haventje, vanaf waar we nog even de steile klim maken naar de ruïne van O’Brien’s Castle . Een prachtig uitzicht over Inisheer is onze beloning! Op de terugweg eten we een heerlijke zelfgemaakte scone bij het Seaweed Café, voor we weer teruglopen om aan boord te gaan.
Het scheepswrak, dat aan de oostkant van het eiland ligt én de vuurtoren slaan we dit keer over want we moeten toch een goede reden hebben om nog eens terug te komen naar dit mooie Aran-eiland!
Inishmore bezoeken
Een jaar later is Inishmore aan de beurt. Dit is het grootste van de Aran-eilanden; zo’n 12 kilometer lang en 3 km breed. Het is dan ook aan te raden om op Inishmore een fiets te huren om het eiland te ontdekken. Direct in de haven vind je diverse fietsverhuurbedrijven.
Op het eiland vind je prachtige oude (ring)forten, waarvan er eentje, Dun Duchathair, op de rand van een klif is gebouwd. Aan de noordkant van het eiland vind je een uitzichtpunt, vanaf waar je regelmatig zeehonden kunt spotten. Ga je naar de oostkant van het eiland, dan vind je vlakbij het luchthaventje van Inismore ook het St. Enda’s klooster. waar niet zoveel meer van over is. Bijzonder is vooral de begraafplaats erbij, waar je een aantal schitterende Ierse ‘high crosses’ ziet: stenen sculpturen die een christelijk kruis met een heidens zonnewiel combineren.
Ook hier op Inishmore zie je weer de talloze kleine weilandjes afgezet met stenen muren. Het zorgt voor een heel uniek en bijzonder landschap! Als we weer terugvaren naar Doolin wordt onze boot begeleid door een dolfijn, die blijkbaar regelmatig met de boot meezwemt. Heel tof om te zien!
Films op de Aran-eilanden
Recent was de film ‘The Banshees of Inisherin’ in de Nederlandse filmhuizen. Deze film is (deels) opgenomen op Inishmore. Hoewel de verhaallijn niet iedereen evenveel zal aanspreken, is de film zeker vanwege het schitterende landschap de moeite waard om te zien.
Een andere film die het leven op de Aran-eilanden laat zien, is ‘Man of Aran’. een documentaire van Robert J. Flaherty uit 1934. Deze film staat in zijn geheel op YouTube en je krijgt daardoor een inkijkje in de ontberingen op dit ruige eiland.
De beroemde Aran-truien
Wie in Ierland rondreist, heeft ongetwijfeld al wel van de beroemde Aran-truien gehoord. Deze truien en vesten worden in alle souvenirshops aangeboden. Het was vroeger een gebruik op de Aran-eilanden dat elke familie een eigen patroon trui had. Werd er schipbreuk geleden (wat natuurlijk regelmatig voorkwam op de Atlantische Oceaan), dan kon men aan de truien later herleiden van welke familie de onfortuinlijke slachtoffers waren. Nog steeds is het mogelijk om truien van een bepaalde ‘clan’ te kopen.
De Aran Sweater Market heeft overigens ook een webshop en verstuurt tegenwoordig hun truien over de hele wereld dus hoef je hier niet per se meer voor naar de Aran-eilanden af te reizen!
De Aran-eilanden bezoeken vanuit Doolin
Je kunt vanaf twee plekken in Ierland naar de Aran-eilanden. De bekendste afvaartplek is Doolin, wat ook een hele leuke plek is om een aantal dagen te verblijven. Vlakbij de pier vind je Fisherman’s Street, waar wat winkeltjes en de beroemde knalroze Sweater Shop zitten.
Een van mijn favoriete pubs in Ierland zit ook in Doolin: McDermott’s Pub. Hier is bijna elke avond in de zomermaanden wel livemuziek en je kunt hier ook prima ‘pubfood’ eten.
Doolin is ook een handige uitvalsbasis om de omgeving te ontdekken. Vlakbij heb je de beroemde Kliffen van Moher, die weliswaar erg toeristisch zijn, maar wel bijzonder om te zien. Ook het Nationaal Park The Burren ligt vlakbij; een soort maanlandschap door de karststenen heuvels. Aanrader is om in Doolin een fiets te huren; via de Coast Road helemaal naar Ballyvaughan te fietsen en dan via de N67 dwars door The Burren weer terug. Heb je genoeg energie, dan kun je tijdens deze fietstocht nog een uitstapje maken naar Poulnabrone Dolmen.
De Aran-eilanden bezoeken: Praktische tips
Behalve vanuit Doolin kun je ook vanuit Rossaveel, ten westen van Galway naar de Aran-eilanden varen.
Check voordat je gaat wel even of de boot ook daadwerkelijk dezelfde dag teruggaat. Door een dreigende storm wil het vaarschema nog wel eens veranderen.
Neem warme kleding mee als je naar de Aran-eilanden gaat want het kan er enorm waaien! Er is weinig beschutting op de eilanden (er zijn geen bomen) dus de wind heeft hier vrij spel. Ook is het weertype hier aan de kust heel veranderlijk dus je kunt zomaar op een zonnige ochtend wegvaren en ’s middags een regenbui over je heen krijgen.
Op de Aran-eilanden zijn horecagelegenheden. Ook kun je op de eilanden overnachten, wat ook een enorm bijzondere ervaring moet zijn! Hoewel de officiële voertaal op de eilanden het Gaelic is, wordt er over het algemeen ook goed Engels gesproken.
De boottocht naar Inisheer duurt ca. 15 minuten; naar Inishmore 35 minuten. Tickets kun je online kopen op de website van The Doolin Ferry.
Meer lezen over de westkust van Ierland?
Ik schreef al diverse blogs over de bijzonder mooie westkust van Ierland. Lees bijvoorbeeld meer over de Wild Atlantic Way: de 2500 kilometer lange autoroute langs de hele westkust van Ierland.
Of lees mijn blog over Killarney, een leuke uitvalsbasis om het zuidwesten van Ierland te ontdekken. Met Killarney National Park om de hoek kun je je hier ongetwijfeld een aantal dagen vermaken.
Ook schreef ik een blog over Beara Island; een schiereiland aan de zuidwestkant van Ierland, waar je prachtige natuur, smalle weggetjes en fleurige dorpjes vindt.
Heidi zegt
Mooie foto’s
ziet er een mooie streek uit.