Follow me:

Wandelen over de paarse heide rond Radio Kootwijk

Niet zover bij Apeldoorn vandaan ligt het prachtige natuurgebied rondom Radio Kootwijk. Een fantastisch gebied om te wandelen of te fietsen, waarbij je ongetwijfeld het markante gebouw van het voormalige zendstation in het oog krijgt. Zeker in augustus en september, als de heide in bloei staat, is dit een heel mooi wandelgebied.

Wanneer je gaat wandelen bij Radio Kootwijk, is het belangrijk om goede, hoge schoenen aan te doen. Met lage sneakers krijg je ongetwijfeld heel veel zand in je schoenen. De wandelpaden hier bestaan vaak uit wat mul zand en helemaal wanneer je de kleine zandverstuivingen op loopt, zakken je voeten vanzelf een beetje weg in het zand.

Radio Kootwijk heidewandeling

De Heideroute van Staatsbosbeheer

Een hele mooie route om te lopen is de Heideroute, die door Staatsbosbeheer uitgestippeld is. Deze route is 12,5 kilometer lang en leidt je langs de schaapskooi van Hoog Buurlo en langs Radio Kootwijk.

Het startpunt van de wandelroute is op de parkeerplaats aan de Hoog Buurloseweg. Kom je vanaf de A1 en je rijdt de Hoog Buurloseweg op, dan is het vanaf het viaduct zo’n twee kilometer tot je de parkeerplaats aan je linkerhand ziet. Hij staat overigens ook goed aangegeven op Google Maps.

Radio Kootwijk heidewandeling

Vanaf hier kun je twee routes volgen, waaronder dus de rode Heideroute. Let heel goed op dat je de juiste markering volgt. Er loopt namelijk ook een lange afstandswandeling door dit gebied, die rood met gele markering gebruikt. Omdat er van Staatsbosbeheer ook een gele route vanuit Hoog Buurlo start, dachten wij dat deze geel/rode markering van Staatsbosbeheer was dus hebben wij de verkeerde route gevolgd. Dit is inmiddels bij Staatsbosbeheer aangegeven dus hopelijk wordt snel de kleur van de wandelroute veranderd of wordt er beter aangegeven dat je goed op moet letten welke markering je moet volgen.

De correcte markering van de Heideroute is een vierkant rood bordje met een wit, wandelend poppetje.

Radio Kootwijk Heideroute
Volg het rode poppetje voor de 12,5 kilometer lange Heideroute.

Schaapskooi Hoog Buurlo

Al na 800 meter kom je bij de schaapskooi van Hoog Buurlo. Deze oude schaapskooi is nog steeds in gebruik. ‘s Nachts worden hier de schapen binnengebracht.

Toen wij hier onze wandeling maakten was het erg warm. We dachten in eerste instantie dat de schapen op pad waren, tot we uiteindelijk een grote kudde in de beschutting van de bomen ontdekten!

Het gehuchtje Hoog Buurlo bestaat uit deze en een andere schaapskooi en welgeteld twee woonhuizen. De natuur is hier erg mooi: groene velden worden afgewisseld met bossen en de heide is hier vlakbij. We vervolgen onze route door het mooie beukenbos.

Hoog Buurlo
In de omgeving van Hoog Buurlo.

Zendstation Radio Kootwijk

Omdat wij vanaf hier de verkeerde markering volgen, zijn we al snel bij het zendstation Radio Kootwijk. De Heideroute slingert echter nog een heel stuk door de prachtige natuur voordat je het bijzondere, markante gebouw in het oog krijgt.

Het grootste gebouw, ook wel ‘Gebouw A’ genoemd, is al van grote afstand te zien. Dit gebouw heeft als bijnaam ‘de kathedraal’ en je hebt niet zoveel fantasie nodig om dit te begrijpen. Gebouw A heeft inderdaad iets weg van een kerk en dat midden op de heide! Ook heeft de architect zich door het beeld van een sfinx laten inspireren en ook dat is goed terug te zien.

Radio Kootwijk
De voorzijde van Gebouw A. Kathedraal of sfinx?

“Hallo Bandoeng, hier Den Haag”

Vanuit dit zendstation werd er begin jaren ’20 van de vorige eeuw een telegrafie-verbinding tot stand gebracht met het zendstation in Bandoeng op Java. Al snel kwam de radiotelefonische verbinding tot stand waardoor de telegrafiefunctie achterhaald werd.

Koningin Emma opende de radiotelefoondienst door met Bandoeng te telefoneren en ze begon het gesprek met “Hallo Bandoeng, hier Den Haag”. Het bellen naar Nederlands Indie was echter peperduur: ongeveer een weeksalaris voor drie minuten bellen.

Niet zo lang na de oorlog verloor Radio Kootwijk haar functie omdat satellietverbindingen tot stand gebracht werden. De P.T.T. heeft nog een aantal jaar in Radio Kootwijk gezeten maar uiteindelijk is het natuurgebied en het zendgebouw weer eigendom van Staatsbosbeheer geworden.

Het karakteristieke ‘Gebouw A’ wordt nu vooral voor evenementen gebruikt en ook zijn er diverse films en videoclips opgenomen. Op Open Monumentendag en op specifieke data in de zomermaanden kun je het gebouw bezoeken, zeker een aanrader!

Radio Kootwijk heidewandeling

Rondom zendgebouw Radio Kootwijk

Rondom het zendgebouw liggen nog kleinere gebouwen, die allemaal bij het zendstation hoorden. Bijzonder is Gebouw H: het Hotel Radio Kootwijk, waar in 2006 een grote brand woedde maar dat er nog steeds staat. Blijkbaar waren er plannen om het te herbouwen maar dat lijkt nog steeds niet gebeurd te zijn.

In het hotel verbleven in eerste instantie ‘ongehuwde ambtenaren’ en was het meer een pension. Later werd het echt een hotel en konden ook andere bezoekers hier overnachten.

Verderop ligt het dorpje Radio Kootwijk, dat heel nauw betrokken is bij het zendstation. Hier woonden alleen maar medewerkers van het zendstation. Ondanks (of misschien ‘omdat) dat het dorp zo afgelegen lag, was er een enorm bloeiend verenigingsleven in Radio Kootwijk. Een bijzondere plek!

Hotel Radio Kootwijk
Het Hotel Radio Kootwijk, waar in 2006 een brand werd aangestoken. Op de achtergrond de watertoren.

De heide rond Radio Kootwijk

Het zendgebouw staat dus midden op de heide en hier kun je nu prachtige wandeltochten maken. De Heideroute leidt je door dit mooie gebied maar ook liggen er mooie fietspaden.

Wij waren er begin augustus en toen begon de heide al voorzichtig te bloeien. Dit zal per jaar verschillend zijn maar het is echt de moeite waard om tijdens de bloeiperiode van de hei te wandelen!

HeidewandelingVerderop ligt de zandverstuiving Kootwijkerzand, wat het grootste stuifzandgebied van West-Europa is. Het kan hier ‘s zomers wel 60 graden warm worden in het open zandgebied!

De Heideroute komt echter niet zover maar leidt je langs Radio Kootwijk weer terug naar Hoog Buurlo. Het is een mooie wandelroute, waarbij je afwisselend door het bos en over de heide loopt. Een mooie route om de pracht van de Veluwe te ontdekken!

Radio Kootwijk heidewandeling

Horeca en accommodatie in de omgeving van Radio Kootwijk

Vlakbij het grote zendgebouw A van Radio Kootwijk vind je tegenwoordig een kleine horecagelegenheid: De Garage. Eerlijkheid gebiedt echter te zeggen dat de recensies over dit restaurant/café niet heel positief zijn dus ik weet niet of ik deze aan kan raden. Ook lijkt De Garage alleen op weekenddagen open te zijn.

Gelukkig zit vlakbij de parkeerplaats van Hoog Buurlo het eethuis Halte Assel. Dit is een soort luxe snackbar op een mooie plek (behalve dat af en toe de intercity tussen Apeldoorn en Amersfoort langs komt zoeven). Je kunt hier prima en betaalbaar eten op een mooie plek en zeker de ‘Schnitzel Assel’ is absoluut een aanrader!

Als je iets verder doorrijdt, kom je bij Hoog Soeren uit. Hier vind je enkele restaurants, waarvan No. 15 van Hotel Hoog Soeren onze favoriet is.

Zonsondergang Asselse Heide
Wandelen bij Hoog Soeren

Wil je graag overnachten in de buurt van Hoog Buurlo? Dan kun je het beste terecht bij Van der Valk ‘De Cantharel’, op maar een paar kilometer afstand van de start van de wandelroute. Het hotel is gerenoveerd en ligt op een prachtige plek. Bovendien kun je vanaf hier zo de mooie natuur van de Veluwe verkennen! Ook is het een mooie uitvalsbasis voor een dagje Arnhem, Deventer of Zutphen.

Liever iets meer luxe? Vanaf € 125,00 kun je een kamer bij het vijfsterrenhotel ‘De Echoput’ boeken, een prachtig hotel, midden in het bos, met een van de beste wild-restaurants van Nederland.

Wildscherm Alverschotenseweg
Vanaf Halte Assel rijden we terug naar de A1, waarbij we nog even een tussenstop maken bij het wildscherm langs de Alverschotenseweg. Leuk, die jonge zwijntjes!

Meer lezen over wandelen op de Veluwe?

Vlakbij Radio Kootwijk ligt natuurgebied Het Leesten, waar je de schitterende wandelroute ‘Het Leesten en Bakenberg’ kunt lopen. Een route die zeker tijdens de heidebloeitijd echt de moeite waard is!

Deze wandelroutes staan uiteraard ook in mijn blog met mooie heideroutes op de Veluwe, waar je nog veel meer prachtige heidewandelingen vindt.

Verder schreef ik een blog over mijn favoriete wandelroutes op de Veluwe waar je ongetwijfeld inspiratie vindt voor een volgende wandeling!

Het Leesten
Wandelen op de paarse heide van Het Leesten.
Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Darina

  Prachtige natuur! Hier zou ik wel een keer een mooie wandeling willen maken.
  Darina onlangs geplaatst…Mijn vakantieplannen dit jaarMy Profile

  13 augustus 2019 at 8:48 am
 • Reply Manon Ruitenberg

  Geweldige natuur daar!! Machtig gebouw ook radio Kootwijk.

  24 augustus 2019 at 8:18 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge