Follow me:
Koningsweg Paleis Het Loo

Hoenderloo: Ideale uitvalsbasis om de Veluwe te ontdekken!

Het dorpje Hoenderloo is echt prachtig gelegen op de Veluwe. Het ligt wat hoger, met glooiende heuvels om het dorp. Hoenderloo ligt tegen het Nationaal Park de Hoge Veluwe aan, maar ook Nationaal Park Veluwezoom is dichtbij. Steden als Apeldoorn en Arnhem zorgen voor levendigheid in de buurt, terwijl Hoenderloo zelf een gezellig en knus dorp is. In dit blog geef ik je tips om de Veluwe vanuit Hoenderloo te ontdekken!

De omgeving van Hoenderloo is met recht schilderachtig te noemen. Rijd je de Delenseweg verder uit richting Arnhem, dan kom je door een prachtig landschap. Meer richting Apeldoorn vind je juist uitgestrekte bossen waar je fantastisch kunt wandelen en fietsen.

Wandelen in de buurt van Hoenderloo

Er zijn ontzettend veel mooie plekken om te wandelen in de buurt van Hoenderloo. Het Deelerwoud is een van mijn favorieten, omdat het hier meestal niet zo druk is. Er is in het Deelerwoud een grote kans dat je wild ziet, dus kijk goed om je heen. Sowieso kun je hier de Schotse Hooglanderkoeien tegenkomen, die op de hei grazen.

Vanaf de parkeerplaats aan de Delenseweg kun je verschillende gemarkeerde wandelingen lopen, die je heel afwisselend door het bos en over de heide leiden. Op een zonnige zondagmiddag kan het hier echter wel druk zijn!


Icoon blogtip

Meer lezen over het Deelerwoud? Ik schreef er dit uitgebreide blogartikel ‘Wandelen in het Deelerwoud’ over.


Deelerwoud Hoenderloo
Schotse Hooglanders in het Deelerwoud

Er zijn echter nog veel meer mooie wandelroutes op de Veluwe. Zo ligt ook het Kroondomein Het Loo dichtbij Hoenderloo, waar je fantastisch kunt wandelen! Ik schreef al eens een blog over de mooiste wandelroutes op de Veluwe, waarvan diverse routes in de buurt van Hoenderloo liggen.

Fietsen op de Veluwe

Hoenderloo ligt ook heel centraal voor wie graag op de fiets stapt. Vanuit Hoenderloo kun je bijvoorbeeld via een prachtig fietspad naar Hoog Buurlo en Radio Kootwijk fietsen. Heb jij dit markante zendgebouw al eens op de Kootwijkse heide zien staan?

Radio Kootwijk

Je kunt ook naar Loenen en de Loenense waterval fietsen. Vanuit Loenen fiets je door de akkerlanden rondom Loenen en Beekbergen. Neem zeker ook een kijkje bij de Loenense Schaapskooi. De Berg en Dalweg is een mooie weg om terug te fietsen naar Hoenderloo!

Schaapskooi Loenen
De schaapskooi van Loenen

Nationaal Park De Hoge Veluwe: Ingang Hoenderloo

Hoenderloo ligt tegen het Nationaal Park De Hoge Veluwe aan en er is zelfs een ingang van het park in het dorp. Het is dus ideaal om vanuit Hoenderloo dit park te ontdekken. Bij de ingang kun je een witte fiets pakken om over de schitterend aangelegde fietspaden in het park te fietsen.

In het park kun je een bezoek brengen aan het Kröller-Müller Museum, waar schilderijen van o.a. Van Gogh en Mondriaan te bezichtigen zijn. Helemaal aan de noordkant van het park vind je het imposante jachtslot Hubertus: een fotogeniek plaatje.

In het najaar kun je tegen zonsondergang bij de diverse wildobservatiepunten herten en wilde zwijnen spotten: erg leuk om te zien!

Fietstocht Nationaal Park De Hoge Veluwe Hoenderloo

Winkelen in Apeldoorn of Arnhem

Wil je ook wel eens wat anders dan alleen maar wandelen of fietsen? Met Apeldoorn en Arnhem in de buurt kun je vanuit Hoenderloo dus heel makkelijk een dagje ‘stad’ plannen. Beide steden hebben leuke musea, een groot winkelgebied en uitstekende restaurants en cafés.

In Apeldoorn kun je natuurlijk een bezoek brengen aan Paleis Het Loo of aan de Apenheul. In Arnhem vind je Burgers Zoo en het Openluchtmuseum. Ook op een minder zonnige dag kun je je dus goed vermaken!

Winter lente Apeldoorn
Apeldoorn

Het Leesten

Langs de weg van Hoenderloo naar Apeldoorn vind je het natuurgebied Het Leesten. Dit is echt een schitterend gebied om te wandelen: heidevelden worden afgewisseld met bossen.

Bij de parkeerplaats van Het Leesten vind je het totaal vernieuwde Bospaviljoen Het Leesten. Hier kun je op het grote terras wat eten of drinken, terwijl je over de groene bosweide uitkijkt. Als Apeldoorner kom ik graag bij Het Leesten omdat het zo’n mooi gebied is! Ook vanuit Hoenderloo ben je hier in een mum van tijd.

Het Leesten Apeldoorn Wandelen Hoenderloo
In augustus staat de heide bij Het Leesten prachtig in bloei!

IJs van Co

De ijswinkel van IJs van Co in Hoenderloo is echt ontzettend bekend. Hier wordt vanille-softijs verkocht dat blijkbaar zo lekker is dat sommige mensen er echt voor omrijden! Bij mooi weer staan er vaak lange rijen voor deze ijswinkel dus ik kan je zeker aanraden om hier een ijsje te halen. Iets verderop staat er een houten muziektent met bankjes er bij, dus daar kun je je ijsje op eten.

Unieke overnachtingen in Hoenderloo

Hoenderloo is echt een vakantiedorp dus je vindt hier de nodige accommodaties. Wist je echter dat je hier ook hele unieke overnachtingen kunt boeken? Wat dacht je van een design tent, een safari lodge of een XXL panoramatent? Zo maak je jouw verblijf op de Veluwe extra bijzonder!

Wonen op de Veluwe
Zonsopgang op de Veluwe
Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Kelly

  Ik had vorig jaar iets geboekt in Hoenderlo en vervolgens weer geannuleerd wegens omstandigheden. Had heel graag de Veluwe willen ontdekken, maar dat ging helaas niet door. Misschien dit jaar 😊

  16 juli 2021 at 9:02 pm
 • Reply Chayenne

  Wat goed om te weten! Wij willen binnenkort naar de Veluwe, dus zal het zeker onthouden. Die Schotse Hooglander moet ik zien!

  17 juli 2021 at 8:12 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge