Follow me:

Natuurexcursies op de Veluwe: Tips voor leuke en leerzame tochten!

De Veluwe is een enorm uitgestrekt gebied met schitterende natuur. Je kunt hier eindeloos wandelen of fietsen en het bos is ieder seizoen weer anders. Wil je ook eens op onbekendere plekken komen of wil je graag meer leren over de natuur, dan is het een aanrader om met een natuurexcursie mee te gaan. In dit blog deel ik mijn ervaringen met natuurexcursies op de Veluwe en geef ik je nog wat tips voor mooie excursies.

De afgelopen jaren worden er meer en meer natuurexcursies op de Veluwe georganiseerd. Mensen zijn steeds meer geïnteresseerd in het leven in de bossen en bronstexcursies zijn populairder dan ooit. Organisaties als IVN en Natuurmonumenten bieden allerlei interessante natuurexcursies aan waarmee je onder leiding van een gids aan de hand van een bepaald thema de natuur ontdekt.


Herten bronst natuurexcursies

Waarom meedoen aan natuurexcursies?

Natuurlijk kun je ook prima op eigen houtje de natuur op de Veluwe ontdekken en ik zal ook zeker aanraden om dit te doen. De stilte van het bos is zo rustgevend en als je alleen of met z’n tweeën bent is ook de kans op een ontmoeting met herten of zwijnen een stuk groter. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij mijn favoriete wandelroutes op de Veluwe.

Toch is het zeker ook een aanrader om af en toe eens met natuurexcursies mee te gaan. Niet alleen zijn deze heel leerzaam, ook leer je zo vaak weer nieuwe plekken kennen.

Dit jaar nam ik deel aan twee verschillende natuurexcursies. In de zomer gingen Jeroen en ik mee met vrijwilligers van Natuurmonumenten op een wildspeurexcursie. We maakten een mooie tocht in Nationaal Park Veluwezoom en spotten een vos, wilde zwijnen, IJslandse paarden en uiteindelijk, heel in de verte, nog twee edelherten.

In oktober gingen we mee met een natuurexcursie om de hertenbronst mee te maken. Vanuit een wildobservatiepost zagen en hoorden we de edelherten burlen: heel indrukwekkend!


Herten bronst natuurexcursies

Natuurexcursie Wildspeuren in Nationaal Park Veluwezoom

Nationaal Park Veluwezoom is vooral bekend vanwege de Posbank: het uitzichtpunt vanaf waar je een schitterend uitzicht over de omliggende heuvels hebt. Maar Veluwezoom is meer dan alleen de Posbank. Vanaf Bezoekerscentrum Veluwezoom deden we half juli mee aan één van de natuurexcursies van Natuurmonumenten: wildspeuren!

Met twee vrijwilligers gingen we halverwege de avond op pad. Tijdens de wandeling lieten ze ons allerlei sporen van dieren zien die we anders gemist zouden hebben. We bekeken een mestkever van dichtbij (en de dappersten onder ons mochten het kriebelende diertje zelfs nog even vasthouden) en zagen een verschrikte vos in de schemer.

Even later passeerden we de grazende IJslandse paarden, die hier in de Veluwezoom leven. Wat een prachtige dieren zijn het toch! Iets verderop is een grasveldje waar een groep wilde zwijnen (met biggen) te zien was.


IJslandse paarden Veluwezoom

Zelf hoopten we vooral om edelherten te spotten en dat gelukje kregen we eind van de avond. De gidsen brachten ons naar wildobservatiepost Herikhuizen en vanaf hier zagen we in de verte de geweidragers langs de bosrand scharrelen.

Op de terugweg liepen we langs de glooiende heide en hadden daar het gelukje om de nachtzwaluw te horen! Voor dit bijzondere vogeltje zijn er zelfs speciale excursies maar wij hadden dus het geluk om de vogel tijdens onze wildspeurtocht te horen.

Ik vond de wildspeurtocht van Natuurmonumenten heel leuk om te doen, vooral omdat je zoveel informatie krijgt. Op een leuke manier leer je zo veel over het leven in de Veluwse bossen: kennis die van pas komt als ik later weer eens alleen door het bos loop.


Posbank natuurexcursies
De paarse heuvels van Nationaal Park Veluwezoom

Bronstexcursie Natuurcentrum Veluwe

Vanaf half september tot half oktober vinden de bronstexcursies bij Natuurcentrum Veluwe plaats. Hoewel deze excursies altijd razendsnel volgeboekt zijn, wisten we toch een plekje te veroveren en zo gingen we begin oktober het bos in voor de edelhertenbronst.

Vanaf Natuurcentrum Veluwe stapten we op een fiets (die door het natuurcentrum uitgeleend wordt) en fietsen we in zo’n 10 minuten naar een afgeschermd gebied in het bos. Hier kun je normaal gesproken niet komen, ook omdat het grotendeels rustgebied voor het wild is.

Als we de fiets parkeren moeten we nog zo’n tien minuten lopen naar een wildobservatiepost. Onderweg hebben we al zicht op een wildweide waar een roedel herten loopt. En vlakbij de wildobservatiepost horen we het kenmerkende geluid van de bronstige edelherten al.


Natuurcentrum Veluwe Natuurexcursies

De wildobservatiepost geeft een schitterend uitzicht op een grote weide in het bos. Elk jaar komen de mannelijke geweidragers vanuit andere natuurgebieden (zoals Planken Wambuis) naar dit gebiedje voor de bronst. Het levert spectaculaire beelden op!

Je zit in deze wildobservatiepost achter een grote glazen wand. Dat heeft als voordeel dat de herten de bezoekers niet horen of zien en dus niet verschrikt worden. Het nadeel is dat het geluid van de burlende herten via geluidsboxjes in de wildobservatiepost te horen zijn, wat voor een onnatuurlijk en wat blikkerig geluid zorgt. Desondanks heb je vanuit hier echt een fantastisch uitzicht op de herten dus zeker een aanrader om deze natuurexcursie te doen.

Natuurcentrum Veluwe

Natuurexcursies met Louis Fraanje

Zelf heb ik al meermalen een tocht met Louis Fraanje van de Jac. Gazenbeekstichting gemaakt. Louis Fraanje kan echt fantastisch vertellen over de Veluwse natuur, weet er ontzettend veel vanaf en het is zeker een aanrader om met hem op pad te gaan.

Momenteel staan er geen natuurexcursies aangekondigd op de website maar hopelijk komen er snel weer tochten in de agenda.

Onlangs plaatste Louis dit filmpje van het legendarische hert Hubertus op YouTube. Het zijn één van de laatste beelden van Hubertus want een paar weken later is dit imposante hert er niet meer.

Waar vind je interessante natuurexcursies

Er zijn diverse organisaties en stichtingen die mooie natuurexcursies op de Veluwe aanbieden. Het beste is om eerst voor jezelf duidelijk te hebben wat je graag wilt. Zoek je vooral ontmoetingen met herten en zwijnen, dan is een excursie wildspeuren een aanrader. Ben je meer geïnteresseerd in bomen en planten, dan zijn daar ook speciale excursies voor. Welke regio op de Veluwe zou je graag willen ontdekken?


Natuurexcursies veluwe tips
Een hinde met kalf in Kroondomein Het Loo

Dit is een lijstje met interessante natuurexcursies op de Veluwe. Je vindt hier vooral links naar de agenda’s van de organisaties en niet naar de excursies zelf. Deze verdwijnen uiteraard weer uit de agenda als de excursie plaatsgevonden heeft en ik verwijs jullie liever naar de meest actuele agenda door.

Tips:

  • Natuurmonumenten heeft hele diverse excursies, die zeker een aanrader zijn. Ga bijvoorbeeld op zoek naar de IJslandse paarden, ga luisteren naar bosuilen of ga in de zomermaanden op zoek naar wild.
  • IVN heeft ook heel veel interessante natuurexcursies op de Veluwe, waaronder interessante minicursussen.
  • Ook Staatsbosbeheer biedt mooie tochten aan op de Veluwe. Zo kun je meedoen met natuurwandelingen, wild spotten en zelfs vollemaanwandelingen! Ook hebben ze tochten waarbij je een volle dag met de boswachter over de Veluwe zwerft: deze staat voor mij op de planning voor volgend jaar! Er is zelfs een Muir Trek, waarbij je vlak voor zonsopkomst wordt gewekt voor een dag zwerven op de Veluwe.
  • Een wat meer bijzondere tocht over de Veluwe? Boek dan een excursie bij Wildpraat. Hier ga je niet alleen de natuur in, maar eet je ook in èn uit de natuur. Na afloop is er namelijk een ‘wildcooking diner’. Wees er wel snel bij want deze excursies zijn snel volgeboekt!
  • Wat nog hoog op mijn verlanglijstje staat: een tocht met een privé-gids. Gerrit Rekers van Natuurrondleidingen.nl organiseert groepsexcursies en fietstochten maar je kunt ook een privé-tocht boeken.
  • Ook in Nationaal Park De Hoge Veluwe zijn allerhande natuurexcursies te boeken. Ik zou zelf graag eens de Moeflon Fietsexcursie doen om zo meer over deze bijzondere dieren te leren.
  • Meer aan de noordkant van de Veluwe worden er vanuit Epe allerlei interessante excursies georganiseerd. De website van de VVV Epe geeft een mooi overzicht van alle natuurexcursies die verschillende organisaties in de buurt van Epe aanbieden.

Natuurexcursies tips

Welke van deze natuurexcursies spreekt jou het meest aan?

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge