Ruige landschappen, smalle en bochtige weggetjes, gezellige dorpjes met fleurige huizen en steeds maar weer die schitterende blauwe Atlantische Oceaan in de buurt…dat klinkt toch als de ideale roadtrip? In Ierland kun je de 2500 kilometer lange Wild Atlantic Way rijden, die je langs de prachtige Ierse westkust voert. In dit blog geef ik je tips voor het rijden van de Wild Atlantic Way, mijn favoriete plaatsen, een routevoorbeeld, praktische informatie en nog veel meer!
De Wild Atlantic Way is een 1600 mijl lange autoroute, die tussen Malin Head in het noorden en Kinsale in het zuiden van Ierland loopt. De ‘WAW’, zoals hij gemakshalve vaak wordt genoemd, kun je twee kanten op rijden. De route is goed gemarkeerd met een blauw golfje op het bord, zoals op het onderstaande fotootje. De (N) verwijst naar noordwaarts.
De Wild Atlantic Way heeft een eigen website, waar je de route en tal van bezienswaardigheden vindt.
De Wild Atlantic Way is niet met openbaar vervoer te doen. Het makkelijkst is een huurauto of eigen vervoer. Voor een huurauto kan ik absoluut SunnyCars aanraden. Zij hebben namelijk all-inclusive autohuur (tegen hele schappelijke prijzen), wat betekent dat je niet in de stress hoeft te zitten als je schade oploopt. Dit hoef je namelijk niet zelf te betalen. Met de smalle weggetjes in Ierland loop je al snel een keer een kras of kapotte spiegel op dus deze all-inclusive autohuur is echt geen overbodige luxe! Klik hier voor Auto huren Ierland via Sunnycars of op onderstaande button.
De Wild Atlantic Way – Welke aanreisroute?
Rijd je de hele Wild Atlantic Way met een huurauto, dan doemt gelijk een lastige vraag op: op welke luchthaven moet je vliegen? Kinsale ligt heel dicht bij Cork Airport, waar AerLingus vanuit Nederland wel op vliegt. Echter, vanuit Malin Head is het een flink eind terugrijden naar Cork. Je kunt overwegen of het de moeite waard is om de huurauto op te halen in Cork en terug te brengen in Belfast. Hier zitten wel extra kosten aan verbonden maar wellicht valt het bedrag mee.
Een alternatief is om op Dublin te vliegen. Op heenweg kun je dan ook gelijk de fraaie Wicklow Mountains aan de oostkust meepakken. Zowel Kinsale als Malin Head is op één dag makkelijk aan te rijden vanuit Dublin.
Natuurlijk kun je ook overwegen om met eigen vervoer te gaan. Er zijn diverse veerboten naar Ierland dus je zou heen via Frankrijk (Cherbourg – Rosslare) kunnen gaan en terug via Dublin – Holyhead.
Wat is het beste seizoen voor de Wild Atlantic Way?
Ik reis zelf altijd het liefst in mei of juni naar Ierland. Natuurlijk is het een wispelturig klimaat, dus een regenbuitje hoort er al snel bij. Toch heb ik in het late voorjaar verrassend vaak mooi en zonnig weer gehad. Bovendien is het dan nog niet echt hoogseizoen zodat het niet zo druk is als in de zomermaanden. Ik zou je dus adviseren om tussen half mei en eind juni te gaan.
September is ook een prachtige maand omdat de heide dan in bloei staat. De mooiste heidevelden vind je echter in de Wicklow Mountains en dit schitterende gebied hoort helaas niet bij de Wild Atlantic Way!
Hoeveel tijd moet je uittrekken voor het rijden van de Wild Atlantic Way?
Verkijk je niet op de afstanden in Ierland. Een route van 100 kilometer kan soms uren in beslag nemen omdat je vaak op smalle en bochtige weggetjes rijdt. Om nog maar niet te spreken van de talloze fotostops die je in Ierland maakt, want je komt hier de mooiste uitzichten tegen!
Om niet te gehaast te hoeven reizen en om af en toe een extra dag in een mooi gebied te kunnen blijven, zou ik adviseren om zeker 17 tot 20 dagen uit te trekken voor het rijden van de Wild Atlantic Way. Onder aan dit blog plaats ik een ideale planning, waarbij je op de mooiste plekken nog wat extra tijd door kunt brengen, of een uitstapje naar het (net zo mooie) binnenland van Ierland kunt maken.
Heb je mijn blogartikel over ‘Wat mag je niet missen in Ierland’ al gelezen?
Mijn 12 favoriete plekken langs de Wild Atlantic Way
Ik weet niet waarom, maar ik rijd de Wild Atlantic Way het liefst van zuid naar noord. Het voordeel van deze volgorde is dat je, omdat je in Ierland links rijdt, altijd aan de zeezijde van de weg rijdt en dus het mooiste uitzicht hebt. In dit lijstje met highlights zal ik dus ook de route van Kinsale naar Malin Head volgen.
1. Kinsale
Kinsale zelf, het startpunt van de route, is ook echt de moeite waard om te bezoeken! Trek dus een volle dag voor dit leuke plaatsje uit voordat je de WAW gaat rijden.
Je vindt leuke winkeltjes en galeries in Kinsale; breng zeker een bezoek aan de galerie van Giles Norman. Een aanrader! Iets buiten Kinsale vind je het indrukwekkende Charles Fort, vanaf waar je een prachtig uitzicht over de baai hebt.
Kinsale staat ook bekend om de uitstekende restaurants; zelf kan ik The Spaniard Inn aanbevelen! Daar kun je je op je eerste WAW-dag alvast in het echte Ierse sfeertje onderdompelen!
2. Mizen Head
De zuidwestkust van Ierland wordt gevormd door vier schiereilanden, waarvan Mizen de eerste is. Rijd zeker helemaal door naar het uiterste puntje van Mizen: Mizen Head. Hier vind je een oude vuurtoren vanaf waar je een schitterend uitzicht over de Atlantische Oceaan hebt. Kijk bij de loopbrug goed in het water want hier zwemmen vaak zeehondjes!
Ook het kleine schiereilandje Sheeps Head, dat aan Mizen vast zit, is de moeite waard. Aan het einde kun je een mooie wandeling maken naar een vuurtoren, die spectaculair tussen de kliffen verborgen zit!
3. Ring of Beara
Dit is echt mijn favoriete stukje Ierland! Als ik ooit nog eens naar Ierland zou emigreren, dan zou ik zeker voor Beara kiezen. Je vindt hier echt alles wat Ierland zo mooi maakt: fabelachtig mooie natuur, hoge kliffen, spectaculaire bergpassen, smalle weggetjes, kilometerslange fuchsiastruiken, de allermooiste dorpjes en…de enige kabelbaan van Ierland! Over een woest kolkende Dursey Sound bungelt een oud kabelbaantje van het schiereiland naar Dursey Island, waar je overigens fantastisch kunt wandelen!
Let in Allihies goed op want in de grijze bergen achter het dorp steken nog fier de schoorstenen van de oude kopermijnen omhoog. Ooit was dit een heel bedrijvig industriestadje maar dat zou je nu niet meer zeggen! Ga je wandelen in de omgeving van Allihies, let dan goed op voor de open mijnschachten.
Als je de Wild Atlantic Way verder volgt van Allihies naar Kenmare, kom je echt langs waanzinnig mooie uitzichten: hier krijg je geen genoeg van! Ik heb dit schiereiland al een paar keer op de fiets bezocht en dat is echt fantastisch! Maar natuurlijk is het ook de moeite waard tijdens een roadtrip dus sla dit stukje Wild Atlantic Way zeker niet over!
4. Valentia Island
Wie mijn andere reisblog DitisIerland.nl regelmatig bezoekt, weet dat ik niet zo’n fan ben van de beroemde Ring of Kerry. Als je Beara en het schiereiland Mizen bezoekt, dan vind ik de Ring of Kerry nogal een toeristische afknapper.
Uiteraard brengt de Wild Atlantic Way je wel over deze fameuze Ring. Neem dan zeker even de afslag naar Valentia Island, waar je weer wat meer het authentieke Ierland vindt. Je kunt hier op eigen gelegenheid wat rondrijden en ga zeker even naar Valentia Island Lighthouse. Vanaf daar heb je een fantastisch uitzicht over het Iveragh schiereiland. Ook de Geokaun Mountain & Cliffs zijn erg mooi om te bezoeken dus zeker de moeite waard!
5. Killarney
Killarney ligt officieel niet langs de Wild Atlantic Way omdat het niet aan de kust ligt. Toch kan ik je aanraden om een extra nacht in dit toeristische plaatsje door te brengen. De natuur van het Killarney National Park is namelijk waanzinnig mooi en dit mag je echt niet missen! Heb je voldoende tijd, dan zou ik zelfs aanbevelen om hier twee of drie nachten te blijven.
Vanuit het stadje loop je zo het uitgestrekte park in, waar je heerlijk kunt wandelen. In de geschiedenis duiken kan bij Ross Castle of bij Muckross House. Liever een lange fietstocht? Dan kun je een prachtige fietstocht naar de Gap of Dunloe maken!
’s Avonds drink je gezellig een Guinness (of iets anders) in één van de vele gezellige pubs van Killarney (mijn favoriet is Courtney’s Bar), waar je gegarandeerd de gezellige Ierse livemuziek hoort!
6. De Slea Head Drive (Dingle)
Wanneer je het schiereiland Dingle oprijdt, zie je al gelijk het indrukwekkende Inch Beach liggen, waar onder andere de mooie Ierse film ‘Ryan’s Daughter’ opgenomen is.
Vanuit het stadje Dingle volgt de Wild Atlantic Way de autoroute Slea Head Drive, die je langs de indrukwekkende kust van Dingle brengt. Een prachtige route met een heel mooi uitzicht op de Blasket Islands.
Ben je het autorijden even zat? Dan is de Slea Head Drive ook prima op de fiets te doen: de route is ca. 45 kilometer lang en is niet heel bizar steil. In Dingle kun je eenvoudig een fiets huren.
7. Doolin
Doolin is één van mijn favoriete dorpjes in Ierland. Het bizarre is dat hier eigenlijk helemaal niet zoveel te doen is. Er zijn een paar souvenirwinkels en een paar (hele goede!) pubs en de boten naar de Aran eilanden vertrekken vanuit hier. Toch kom ik altijd graag in Doolin en blijf ik hier ook het liefst een paar nachten. Doolin is namelijk ook de poort naar het uitgestrekte National Park The Burren: een bizar mooi gebied! Ook de wereldberoemde (en indrukwekkende!!) kliffen van Moher liggen vlakbij Doolin en kunnen zelfs via een mooie klifwandeling bereikt worden.
Trek ook zeker een dagje uit voor een bezoek aan één van de Aran-eilanden: ik kan het kleinste eiland zeker aanraden. Dit kun je prima op één dag wandelend verkennen en het is echt een toffe ervaring! Ik schreef overigens dit blogartikel over de Aran-eilanden.
Vanuit Doolin brengt de Wild Atlantic Way je op de prachtige Coast Road, die je via Black Head richting Galway.
8. Hiken in Connemara National Park
Als de Wild Atlantic Way je naar Connemara brengt, moet je zeker een halve dag uittrekken voor het beklimmen van de Diamond Hill in Connemara National Park. Niet alleen de wandeling zelf is heel tof, maar het uitzicht vanaf de top is echt spectaculair. Je ziet de grillig gevormde kust van Connemara diep onder je liggen en als je omkijkt zie je de Twelve Bens, de glooiende bergtoppen van het National Park. Een aanrader!
9. De Slieve League Cliffs
Na Connemara bereik je de regio’s Mayo en Sligo. Eerlijk is eerlijk, dit zijn niet mijn favoriete regio’s in Ierland. Het landschap is er een stuk minder spectaculair. Mits je een surfer bent, want dan kun je je hart ophalen op de uitgestrekte stranden bij Sligo.
Ik rijd liever snel door naar het graafschap Donegal, waar je echte pure, ruige schoonheid vindt. Dit graafschap is een stuk minder toeristisch dan het zuidwesten maar het is zeker bijzonder mooi!
Een (letterlijk) hoogtepunt van Donegal zijn de spectaculaire Slieve League-kliffen. Dit zijn een van de hoogste kliffen van Europa; stukken hoger dan de eerdergenoemde kliffen van Moher! Als je op het uitkijkpunt bij Malin Beg staat en naar de kliffen kijkt, kun je haast niet bevatten hoe hoog te zijn. Pas als er een bootje de baai invaart, besef je hoe bizar hoog het is!
10. Tory Island
Het eiland hoort natuurlijk niet bij de Wild Atlantic Way, maar toch kan ik een bezoek aanraden. Zoek wel een zonnige dag uit met niet teveel wind want de overtocht naar dit eiland kan behoorlijk ‘bumpy’ zijn.
Op het eiland kun je een prachtige wandeling maken naar de indrukwekkende kliffen aan de oostkant van het eiland.
Enkele jaren geleden werd je in de haven nog vriendelijk verwelkomd door ‘de laatste koning van Ierland’, maar Patsy Dan Rogers is helaas in 2018 overleden.
11. Glenveagh National Park
Nog een uitstapje naar het binnenland van Ierland want ook Glenveagh ligt niet aan de Wild Atlantic Way. Dit is echter zo’n bizar mooi park dat je dit echt moet bezoeken!
Midden in het Glenveagh National Park ligt het idyllische Glenveagh Castle. Vanaf hier starten er diverse wandelingen, kun je heerlijke scones eten in de tearoom en kun je natuurlijk dit imposante jachtslot bezoeken. Een heel mooi plekje!
Rijd na afloop zeker ook even naar de bijzondere Dunlewy Church, die schitterend afsteekt tegen Mount Errigal.
12. Malin Head
Het laatste deel van de route van de Wild Atlantic Way brengt je naar het schiereiland Inishowen. Een schitterende route langs de prachtige kust van dit noordelijkste stukje Ierland. Je vindt uitgestrekte gouden zandstranden, leuke dorpjes en, zeker bij Malin Head, spectaculaire kliffen.
De enorme letters ‘EIRE’, die je bij Malin Head ziet liggen, dateren nog uit de Tweede Wereldoorlog, toen men op deze manier de piloten duidelijk wilde maken dat ze boven het neutrale Ierland vlogen.
Mijn favoriete accommodaties langs de Wild Atlantic Way
Vraag je je af waar je moet overnachten tijdens je roadtrip langs de Wild Atlantic Way? Kies sowieso voor B&B’s! Een overnachting in een Iers B&B is echt een leuke ervaring, waarbij de eigenaar je meestal overspoelt met handige tips en adviezen (en zeker aan de westkust in een sterk Iers dialect!). Je begint je dag goed met een uitgebreid full Irish breakfast, zodat je voor je lunch kunt volstaan met een mini-picknick bij een supermarkt. Ideaal!
Dit is een lijstje met mijn favoriete B&B’s langs de Wild Atlantic Way, opnieuw vanaf Kinsale tot en met Malin Head!
- Kinsale: Seafield Farmhouse – Een van de allerfijnste B&B’s waar ik overnachtte, vlakbij een schitterende zeearm waar je een heerlijke strandwandeling maakt!
- Mizen: Reenmore Farmhouse – Een prachtig B&B waar je ’s ochtends het ruisen van de zee vanuit je (idyllische) slaapkamer hoort. Een heel fijn adresje! Om te dineren rijd je het beste naar Durrus.
- Allihies: Seaview Guesthouse – Nog zo’n pareltje! Vanaf het zonnige terras heb je een waanzinnig uitzicht over de mooie omgeving en de blauwe zee! Het wandelingetje naar Allihies zelf doe je echt voor je plezier!
- Killarney: Mountain Dew B&B – Een fijn bed & breakfast op loopafstand van het centrum van Killarney, ideaal!
- Doolin: Doonagore Farmhouse – Een fantastisch B&B, met een schitterend uitzicht over de Atlantische Oceaan. Enige nadeel is dat je de auto (of fiets) nodig hebt om Doolin te bereiken. Maar het uitzicht en de vriendelijke ontvangst maakt alles goed!
- Renvyle (Connemara) – Fuchsia House B&B – Verwacht hier geen super-de-luxe accommodatie, maar wel eentje op een bizar mooie plek! Aan het einde van het verlaten Renvyle schiereiland staat deze oude boerderij, vlakbij een kasteelruïne en bij de kust. Prachtig plekje!
- Donegal Town – Ardeevin Guesthouse – Ook een hele mooie plek, aan het Lough Eske. Ga hier zeker eind mei / begin juni naar toe als de honderden rododendrons paars bloeien: waanzinnig mooi!
De ideale planning en reisroute voor de Wild Atlantic Way
Dag 1: Amsterdam – Dublin (ochtendvlucht)
Dag 2: Dublin – Kinsale (via de Wicklow Mountains)
Dag 3: Kinsale – Mizen
Dag 4: Mizen – Allihies
Dag 5: Allihies
Dag 6: Allihies – Killarney
Dag 7: Killarney
Dag 8: Killarney – Dingle (via Ring of Kerry)
Dag 9: Dingle (Slea Head Drive)
Dag 10: Dingle – Doolin
Dag 11: Doolin
Dag 12: Doolin – Connemara (Renvyle of Clifden)
Dag 13: Connemara – Sligo
Dag 14: Sligo – Donegal Town
Dag 15: Donegal Town – Dungloe
Dag 16: Dungloe – Ramelton
Dag 17: Ramelton
Dag 18: Ramelton – Dublin
Aanbevolen boeken en films
Ben je van plan om de Wild Atlantic Way te rijden? Lees dan vooraf vast deze boeken of kijk deze films om in het ‘Ierse sfeertje’ te komen!
- Ryan’s Daughter: deze film speelt zich af op Dingle en je krijgt vast een mooi voorproefje van de waanzinnig mooie natuur!
- Angela’s Ashes: Hoewel Limerick niet echt op de route van de WAW ligt, kom je toch in de buurt. En deze film is echt een aanrader om in de Ierse geschiedenis te duiken! Je kunt overigens ook het boek lezen.
- ‘Door Ierland met een koelkast’: Een grappig boek over iemand die liftend met een koelkast een hele route door Ierland aflegt.
- Onder de oude beuk (Maeve Binchy): Een heel fijn boek om alvast in de Ierse sferen te komen! Het speelt zich niet specifiek af langs de Wild Atlantic Way, maar is wel een typisch Iers boek dat tijdens je roadtrip ongetwijfeld voor herkenning gaat zorgen!
- The Collected Poems of W.B. Yeats: Kom je door Sligo, dan moet je je zeker even verdiepen in het leven en het werk van de Ierse dichter W.B. Yeats, die nooit in Sligo woonde, maar wel door de omgeving geïnspireerd werd (hij bracht in zijn jeugd de vakanties hier door).
Meer lezen over roadtrips in Ierland?
Ik schreef al eerder een blog over mijn 20 favoriete autoroutes in Ierland!
Sommige geplaatste links in dit artikel zijn affiliate links. Dat betekent dat, wanneer je op de link klikt en een aankoop doet, of een boeking maakt bij de partners waarmee ik samenwerk, ik een klein percentage ontvang van jouw boeking. Het kost je niets extra’s maar zorgt er wel voor dat ik meer van deze handige artikelen kan schrijven!
Yvonne zegt
Wat een ongelooflijk afwisselende route! Helemaal als je met de eigen auto reist denk ik.. dat zou mijn voorkeur geloof ik hebben, hoewel je dan wel wat extra tijd nodig hebt voor de heen- en terugreis. Werkt dat kabelbaantje nog? Ik geloof niet dat ik daar nog in zou durven, haha
Anne zegt
Ja, de laatste keer dat ik er was ben ik nog in de kabelbaan geweest. Inderdaad een griezelige ervaring maar ook wel weer een enorme belevenis!
Kelly zegt
Wat een mooie route zeg! Ierland lijkt me echt zo ontzettend mooi. Glenveagh National Park lijkt me erg mooi en wat een leuk kerkje.
Aniek zegt
Wat een mooie route zeg! Ik zou het uitzicht vanaf de vuurtoren op Mizen Head wel willen zien, prachtig!
Anne zegt
Ja, Mizen Head is zo mooi, vooral omdat het niet zo toeristisch is. Zeker bij zonnig weer is het fantastisch mooi!
Anne zegt
Glenveagh is inderdaad prachtig, zou graag nog een keertje terug gaan om daar te wandelen. Toen ik er was hadden we niet zo gek veel tijd, maar er moeten prachtige wandelroutes liggen.
Anouk zegt
Wat leuk dat je een website hebt gericht op Ierland. Dit lijkt me een prachtige route. Wat een ruige natuur en het lijkt me heerlijk om hier uit te waaien. Goed om te weten dat je in het late voorjaar vaak nog goed weer hebt gehad. Dat is toch wel het beeld van Ierland he, veel regen… Ik ben twee keer in de hoofdstad geweest en vond het erg leuk, dus ik zou best meer van Ierland willen zien.
Anne zegt
Haha ja, Ierland heeft wel een dramatisch imago als het om het weer gaat! Toch moet ik zeggen dat ik er eigenlijk maar heel weinig regen gezien heb; soms wel een korte bui maar als die weer voorbij is, schijnt een kwartiertje later de zon weer. En heb ook genoeg dagen in korte broek en hemdje rondgelopen! 🙂
Janet zegt
Oh heerlijk herkenbaar. Ik vond Ierland echt een onwijs toffe bestemming, veel beter dan verwacht. Ik vond Ring of Beara ook één van de hoogtepunten. Killarney en Connemara vond ik ook prachtig. Ik moet terug haha!!
Anne zegt
Leuk! Killarney is echt één van mijn favoriete plaatsjes in Ierland, zo gezellig!