Follow me:
Wild Atlantic Way

Beara: Bezoek mijn favoriete stukje Ierland!

In het mooie zuidwesten van Ierland vind je vier prachtige schiereilanden op een rij: Mizen, Beara, Iveragh (Ring of Kerry) en Dingle. Een ruige kust, helemaal aan de rand van Europa. Her en der vind je kleine dorpjes, met uiteraard altijd een traditionele Ierse pub midden in het dorp. Ik neem je in dit artikel graag mee naar mijn favoriete schiereiland: Beara. Als ik ooit nog eens naar Ierland verhuis, dan zoek ik ongetwijfeld een huis langs de Ring of Beara!

Het groene Ierland is één van mijn favoriete landen in Europa. De schitterende natuur, in combinatie met de vriendelijke bevolking, de fijne sfeer in de pubs en de mooie bezienswaardigheden, zorgen er voor dat ik graag naar Ierland af reis. Op mijn andere reisblog, DitisIerland.nl, schreef ik bijna 200 blogartikelen over Ierland.

Als mensen mij vragen wat nu precies mijn favoriete stukje Ierland is, dan kom ik toch op het schiereiland Beara uit. Hier kun je met de auto of fiets de Ring of Beara rijden: erg leuk voor een dagtocht. Nog leuker is het om op Beara te overnachten. In dit blog neem ik je graag mee naar de hoogtepunten van het Beara schiereiland!

Beara

Huurauto Ierland

De Ring of Beara is niet met openbaar vervoer te doen. Het makkelijkst is een huurauto of eigen vervoer. Voor een huurauto kan ik absoluut SunnyCars aanraden. Zij hebben namelijk all-inclusive autohuur (tegen hele schappelijke prijzen), wat betekent dat je niet in de stress hoeft te zitten als je schade oploopt. Dit hoef je namelijk niet zelf te betalen. Met de smalle weggetjes in Ierland loop je al snel een keer een kras of kapotte spiegel op dus deze all-inclusive autohuur is echt geen overbodige luxe! Klik hier voor Auto huren Ierland via Sunnycars of op onderstaande button.

Vervelende verrassing: Hoogseizoenpech alle huurauto's weg

De Ring of Beara

De Ring of Beara is een rondrit van ca. 130 kilometer en leidt je langs ontzettend mooie landschappen. De route volgt de kustlijn, al is het zeker ook een aanrader om af en toe het binnenland op te zoeken, bijvoorbeeld voor de spectaculaire Healy Pass.

Langs de route vind je leuke dorpjes, zoals Castletownbere, Adrigole, Eyeries en (mijn favoriet) Allihies. Tussen Allihies en Eyeries vind ik de kustlijn het mooist: prachtige kliffen en groene landschappen: fantastisch!

Ook heb ik al twee keer de Ring of Beara op de fiets gedaan wat ook een toffe ervaring was! Lees meer hier over in het gastblog dat ik voor Liefde voor Reizen schreef.

Ierland autoroutes
De prachtige kust van Beara.

Glengarriff

Glengarriff is aan de ene kant de ‘toegangspoort’ tot het Beara schiereiland, waar je aan de andere kant via Kenmare de Ring of Beara op kunt. Glengarriff is een grappig plaatsje waar veel touringcars een tussenstop houden bij één van de grote souvenirwinkels in het dorp.

Vanaf Glengarriff kun je een boottocht maken naar Garnish Island. Dit eiland is een bezoek waard vanwege de prachtige tuinen die je kunt bezoeken. Tijdens het boottochtje kom je ook nog langs een zeehondenkolonie: leuk om te zien!

Castletownbere

Via het dorpje Adrigole loopt de route verder richting Castletownbere. Aan je rechterhand zie je de imposante Hungry Hill liggen. Aan je linkerhand ligt de blauwe oceaan.

Castletownbere is het grootste en belangrijkste plaatsje van het schiereiland. De levendige vissershaven zorgt er voor dat je hier heerlijke verse vis kunt eten. Ook Castletownbere is niet zo groot, maar je vindt hier toch diverse leuke adresjes om te eten.
Ook kun je vanuit Castletownbere het veerpontje naar Bere Island nemen.

Beara

Puxley Castle en Dunboy Castle

Iets voorbij Castletownbere vind je twee ruines van oude kastelen bij elkaar. Het staat niet duidelijk gemarkeerd maar je vindt het aan je linkerhand, ongeveer twee kilometer buiten Castletownbere. Je herkent het aan de restanten van de oude toegangspoort.

Dunboy Castle

De oudste ruine is van Dunboy Castle: het fort van de O’Sullivan clan. De O’Sullivans vochten als leeuwen om onafhankelijkheid in de Ierse Negenjarige Oorlog tegen de Britse Queen Elizabeth. Nadat de Ieren verloren, stuurde de koningin haar troepen naar Dunboy Castle om verhaal te halen bij de O’Sullivans. De dappere strijders werden, samen met het kasteel, volledig van de kaart geveegd in een bloederige en ongelijke strijd. Omdat Donal O’Sullivan, het clanhoofd, tijdens deze slag ergens anders was, werd hij niet gedood, maar toch zou de O’Sullivan clan niet terugkeren naar Dunboy Castle.

Dunboy Castle
Bij de ruïnes van Dunboy Castle.

Puxley Castle

Zo’n 100 jaar later werd de grond van de O’Sullivans tot hun grote woede aan de Puxley familie gegeven. Deze Britse familie was de eigenaar van de kopermijnen bij Allihies en bouwden het schitterende Puxley Castle. Ondanks dat de O’Sullivans de Puxleys vervloekten, leefden de Britten in welvaart en luxe. Totdat de kopermijnen nauwelijks meer iets opbrachten en tot overmaat van ramp de echtgenote van één van de nazaten van de Puxleys in het kraambed overleed. Hij pakte zijn spullen en vertrok en liet Puxley Castle achter.
De schrijfster Daphne du Maurier schreef haar boek ‘De Kopermijn’ (originele titel ‘Hungry Hill‘), dat geinspireerd is op de Puxley-familie. Er wordt gefluisterd dat zij een verhouding met een Puxley had. Zeker niet haar beste boek maar wel heel mooi om te lezen wanneer je naar Beara gaat!

Puxley Castle
Puxley Castle: Van de vroegere grandeur is weinig meer over!

In 1921 stak de IRA het prachtige landhuis in brand om te voorkomen dat er Engelse troepen gelegerd zouden worden. Jarenlang stond het kasteel leeg, tot het in 1999 verkocht werd. Er werd een luxe vijfsterrenhotel in te gebouwen maar nog voor de voltooiing ging de aannemer failliet. Sindsdien staat het vervallen huis weer leeg, omringd door ijzeren hekken om nieuwsgierigen op afstand te houden.

Kopermijn Beara
De kopermijnen op Beara behoorden aan de Puxley familie.

Niet alleen de twee ruïnes zijn de moeite waard om even bij te gaan kijken, ook vind je hier een prachtig plekje aan de baai. Een mooie plek om te picknicken bij mooi weer! Wat een fantastische plek hadden de Puxleys en O’Sullivans uitgezocht om te wonen!

Uitzicht Puxley
Het uitzicht vanaf Dunboy Castle.

Dursey Island

Wanneer je de weg vervolgt, slinger je door een prachtig landschap naar het einde van het schiereiland. Het laatste stukje voor Dursey Island is fabuleus mooi, met in de zomer fleurige fuchsia, de felblauwe zee, schapen op en langs de weg en een heel mooi landschap.

Het kabelbaantje naar Dursey Island is ook al een bezienswaaardigheid op zich! Met dit krakkemikkige baantje hobbel je over de kolkende Dursey Sound naar de overkant. Niet dat daar iets speciaals te zien is want het eiland is bijna onbewoond en je vindt hier geen enkele winkel of pub. Het enige wat je tegenkomt zijn talloze schapen! Je kunt hier heerlijk wandelen, bijvoorbeeld naar de oude Martellotoren, een verdedigingstoren op het hoogste punt van het eiland.

Lammetje Dursey Island
Een lammetje op Dursey Island.

Overigens gaat het kabelbaantje niet altijd en ook alleen maar op bepaalde tijden. In de zomermaanden kan het ‘s middags nogal druk zijn op het eiland en kan het rustig gebeuren dat je een uur of anderhalf uur staat te wachten voor je mee terug kunt.

Kabelbaan Dursey Island
De enige kabelbaan in Ierland!

De kopermijnen van Allihies

Vanuit het fleurige dorpje Allihies zie je nog steeds de schoorstenen van de kopermijnen omhoog steken vanuit de heuvels achter het dorp. Het is niet voor te stellen dat er in dit slaperige dorpje ooit een levendige koperindustrie was! Inmiddels zijn alle mijnen gesloten en herinnert alleen het kleine museumpje in het dorp nog aan de glorietijd van Allihies.

Allihies Beara
Her en der zie je nog kolenmijnen uit het landschap verrijzen.

In de heuvels rond Allihies kun je fijn wandelen. Wees alleen wel heel voorzichtig rondom de oude mijnen want de mijnschachten liggen er nog.

In het dorp vind je de gezellige O’Neills Bar & Restaurant waar je typisch Iers pub food kunt eten. Regelmatig is hier ook livemuziek: ik meen op woensdag- en zaterdagavond.

O'Neills Allihies
De gezellige O’Neills pub.

Van Allihies naar Ardgroom: het mooiste van Beara!

Dit is echt het mooiste stukje van Beara. Wat een prachtige route! Op de fiets is het behoorlijk uitdagend want de weg klimt en daalt aan één stuk door. Maar de natuur waar je doorheen rijdt maakt alles goed!

In de verte zie je de vage contouren van de puntige Skellig Islands liggen. Vanaf deze weg heb je een mooi uitzicht over Kenmare Bay.

Eyeries is ook al zo’n gezellig fleurig dorpje, hoewel ik zelf Allihies net wat gezelliger vind. Iets voorbij Eyeries kun je kiezen of je binnendoor naar Ardgroom rijdt of via de kustweg. Op de fiets is de kustweg wel een uitdaging maar het is wel een prachtige route!

Beara
Mijn favoriete stukje Ierland!

De Healy Pass

Bij Lauragh kun je rechtsaf slaan, de Healy Pass op. Dit is echt de moeite waard want met steile haarspeldbochten slinger je steeds hoger en hoger. Vanaf de top van de Healy Pass heb je een fantastisch uitzicht over Hungry Hill, over Kenmare Bay en, aan de andere kant van de pas, Bantry Bay. Heel diep onder je zie je het witte huisje wat ooit het Old School House in Glanmore was. Later werd het schooltje omgebouwd naar een hostel maar in 2007 werd het helaas gesloten.

Let onderweg goed op want overal op de Healy Pass lopen de schapen voor je wielen! Ze mogen hier vrij rondlopen maar pas wel op dat ze niet ineens de weg op schieten als je er aan komt.

Op de top van de pas vind je een groot kruis en een klein souvenirwinkeltje. Aan de andere kant kun je afdalen naar Adrigole of je keert om en rijdt terug naar Lauragh. Neem bij Lauragh dan de schitterende kustweg (de R573) die je langs talloze rododendrons voert!

Beara Healy Pass
Uitzicht vanaf de Healy Pass

Kenmare

De Ring of Beara eindigt bij Kenmare, tenzij je via de fraaie N71 terugrijdt naar Glengarriff. Kenmare vind ik één van de leukste stadjes van Ierland, met een heel gezellig centrum en volop traditionele livemuziek in de pubs. Het stadje ligt aan het einde van Kenmare Bay en rondom vind je de groene bossen.

Breng zeker ook een bezoek aan Gleninchaquin Park en de bijbehorende watervallen, niet zo ver bij Kenmare vandaan.

Kenmare is een ideale uitvalsbasis om Beara maar ook de rest van de regio Kerry te ontdekken. Vanaf hier rijd je zo de beroemde (en in mijn ogen véél te drukke en commerciële) Ring of Kerry op. Ook het Killarney National Park is op korte afstand van Kenmare gelegen.

Kenmare
Kenmare

Wandel de Beara Way

Wat al heel lang op mijn lijstje staat, is de langeafstandswandeling Beara Way. Deze wandelroute wordt wel één van de mooiste van Ierland genoemd, wat ik mij goed kan voorstellen. De wandelroute is zo’n 195 kilometer lang en brengt je langs de fantastische landschappen van het schiereiland Beara. Trek hier wel minimaal negen of tien dagen voor uit!
Het is voor mij echt een bucketlist-dingetje dus wie weet kom ik er ooit eens aan toe!

Op deze website van Piet Smulders vind je een kortere versie van de Beara Way, van 121 kilometer. Overigens zijn er ook diverse reisorganisaties die de Beara Way in hun aanbod hebben opgenomen.

Beara schaap

Mooie accommodaties op Beara

Het is echt aan te raden om een nacht op het Beara schiereiland te verblijven. Pas dan ervaar je de rust en ruimte van dit prachtige hoekje Ierland! Ik verblijf zelf altijd in Allihies.

Beach View Bed & Breakfast

Mijn favoriete adresje in Allihies! Dit fijne B&B ligt iets buiten Allihies maar je kunt eenvoudig naar het dorpje lopen. De ontvangst is heel vriendelijk en het uitzicht, over Ballydonegan Beach, echt onbetaalbaar. Je loopt ook in een paar minuutjes naar het strand.

Beara

Allihies Hostel

Hoewel ik niet meer zo’n fan ben van overnachten in een hostel, heb ik er op het platteland van Ierland geen moeite mee. De hostels zijn vaak heel rustig en hier in Allihies heb je nog wel eens de slaapzaal voor jezelf! Er hoort een grote keuken bij het hostel en naast het hostel ligt de gezellige O’Neills Restaurant & Bar. Een heel fijn adresje!

Wel even checken of het hostel (alweer) open is: het is blijkbaar van eigenaar gewisseld en het is nog niet helemaal duidelijk of het alweer geopend is.

Limestone Lodge – Kenmare

Zoek je een fijn adresje in Kenmare, op loopafstand van het centrum? Dan is de Limestone Lodge een prima B&B. Het zit op een rustige plek maar je bent in een mum van tijd in het levendige stadje. Een ideaal adresje!

Failte Hostel – Kenmare

Nog zo’n pareltje! Ik denk dat dit één van de mooiste hostels is waar ik ooit overnachtte! Het Failte Hostel zit in een oud pand, dat nog het meest lijkt op een oude pastorie. Het zit aan het einde van de winkelstraat Henry Street, dus winkels en restaurants zijn om de hoek. De slaapzalen zijn chique, met donkere houten vloeren, heel sfeervol. Aanrader!

Failte Hostel Kenmare
Het Failte Hostel in Kenmare

Ben jij al eens op Beara geweest?

Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply Melanie | travelwithmel

    Ik ben ook helemaal weg van Ierland geworden. Vorig jaar hier voor het eerst geweest en dan naar Dublin en omstreken. Helemaal verliefd geworden op dit mooie land. Ik hoop in de toekomst dan ook zeker een keertje terug te gaan. Beara moet ik dan maar onthouden! In april/mei ga ik naar Schotland. Ik ben benieuwd of dat een beetje overeenkomt met Ierland.

    13 februari 2020 at 6:39 pm
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge