Follow me:
Mirabell tuinen Salzburg

Salzburg: 25 tips voor de leukste stad van Oostenrijk!

Salzburg is mijn favoriete stad in Oostenrijk! Waar Wenen groot en druk is met veel grote, grijze gebouwen, heeft Salzburg juist leuke, gezellige straatjes, is het centrum compact en overzichtelijk en is het bij uitstek de stad van de muziek! En, last but not least, de Alpen zorgen voor een mooi decor van deze barokke stad. Wat kun je in Salzburg allemaal doen? Met deze 25 tips zie je het beste van de stad!

De bus uit het Berchtesgadener Land zet ons keurig netjes af bij de voetgangersbrug Mozartsteg, bekend uit de beroemde Sound of Music waar Julie Andrews met de familie Von Trapp-kindertjes over de brug danst. Als ik na bijna 20 jaar weer in Salzburg aankom, is het alsof er niets veranderd is. De burcht Hohensalzburg torent als altijd boven de stad uit, de straatjes zijn nog precies hetzelfde als tijdens mijn vorige bezoek in 2004. In Salzburg blijft de tijd een klein beetje stilstaan, maar dat is nu precies de charme van de stad!

Salzburg is qua grootte de vierde stad van Oostenrijk, na Wenen, Graz en Linz. De stad ligt vlakbij de Duitse grens van het Berchtesgadener Land. Muziekstad Salzburg is vooral bekend vanwege de componist Mozart, de Mozartkugeln en natuurlijk de Sound of Music.

Hoewel het centrum vrij klein is en alles eenvoudig aan te lopen is, kan ik je toch aanraden om meerdere dagen voor Salzburg uit te trekken. Er is ontzettend veel te zien en te doen dus aan één dag kom je ongetwijfeld tekort!

Na enkele keren Salzburg bezocht te hebben, kan ik deze 25 tips met je delen!


Salzburg
(Foto: Tourismus Salzburg)

1. Koop een Salzburgcard

Vind je het leuk om de bezienswaardigheden en musea van binnen te bekijken tijdens je bezoek aan Salzburg, dan loont het zeker om een Salzburgcard aan te schaffen. Tijdens ons bezoek maakten we gebruik van de kaart en het was ideaal. Bijna alle bekende highlights van Salzburg zitten bij de kaart inbegrepen.

De kaart kost € 29,00 voor één dag, € 38,00 voor twee dagen en € 44,00 voor drie dagen. Om een voorbeeld te geven, voor Mozarts geboortehuis en de burcht Hohensalzburg ben je samen al ruim € 25,00 kwijt, dus de kaart heb je er al snel uit.

Ben je op vakantie in het Salzburgerland? Dan kun je ook de Salzburgerlandkaart overwegen want hier zit een 24-uurskaart voor Salzburg bij inbegrepen!


Salzburg

Bezienswaardigheden in Salzburg

2. Burcht Hohensalzburg

Wat echt een must-see is in Salzburg, is de prachtig gelegen burcht Hohensalzburg. Deze burcht ligt op een heuvel en is daarom een markant punt in Salzburg. Met een ‘funicular’, een treintje, word je naar boven gebracht en vanaf hier heb je een waanzinnig uitzicht over de stad!

In de burcht bevinden zich diverse musea. 20 jaar geleden was vooral het Marionettenmuseum erg leuk omdat je hier daadwerkelijk met marionetpoppen mocht proberen een voorstelling te geven. Helaas is dit nu niet meer mogelijk.

Ik kan je vooral de Panorama Tour in de burcht aanbevelen. Je loopt dan een ronde door de burcht, hebt onderweg fantastische uitzichten en er is ook van alles te doen tijdens de tour. Aan het einde pers je met een draaiwiel zelfs muziek uit een groot orgel, dat de ‘Salzburg Bull’ genoemd wordt.

Met zonnig weer zit je heerlijk op het terras van het restaurant, vanaf waar je een mooi uitzicht hebt.


Salzburg

3. Geboortehuis van Mozart

Ook iets wat je in Salzburg eigenlijk niet mag overslaan is het geboortehuis van Salzburgs bekendste inwoner: Wolfgang Amadeus Mozart. In januari 1756 werd Mozart in Salzburg geboren en een bezoekje aan zijn geboortehuis is zeker een aanrader. Je ziet daar hoe het huis er in die tijd ongeveer uitgezien heeft en je vindt er allerlei informatie over dit Oostenrijkse ‘wonderkind’.

Je kunt stukjes van zijn opera’s horen en oude instrumenten van Mozart worden hier tentoongesteld. Ook als je niets met klassieke muziek hebt is het wel een leuk museum om even doorheen te lopen en zo een indruk te krijgen van een 18e eeuws huis in Salzburg.

Mozarts Geburtshaus, Getreidegasse 9, Salzburg


Mozart Geburtshaus

4. Dom Quartier

Dit museum is gigantisch! Je zou hier echt een hele dag door kunnen brengen als je alles bekijkt, alle bordjes leest en alle uitleg via de audioguide luistert. Omdat wij maar één dag in Salzburg hadden, konden we helaas niet alles bekijken, maar was het wel de moeite waard om door het gebouw te lopen.

De eerste zaal die je ziet is echt fantastisch gedecoreerd. Wat een werk zit hier in! Vervolgens loop je langs de kamers waar vroeger de aartsbisschop van Salzburg zijn vertrekken had. Het deed mij erg denken aan het paleis van keizer Franz-Joseph en keizerin Elisabeth (Sissi) in Wenen.

Hoogtepunt van de tour vond ik wel het stukje waarbij je ineens boven in de Dom van Salzburg staat! Je komt namelijk langs het orgel en hebt vanaf hier een heel mooi inkijkje in de kerk. Daarna kom je op een Panoramaterras uit met een mooi uitzicht over de Residenzplatz.

Dom Quartier, Residenzplatz 1, Salzburg


Dom Quartier Salzburg
Een van de prachtige zalen van het Dom Quartier

5. De Dom van Salzburg

De Dom van Salzburg is weliswaar niet zo gigantisch als bekende andere kathedralen in Europa, maar toch is het een hele mooie kerk. Let zeker op de onvoorstelbaar gedetailleerde plafondschilderingen, je blijft er naar kijken! Een bizarre gedachte dat dit allemaal met de hand gedaan is!


Plafondschildering Dom Salzburg
Plafondschilderingen in de Dom

Leuk weetje, ook Mozart is in deze kerk gedoopt!


Dom Salzburg
De Dom van Salzburg

6. De Residenzplatz en de Mozartplatz

Dit zijn twee, aan elkaar verbonden, schilderachtig pleintjes in Salzburg. Je vindt hier ook de Tourist Info, die je van alle informatie over Salzburg kan voorzien. Ook zitten hier diverse musea, zoals het voornoemde Dom Quartier, het Salzburg Museum, het Christmas Museum en het Salzburg Panorama.


Residenzplatz
De Residenzplatz

7. Salzburg Panorama Museum

Dit is de evenknie van het Panorama Mesdag. Binnen vind je een prachtig geschilderd panorama van Salzburg. Hier zie je heel gedetailleerd hoe Salzburg er vroeger uitzag. Je ziet de stad en de omgeving zoals het er ongeveer in 1829 uit zag. Leuk om even binnen te kijken!

Salzburg Panorama Museum, Residenzplatz 9, Salzburg

8. Schloss Mirabell

Zeker in de zomermaanden is Schloss Mirabell en vooral de bijbehorende Mirabell-garten echt een plek waar je moet gaan kijken! De tuinen zijn schitterend aangelegd (en zelfs vanaf de Hohensalzburg te zien) en je vindt overal bankjes om van de rust in dit uitgestrekte park te genieten.

Het paleis zelf ziet er ook prachtig uit: hier hebben de burgemeester en het stadsbestuur van Salzburg hun kantoor. Sta je vlakbij het paleis, dan zie je schitterend de tuinen voor je liggen met in de verte de Hohensalzburg.


Mirabell Garten

9. Stift Nonnberg

Dit is vooral voor de fans van de Sound of Music! Stift Nonnberg is het klooster waar de non Maria ongelukkig was en toen maar als gouvernante naar de familie Von Trapp gestuurd werd. Je kunt de kerk bezoeken en bewonder ook zeker het mooie uitzicht over de stad.


Stift Nonnberg
Stift Nonnberg (Foto: Tourismus Salzburg)

10. Slot Hellbrunn

Nog een Sound of Music-plekje, maar ook zonder dat is het een prachtige plek om te bezoeken. Slot Hellbrunn ligt aan de rand van Salzburg, dus als je maar één dag hebt, kun je dit beter overslaan. Heb je echter tijd genoeg, breng dan zeker een bezoek aan dit prachtige paleisje met bijzondere tuinen.

Een aartsbisschop uit Salzburg liet dit fraaie paleis aanleggen. Je vindt er schitterende waterpartijen en fonteinen, uitgestrekte tuinen en natuurlijk het mooie Slot Hellbrunn zelf. En zoek je toch de link met de Sound of Music? Dan vind je in de tuinen het prieeltje uit de film!


Hellbrunn Salzburg
Het paviljoen in de tuin van Hellbrunn (Foto: Tourismus Salzburg)

Leuke winkelstraten in Salzburg

Ik vind vooral de smalle straatjes van Salzburg heel sfeervol. Je vindt op verschillende plekken in het centrum leuke winkelstraatjes. Deze zijn bij mij favoriet:

11. Getreidegasse

De Getreidegasse is de winkelstraat van Salzburg: een gezellig straatje. Ook het geboortehuis van Mozart zit midden in deze winkelstraat. Let vooral op de schitterende uithangborden en de fraaie gevels, heel mooi om te zien. Je vindt hier zowel bekende internationale merken als leuke, typisch Oostenrijkse winkeltjes.

Links en rechts in de Getreidegasse zie je steeds smalle doorkijkjes naar hofjes en pleintjes die achter de Getreidegasse liggen.


Getreidegasse
Prachtige uithangborden in de Getreidegasse

12. Goldgasse

Dit is een van de mooiste straatjes van Salzburg. De Goldgasse loopt met een boog vanaf de Residenzplatz naar de Alter Markt. Op deze Wikipedia-pagina kun je lezen hoe oud sommige winkeltjes in dit straatje zijn. In de Goldgasse zaten vroeger hofsmederijen, klokkengieterijen en een oud koffiehuis, dat de voorganger van het huidige Café Tomaselli op de Alter Markt is.

Tegenwoordig vind je allemaal leuke winkeltjes en restaurants in de Goldgasse. Neem zeker even de moeite om door dit mooie straatje te lopen!

13. Linzergasse

Aan de overkant van de Salzach loopt de Linzergasse. Een heel gezellig straatje met allerlei winkeltjes en restaurants. Ik heb wat leuke dingen voor in huis op de kop getikt bij DEPOT, een soort Xenos/Casa-achtige winkel.

Verder vind je hier leuke koffieadresjes en restaurants. Sowieso zitten er heel wat eetgelegenheden in deze wijk, die wat hipper en moderner is dan de Altstadt.


Zo af en toe zie je dat Salzburg echt tegen een berg is aangebouwd.

Leuke dingen om te doen in Salzburg

Naast alle bezienswaardigheden en leuke winkeltjes kun je nog veel meer leuke dingen doen in Salzburg. Hieronder een paar activiteiten om Salzburg op een originele manier te leren kennen!

14. Boottocht op de Salzach

Wat zeker leuk is om te doen is een boottochtje maken op de Salzach. Vanaf het water heb je namelijk een fantastisch uitzicht op de stad en de burcht.

Tijdens onze stedentrip Salzburg kwam helaas aan het einde van de middag de regen met bakken uit de lucht, dus ik heb geen foto’s kunnen maken tijdens de boottocht. Desondanks is het leuk om de stad vanaf de Salzach te zien, zeker omdat je ook een heel eind langs de buitenwijken van Salzburg vaart. Onderweg wordt er van alles verteld over wat er te zien is.


Salzburg
Bij mooi weer is het leuk om een boottocht te maken op de Salzach.

15. Bezoek het Marionettentheater

Een opera van Mozart bijwonen die door marionetten uitgevoerd wordt? In Salzburg kan het! Er is een speciaal Marionettentheater waar je voorstellingen kunt boeken. Het is één van de oudste marionettentheaters ter wereld!

Benieuwd hoe zo’n voorstelling er uitziet? Je kunt hier een filmpje op YouTube bekijken, maar het is natuurlijk veel leuker om het in het echt te zien!

Het is echt een enorme kunst om met marionetten zo’n theaterstuk neer te zetten en zeker een aanrader om dit eens bij te wonen! De voorstellingen worden weliswaar in het Duits gehouden maar er worden vertalingen op de muur geprojecteerd.

Salzburger Marionettentheater, Schwarzstraße 24, Salzburg


Marionettentheater Salzburg
Foto: Tourismus Salzburg

16. Het mooiste uitzicht op Salzburg!

Voor het allermooiste uitzicht op de stad maak je de klim naar de Kapuzinerberg. Halverwege de Linzergasse, ter hoogte van de Stefan-Zweig-Platz, vind je een prachtig poortje waar je doorheen kunt lopen om naar de Kapuzinerberg te wandelen. Hier bevindt zich een uitzichtpunt vanaf waar je een fantastisch uitzicht op de stad hebt. Ook een perfecte plek om de zonsondergang te spotten trouwens!

Boven op de Kapuzinerberg vind je het oude Kapuzinerkloster, dat nog bewoond is. Wie enkele dagen ‘retraite’ wil, kan zich bij het klooster aanmelden om zich hier terug te trekken, begeleid met gebed en gesprekken met de monniken. Wel lastig lijkt me, met alle afleiding van de gezellige Linzergasse om de hoek!


Salzburg Berchtesgadener Land
Rechtsboven zie je het donkergroen van de Kapuzinerberg en je het Capucijnerklooster daar duidelijk liggen.

17. Luister naar een concert tijdens de Salzburger Festspiele

Ieder jaar in de zomer is Salzburg het decor van een enorm klassieke muziefestival: de Salzburger Festspiele. Op allerlei toffe locaties in de stad worden concerten georganiseerd, veel met muziek van Mozart maar ook van andere componisten. Elke dag zijn er wel concerten, opera’s en andere evenementen rondom klassieke muziek.

Locaties zijn bijvoorbeeld het Grosses Festspielhaus, het Haus für Mozart, de Felsenreitschule (echt een fantastische plek, met uitgehouwen bogen in de rotsen), de Domplatz en allerlei andere prachtige plekken in Salzburg.

Ben je tussen half juli en half augustus in Salzburg, kijk dan zeker van tevoren even op de website of er iets voor je bij zit.


Felsenreitschule
In de Felsenreitschule wil ik ooit nog eens een concert bijwonen! (Foto: Salzburger Festspiele Archiv)

Leuke koffietentjes, biergartens en restaurants

Salzburg is een fantastische stad om lekker te eten en te drinken. Of je nu een gezellige Bierstube zoekt of juist een verfijnd cafe met uitzicht op de rivier…Salzburg heeft het allemaal!

18. Café Bazar

Dit is denk ik mijn favoriete terras in Salzburg! Hoe gezellig het ook op de pleintjes in de Altstadt is, vanaf het terras van Café Bazar heb je een fantastisch uitzicht over de Salzach, de stad en de Hohensalzburg. Het terras is ook heel gezellig en het historische pand zelf is ook de moeite waard.

Als ik in Salzburg zou wonen of hier een week vakantie zou houden, zou het terras van Café Bazar echt de plek zijn om neer te strijken met een boek of tijdschrift. Probeer ook het heerlijke gebak uit, dat je binnen bij de vitrinekast zelf uit mag zoeken.

Cafe Bazar, Schwarzstrasse 3, Salzburg


Cafe Bazar Salzburg
Ik kan de citroentaart zeker aanraden!

19. Café Tomaselli: het oudste koffiehuis van Salzburg

Dit is echt een begrip in Salzburg; Café Tomaselli is het oudste koffiehuis van Salzburg. Een typisch Oostenrijks cafe en daarom zeker de moeite waard om hier naartoe te gaan. De inrichting is bijzonder en authentiek dus je kijkt je ogen uit.

Aan de overkant zit de Café Tomaselli Kiosk, wat ik er zelf eerlijk gezegd wat gezelliger uit vind zien. Overigens kom je hier vooral voor de plek.

Café Tomaselli & Café Tomaselli Kiosk, Alter Markt, Salzburg


Cafe Tomaselli

20. Café Konditorei Fürst

Café Konditorei Fürst: Nog een typisch Salzburgs koffiehuis, maar wel eentje met overheerlijke taarten! En met een bijzondere geschiedenis want banketbakker Paul Fürst maakte de eerste bonbons die tegenwoordig Mozartkugeln genoemd worden (en inmiddels overal in Salzburg verkocht worden).

Binnen zoek je in een enorme vitrinekast je taartje uit (keuzestress!!), dat vervolgens buiten op het terras geserveerd wordt. Je zit op een leuk terrasje op de Alter Markt waar je ongegeneerd mensen kunt kijken. Dit is een heel leuk pleintje waar toeristen en locals door elkaar heen lopen.

Het gezellige terras is een perfect plekje om even neer te strijken voor een koffiepauze; aanrader! Men

Café Konditorei Fürst, Brodgasse 13, Salzburg


Alter Markt Salzburg
Genoeg levendigheid op de Alter Markt.

21. My Mom’s

Een adresje dat door een Nederlandse dame gerund wordt, maar verwacht zeker niet een ‘Friet van Piet’-gevoel! Dit is een superleuk koffietentje met heerlijke zoetigheden er bij. My Mom’s zit in de Linzergasse en is ook bij Salzburgers razend populair. Het kan hier behoorlijk druk zijn en we begrijpen waarom!

Het ziet er ook heel mooi ingericht uit en dat zorgt voor een prima sfeertje.

My Mom’s, Linzer Gasse 28, Salzburg


My Mom's Salzburg
De etalage van My Mom’s ziet er al veelbelovend uit!

22. Sternbräu Biergarten

Net achter de drukke Getreidegasse vind je deze gezellige, typisch Oostenrijkse Biergarten. Hier eet je lokale gerechten zoals natuurlijk de Wienerschnitzel, Schweinebraten met zuurkool en andere Oostenrijkse specialiteiten. Overigens kun je hier ook prima ontbijten!

Je vindt de biergarten door vanuit de Getreidegasse door het smalle poortje naast de Red Bull World Store te lopen.

Sternbräu Biergarten, Getreidegasse 36b, Salzburg


Sternbrau Biergarten

23. Augustiner Bräustübl

Dit toffe adresje zit buiten het centrum van Salzburg maar is eenvoudig met de bus te bereiken. De Augustiner brouwerij hoorde ooit bij een klooster. Het klooster is gesloten maar de brouwerij is er nog en daar vind je deze Stube. Een fantastisch sfeertje! In de Augustiner Braustübl vind je diverse zalen waar je een plekje kunt zoeken om te eten en te drinken. Je vindt allemaal kraampjes met charcuterie en snacks om te eten. Met mooi weer zit je heerlijk op het terras.

Een fantastische hotspot die je echt niet mag missen!

Augustiner Bräustübl, Augustinergasse 4-6, Salzburg

Uitstapjes vanuit Salzburg

Salzburg is niet alleen ideaal als stedentrip; ook kun je het prima combineren met leuke uitjes buiten de stad. Salzburg ligt namelijk vlakbij de Alpen dus een trip naar de bergen is zo gemaakt. Dit zijn een paar leuke uitstapjes die je kunt maken vanuit Salzburg:

24. Bezoek het Berchtesgadener Land

Wij bezochten Salzburg vanuit het Berchtesgadener Land, maar dit kan natuurlijk ook vice versa. Het Berchtesgadener Land is een schitterend stukje natuur, waar je ook makkelijk een hele week doorbrengt. Heel bekend is het Kehlsteinhaus, ook wel bekend als Eagles Nest: het voormalige buitenverblijf van Adolf Hitler. Inmiddels is het omgebouwd tot restaurant en is er eigenlijk niets meer van deze gruwelijke historie te vinden.

Het Berchtesgadener Land is ook ideaal voor het maken van wandeltochten: er is een fantastisch uitgezet wandelnetwerk met goed aangegeven wandelpaden. Ik kan je bijvoorbeeld de waanzinnig mooie wandeltocht naar het Watzmannhaus aanbevelen! Ook kun je er e-mountainbikes huren om daarmee de bergen in te gaan.

Hoogtepunt van het Berchtesgadener Land is misschien wel de Königssee: een fjordachtig meer dat schitterend tussen de hoge rotsen in ligt. Halverwege het meer ligt een pelgrimskerkje, met op de achtergrond het imposante Watzmann-gebergte, waar je fantastisch kunt wandelen!

Vanuit Salzburg gaan er rechtstreekse bussen naar Berchtesgaden, dus ideaal om hier een dagje naartoe te gaan.


Berchtesgadener Land
Het Berchtesgadener Land.

25. Eisriesenwelt en burcht Hohenwerfen

Niet zover bij Salzburg vandaan ligt het ijsgrottenstelsel van Eisriesenwelt Werfen. Dit keer geen stalactieten en stalagmieten in een grot, maar imposante ijssculpturen.

Je kunt helemaal naar boven wandelen (zo’n 2,5 uur lopen) of je wandelt naar de kabelbaan (plus bovenaan nog een wandeling naar de grot. Kies je voor de wandeling, dan is het raadzaam om even droge kleren mee te nemen voor in de grot, want als je bezweet de vrieskou in gaat is dat niet fijn. Kleed je sowieso warm aan voor in de grot!

De gids leidt je door de grotten en laat je echt prachtige ijssculpturen zien. Schitterend!

Vlakbij ligt de burcht Hohenwerfen: het broertje van de Salzburgse burcht. Ook een prachtig kasteel dat heel fraai in de bergen ligt. Regelmatig laten valkeniers hier roofvogelshows zien, er is een museum over de valkerij en je kunt de burcht van binnen bekijken.


Koetsje Salzburg
Tijdens de zomermaanden hoor je overal het geklikklak van de paardenkoetjes.

Accommodatie in Salzburg

Zoek je een fijn hotel in Salzburg? Ik kan je van harte Hotel Hofwirt aanraden! Ik heb hier een paar keer overnacht en het is een heel prettig hotel. Het ligt in de Linzergasse, dus vanuit hier loop je zo het centrum in, maar zit je niet in de drukte van de Altstadt. Het hotel is vlakbij het station dus ideaal als je met de trein reist.

Tijdens ons bezoek aan Salzburg mochten we gebruikmaken van de Salzburgcard met dank aan Tourismus Salzburg. Desondanks schrijf ik in dit blog eerlijk mijn eigen mening en wordt deze niet beïnvloed door deze samenwerking.

Previous Post Next Post

You may also like

3 Comments

 • Reply Manon

  Wat een goede tips! Ik vind Salzburg ook een toffe stad, zowel in de winter als in de zomer. Wat ook erg leuk om te doen is een fietstocht met gids. Dan fiets je langs alle bekende plekjes van de Sound of Music film. Wij deden dit bij Fraülein Maria Bike Tours.

  7 augustus 2021 at 8:34 am
 • Reply Vakantie reis 2023 Italie – Bob (RPW) Duin

  […] favoriete stad […]

  24 januari 2023 at 10:28 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge