Follow me:
Heide Veluwe Posbank

7 Heidewandelingen op de Veluwe: Bewonder het paarse goud!

In deze periode staat de heide weer volop in bloei! Op diverse plekken op de Veluwe kun je de bloeiende paarse heide bewonderen. In dit blog deel ik zeven mooie heidewandelingen op de Veluwe met je. Deze wandelingen leiden je allemaal over de paarse heide. Vergeet je fotocamera niet want de bloeiende heide is werkelijk heel fotogeniek!

Natuurlijk zijn er naast deze zeven wandelroutes nog veel meer mooie heidewandelingen te maken op de Veluwe. Mooie grote heidevelden vind je natuurlijk op de Posbank, bij het Deelerwoud en de Loenermark, bij Planken Wambuis, in de omgeving van Uddel, Elspeet en Vierhouten, bij de landgoederen Tongeren en Welna en rondom Radio Kootwijk.

Zoek je een mooie wandelroute over de hei maar ligt de Veluwe niet bij je in de buurt? Mirre van DeNederlandseToerist.nl heeft een paar prachtige heidewandelingen in Nederland in een blog verzameld.

De zeven routes in dit blog hebben allemaal een lengte tussen de 5 en 15 kilometer. Zoek je een mooie lange wandelroute op de Veluwe, dan kan ik je het Boswachterspad Kootwijk aanbevelen, die ook langs heidegebieden gaat.


Heidewandeling Veluwe

Wandelroute Leesten en Bakenberg – Ugchelen/Apeldoorn – 6 km

Net ten zuiden van Apeldoorn vind je het heidegebiedje ‘Het Leesten’. De wandelroute ‘Leesten en Bakenberg’ is echt een heidewandeling pur sang, want deze leidt je over verschillende heidegebieden. Zo is het toch een hele afwisselende wandeling met iedere keer weer een totaal ander uitzicht, maar wel heel mooi.

De route start en eindigt bij het prachtige Bospaviljoen Het Leesten, waar je na afloop op het fijne terras kunt zitten. De route ‘Leesten en Bakenberg’ is een IVN-route, wat betekent dat je ook ontzettend veel interessante informatie leest tijdens het wandelen.

Omdat de route maar 6 kilometer lang is, is het geen hele zware wandelroute en heb je echt de tijd om uitgebreid van de heidevelden te genieten. Een aanrader!


Het Leesten Apeldoorn Heidewandelingen

Wandelroute ‘Rond de Hoge Duvel’ – Uddel – 13 km

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat het grootste deel van deze wandelroute door het bos gaat. Maar aan het begin van de route loop je langs de heidegebieden De Vosselt en de Hoog Soerense Heide. Daarom heb ik deze mooie wandelroute toch opgenomen in het lijstje met heidewandelingen.

De wandelroute ‘Rond de Hoge Duvel’ loopt door het enorm uitgestrekte gebied Kroondomein Het Loo. Sinds ik weer in Apeldoorn woon, ben ik heel regelmatig in het Kroondomein te vinden want de wandel- en fietsmogelijkheden zijn hier echt fantastisch.


Wandelen Kroondomein Het Loo

De 13 kilometerroute loopt langs een uitzichtpunt over de Hoog Soerense Heide. Hier heb je een waanzinnig uitzicht over de heide. Neem zeker een verrekijker mee want de kans op wild spotten is hier heel groot.

Het is ook mogelijk om de verkorte route van 7 kilometer te lopen. In dat geval volg je bij de splitsing nog heel even de 13 kilometerroute, zodat je bij het uitzichtpunt over de Hoog Soerense Heide komt. Als je uitgekeken bent loop je dat stukje weer terug naar de splitsing om daar de 7 kilometerroute te vervolgen.


Heidewandelingen Vosselt
Deze route is ook heel geschikt om met zonsopgang te lopen; omdat de parkeerplaats praktisch naast de heide De Vosselt ligt, kun je hier op tijd zijn voor een mooie zonsopgang. Je mag namelijk niet voor zonsopgang in het bos zijn.

Wandelroute Deelerwoud – Woeste Hoeve – 8 km

Het Deelerwoud is ook een van mijn favoriete wandelgebieden. Omdat hier niet actief wild afgeschoten wordt, lopen hier heel veel edelherten en damherten rond. Daarnaast kun je hier Schotse Hooglanders (de koeien dan…) tegenkomen.

Deze route van Natuurmonumenten loopt over een rustiger deel van het Deelerwoud (de meeste wandelaars starten vanaf de Deelerweg). Het eerste stukje gaat nog door het bos maar al snel kom je op de grote uitgestrekte heide uit. Houd wel afstand van de Schotse Hooglanders; in 99% van de gevallen doen de dieren niets maar het is wel verstandig om niet te dichtbij te komen.

Dit is een prachtige route die echt de moeite waard is om te wandelen als de heide bloeit.


Icoon blogtip

Lees ook mijn uitgebreide blogpost over wandelen in het Deelerwoud.


Deelerwoud
Schotse Hooglanders in het Deelerwoud

Wandelen bij Tongeren en Welna – 9 km

Aan de noordkant van de Veluwe, net onder het dorpje Epe, vind je de landgoederen Tongeren en Welna. Twee prachtige landgoederen die vloeiend in elkaar overlopen. Hier hoort ook de uitgestrekte Tongerense Heide bij, waar je heel mooi kunt wandelen.


Landgoed Welna heidewandelingen
Landgoed Welna

De route start vanaf parkeerplaats Landgoed Tongeren aan de Chevalierlaan. Het eerste stukje loop je nog langs het fietspad maar al snel bereik je de mooi bloeiende heide. Er lopen ongetwijfeld meer heidewandelingen door dit gebied want het is heel uitgestrekt. De route die ik liep gaat grotendeels over de heide, maar pakt ook af en toe stukjes bosgebied mee. Vooral het laatste stuk gaat door het bos. Aan de sporen te zien loopt hier ook behoorlijk wat wild rond!

Volg je mijn route, dan loop je de laatste paar honderd meter over de verharde weg. Vergeet daar niet om naar rechts te kijken waar je het schitterende landhuis De Korrenberg tegen de bosrand ziet liggen…wat een mooi plekje!


De Korren
De Korrenberg

Heidewandeling Radio Kootwijk – 12,5 km

Dit is ook een prachtige heidewandeling die langs het bijzondere zendgebouw van Radio Kootwijk leidt. Ook breng je een bezoekje aan de schaapskooi van Hoog Buurlo. Persoonlijk is dit een van mijn favoriete heidewandelingen op de Veluwe, omdat het zo’n mooie en afwisselende route is. De heide rondom Radio Kootwijk is enorm uitgestrekt dus je kunt het ‘paarse goud’ zien zover je oog reikt!

Het feit dat deze route ook officieel ‘heidewandeling’ heet, zegt natuurlijk al genoeg!


Heideroute Radio Kootwijk
Radio Kootwijk

Wandelen over de Noorderheide (Elspeet)

Ik vind de Noorderheide ook een heel fijn gebied om in de heidebloeiperiode te wandelen. Het is er niet zo heel druk en er is een prachtige 7 kilometer lange wandelroute uitgezet, die met bordjes gemarkeerd is.

De route gaat van het ene heideveld naar het andere dus absoluut een aanrader als de heidevelden paars gekleurd zijn. Bovendien vind ik de heide in dit gebied ook echt mooi bloeien (dus niet zo heel veel gras er tussen zoals in sommige andere heidegebieden).


Noorderheide

Overigens loop je ook een stuk door het bos, wat de route ook heel afwisselend maakt. En op de terugweg kom je nog langs het prachtige heideven, waar het vooral met windstil weer prachtig fotograferen is.


Ven Noorderheide

Om te wandelen op de Noorderheide volg je in Elspeet de weg naar Vierhouten. Als je Elspeet uitrijdt kom je eerst door een klein stukje bos en net waar het bos overgaat in heide, vind je een kleine parkeerplaats aan je rechterhand. Hier begint ook de 7 kilometer lange wandelroute van Staatsbosbeheer.


Bronstroute rond de Rhederheide – NP Veluwezoom – 8,5 km

Hoewel het in augustus nog net te vroeg is voor de hertenbronst, kan ik je toch deze bronstroute aanbevelen. Deze leidt je namelijk om de Rhederheide dus een mooie plek om de bloeiende heide te bewonderen. Er lopen ook de nodige heidewandelingen over de Posbank, die iets verderop ligt, maar in dit gebied is het ontzettend druk als de heide bloeit. Daarom zou ik liever voor deze route kiezen, waar het iets rustiger is.


Heide

Het enige nadeel van deze bronstroute is dat een vrij groot deel van de route over een geasfalteerd fietspad gaat. Zelf houd ik niet zo van wandelen over asfalt, dus ik vind dit wel jammer bij deze route. Desondanks is het een schitterende omgeving om te lopen. En natuurlijk zou je deze route ook kunnen bewaren voor eind september, als de hertenbronst wel in volle gang is! Loop de route dan aan het begin of einde van de dag; net na zonsopgang of net voor zonsondergang.

Vanaf de parkeerplaats is het nog maar een klein stukje naar het uitzichtpunt met de Posbank, vanaf waar je altijd nog wat plaatjes kunt schieten van de paarse heuvels.


Zijpenberg zonsopgang Posbank

Stuifduinenroute – Kroondomein Het Loo – 7 km

Deze route ligt vlakbij de eerder genoemde route ‘Hoge Duvel’ en ligt ook in Kroondomein Het Loo. Je wandelt hier aan de andere kant van de Aardhuisweg. Ik heb de route onlangs gelopen en vond het een verrassend mooie en afwisselende route. Het eerste deel loopt door een groen bos met varens op de grond, prachtig. Even later bereik je de heide, waar je dan kilometerslang langs loopt.


Route Stuifduinen Kroondomein

Let op, er staan hier op de heide grote borden met waarschuwingen voor niet-ontplofte granaten uit WWII. Deze worden momenteel gecontroleerd tot ontploffing gebracht omdat ze na zoveel tijd wel wat gevaarlijk worden. Blijf dus echt op de paden en ga niet op eigen houtje op de heide wandelen.

Toen ik hier wandelde, zag ik als bonus nog een hert met drinkend kalf in de verte tussen de bomen door. Houd dus ook je ogen goed open of je wild kunt spotten!

Wild Kroondomein Veluwe

De wandeling begint bij de parkeerplaats aan de Hofweg/Aardhuisweg; je vindt deze aan je linkerhand als je vanuit Apeldoorn richting Uddel rijdt. De route is goed gemarkeerd met houten paaltjes met een afgeschuinde kant. Bij elke afslag staat er een paaltje voor en na de afslag, dus verdwalen doe je hier niet zo snel!


Heidewandelingen Welna
Landgoed Welna

Icoon tip

Wil je na het lezen over deze heidewandelingen nog meer tips voor mooie wandelroutes op de Veluwe? Lees dan dit blogartikel met mijn favoriete routes!


Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Natasja | Wat zij zegt

  Mooi he! Ik woon in Gelderland en kan zo blij worden wanneer de heide weer in bloei staat! Eerder dit voorjaar liep ik de route bij het Deelerwoud tijdens een fotoworkshop, prachtig gebied ook!
  Natasja | Wat zij zegt onlangs geplaatst…Dit zijn de mooiste kastelen in GelderlandMy Profile

  31 augustus 2021 at 7:36 am
  • Reply Anne

   Ooh ja, het Deelerwoud is prachtig!! Ik was deze week in de Loenermark die er naast ligt, zo lekker rustig in die gebieden ook!

   15 oktober 2021 at 10:11 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge