Follow me:
Het Leesten 2020 Wandelen

Wandelroute ‘Het Leesten en Bakenberg’: Een tocht over de paarse heide

De 6 kilometer lange wandelroute ‘Het Leesten en Bakenberg’ voert ons over intens paars-gekleurde heidevelden in de buurt van Apeldoorn. Zeker vanaf de top van de Bakenberg heb je een fantastisch uitzicht over de schitterende omgeving. IVN Apeldoorn zette deze mooie wandelroute uit en ik kan hem, zeker in augustus / september, van harte aanraden.

De wandelroute ‘Het Leesten en Bakenberg’ start bij het vernieuwde Bospaviljoen ‘t Leesten, dat midden in natuurgebied Het Leesten ligt. Als kind kwam ik hier al regelmatig: in de zomer picknickten we op de grote omsloten bosweide, in de wintermaanden gleden we op onze bobslee van de besneeuwde hellingen af. Jeugdsentiment ten top!

De oude kiosk is vervangen door een prachtig paviljoen, dat boven op één van de zandheuvels ligt. Buiten zien we diverse wandelroutes aangegeven, maar niet de ‘Het Leesten en Bakenberg’ wandelroute. Daarvoor hebben we dus de routeomschrijving van IVN nodig!

Het Leesten en Bakenberg

Wandelroute ‘Het Leesten en Bakenberg’

De start van wandelroute ‘Het Leesten en Bakenberg’ is wat verwarrend omschreven op de routebeschrijving. Aan het einde van het betonnen fietspad, dat over de parkeerplaats van Het Leesten loopt, ga je nog iets verder omhoog, tot aan de fietsenstalling. Sta je bij de fietsenstalling met je rug naar het Bospaviljoen, dan zie je recht voor je het klaphek waar de wandelroute begint (zoals op onderstaande foto; in de verte kun je tussen de bomen het klaphek zien).

Het Leesten en Bakenberg

Omdat de route niet gemarkeerd is en het bijgeleverde kaartje ook niet erg duidelijk is, is het soms wel even zoeken naar de juiste route. We twijfelen even bij punt 3 van de route: als je vlak voor het Hondenlosgebied rechtsaf slaat, kun je na een paar meter al linksaf slaan, waarbij het dalende pad langs het hek van het Hondenlosgebied loopt.

Het Leesten en Bakenberg
Dit is de afslag naar rechts voor het Hondenlosloopgebied; een paar meter verderop kun je na het laatste paaltje van het hek naar links afslaan

Hoewel je nu aan je linkerkant het hekwerk van het hondengebied hebt, heb je rechts een prachtig uitzicht over de natuur. In het dalletje groeien allerlei weelderige struiken zodat je bijna een tropisch gevoel krijgt (zeker met een brandend zonnetje op je hoofd!).

Het Leesten en Bakenberg

Op de grote, paarse heide…

De route leidt je echt door een schitterend stukje natuur. Al snel begin je aan de klim naar de Bakenberg. Halverwege de ‘beklimming’ (die niet zo lang is) kun je even uitpuffen op een prachtig gepositioneerd bankje, vanaf waar je echt een prachtig uitzicht hebt over de paarse heidevelden. Schitterend!

Het Leesten en Bakenberg

Even later staan we op de top van de Bakenberg, waar inderdaad, zoals in de routeomschrijving, een paar familiegraven van de familie Van Luttikhuizen liggen. Hierna daalt het pad steil af naar het idyllisch gelegen Salamandergat; een mooi vennetje waar vandaag diverse kunstschilders ingespannen bezig zijn.

IVN vertelt over de legende van de Gouden Klok: op de vlucht voor rovende Noormannen hebben Ugchelse monniken in paniek hier in het Salamandergat de zware gouden klok uit het klooster gedumpt. Omdat de woeste Noormannen alle monniken ombrachten, wist niemand waar de klok gebleven was.

Het Leesten en Bakenberg
Ligt hier de Gouden Klok verzonken?

Van de heide naar het bos

De route loopt van het ene uitgestrekte heideveld naar het andere. Tijdens het wandelen leren we weer wat: het verschil tussen struikheide en dopheide. Beide heidesoorten kom je tegen op de route.

Het Leesten en Bakenberg
Struikheide of dopheide?

Uiteindelijk loopt de route weer het verkoelende bos in, waar ook genoeg te zien is als je de routeomschrijving secuur leest. Amerikaanse eiken, beuken, fijnsparren, larixen…je krijgt een schat aan informatie mee op deze wandelroute!

En dan is het even opletten; de routebeschrijving is hier een tikkeltje verwarrend. Als je aanwijzing 11 gehad hebt (een stijgend pad op met bordje Veluwe) loop je door tot het einde; hier is de driesprong van punt 12. Je gaat hier linksaf en dan inderdaad het tweede pad (met bordje Ugchelse Bosch) rechtsaf.

Het Leesten en Bakenberg

Wil je de wandelroute met anderhalve kilometer inkorten? Ga dan bij de driesprong rechtsaf, aan het einde linksaf tot je bij een klaphek aan je rechterhand komt. Hier ga je doorheen en neem dan even later het pad naar rechts, wat je helemaal naar de twee klaphekken aan het einde van de routebeschrijving brengt.

Wandelen door een smeltwaterdal

Van de heidevelden is nu niet zoveel te zien, maar desondanks is de route prachtig! De route leidt je naar een prachtig pad door een smeltwaterdal, waarbij de beboste hellingen links en rechts oprijzen. Een schitterend stukje natuur! In de berm zien we sporen van wilde zwijnen, maar deze knorrige dieren laten zich op deze drukkere weekenddag niet zien.

Het Leesten


We volgen de route, slaan een paar keer rechtsaf en komen dan bij de trappen van bielzen. Bovenaan de rechtse trap staat inderdaad een hele imposante dode eik; zelfs zonder bladeren is het een prachtige boom om te zien!

Een mooie weg terug naar het Bospaviljoen

De route brengt ons nu op de Leesterheide. Dit is voor mij weer bekend terrein want ik heb hier al vaak gewandeld. Prachtig om in de dalende zon over dit paarse heideveld te lopen! We lopen helemaal door tot we weer bij een klaphek uit komen. Na dit klaphek kun je gelijk linksaf door een ander klaphek en dan kom je op het bospad dat rechtstreeks naar het Bospaviljoen leidt.

Heide wandelroute

‘Het Leesten en Bakenberg’ – Praktische informatie

Afstand: 6 kilometer. Je kunt hem echter eenvoudig inkorten naar 4,5 kilometer.

Ondergrond: Rul zand. Neem dus goede schoenen mee, het liefst wat hoger model.

Beste tijd van het jaar: Eigenlijk is Het Leesten elk seizoen ontzettend mooi, maar in augustus en september, als de heide bloeit, is het wel extra indrukwekkend.
Op zonnige weekenddagen kan het wel behoorlijk druk zijn in het gebied; op deze route valt het op zich wel mee maar je bent niet de enige!

Bereikbaarheid: Bij het Bospaviljoen ‘t Leesten is een hele ruime parkeerplaats. Vanaf station Apeldoorn kun je ook bus 108 naar Ede-Wageningen nemen. Uitstappen bij halte Van der Valk/De Cantharel en dan nog een kwartiertje lopen.

Horeca onderweg: Tijdens het wandelen kom je geen horecagelegenheden tegen. Uiteraard kun je vooraf of na afloop wat eten en/of drinken bij het Bospaviljoen. Onderweg kom je wel heel veel picknickbanken tegen.

Wandelen heide Veluwe

Wandelroutes bij Het Leesten

De IVN-route ‘Het Leesten en Bakenberg’ is een leuke wandelroute, waarbij ik vooral alle weetjes en feitjes over de natuur erg interessant vind. Zo leer je heel wat bij tijdens je wandeling! Nadeel is wel dat het lopen via opgeschreven aanwijzingen net wat lastiger is dan het volgen van bordjes. Bovendien had ik de route niet geprint maar op mijn smartphone gedownload, met als gevolg dat je de hele weg op je telefoon kijkt.

Het Leesten en Bakenberg

‘Het Leesten en Bakenberg’ is niet de enige wandelroute bij Het Leesten. Zelf heb ik mijn zinnen gezet op het 11 kilometer lange Klompenpad Ugcheler Markepad; ik kwam hiervoor gisteren net wat tijd tekort maar ik zou deze route graag wandelen. Ik kwam tijdens de wandelroute ‘Het Leesten en Bakenberg’ regelmatig de markeringen van dit Klompenpad tegen. Heb je tijd genoeg, dan is dit dus een uitstekend alternatief, ook omdat je dan gewoon de markering kunt volgen en niet de aanwijzingen van een routebeschrijving nodig hebt.

Verder heeft ook Staatsbosbeheer een 5 kilometer lange route, die gemarkeerd is met een rood vierkant plaatje met een wandelaar er op.

Heb je een beetje richtingsgevoel (of een goede app op je telefoon) dan kun je hier natuurlijk ook zonder vaste route wandelen. Zelf vind ik het echter altijd wel leuk om een route te volgen.

Leesten wandelen

Bospaviljoen ‘t Leesten

De route ‘Het Leesten en Bakenberg’ begint en eindigt bij Bospaviljoen ‘t Leesten. Dit prachtige paviljoen is net dit jaar opengegaan en is echt een fantastische plek om wat te eten of te drinken. Het leuke is dat je hier zowel terecht kunt voor een snack of een patatje, maar ook voor een heerlijk driegangendiner. Een klein minpuntje: aan het eind van de zomer komen de wespen in groten getale op alle plakkerige kindersnoetjes af en kunnen je dinertje aardig verstoren.

Na een mooie wandeling over de paarse heide van Het Leesten gaat een verfrissend drankje bij het Bospaviljoen er echter prima in!

Bosweide Het Leesten
De bosweide bij Het Leesten; hier picknickten we in de zomer en genoten we in de winter van het sleeën op de hellingen!

Wandelen op de Veluwe

De smaak te pakken van wandelen over de paarse heide? Probeer dan deze schitterende Heideroute bij Radio Kootwijk eens uit, ook een pareltje!

Of lees mijn blog met favoriete wandelroutes op de Veluwe: een lijstje met prachtige routes die ik zeker aan kan raden!

Wil je graag wandelen op de heide, maar is de Veluwe te ver weg? Ik wandelde ook ooit op de paarse heide van de Schoorlse Duinen: ook een schitterend gebied!

Radio Kootwijk
De paarse heide bij Radio Kootwijk: tijdens de Heidewandeling kom je het tegen!
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge