Follow me:
Deelerwoud

Het Deelerwoud: Wandelen op de Veluwe tussen Schotse Hooglanders

Het Deelerwoud is één van mijn favoriete gebieden om te wandelen op de Veluwe. De natuur is hier prachtig en heel afwisselend en je hebt in het Deelerwoud een vrij grote kans om wild te spotten. In dit blogartikel vertel ik je alles over wandelen in het Deelerwoud, welke wandelroutes je er vindt en welke dieren je hier tegen kunt komen.

Waar kun je het Deelerwoud vinden? Dit natuurgebied ligt tussen Apeldoorn en Arnhem in, alleen door de A50 gescheiden van Nationaal Park Veluwezoom en de Loenermark (lees ook mijn blogartikel over de Loenermark eens, want ook daar kun je fantastisch wandelen!).

De reden dat de kans om wild tegen te komen in het Deelerwoud vrij groot is, is omdat er hier niet zoveel dieren meer worden afgeschoten. Er lopen dus vrij veel damherten, edelherten en wilde zwijnen rond. En lukt het niet om deze te spotten, dan kom je ongetwijfeld de ruige Schotse Hooglanderkoeien tegen.

Wandelen in het Deelerwoud
Schotse Hooglanders

Wandelen in het Deelerwoud: Ingang Woeste Hoeve

Meestal ga ik aan de kant van Woeste Hoeve wandelen, waarbij je hier kunt parkeren. Vanaf hier vertrekt er een 8 km lange wandelroute ‘Herten spotten‘ van Natuurmonumenten, die (als het goed is) met blauwe paaltjes gemarkeerd is. Je kunt ook de 6,5 km lange wandelroute ‘Rondje Deelerwoud: Door bos en langs de hei‘ van mijn Komoot-account volgen die grotendeels dezelfde route beslaat.

Kijk tijdens het wandelen goed om je heen want vaak zie je dan ineens tussen de bomen een roedel herten naar je staren. Blijf je staan, dan zetten ze het al snel op een lopen!

Damherten
Damherten in het Deelerwoud

De route gaat eerst door het bos, maar bereikt verderop het open heidegebied. Hier lopen regelmatig de Schotse Hooglanderkoeien te grazen die over het algemeen maar weinig oog voor wandelaars hebben. Houd wel afstand van de dieren, zeker als er kalveren bij zijn.

Na een stuk over de heide te hebben gelopen, wandelen we de bossen weer in. Omdat de paden aan de kant van de ingang Woeste Hoeve behoorlijk rechttoe-rechtaan zijn, kun je hier ook prima zelf een wandelroute uitstippelen.

Wild spotten Deelerwoud

Wandelen in het Deelerwoud: Ingang Deelen

Naar mijn idee is deze ingang van het Deelerwoud veel populairder. Op een zonnige weekenddag staat het hier helemaal vol met auto’s dus ga hier bij voorkeur op een doordeweekse dag wandelen.

Vanaf de ingang Deelen kun je twee gemarkeerde wandelroutes volgen: de 6,5 km lange Deelerheideroute (rood gemarkeerd) en de 8,5 km lange Hartenhulbergroute (groen gemarkeerd). Deze laatste kun je ook via mijn Komootwandeling ‘Deelerwoud vanaf Ingang Deelen’ wandelen (met een klein hoekje afgesneden, dus maar 8 km). Ik vond dit echt een schitterende route, al had ik ook wel veel geluk met het weer. Halverwege stuitte ik nog op een roedel damherten, die al snel wegrenden toen ik dichterbij kwam.

Ik heb het idee dat er aan deze kant een grotere kans is om de Schotse Hooglanders tegen te komen, maar ik loop hier niet wekelijks, dus bewijzen kan ik het niet… 🙂

De 6,5 lange Deelerheideroute gaat meer door het bos in plaats van over de heide en is ook een mooie route maar niet zo heel afwisselend. De lange route kan ik dus zeker aanbevelen!

Wandelen in het Deelerwoud

Het Deelerwoud tijdens de hertenbronst

Tijdens de bronstperiode zijn er vanaf 16.00 uur ‘s middags tot 10.00 uur ‘s ochtends enkele paden afgesloten om de dieren rust te gunnen. Vooral de groene route (ingang Deelen) en de blauwe route (ingang Woeste Hoeve) worden daardoor deels afgesloten, omdat deze over de heide gaan waar de herten naartoe komen. Bij de afsluitingen zijn echter bankjes geplaatst om van de hertenbronst te genieten.

Ik heb zelf nog niet tijdens de hertenbronst in het Deelerwoud gewandeld dus dat staat zeker op de to-do-lijst voor komend najaar. Dan zal ik jullie uitgebreid vertellen wat mijn ervaringen met de hertenbronst in het Deelerwoud is.


Icoon tip

Tip! Wil je graag de hertenbronst van dichtbij meemaken, dan kun je ook mijn blogartikel over natuurexcursies op de Veluwe lezen.


Herten bronst natuurexcursies

Het Deelerwoud: praktische tips

Omdat het Deelerwoud zo mooi en uitgestrekt is, is het absoluut een fijne plek om te wandelen. Wel heeft dit gebied een (klein) nadeel, met name tijdens de wintermaanden. De snelweg A50 loopt strak langs het Deelerwoud waardoor je in een groot deel van het gebied duidelijk het autoverkeer hoort. In de winter, als de bomen geen blad hebben, hoor je het geluid beter dan in de zomermaanden. Zelf vind ik het erg fijn om in alle stilte te wandelen, maar dan is het monotone gezoem van de auto’s wel een minpuntje.

Ik wandel hier altijd met mijn hoge wandelschoenen aan omdat je vaak door rul zand loopt. Met lage gympen heb je dan al snel zand in je schoenen.

Wil je graag wild spotten, kom dan ‘s ochtends vroeg of net voor zonsondergang. De kans is dan het grootst dat je herten of zwijnen ziet. Respecteer wel de regels dat je niet voor zonsopgang of na zonsondergang het bos in mag.

Wandelen in het Deelerwoud

Meer lezen over wandelen op de Veluwe? In dit blogartikel met favoriete routes op de Veluwe geef ik je meer tips!

Previous Post Next Post

You may also like

4 Comments

 • Reply Linda

  Wij zijn hier wel in de omgeving geweest, maar er is daar zoveel, dat we aan het Deelerwoud niet toe zijn gekomen. Wel jammer, want het ziet er prachtig uit! Het lijkt mij hier mooi om te wandelen, vooral met de hertenbronst.

  25 januari 2023 at 11:01 pm
 • Reply Heidi

  Wat prachtige foto’s….

  29 januari 2023 at 7:27 pm
 • Reply Natural Answer

  Nooit geweten dat de Veluwe zulke mooie beelden kunnen opleveren. Wij gaan zeker een keer kijken. Dank je!

  9 februari 2023 at 12:17 am
 • Reply Marcella Molenaar

  Leuk, ik ken dit gebied nog niet! Ik zou hier graag willen wandelen, maar ik denk dat de hond niet mee mag vanwege alle wildlife?
  Marcella Molenaar onlangs geplaatst…Mont Sainte-Odile klooster in de Elzas – Tips voor je bezoekMy Profile

  19 februari 2023 at 10:58 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge