Follow me:
Berchtesgadener Land

Het Berchtesgadener Land: Tips voor een fijne vakantie in de Alpen!

Het Berchtesgadener Land in het zuiden van Beieren heeft alles in huis wat je nodig hebt voor een actieve vakantie. Een uitgestrekt wandelnetwerk, prachtige (e-)mountainbikeroutes, leuke stadjes, interessante bezienswaardigheden en dat alles natuurlijk tegen het schitterende decor van de Alpen! Het Nationaal Park Berchtesgaden is het enige Duitse nationale park in de Alpen en je vindt hier echt adembenemende landschappen! In dit blogartikel deel ik mijn ervaringen en hopelijk helpen mijn tips om een heerlijke vakantie in deze prachtige omgeving te hebben!

Ik werd ontzettend verrast door de grootte van het Berchtesgadener Land. Tijdens het voorbereiden van de reis had ik de kaart van de omgeving natuurlijk vaak bestudeerd, maar het gebied is veel compacter dan ik dacht! Vanaf de Königssee ben je met de auto al in een paar minuten in het stadje Berchtesgaden. Dat zorgt er voor dat je weinig in de auto zit en meer tijd hebt om leuke dingen te doen!


Berchtesgadener Land

Schönau am Königssee

Een van de highlights van het Berchtesgadener Land is wel de Königssee. Dit schitterende meer lijkt een beetje op een Noorse fjord, met steile rotswanden die links en rechts van het meer oprijzen. Het water is kraakhelder en heeft een hele aparte blauwe kleur. Ik schreef al dit blogartikel over de Königssee.


Berchtesgadener Land

Halverwege de Königssee ligt de bedevaartskapel St. Bartholomä op een heel idyllisch plekje met de bergen als achtergrond. Je mag wel zwemmen in de Königssee (pas op voor de boten!), maar luchtbedden, paddleboards etc. zijn verboden aangezien dit meer in een nationaal park ligt.


St. Bartholomae Koenigssee

Hoewel het enorm toeristisch is, is een boottocht op de Königssee wel een aanrader. Je kunt met de boot naar het kerkje varen of (wat wij gedaan hebben) helemaal doorvaren naar Salet, aan de andere kant van het meer. Hier kun je een prachtige wandeling maken naar de Obersee en de Röthbachfall, de hoogste waterval van Duitsland (zie even verderop in dit blog voor een uitgebreide beschrijving).


Obersee
De Obersee

Rondom de kade in Schönau am Königssee is het heel gezellig, met allemaal leuke terrasjes en winkeltjes. Je kunt vanaf hier heel mooi de oude houten boothuizen zien liggen. Vanuit hier start ook de korte wandeling naar Malerwinkel, vanaf waar je een fantastisch uitzicht over de Königssee hebt.


Boothuizen Koenigssee

Aan het einde van het winkelstraatje kun je een klein museumpje bezoeken over de actrice Romy Schneider, bekend van de Sissi-trilogie. Zij is deels opgegroeid in Schönau am Königssee voor vakantie en hier kun je o.a. wat persoonlijke bezittingen van haar bekijken, is er een documentaire te zien en wordt er meer verteld over het leven van Schneider dat zo triest eindigde.

Wandelen naar Obersee en Röthbachfall

Vanaf de bootsteiger van Salet brengt een pad je in een kleine 10 minuten naar de oevers van de Obersee. Dit meer is een stuk kleiner dan de Königssee maar doet in schoonheid niet veel er voor onder. Het water van de Obersee heeft een schitterende blauwe tint en ook hier zorgen de toppen van de Alpen voor een prachtig decor.
Er loopt een pad rechtsom de Obersee waarbij je steeds weer een ander uitzicht op het meer hebt. Houd je camera bij de hand want hier kun je prachtige plaatjes schieten!


Obersee Schonau Berchtesgaden

Vanaf het einde van de Obersee is het nog een half uurtje lopen naar de Röthbachfall. Waar Triberg veel reclame maakt voor de hoogste waterval van Duitsland, zijn die watervallen ‘maar’ 163 meter hoog. De Röthbachfall stort maar liefst 470 meter naar beneden en is daarmee een stuk hoger!


Hoogste Waterval Duitsland

De wandeling naar deze waterval eindigt in een bergkom, waar het geklingel van koeienbellen klinkt en wat zo voor een heel vredig plaatje zorgt. Je kunt aan de linkerkant van de waterval nog een eind omhoog klauteren over de grote stenen om zo dicht bij de waterval te komen. De terugweg naar Salet gaat over dezelfde route. Bij Salet kun je in het zelfbedieningsrestaurant nog wat halen om op het grote terras uit te puffen van je tocht!

De wandeling vanaf Salet naar de Röthbachfall en terug is ca. 8 km, maar trek er gerust 2,5 – 3 uur voor uit!


Obersee Salet
De Obersee

De Jennerberg: wandelen en klettersteigen

Een van de markante toppen in het Berchtesgadener Land is de Jenner, een bijna 1900 meter hoge berg aan de linkerkant van de Königssee. In de zomermaanden herken je de Jenner het makkelijkst aan de kabelbaan Jennerbahn, die duidelijk zichtbaar is.

Op de Jenner is van alles te doen dus plan zeker een bezoekje aan deze berg in! Sowieso loop je natuurlijk vanaf het bergstation de 20 minuten naar boven voor een waanzinnig uitzicht over het Nationaal Park Berchtesgaden! Het uitzichtspunt net onder de top wordt wel de Königsblick genoemd en we begrijpen waarom! Je ziet heel diep onder je de Königssee liggen, met daarachter de grijze pieken van het Watzmanngebergte: na de Zugspitze de hoogste berg van Duitsland. Vanaf het uitzichtspunt is het nog een paar meter omhoog naar de top van de berg.


Jenner Berg Berchtesgadener Land
Uitzicht vanaf de Jenner.

Vanaf het bergstation van de Jenner heb je talloze wandelmogelijkheden. Allerlei paden slingeren naar beneden dus je kunt hier fantastisch wandelen!

Klettersteigen op de Jenner

Zoek je iets uitdagenders? Huur dan bij de Intersport aan de voet van de Jenner een klettersteigset (inclusief helm) en probeer de Schützensteig uit. Dit is een klettersteig van het niveau A/B en geschikt voor beginners en families. De klettersteig staat niet heel duidelijk aangegeven; vanaf het bergstation loop je een klein stukje in de richting van de Mitterkaseralm. Al snel zie je links van het pad de uitstekende rots waar de klettersteig omheen gaat; een smal paadje vanaf het wandelpad leidt er naar toe. Gezekerd aan een touw klim je om de rots waarbij je natuurlijk een waanzinnig uitzicht hebt! Heb je hoogtevrees, dan is klettersteigen minder geschikt!


Schutzensteig Jenner
De Schutzensteig op de Jenner

Het Adelaarsnest (Kehlsteinhaus)

Boven op de berg Kehlstein ligt het Kehlsteinhaus, ook wel bekend als ‘Eagles Nest’, het Adelaarsnest. Dit markante gebouw werd door de nazi’s aan Hitler cadeau gedaan op zijn 50e verjaardag. Het was niet zomaar een cadeautje: door de ligging op de bergtop was het eigenlijk een onmogelijk plek om zo’n huis te bouwen, maar kosten noch moeite werden gespaard om het geregeld te krijgen.
Een schitterende panoramaweg leidt naar een parkeerplaats een eindje onder de top. Omdat het niet mogelijk was om de weg verder door te trekken omhoog, is er vanaf de parkeerplaats een tunnel gemaakt die naar een grote lift leidt. Deze komt uit in het Kehlsteinhaus.


Adelaarsnest Berchtesgadener Land

Omdat Hitler hoogtevrees had en slecht tegen de ijle lucht kon, was hij zelf eigenlijk amper in het Kehlsteinhaus. Na het einde van de oorlog is besloten om het huis wel te behouden, maar alles wat naar het nazi-verleden verwees moest verwijderd worden. Tegenwoordig is er dus een restaurant in het Kehlsteinhaus gevestigd maar is er verder geen museum. Vanaf het Kehlsteinhaus kun je verder omhoog lopen naar de top van de Kehlstein, vanaf waar je een fantastisch uitzicht over de omgeving hebt! Aan de achterkant kun je zelfs Salzburg in de verte zien liggen.

Het is niet mogelijk om met eigen auto naar het Kehlsteinhaus te rijden. Je parkeert op de grote parkeerplaats bij de Dokumentation Obersalzberg, vanaf waar je in een van de rode bussen stapt. Deze brengen je in 20 minuten naar de parkeerplaats net onder het Kehlsteinhaus en het laatste stukje ga je met de lift of wandel je naar boven.

Het is overigens ook mogelijk om helemaal te voet naar boven te gaan; er lopen diverse wandelroutes in dit gebied. Tickets voor de bus zijn namelijk niet goedkoop: een retourtje met de bus is € 28,00 (kortingen mogelijk).


Kehlstein
Ruige rotsen te zien vanaf de Kehlstein

Met de e-mountainbike naar Litzlalm

Op een mooie zonnige dag is de (e-)mountainbiketocht naar Litzlalm echt een aanrader! In het Berchtesgadener Land hebben de e-mountainbikes langzaamaan de gewone mountainbikes vervangen; het grootste deel van de mountainbikers heeft een motortje aan boord. Wij hebben het ook uitgeprobeerd en zijn razend enthousiast! In dit blogartikel lees je alles over onze tocht met de e-mountainbike naar de Litzlalm.

We stoppen eerst bij de prachtige Klausbachtaler Hängebrücke: een hele mooie hangbrug over een rivier. Steek je de brug over, dan heb je een schitterend uitzicht op de brug met daarachter de puntige bergtoppen. Fotogeniek plekje!


Berchtesgadenerland Klausbachtal

Dan bereiken we de alpenweide Bindalm, waar twee berghutjes naast elkaar liggen. Wij kiezen voor de hut Mösler Kaser, een heel tof authentiek adresje! Verwacht hier geen uitgebreide menukaart, maar wel een heerlijk broodje kaas met zelfgemaakte producten! We genieten enorm van het fantastische uitzicht vanaf het terras en het broodje smaakt ook goed!


Bindalm Berchtesgadener Land
De Bindalm

Na een uurtje besluiten we door te fietsen naar Litzlalm. Tussendoor passeren we de grenspost bij Hirschbichl en fietsen we Oostenrijk in. Vlak na Hirschbichl slaat er een gravelpad rechtsaf. Dit volgen we helemaal tot we bij Litzlalm aankomen. Het bergrestaurant Litzlalm is vandaag gesloten, maar we genieten hier enorm van het waanzinnig mooie uitzicht! Rondom liggen de Alpen, koeien lopen met hun klingelende bellen over de weg en de huisjes op de Litzlalm zorgen voor het perfecte plaatje. Wauw, wat is het hier mooi!

Na de nodige foto’s en filmpjes gemaakt te hebben, stappen we weer op onze fiets. In zo’n twintig minuten zoeven we vanaf de Litzlalm helemaal terug naar de Hintersee: een heerlijke afdeling en een fijne beloning voor al het klimwerk!

De tocht naar Litzlalm en terug is niet enorm uitdagend, maar wel erg mooi. Omdat we de dag er voor een pittige wandeling van 22 km hadden gemaakt, kozen we bewust voor een wat relaxtere route met veel natuurschoon. De fietsroute naar Litzlalm leent zich daar dan uitstekend voor! De route is 18 km in totaal vanaf de Hintersee. Vanaf Der Lärchenhof is de totale route (inclusief een rondje om de Hintersee) zo’n 50 kilometer.


Bindalm Berchtesgadener Land

Wandelen in het Berchtesgadener Land

Het Berchtesgadener Land leent zich ontzettend goed voor wandelen. Wandelroutes staan allemaal aangegeven met gele bordjes, met daarop de tijd die je ongeveer kwijt bent. De meeste keren kwam de tijd op de bordjes redelijk overeen met de tijd die wij over een wandeling deden. Naar het Watzmannhaus stond er echter 5 uur op de bordjes, waar wij met 3,5 uur al boven waren.

De wandelroutes zijn in kleuren verdeeld. Blauw zijn goed onderhouden paden, die af en toe flink kunnen stijgen maar niet heel extreem. Op blauwe routes loop je eigenlijk nauwelijks langs een afgrond en zijn niet echt risicovol. Rode routes zijn al een stuk uitdagender. Op de rode route die wij liepen bij het Watzmannhaus hebben we een serieus stukje klauterwerk moeten doen, wat niet helemaal ongevaarlijk was.


Wandelen Watzmann

Zwarte routes zijn alleen voor ervaren bergwandelaars die echt weten wat ze doen of een geschikte klimuitrusting mee hebben. Je moet hier stukken klimmen zonder dat er hulpmiddelen zijn als kettingen of handgrepen, dus alpine-ervaring is hier echt vereist. Ga dus niet als toerist een zwarte wandelroute lopen want je brengt jezelf (en anderen) dan wel in gevaar.

Tijdens onze wandelingen heb ik voor het eerst wandelstokken uitgeprobeerd en dat is echt een aanrader! Zeker voor pittige wandelroutes, zoals de klim naar het Watzmannhaus, maak je het jezelf (en vooral je knieën) een stuk makkelijker. Ik probeerde de Black Diamond Trail Back Trek stokken uit: deze zijn ideaal omdat je ze heel eenvoudig inklapt of verstelt. Handig voor als je op een scheefliggend pad loopt, in een handomdraai maak je de ene stok langer dan de andere!


Ramsau Berchtesgadener Land

Wandelroute: Langs de Wimbachklamm via Wimbachschloss naar Wimbachgriess

De eerste dag beginnen we gelijk al met een mooie wandeling naar de berghut Wimbachgriess. Het eerste stuk van het Wimbachtal wandelen we door de Wimbachklamm (entree € 2,50 p.p.). Terwijl wij over de stevige bruggen en vlonders lopen, kolkt het blauwe water woest onder ons. Uit de rotsen komen overal kleine watervalletjes naar beneden. Op deze warme en zonnige dag een heerlijk verkoelend stukje om te lopen!


Wimbachklamm Ramsau

Van Wimbachschloss naar Wimbachgriess

Vanaf de Wimbachklamm lopen we langs de droge rivierbedding steeds hoger tot we bij het schitterend gelegen Wimbachschloss aankomen. We hebben geluk: er is een muziekgroep dus de Alpendansen klinken ons vrolijk tegemoet! We hadden besloten om bij het Wimbachschloss de knoop door te hakken of we verder zouden lopen naar de volgende hut: Wimbachgriess. Omdat het nog vroeg is en we nog wel wat energie hebben, lopen we na een heerlijke punt taart en een verfrissend drankje weer verder en bereiken uiteindelijk de hooggelegen berghut.


Wimbach
Even afkoelen in dit bergbeekje!

De route naar Wimbachgriess was in totaal 22 kilometer en ik schreef er dit blogartikel over.


Wimbach

Wandelroute: Het Watzmannhaus en terug via Kühroint

Deze wandelroute naar het Watzmannhaus hebben we bewust bewaard voor de laatste dag van onze vakantie. De Watzmann is de hoogste berg van het Berchtesgadener Land en de op één na hoogste berg van Duitsland. Eigenlijk is het niet één berg maar een groep bergtoppen die tot het Watzmanngebergte behoren. De toppen zijn alleen te bereiken via zwarte wandelroutes (waarbij alpine ervaring, zeer goede tredzekerheid en eigenlijk ook klimspullen nodig zijn). Echter, op 1930 meter hoogte ligt het Watzmannhaus, een grote berghut die op een prachtige plek op de Falzkopf ligt. Een mooi doel voor een wandelroute!


Watzmannhaus wandeling
Het Watzmannhaus

Ik schreef dit uitgebreide blog over onze wandelroute naar het Watzmannhaus want er is zoveel over te vertellen! De wandelroute staat ook als ‘zwaar’ te boek, maar eigenlijk viel de klim naar boven ons alles mee. Via de Stubenalm en Mittelkaseralm bereiken we na zo’n 3,5 uur wandelen (plus nog wat pauzes en fotostops) het Watzmannhaus al. Hoewel het vandaag behoorlijk bewolkt is, hebben we toch af en toe een mooi uitzicht op het dal. Sowieso is het hier boven echt schitterend! Helemaal toen we nog een groep gemzen op een andere berghelling zagen lopen: fascinerend! Terug duurt het allemaal een stuk langer omdat we dan via de Falzsteig afdalen: met behulp van kettingen en handgrepen moeten we hier voorzichtig naar beneden klimmen. Je leest er alles over in dit blog!


Falzsteig Berchtesgadener Land

PS. Ik schreef net al over de Black Diamond Trail Back Trek wandelstokken, deze zijn op deze route eigenlijk onontbeerlijk. We zagen ook bijna geen andere wandelaars zonder stokken dus schaf zeker goede stokken aan!


Watzmann Stubenalm

Een dagje Salzburg vanuit het Berchtesgadener Land

Net over de grens met Oostenrijk ligt de stad Salzburg. Vanuit het stadje Berchtesgaden gaat er een rechtstreekse bus naar de Altstadt van Salzburg (met gastenkaart betaal je slechts € 6,00 p.p. voor een retour). Het is dus zeker leuk om een dagje Salzburg aan je vakantie in het Berchtesgadener Land toe te voegen!

Salzburg vind ik zelf echt een ontzettend leuke stad! Het is de stad van Mozart, van de Sound of Music en van de imponerende burcht Hohensalzburg. Slenter door de smalle straatjes, wandel langs de Salzach en strijk zeker neer op één van de vele terrassen in het oude centrum.


Salzburg Berchtesgadener Land

Natuurlijk bezochten we de Hohensalzburg en de prachtige tuinen van Mirabell. Ook liepen we door het Dom Quartier (waar je een hele dag zoet kunt zijn!), gingen we naar het Mozart Geburtshaus en maakten we een boottocht op de Salzach.

We kwamen aan een dag echt tijd tekort want er is zoveel te zien en te doen! In dit blogartikel vind je 25 tips om jouw bezoek aan Salzburg onvergetelijk te maken!


Mirabell tuinen Salzburg
De tuinen van Schloss Mirabell.

Het stadje Berchtesgaden

De grootste plaats in het Berchtesgadener Land is het plaatsje Berchtesgaden. Een heel leuk en gezellig stadje waar je ongetwijfeld een paar keer komt. Het oude centrum ligt op een heuvel en is te herkennen aan de karakteristieke kerktorens.

De Altstad is voetgangersgebied en je vindt hier allerlei leuke winkeltjes, terrasjes en restaurants en cafés. Let zeker ook op de schitterende muurschilderingen die op heel veel huizen zijn aangebracht: echt pareltjes!

Berchtesgaden

Bij het oude centrum vind je ook de mooie Stiftskirche en het koninklijke slot van Berchtesgaden. Het is mogelijk om met een rondleiding door het slot te lopen.

Je kunt handig parkeren in de parkeergarage aan de Maximilianstrasse. Boven de parkeergarage bevindt zich de uitstekende Tourist Info, waar je uitgebreide informatie over het Berchtesgadener Land kunt krijgen.


Berchtesgaden
Berchtesgaden

Haus der Berge – Leer meer over het Berchtesgadener Land

In Berchtesgaden is het Haus der Berge echt een aanrader als je meer wilt leren over de natuur in Nationaal Park Berchtesgaden. Het is een fantastisch opgezet informatiecentrum waar je, als je alles zou lezen en uitproberen, urenlang zoet zou zijn. Gelijk aan het begin bekijken we een schitterende natuurfilm over het leven in het park. We zien korhoenen, murmeltieren, gemzen, roofvogels, prachtige bloemen en planten en dat alles in een prachtig landschap.

In de tentoonstelling ‘Vertikale Wildnis’ begin je onderin bij de Königssee en werk je langzaam via de bossen, de almen en de grijze rotsen naar de toppen van het park. Je ziet de dieren die in het park leven, je leert over het leven op een alm en eenmaal boven zie je op een gigantisch filmscherm nog een 12 minuten durende film.


Haus der Berge Berchtesgadener Land

Op een grijze of regenachtige dag is het dus echt een mooie plek om meer over de omgeving te leren. Er is ook een heel gezellig restaurant bij waar je wat kunt eten en/of drinken.

Het Haus der Berge ligt ongeveer een kilometer buiten het centrum van Berchtesgaden. Entree kost € 4,00 p.p. (korting met gastenkaart).


Haus der Berge Berchtesgadener Land

Kapelletje van Maria Gern

Zeker een aanrader om op een avond voor zonsondergang naartoe te gaan! Iets buiten Berchtesgaden vind je de kapel van Maria Gern: een schitterend plekje en een hele populaire plek voor fotografen. Je ziet de kapel op de voorgrond met het Watzmanngebergte op de achtergrond: erg mooi!

Rijd je vanuit Berchtesgaden naar Maria Gern, dan passeer je ook nog eens de plek vanaf waar je het stadje Berchtesgaden heel mooi ziet liggen. Fotocamera dus mee en je maakt in een handomdraai prachtige foto’s!


Maria Gern Berchtesgadener Land

Rossfeld Panorama Strasse

Nog een pareltje in het Berchtesgadener Land: de Rossfeld Panorama Strasse! Wij hebben deze met zonsondergang gereden zodat we vanaf hier een fantastisch gekleurde lucht konden bewonderen. Het is echter ook zeker de moeite waard om de Panorama Strasse overdag te rijden.

De Rossfeld Panorama Strasse ligt ongeveer op de grens tussen Duitsland en Oostenrijk en je rijdt ook een stukje door Oostenrijk. Aan de ene kant zie je het Berchtesgadener Land liggen met het Kehlsteinhaus duidelijk zichtbaar. Aan de andere kant kijk je heel mooi op Salzburg uit.


Zonsondergang Rossfeld Panorama Strasse
Zonsondergang gezien vanaf de Rossfeld Panorama Strasse

Vanaf de route kun je ook diverse korte wandelingen maken. Een echte aanrader voor een tussenstop is het Purtschellerhaus waar je naartoe kunt lopen vanaf de Rossfeld Panorama Strasse.

Entree tot de Rossfeld Panorama Strasse kost € 8,50; je betaalt dit via een machine dus de panoramaweg is 24 uur per dag toegankelijk.


We hadden geluk: het dakje kon open!

Overige bezienswaardigheden in het Berchtesgadener Land

Omdat wij maar een week de tijd hadden in dit schitterende gebied, kwamen we natuurlijk ontzettend tijd tekort!

Nog een paar tips voor als je wat meer tijd hebt:

  • De Hintersee: dit is een prachtig meer bij Ramsau. Het water is eigenlijk te koud om te zwemmen, maar je kunt hier wel waterfietsen huren of lekker op een terrasje neerstrijken met een mooi uitzicht. Het water van de Hintersee is ook echt kraakhelder, heel mooi om te zien!
  • Als we meer tijd hadden zou ik zeker deze bergtour naar de Blaueishütte gemaakt hebben!
  • Ik schreef al over de Wimbachklamm. Deze is vrij kort, maar een langere klamm is de Almbachklamm. Een prachtig stukje natuur!
  • Een regenachtige dag? Breng een bezoek aan de zoutmijn Salzbergwerk Berchtesgaden. Met een treintje en via glijbanen ontdek je de mijn en vaar je met een vlot over een zoutmeer in de mijn.
  • Overal in het Berchtesgadener Land kun je de Enzian-schnapps kopen: flesjes met sterke drank die hier in de Enzianbrennerei gemaakt worden. Je kunt er een rondleiding krijgen en natuurlijk een slokje uitproberen! (een ‘Enzian’ is een gentiaan: het blauwpaarse klokje dat in de bergen bloeit)
  • Jeugdnostalgie voor mij: een Sommerrodelbahn! Met een kabelbaan ga je naar boven, waarna je met de rodel naar beneden zoeft! Overigens is dit niet zo’n bobsleebaan, maar een soort monorail waar je overheen gaat.

Berchtesgadener Land

Overnachten in het Berchtesgadener Land

Voor een fijne overnachtingsplek hoef je niet meer te zoeken want ik heb het perfecte adresje al voor je gevonden! Wij verbleven in Pension Hochödlehen en dit was echt een ontzettend mooie plek! Het pension is heel rustig gelegen, half op een helling, waardoor je een fantastisch uitzicht op de bergen en het hele Berchtesgadener Land had. Vanaf ons terras zagen we het Kehlsteinhaus duidelijk liggen, bijzonder!


Pension Hochodlehen
De tuin van Pension Hochödlehen: op de meest linkse berg zie je het Kehlsteinhaus liggen.

Pension Hochödlehen ligt vlakbij de grote parkeerplaats Hammerstiel, dat het startpunt is voor verschillende mooie wandelingen (zoals het Watzmannhaus en Wimbach). Je hoeft dus niet eens de auto te gebruiken als je wilt wandelen maar je kunt dus rechtstreeks vanuit het pension aan je wandelroute beginnen.

Het heerlijke ontbijt (een uitgebreid buffet) wordt op zonnige dagen op het terras geserveerd en dat is echt fantastisch. Het is hier heel rustig en stil dus je hebt echt het gevoel dat je helemaal tot rust komt. Relaxstoelen en een schommelbank op het grasveld zorgen er voor dat je ook lekker ontspannen een boek kunt lezen, met natuurlijk uitzicht op de bergen.


Pension  Hochödlehen

De ontvangst is ontzettend vriendelijk, het pension is uiterst betaalbaar (vergeleken met andere accommodaties in Schönau am Königssee) en wij hebben echt enorm genoten van deze plek. Het is ook niet voor niets dat dit pension maar liefst een 9,4 scoort op Booking.com! Kortom, een absolute aanrader!

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge