Een prettige badkamer is een belangrijk onderdeel van een fijn huis. Ongemerkt breng je toch wel wat tijd per dag in je badkamer door! Zeker met een ligbad is het genieten als je echt een beetje het spa-gevoel in je huis brengt! In ons opgeknapte jaren ’30 huis hebben we dan ook de nodige tijd uitgetrokken voor het ontwerpen van onze badkamer. Graag deel ik mijn ervaringen met je!
Wij hadden eigenlijk een beetje geluk: in het oude huis dat wij kochten, was nog geen badkamer. De vorige bewoonster heeft dus zeventig jaar in dit huis geleefd zonder badkamer: onvoorstelbaar! Dat gaf ons echter wel de vrijheid om de badkamer helemaal vanaf de basis te ontwerpen.
Douchebak of inloopdouche
Tijdens onze reis door Zuid-Afrika verbleven we een paar keer in een hotel met inloopdouche. Ik was gelijk verkocht! Een van de dingen op mijn wensenlijstje voor onze badkamer was dan ook de inloopdouche. Bij een inloopdouche kun je kiezen tussen een getegelde muur of een glazen wand. Je vindt hier bijvoorbeeld heel veel inspiratie voor een mooie douchewand.
Zelf vind ik de glazen douchewand met zwart raster ontzettend mooi dus die keuze was snel gemaakt. Overigens hebben we er wel een losse wisser aan bevestigd omdat de druppels snel kalkvlekken geven. En zo af en toe poets ik de wand met een zachte droge doek weer even op zodat hij weer prachtig glimt!
Houd er met een inloopdouche wel rekening mee dat je behoorlijk last van spatwater hebt. Heb je een kleine badkamer, dan is een inloopdouche misschien niet zo’n goed idee en kun je beter voor een gesloten douchebak kiezen.
Aan de achterkant van de inloopdouche wilden we eigenlijk graag een nis laten maken, die we wilden betegelen met leuke geglazuurde tegeltjes. Echter, vanwege de inbouwdouche lukte dat niet (omdat er dus allemaal leidingen achter de muur lopen). We hebben er nu voor gekozen om een soort richel aan te brengen. Het bovenste deel is betegeld met de tegeltjes, het onderste deel heeft de standaard wandtegels. Op de richel kunnen we handig onze flessen shampoo en douchegel plaatsen.
Ligbad
Heb je genoeg ruimte, dan is een ligbad natuurlijk ook een extra luxe. Wist je dat je tegenwoordig al redelijk betaalbare whirlpoolbaden hebt? Wij hebben daar overigens niet voor gekozen, maar wel voor een extra mooi ligbad. We gebruiken het niet zo vaak, maar als ik in de winter na een rondje mountainbiken of wandelen verkleumd thuiskom, vind ik een ligbad toch wel heel fijn!
Deze keuze voor een ligbad is ook wel een beetje een praktische. We hebben een vrij grote kamer ‘opgeofferd’ aan de badkamer en zonder ligbad zouden we een grote loze ruimte onder de schuine wand houden. Bovendien is een ligbad toch wel een meerwaarde in je huis, mocht je het ooit weer te koop zetten.
Extra mooi is een houten badplank, die je dwars over je bad legt. Niet alleen kun je daar je drankje op zetten tijdens het badderen; ook kun je daarmee leuk decoreren. Zet er bijvoorbeeld wat badproducten op, leg er een stapeltje handdoeken op of zet er een mooie geurkaars neer. Deze badplanken kun je kopen, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken.
Wastafelmeubel kiezen
Ook zo’n lastige: het kiezen van een wastafelmeubel! Er is zoveel keuze! Wij vonden een meubel van olmenhout ontzettend mooi, omdat deze zo’n prachtige natuurlijke uitstraling heeft.
Wil je planken, open schappen of lades onder je wastafel? En wat voor een wasbak kies je? Ik vind de tegenwoordige trend van grote schalen op je wastafelmeubel echt prachtig, maar iedereen raadde dit af. Door de schalen spettert er namelijk nogal wat water in het rond en wordt dat dus een bende. Erg jammer want ik vind ze echt prachtig, maar wij hebben voor een strakke, vierkante bak gekozen.
Onder de wasbak zitten twee lades. Ik ben daar erg blij mee want we hebben zo enorm veel opbergruimte.
Kranen en douchekop
In onze inloopdouche hebben we voor een inbouwdouche gekozen. Wel een beetje tricky; als je lekkage krijgt achter de muur, kan je hele tegelmuurtje er weer uit gesloopt worden. We hebben daarom ook voor een inbouwdouche van een gerenommeerd merk gekozen en niet voor een budgetmerk.
Zoals ik aangaf hebben we bewust voor chromen kranen gekozen. Ik vind zwarte kranen an sich heel mooi, maar ik vraag mij af of ze over tien jaar nog steeds zo hip zijn.
Heb je een ligbad? Probeer dan kranen in dezelfde stijl te kiezen als bij je wastafelmeubel om eenheid in je badkamer te behouden.
Tegels
Tegels uitzoeken is lastiger dan je denkt. Houd er goed rekening mee dat de kleur van de tegel totaal verandert met de lichtinval. Kijk je van boven op een tegel (dus een vloertegel), dan heeft deze een hele andere kleur dan wanneer je er recht tegenaan kijkt, zoals bij een wandtegel.
Wij hadden heel creatief bedacht dat we antraciet-grijze tegels op de vloer wilden en lichtere, zilvergrijze tegels op de muur. Lang verhaal kort, je ziet nu eigenlijk geen verschil, terwijl het in de winkel twee totáál verschillende tegels waren. Het misstaat niet maar ons leuke idee is dus een beetje de mist in gegaan. Kortom: bekijk een vloertegel vanaf boven en een muurtegel vanaf opzij. Let er ook op dat de vloertegel echt anti-slip is: niets is zo akelig dan glibberend door je badkamer te glijden.
Om de badkamer niet te saai te maken, hebben we accenten aangebracht met blauwe geglazuurde tegeltjes. Het idee was om langwerpige tegeltjes achter het toilet en in de inloopdouche aan te brengen. Ergens is iets niet goed gegaan, dus uiteindelijk werden er zowel langwerpige als vierkante geleverd. De vierkante zitten nu in de inbouwdouche, de langwerpige achter het toilet. Omdat de kleur hetzelfde is, is het wel een eenheid, maar met toch een grappig effect.
Verwarming in je badkamer
Onder onze tegelvloer hebben we een elektrische vloerverwarmingsmat aan laten leggen. Deze kunnen we via de wifi met onze telefoon bedienen, heel luxe! Wel moet ik zeggen dat de temperatuur vrij hoog moet staan voordat je hem voelt: ik denk wel een graad of 25-27. Momenteel hebben we heb dan ook uit staan want in de zomer is het niet echt nodig.
Daarnaast hebben we een zwarte radiator opgehangen. Ik moet eerlijk bekennen dat we altijd onze vochtige handdoeken daar overheen gooien om te drogen, wat eigenlijk niet verstandig is. Door het vocht kunnen deze radiatoren namelijk gaan roesten. We moeten dus naar een andere oplossing zoeken voor onze handdoeken, maar vooralsnog doen we het even zo! Je kunt er voor kiezen om ook een elektrische radiator te nemen; het voordeel daarvan is dat in de zomermaanden (als je CV uit staat) de handdoeken sneller drogen. De prijs is echter wel wat hoger en wij vonden het niet zo nodig om in de zomer een verwarming aan te zetten dus hebben wij voor een CV-gestuurde verwarming gekozen.
Welke kleuren in je badkamer?
Van tevoren is het natuurlijk belangrijk dat je goed nadenkt welke stijl of sfeer je in je nieuwe badkamer wilt. Ik heb heel veel inspiratie opgedaan op Pinterest en dat maakte het makkelijker om keuzes te maken. Er is namelijk zoveel te koop!
Wij vonden zelf een combinatie van ijsblauw en grijs heel mooi, met een badkamermeubel in een natuurlijke houtkleur en losse elementen (zoals verwarming en douchewand) in het zwart. De kranen hebben we wel bewust in chroom genomen omdat we zwarte kranen iets teveel een ‘hype-dingetje’ vonden. 😉
Overige tips voor je badkamer
Nog twee dingetjes om rekening mee te houden met het indelen van je badkamer… Let er op dat je douche niet bij een schuine wand gemaakt wordt. Een schuine wand tegelen wordt namelijk meestal niet heel mooi en stucwerk is in principe niet waterdicht (tenzij je een waterdichte variant neemt maar dan zou ik toch altijd bezorgd zijn dat het ergens een beetje lekt). Hier vind je tips voor een badkamer met een schuine wand.
Ook kun je beter niet bij een openslaande deur of een laag raam douchen: vocht dat op hout blijft staan kan voor houtrot zorgen. Om die reden hebben we de openslaande deur, die origineel in onze badkamer zat, dichtgemaakt omdat deze precies op de plek van onze inloopdouche zat.
Een nieuwe badkamer aanleggen is best wel even een klus, met een hoop stof en gedoe. Maar als het dan af is, is het tijd om het ook echt gezellig te maken!
Met verlichting kun je het echte spa-gevoel in je badkamer brengen! Zo hebben we dimbare spots aan het plafond en een spiegel met verlichting, die ook op ‘sfeerstand’ (geel licht) gezet kan worden. En natuurlijk gaan de kaarsen aan bij een avondje badderen.
Ga je inderdaad in bad, zorg dan altijd voor een flesje koud water om te hydrateren. Zeker bij een heet bad loop je het risico op een hitteslag: je lichaam kan de warmte niet kwijt en je wordt dan duizelig en misselijk. Maak het badwater dus niet té heet, ventileer goed en ook helpt het om regelmatig koud water te drinken.
Probeer om artikelen van een bepaalde kleur of kleurcombinatie te kopen. Zo hebben wij vooral veel aquablauwe producten in de badkamer: niet alleen de zeeppompjes en douchegel, maar ook aquablauwe handdoeken en een aquablauwe douchemat. Zo zorg je voor rust en een eenheid.
Zoek leuke accessoires uit (ook hiervoor kun je Pinterest gebruiken om inspiratie op te doen) en zet bijvoorbeeld een badkamerplant in je badkamer: zo maak je het al snel gezellig!
Meer lezen over het verbouwen van een oud huis? Je leest er alles over in de artikelen van mijn rubriek ‘Dit is Annes Huis‘!
Dit artikel kan in samenwerking met een organisatie geschreven zijn en/of affiliate links bevatten. Desondanks kun je er op vertrouwen dat ik in dit artikel alleen mijn eigen mening deel. Lees hier meer over samenwerken met DitisAnne.nl.
Geef een reactie