Follow me:
Berchtesgaden Litzlalm e-mountainbike

E-Mountainbiketocht naar de Litzlalm door het Berchtesgadener Land

De weg slingert voor ons uit door het fraaie Klausbachtal. Als het steiler en steiler wordt, zet ik stiekem mijn e-mountainbike even op ‘turbo’. We zijn onderweg met de fiets vanuit de Hintersee naar de Litzlalm, net over de grens tussen Duitsland en Oostenrijk. Een ontspannen tochtje dankzij de e-mountainbike en dat door een fantastisch mooie omgeving!

We hebben onze e-mountainbikes opgehaald bij Der Lärchenhof in Schönau am Königssee. Vanaf daar fietsen we langs de doorgaande weg helemaal naar de Hintersee. Onderweg passeren we het schitterend gelegen dorpje Ramsau met het mooie kerkje: fotogeniek.


Ramsau

De Hintersee laten we nog even links liggen (of eigenlijk rechts) en we slaan aan het einde van de Hinterseerstraße de Hirschbichlstraße in. Deze weg loopt helemaal door het Klausbachtal naar onze eindbestemming voor vandaag: de Litzlalm.


Klausbachtal Berchtesgaden e-mountainbike
Uitzicht op de Alpen in het Klausbachtal

De Klausbachtaler Hängebrücke

Het eerste deel van de weg gaat door een mooi bosgebied. Het enige gemotoriseerde verkeer dat je hier nog kunt verwachten is een bus, maar deze rijden niet zo vaak. Daarnaast is het Klausbachtal een populair gebied voor wandelaars en fietsers.

De weg gaat glooiend omhoog maar echt steil is het hier nog niet. Her en der lopen koeien met rinkelende bellen tussen de bomen.

Als de weg wat steiler wordt, komen we bij de schitterende Klausbachtaler Hängebrücke aan. Je moet wel een beetje opletten want anders fiets je hier zo aan voorbij. De hangbrug loopt over het stromende riviertje. Ben je aan de overkant, dan vormen de grijze alpentoppen een prachtig panorama achter deze mooie brug.


Berchtesgadenerland Klausbachtal
De hangbrug

Lunchen op de Bindalm

Na de hangbrug slingert de weg verder omhoog. Sommige stukken zijn echt enorm steil maar dankzij de turbostand op de e-mountainbike kun je ook deze klimmetjes overbruggen, hoewel het zweet ons toch wel op het voorhoofd staat. Het is vandaag dan ook een erg warme dag en dan is zelfs het fietsen met een e-bike nog heel inspannend!

Na verloop van tijd krijgen we aan de linkerkant van de weg het fietspad naar de Bindalm in het oog. Een mooi pad dat door het groene landschap loopt. Als we omkijken hebben we echt een fantastisch uitzicht: een prima plek om even wat fotootjes te maken!


Berchtesgadener Land Litzlalm

Dan fietsen we door tot we de hutjes op de Bindalm bereiken. Er zijn twee berghutten op de Bindalm; we raden je aan om naar de rechtse te gaan: de Mösler Käser. We worden hier door twee hele oude mensen bediend en het gaat er uiterst vriendelijk aan toe! Verwacht geen uitgebreide menukaart, maar dat is juist de charme van dit idyllische adresje! De kaas op de kaasbroodjes is zelf gemaakt: aan de achterkant van het hutje kun je de koeien op stal zien staan!


Lunch Bindalm Litzlalm e-mountainbike

En het uitzicht vanaf de Bindalm: waanzinnig mooi! We blijven hier dan ook behoorlijk lang zitten want waarom zouden we haasten? We genieten liever nog wat extra van het uitzicht en de omgeving!


Berchtesgadener Land

Door naar de Litzlalm

Officieel moet je vanaf de Bindalm weer even hetzelfde pad naar beneden terug, of je loopt met de fiets aan de hand (of je fietst heel voorzichtig, net als wij…) over het houten vlonderpad verder omhoog, tot je weer bij de weg uitkomt. Vanaf daar is het nog maar een paar minuten naar de grensovergang Hirschbichl.

Bij Hirschbichl vind je allerlei informatieborden over de omgeving, er is een kapelletje en een Alpengasthof (met terras). Omdat we net uitgebreid gepauzeerd hebben bij de Bindalm, laten we Hirschbichl voor wat het is en fietsen door. Vlak daarna krijgen we al een afslag naar rechts. Even later kun je naar links, richting de Litzlalm.


Litzlalm fietsen e-mountainbike
De Litzlalm

Niet lang daarna krijgen we de hutjes van de Litzlalm in het oog. De berghut, waar je normaal wat kunt eten en/of drinken, is vandaag gesloten. Daarom is het hier heel stil op de alm, afgezien van de klingelende koeienbellen. Ook hier is het uitzicht echt ongelofelijk mooi! We kijken uit op de toppen van de Oostenrijkse Alpen en hebben echt een schitterend 360-graden panorama. Wat is dit prachtig!


Litzlalm Berchtesgadener Land

Van de Litzlalm via de Hintersee terug naar Schönau

Als we genoeg van het uitzicht genoten hebben, stappen we weer op onze e-mountainbike en fietsen via dezelfde route terug. Waar het flink wat tijd kostte om omhoog te fietsen (inclusief de tussenstops natuurlijk) zoeven we nu in ruim 20 minuten van de Litzlalm helemaal naar de Hintersee terug.

Omdat het zo warm is, gaan we eerst even afkoelen in de Hintersee. Vanuit het Klausbachtal rijden we links langs het meer op en stoppen bij de eerste parkeerplaats, vanaf waar je bij het water kunt komen. Het water is echt ijskoud, maar ideaal om even te pootjebaden. Daarna zoeken we één van de terrassen langs de Hintersee op om wat te drinken en van het uitzicht over de Hintersee te genieten.


Hintersee Litzlalm
De Hintersee

Vervolgens stappen we weer op de fiets en vervolgen onze weg langs de linkerzijde van het meer. Vlak na de Hintersee kunnen we rechtsaf en via dit steil afdalende weggetje komen we door het Zauberwald weer op de doorgaande weg richting Schönau uit. Als we de fietsen weer inleveren hebben we toch zo’n 50 kilometer op de teller staan!

E-mountainbiken in het Berchtesgadener Land

De e-mountainbike is echt een fantastische kans om te mountainbiken in het Berchtesgadener Land! Het Alpenlandschap is normaal gesproken te steil om goed te kunnen fietsen, maar dankzij het motortje trap je een stuk makkelijker de bergweggetjes op! Dankzij de verschillende standen (eco, normaal, turbo) kun je het fietsen net zo uitdagend maken als je wilt, hoewel de echt steile stukken zelfs met turbo-stand nog inspannend kunnen zijn.

Ook zorgt dit er voor dat ook mensen met verschillend conditieniveau met elkaar kunnen fietsen, en ook voor families is het ideaal. Overigens goed om te weten dat er in het Berchtesgadener Land ontzettend veel met e-mountainbikes gefietst wordt. Gewone mountainbikes zijn bijna niet meer te huren dus wees niet bang dat het e-biken een suf imago heeft.

Het fietstochtje naar de Litzlalm is niet heel uitdagend, mede vanwege de brede asfaltweg die door het Klausbachtal loopt. Echter, het is wel een erg mooie route en er is zoveel te zien onderweg dat ik deze tocht wel echt een aanrader vind. Wij deden de e-mountainbiketocht naar de Litzlalm de dag nadat we een erg pittige hike maakten, dus het was voor ons juist prettig om even een wat relaxtere dag tussendoor te hebben. De route is 18 km in totaal vanaf de Hintersee. Vanaf Der Lärchenhof is de totale route (inclusief een rondje om de Hintersee) zo’n 50 kilometer.

Zoek je wel echt een uitdagende tocht, dan zijn er op de website van het Berchtesgadener Land genoeg andere fietsroutes te vinden.


Bindalm Berchtesgadener Land

Meer lezen over het Berchtesgadener Land? Lees dan bijvoorbeeld dit uitgebreide blogartikel met tips voor een fijne vakantie in het Berchtesgadener Land!

Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Aniek

  Wat een mooi uitzicht! Deze route wil ik ook wel een keer fietsen. Afgelopen week fietste ik ook (op een racefiets) met een groep e-bikers in Tsjechië. Dat was echt afzien, ze gingen iedere keer op standje turbo de bergen omhoog 🙂
  Aniek onlangs geplaatst…Op zoek naar de mooiste heidevelden in UtrechtMy Profile

  25 september 2021 at 7:45 am
  • Reply Anne

   Leuk! Ik denk dat de route voor jou wel een eitje is met e-bike maar het is ook een onwijs mooie omgeving dus heerlijk om te fietsen. En waarschijnlijk zou je hem aan de Oostenrijkse kant ook nog wel uit kunnen breiden.

   15 oktober 2021 at 10:10 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge