Follow me:

Apeldoorn: 35 tips voor deze stad in het groen!

De afgelopen jaren schreef ik over allerlei steden in binnen- en buitenland. In Nederland kwamen Alkmaar, Zutphen, Leiden en Amsterdam al aan de orde. Maar het gekke is: ik schreef nog nooit een blog over de mooie stad waar ik zo’n 30 jaar van mijn leven woonde! Hoog tijd om Apeldoorn dus eens onder de loep te nemen. Waarom is een stedentrip Apeldoorn de moeite waard en wat zijn de leukste adresjes?

Kopfoto: Beeldbank Apeldoorn Citymarketing

Hoewel ik de afgelopen jaren in Hoofddorp woonde, ben ik inmiddels weer ‘teruggekeerd’ . We hebben een fantastisch huis in Apeldoorn gekocht en verbouwd en ik geniet er enorm van om weer in Apeldoorn te wonen. Er is hier namelijk zoveel te doen en er zijn zoveel leuke hotspots! Zeker de afgelopen jaren is Apeldoorn enorm verbeterd, met gezellige restaurantjes en toffe winkels. Natuurlijk deel ik graag mijn favorieten met je!

Dit zijn mijn tips voor een stedentripje Apeldoorn!

Apeldoorn
Gezellig straatje in Apeldoorn.

Paleis Het Loo

Paleis Het Loo is samen met de Apenheul een van de grootste toeristentrekkers van Apeldoorn. Hier woonde o.a. koningin Wilhelmina met haar echtgenoot Prins Hendrik en er is nog veel uit deze periode bewaard gebleven. Het Paleis was de afgelopen tijd gesloten in verband met renovatie, maar vanaf eind april 2022 kun je het Paleis weer bewonderen. Ik schreef dit blogartikel over het vernieuwde Paleis Het Loo!

Paleis Het Loo Apeldoorn

De prachtige tuinen van Het Loo en de stallen zijn ook zeker een bezoekje waard. De tuinen hebben wel wat weg van die van Versailles. In de stallen van Paleis Het Loo staan de oude voertuigen van de koninklijke familie opgesteld. Bij het stallencomplex vind je het gezellige Grand-Café ‘Prins Hendrik Garage’. Het is een aanrader om hier na afloop van je paleisbezoek nog iets te eten of te drinken.

Zelf vind ik vooral het Paleispark rondom Paleis Het Loo erg fijn voor een lange wandeling. In dit artikel schreef ik al over wandelen in de Kroondomeinen en in dit blogartikel schreef ik over wild spotten in het Paleispark!


Paleispark Het Loo
Wandelen in het Paleispark.

Apenheul

De Apenheul is een leuk dierenpark met vooral heel veel apen. Het ligt prachtig in de bossen van Apeldoorn waardoor ik mij altijd een beetje afvraag hoe het komt dat de apen niet ontsnappen… Hoe dan ook, het is echt een leuk park om te bezoeken, waarbij sommige apen gewoon loslopen.

Probeer je bezoek zo te plannen dat je om 14.00 uur bij het voederuurtje van de gorilla’s kunt zijn. Dit is leuk om bij te wonen en omdat de gorilla’s een groot, dichtbegroeid eiland hebben, weet je zo zeker dat je ze goed te zien krijgt.


Gorilla ApenheulVerwacht niet dat je een hele dag zoet bent (want na een tijdje heb je de apen wel een beetje gezien en is het wel veel van hetzelfde) maar het is toch desondanks een leuk park om te bezoeken.

De entreeprijs is wel een tikkeltje hoog voor wat je er voor krijgt, maar van dat geld wordt er ook in natuurbehoudprojecten met apen in het buitenland geïnvesteerd. En dus betaal je dankzij jouw kaartje ook mee aan een goede toekomst van apen in het wild!


Apenheul Apeldoorn

Park Berg en Bos

Naast de Apenheul ligt het mooie stadspark Berg en Bos. Een uitgestrekt park met een grote vijver en talloze planten en bomen. Een hele fijne plek om te ontspannen! Er is een uitzichttoren vanaf waar je de hele omgeving kunt overzien. Ook zijn er diverse wandelroutes in het park.


Apeldoorn Stadspark Berg en Bos
Uitzicht over Kroondomein Het Loo vanaf de uitkijktoren

Het stadspark is echt een fijne, groene omgeving voor een lunchwandeling. Gelijk na de ingang vind je het prachtige restaurant Boschvijver, vanaf waar je een mooi uitzicht op de vijver en spuitende fontein hebt. Ook zijn er een herten- en zwijnenkamp in stadspark Berg en Bos en een mooie ruime speelweide voor kinderen. Wil je wat meer actie, dan kun je gaan klimmen en abseilen in het Klimbos!


Apeldoorn vijver stadspark
De vijver in park Berg en Bos

Jaarlijks vindt in de zomermaanden het klank- en lichtspektakel Lumido plaats, waarbij het park Berg en Bos in de avonduren wordt omgetoverd tot een sprookjespark. Bootjes met gondeliers varen over de vijver, overal is het mooi verlicht en er klinkt muziek.
Helaas was Lumido de afgelopen jaren gesloten i.v.m. renovatie en COVID-19, maar hopelijk kunnen ze komende zomer weer open. Houd dus zeker hun website in de gaten of, en wanneer, ze weer open gaan want het is een toffe ervaring!


Lumido

Boschbad

Als ik aan de zomervakanties uit mijn jeugd denk, dan zie ik alleen maar lange zonnige dagen voor mij, die we doorbrachten bij het Boschbad (dat toen nog Kristalbad heette). Dit is het grootste openluchtzwembad van Nederland.

Met een groep vriendinnen hadden we allemaal een abonnement. Op zonnige, droge dagen deden we ‘s ochtends een belrondje wie er mee ging (het was voor het mobiele telefoon-tijdperk!) en stapten we even later op de fiets naar het zwembad.


Boschbad Apeldoorn

Op een warme, zonnige dag is een bezoekje aan het Boschbad dus absoluut aan te raden. Het is een schitterend zwembad met uitgestrekte ligweiden en verschillende baden. Ooit lag er een miniatuurversie in Madurodam tot het vervangen werd voor een miniatuur van het Tikibad. Het Boschbad ligt heel mooi in de bossen en dat geeft toch wel een extra fijn sfeertje aan je dagje zwemmen!

Boschbad, Felualaan 29, 7313 GM Apeldoorn


Boschbad Apeldoorn

Grote Kerk

Apeldoorn heeft nog steeds iets koninklijks. Vanaf de Grote Kerk, die niet in het winkelcentrum ligt (zoals in de meeste steden) maar net er buiten, gaat de brede Loolaan rechtstreeks naar Paleis Het Loo. Met een beetje fantasie zie je de koetsjes van het koningshuis nog rijden!

De Grote Kerk is altijd een hervormde kerk geweest dus de inrichting is heel sober. Aan de overzijde van de preekstoel bevindt zich de Koninginnebank: deze bank was jarenlang alleen toegankelijk door de koninklijke familie. Koningin Wilhelmina heeft hier namelijk jarenlang de zondagse diensten bezocht.

Op zondag vinden er kerkdiensten plaats in deze mooie kerk; verder kun je hier regelmatig concerten bezoeken.

Grote Kerk, Loolaan 16, 7315 AB Apeldoorn


Grote Kerk Apeldoorn
De Grote Kerk

Oranjepark

Vlakbij de Grote Kerk ligt het Oranjepark. Een schitterend park in het centrum van de stad. Rondom het park staan fraaie huizen en kantoorpanden. Ooit woonde ik in een appartement in het centrum van Apeldoorn. Omdat ik geen balkon had, zat ik op zonnige dagen vaak lekker in het park met een mooi boek.

Midden in het Oranjepark staat de muziektent, waar in de zomer elke zondagmiddag concerten worden gegeven. Ook wordt hier op 4 mei de Dodenherdenking gehouden en is er op Koningsdag vaak vuurwerk. Daarnaast is het ook nog eens een prachtig groen park om doorheen te lopen.


Apeldoorn Muziektent

Wild spotten

Apeldoorn ligt midden op de Veluwe dus je wilt ongetwijfeld ook wel eens een ree of wild zwijn spotten! Ik heb de gouden tip voor je: op deze plek zie je nagenoeg elke avond wel dieren lopen!

Vlakbij Radio Kootwijk en Hoog Buurlo vind je een wildscherm langs de Alverschotenseweg. Op Google Maps staat deze ook keurig aangegeven. Je kunt eenvoudig langs de weg parkeren en dan een paar meter lopen naar het wildscherm. Het kan hier trouwens wel behoorlijk druk zijn want steeds meer mensen weten van deze plek af. Ook aan de rand van Paleispark Het Loo vind je een wildscherm waar vaak herten en zwijnen te zien zijn.

Een andere manier om wild te zien en ook nog eens veel te leren over het leven op de Veluwe, is om mee te gaan met een leuke natuurexcursie. Aanrader!

Rijd ‘s avonds in het bos altijd heel voorzichtig en niet al te hard, want een botsing met groot wild komt ontzettend hard aan!

Wildobservatiepost Paleispark Het Loo
Deze keiler zag ik onlangs vanaf de wildobservatiepost bij Paleis Het Loo.

11 leuke hotspots in Apeldoorn

In Apeldoorn heb je heel wat leuke restaurants en cafes. Eigenlijk zou ik alleen daar al een heel blog over kunnen vullen! Hier onder deel ik een lijstje met mijn favoriete adresjes.

Spicebrush De Proeverij

Dit restaurant zit aan het grote Marktplein in Apeldoorn. Aan de buitenkant ziet het er niet eens zo bijzonder uit, maar je kunt hier echt heel lekker eten!

Ze noemen zich ‘De Proeverij’, omdat je elke gang drie gerechtjes kiest. Deze krijg je vervolgens op één bord geserveerd. Ideaal als je snel last hebt van keuzestress!

De kwaliteit van het eten is erg goed. Een leuk detail: bij het uitzoeken van de wijn mag je eerst een paar soorten wijn tappen en proberen voor je je definitieve keuze maakt. We love it!

Spicebrush De Proeverij, Marktplein 9, 7311 LJ Apeldoorn

Spicebrush Apeldoorn
Spicebrush De Proeverij

Don Quichotte

Restaurant Don Quichotte is echt ons favoriete restaurant als we uitgebreid uit eten willen. Don Quichotte is heel kleinschalig maar juist daardoor ook heel persoonlijk. Je krijgt een uitgebreide toelichting op alle gerechten waardoor het eten al bijna proeft voordat je het gezien hebt! Ook worden er uitstekende wijnen bij het eten geserveerd, waar uiteraard ook een hele goede uitleg bij gegeven wordt.

De kwaliteit van de gerechten is uitstekend en je kunt hier enorm lekker eten! We komen hier regelmatig en hebben altijd ontzettend genoten van het eten, de wijn en de ambiance.

Wij zijn dus fan van Don Quichotte: een topadresje!

Don Quichotte, Van Kinsbergenstraat 3, Apeldoorn

Don Quichotte Apeldoorn
(Foto: Don Quichotte)

Finnegans Irish Pub

Dit is één van mijn favoriete hotspots in Apeldoorn! Met vriendinnen spreken we het liefst af bij Finnegans, gewoon omdat het er zo gezellig is, ze prima eten serveren en je je even in Ierland waant! Ook als we ‘s avonds niet zoveel zin hebben om zelf te koken of als we gewoon een keer makkelijk uit eten willen gaan we naar Finnegans.

Grote reclameborden van Guinness hangen aan de muur en ook de menukaart heeft diverse typisch Ierse gerechten. Hoewel ook de kipsaté een toppertje is! En probeer zeker ook de brownie uit want die is legendarisch lekker!

In de weekenden kan het ‘s avonds behoorlijk druk zijn en moet je soms echt zoeken naar een plekje.
Je vindt Finnegans Irish Pub op het Caterplein, het uitgaansplein van Apeldoorn.

Finnegans, Hoofdstraat 176, 7311 BD Apeldoorn

Finnegans Irish Pub

Brasserie en Wijnbar Martins

Martins is al jarenlang een begrip in Apeldoorn. Het is een brasserie en wijnbar en zelf heb ik er onlangs heerlijk geluncht. Op de menukaart staan redelijk standaard gerechten maar voor een prima prijs. Tijdens de lunch zijn vooral de verschillende Twaalf-uurtjes populair en wij begrijpen wel waarom! Zelf koos ik voor het Twaalf-uurtje Vega en kan deze zeker aanraden.

Ook op de dinerkaart staan prima gerechten dus we gaan hier ongetwijfeld ook een keertje ‘s avonds eten. Het interieur is heel gezellig en stijlvol, met knusse kleine tafeltjes. De bediening is heel vriendelijk en behulpzaam dus wat ons betreft één van de topadresjes in Apeldoorn!

Brasserie en Wijnbar Martins, Paslaan 5, 7311 AH Apeldoorn

Brasserie Martins Apeldoorn
Brasserie en Wijnbar Martins

Ristorante Da Vinci

Een paar deuren verderop als Don Quichotte vind je Ristorante Da Vinci, dat vaak het beste Italiaanse restaurant van Apeldoorn genoemd wordt. En daar sluit ik mij graag bij aan want je kunt hier echt heerlijk eten!

Naast een hele uitgebreide en gevarieerde menukaart kun je hier ook voor een 3, 4 of 5-gangen verrassingsdiner kiezen en dat is zeker een aanrader!

Vroeger was Da Vinci niet zo gezellig ingericht (het had iets weg van een kantine), maar tegenwoordig is het een heel sfeervol restaurant. Een van mijn favoriete adresjes in Apeldoorn!

Ristorante Da Vinci, Van Kinsbergenstraat 9, Apeldoorn

Da Vinci Apeldoorn
Da Vinci

Klein Berlijn

Weer een toffe hotspot in Apeldoorn die er nog niet zo heel lang zit: Klein Berlijn. Deze vind je aan de Hoofdstraat, als je richting het station loopt. Een beetje een rommelig stukje van Apeldoorn maar dus wel met een leuk restaurant!

Toen ik hier ging lunchen was helaas het gedeelte boven afgesloten voor alleen diner: dit zag er echt geweldig uit! Er hangt een retro fiets aan de muur en ik houd echt van dit sfeertje. Omdat het gesloten was hebben we beneden geluncht in ‘De Lobby’, wat meer hotel-chique is maar evengoed een leuke plek om te zitten.

Lobby Klein Berlijn Apeldoorn
‘De Lobby’ van Klein Berlijn

Als je hier gaat dineren is er geen menukaart, maar eet je een 4, 5 of 6-gangen verrassingsmenu. De recensies over het diner zijn overwegend positief dus zeker leuk om dit eens uit te proberen.

Er schijnen ook nog jeu-de-boulesbanen te zijn voor als je je lunch of diner wilt combineren met een leuke activiteit. Kortom, Klein Berlijn is zeker een aanwinst voor Apeldoorn!

Klein Berlijn, Hoofdstraat 34, Apeldoorn


Klein Berlijn Apeldoorn
Klein Berlijn

Bistro Meester

Een hele toffe hotspot in hetzelfde straatje als Don Quichotte en Da Vinci. Nog niet zolang geopend, maar zeker een aanwinst voor Apeldoorn!

Bistro Meester is een typisch Parijse bistro, met een fantastisch interieur en een hele fijne menukaart. Verwacht hier inderdaad Franse bistro-gerechten zoals een steak tartare, ribeye, charcuterie en tarte tartin. Je kunt er ontzettend lekker eten in een prachtige ambiance.

Ook de wijnen die erbij geserveerd worden zijn heel goed. Regelmatig organiseert Bistro Meester dan ook Wijn & Spijs-avonden in samenwerking met wijnhuis Henri Bloem. In de weekenden is reserveren overigens wel aan te bevelen.

Bistro Meester, Van Kinsbergenstraat 10, 7311 BM Apeldoorn

Bistro Meester Apeldoorn

Guusje Eten & Drinken

Dit is één van de nieuwste aanwinsten van Apeldoorn: Guusje. Van dezelfde eigenaar als Finnegans Irish Pub en de Graaf van Vlaanderen, maar een totaal ander sfeertje. Het oude pand op de hoek van het Raadhuisplein en de Hoofdstraat is helemaal opgeknapt en in oude stijl teruggebracht. Door de hoge ramen heb je een goed uitzicht op het winkelend publiek.

Binnen hangt er een retro sfeertje, echt fantastisch! Er zijn bankstellen waar je gemakkelijk kunt zitten, losse tafeltjes en aan één wand vind je allemaal knusse vierpersoonszitjes waar we met onze vriendinnengroep urenlang hebben zitten kletsen. Aan de wand hangen oude reclameposters van (voormalige) Apeldoornse bedrijven zoals Zwitsal, Sparta enzovoorts.

Guusje Apeldoorn

De menukaart is uitstekend met fijne gerechten. Ik koos voor een broodje brie en dat is zeker een aanrader. Kortom, Guusje is echt een leuke hotspot op het gezellige Raadhuisplein en we zijn blij dat ze er zijn!

Guusje Eten & Drinken, Hoofdstraat 104, 7311 KJ Apeldoorn

Guusje Apeldoorn
Guusje

Stadsstrand SOAP

Nog een topadresje in Apeldoorn! Op het industriële Zwitsalterrein vind je deze hele toffe hotspot SOAP: een stadsstrand aan het Apeldoorns Kanaal. Relaxte loungebanken, lekker eten en drinken en uiteraard kun je hier beachvolleyballen. Ik vind het een geweldige plek om wat te gaan drinken!

Op het Zwitsalterrein vind je nog veel meer leuks. Zo kun je hier bijvoorbeeld padel spelen, een soort mix van tennis en squash (en de snelstgroeiende sport van dit moment) of de superspannende escape room ‘De Morfinekluis’ spelen (waar ik onlangs dit blogartikel over schreef). Kortom, breng zeker een bezoekje aan het Zwitsalterrein en sluit het af met een hapje en drankje bij SOAP!

Stadsstrand SOAP ligt op ca. 10 minuutjes lopen vanuit het centrum.

Stadsstrand SOAP, Zwitsalterrein: Vlijtseweg 100, Apeldoorn

SOAP Stadsstrand Apeldoorn
Stadsstrand SOAP

NETT Drinks & Soulfood (in de Nettenfabriek)

De Nettenfabriek is een superhippe plek in Apeldoorn, vlak bij het station. In dit oude fabriekspand vind je allemaal creatieve ondernemers en, het allerleukst, restaurant NETT. Met Jeroen ging ik hier onlangs lunchen en ik vond het echt fantastisch!

De menukaart is heel gevarieerd en ook voor vega’s/vegans is er genoeg keuze. Zelf eet ik wel vlees en ik koos dan ook voor een overheerlijke kipburger. Ontzettend lekker en wat een tof plekje is dit! Het lijkt er op dat de Nettenfabriek op termijn weggaat maar wat zou dat jammer zijn! Hopelijk bedenkt de Gemeente Apeldoorn zich nog en kan deze toffe hotspot hier gewoon blijven!

NETT Drinks & Soulfood (in de Nettenfabriek), Spoorstraat 27B, Apeldoorn

NETT
NETT in de Nettenfabriek

Eet & Drink Lokaal No. 15 (in Het Aardhuis)

Dit fantastische, waanzinnig mooie adresje vind je niet in Apeldoorn zelf maar op een paar kilometer afstand. Net buiten Apeldoorn ligt het Aardhuis: een voormalig jachtchalet van Koning Willem III. Dit is inmiddels omgetoverd tot het bezoekerscentrum van Kroondomein Het Loo en beneden vind je Eet & Drink Lokaal No. 15. Dit hele fijne restaurant is nog niet zolang geleden geopend maar ik ben echt fan! Ik vind het interieur echt ontzettend mooi opgeknapt. Door de oude ramen kijk je uit op de bossen rondom het Aardhuis, wat een heel fijn outdoor-sfeertje geeft.

Het Aardhuis

Vanaf Het Aardhuis kun je de ca. 3 kilometer lange wandelroute lopen waarbij de kans heel groot is dat je de damherten en/of edelherten in het Aardhuispark ziet lopen. Bij Eet & Drink Lokaal No. 15 kun je na afloop wat eten of drinken. Met vriendinnen had ik hier onlangs een high-tea en dat was echt de allerbeste high-tea die we ooit hadden!

Eerder schreef ik al dit uitgebreide blog over Eetlokaal No. 15 in het Aardhuis.

Eet & Drink Lokaal No. 15 , Aardhuis 1, 7346 AA, Hoog Soeren

Aardhuis Aardhuispark Kroondomein Het Loo
Het Aardhuis

Winkelen in Apeldoorn

Toegegeven, in Apeldoorn vind je vooral veel bekende winkelketens en weinig kleine boetiekjes. De hoge huurprijzen kunnen eigenlijk alleen door de grote ketens betaald worden. Desondanks is Apeldoorn echt wel een leuke stad om te winkelen!

Apeldoorn Hoofdstraat
De Hoofdstraat in Apeldoorn. Hier vind je heel veel bekende winkelketens.

Oranjerie

Ik was een jaar of 10 oud toen de grote overdekte winkelpassage Oranjerie geopend werd. Inmiddels bleek het shoppingcenter alweer aan een renovatie toe te zijn. En dat is prachtig gelukt! Het ziet er een stuk moderner en strakker uit.

In de Oranjerie vind je winkels als Mango, Vero Moda, TK Maxx en New Yorker. Je kunt een broodje eten bij Bakkerij Bart of bij Backwerk.

Helaas staat er wel vrij veel leeg in de Oranjerie en is ook net bekend geworden dat dit overdekte winkelcomplex binnenkort gesloopt gaat worden voor woningbouw. Jammer!

Oranjerie
De pas verbouwde Oranjerie

Boekhandel Nawijn & Polak

Aan het marktplein in Apeldoorn vind je de boekhandel Nawijn & Polak. Een ontzettend uitgebreide boekwinkel waar ze heel veel keus hebben. Helemaal een schot in de roos is de lunchroom bij de boekhandel. Nu kun je met je nieuwe aankopen neerstrijken om rustig te bekijken wat je zojuist gekocht hebt!

Heel tof, in de kelder van de boekwinkel vind je boeken in de oude kluizen van de Rabobank. Een bijzondere setting voor een boekwinkel!

Je vindt bij Nawijn & Polak boeken over Apeldoorn en omgeving, zoals boekjes met wandelroutes, boeken over de historie van de stad en nog veel meer. Ik vind het echt een heerlijke winkel en kom er graag!

Nawijn & Polak, Marktplein 24, 7311 LR Apeldoorn

Nawijn en Polak Apeldoorn
Boekhandel Nawijn & Polak: wat veel boeken!

Traiteur Délicat

Tja, bij Traiteur Délicat voel ik mij echt als een kind in een snoepwinkel! Wat een heerlijke dingen staan hier op de planken uitgestald. Allerlei soorten olijfolie, tapas, kazen, wijnen, chocola en nog veel meer. We halen hier regelmatig een cadeautje voor als we ergens bij vrienden gaan eten en het blijft altijd weer genieten om in dit winkeltje rond te kijken.

Traiteur Délicat zit net buiten het voetgangersgedeelte van Apeldoorn maar je loopt hier in een paar minuten vanaf de Hoofdstraat naartoe. En onderweg kom je nog langs het gezellige Leienplein waar je na je aankopen neer kunt strijken op een terrasje!

Traiteur Délicat, Asselsestraat 30, Apeldoorn

LAB02

In de Paslaan is in 2018 de prachtige woonwinkel LAB02 geopend. Ondanks dat het behoorlijk druk was toen ik er kwam, werd elke bezoeker vriendelijk begroet bij binnenkomst.

LAB02
LAB02

Je vindt hier echt allerhande woon- en cadeauartikelen. Niet supergoedkoop maar ook weer niet onbetaalbaar. De meubels zijn overwegend van Scandinavisch design. Je vindt hier mooie kaarsen, serviezen, toffe zwart-wit ansichtkaarten, kussens, onderzetters en nog veel meer. Onlangs kochten we hier (in een impulsaankoop) twee ronde salontafeltjes waar we erg blij mee zijn!

Een mooie winkel en zeker een aanwinst voor Apeldoorn!

LAB02, Paslaan 3, 7311 AH, Apeldoorn

LAB02

Zaterdagmarkt Apeldoorn

Elke zaterdag is er een enorm grote warenmarkt in Apeldoorn, die wijd en zijd bekend is. Je vindt er talloze kramen waar allerhande verkocht wordt: boeken, kleding, kousen, beddengoed, kaas, kip, loempia’s, vis, brood, bloemen en nog veel meer. Het is niet voor niets dat de Apeldoornse zaterdagmarkt al twee keer is uitgeroepen tot Beste Markt van Nederland.

Voor heel wat Apeldoorners is het een vast ritueel om op zaterdagochtend naar de markt te gaan en het is er dan ook altijd druk. Er hangt een heel gezellig sfeertje, mede dankzij de marktkooplui die hun waren soms luidkeels aanprijzen.

De markt wordt ‘s ochtends heel vroeg al opgebouwd en duurt tot ongeveer 17.00 uur.

Zaterdagmarkt Apeldoorn
De zaterdagmarkt in Apeldoorn, altijd druk!

Bonustip: Minibieb ‘Green Gables’

Nog een extra tip in Apeldoorn: in zomer 2021 heb ik een minibieb geopend! Op de hoek Badhuisweg / Zandloperweg vind je Minibieb ‘Green Gables’; genoemd naar mijn favoriete boekenserie ‘Anne of Green Gables’ (bekend van Netflixserie ‘Anne with an E’). Kom je ook een keertje langs?


Tips om de omgeving van Apeldoorn te ontdekken

De omgeving van Apeldoorn is ontzettend mooi en trek er tijdens een stedentrip naar Apeldoorn zeker ook op uit! Dit zijn wat tips om de prachtige natuur van de Veluwe rond Apeldoorn te ontdekken!

Natuurgebied Het Leesten

Op een paar kilometer afstand van Apeldoorn vind je natuurgebied Het Leesten met de mooie Leesterheide. Ideaal als je niet over een auto beschikt maar wel de Veluwse natuur wilt ontdekken!

Dit is één van de populairste plekken voor veel Apeldoorners om te sleeën als er een pak sneeuw ligt, vanwege de steile zandhellingen die uitkomen op een groot grasveld. Ook gingen we hier vroeger vaak picknicken op een zomerse dag. Ideaal voor gezinnen want kinderen kunnen volop rondrennen en van de zandheuvels afrennen, terwijl je ze door het besloten karakter van de weide goed in de gaten kunt houden.

Vanaf de weide vertrekken er ook diverse wandelroutes over de mooie Leesterheide. Ik kan je de wandelroute ‘Het Leesten en Bakenberg’ aanraden, zeker in de maanden augustus en september als de heide in bloei staat!

De oude kiosk op de bosweide is vervangen voor een schitterend Bospaviljoen, boven op één van de zandheuvels. Hier kun je een hapje eten of wat drinken.

Het Leesten Apeldoorn
Zonsopgang bij Het Leesten

Wandelen bij Radio Kootwijk

Radio Kootwijk is vooral bekend vanwege het karakteristieke zendgebouw midden op de heide. Je vindt hier diverse mooie wandelroutes, waaronder de Heidewandeling waarover ik al eerder schreef.

In het zendgebouw (dat ook wel ‘de kathedraal’ wordt genoemd) worden tegenwoordig veel exposities en concerten gehouden: een bijzondere plek om te bezoeken.

Radio Kootwijk
Radio Kootwijk

Fietsen: Rondje Hoog Soeren en Radio Kootwijk

Beschik je over een (huur)fiets en wil je op een middag de mooie Veluwe ontdekken? Dan heb ik onlangs een mooie fietsroute rond Apeldoorn samengesteld, die je langs het leuke dorpje Hoog Soeren en door de bossen naar Radio Kootwijk brengt. Een fiets met versnellingen of een e-bike is geen overbodige luxe want het stijgt en daalt behoorlijk op deze route. Maar je wordt wel beloond, want deze route is echt prachtig!

Pomphulweg Apeldoorn
De fietsroute brengt je ook over de uitgestrekte Asselsche Heide

De route is niet bijzonder lang; ca. 25 kilometer, maar je kunt hem zelf uitbreiden plus onderweg kun je de nodige stops maken. Zo kom je vlakbij het prachtige heideven Kootwijkerveen, waar je vanaf de fietsroute naar toe kunt lopen of fietsen (over een zandpad). Ook kun je zelf de route verder uitbreiden bijvoorbeeld met behulp van knooppunten.

Zoek je een langere fietsroute (van 70-85 km)? Dan is misschien deze fietsroute van Apeldoorn naar de Posbank iets voor jou?

Boswachterspad Kootwijk
Het Kootwijkerveen

Wandelen in Kroondomein Het Loo

Apeldoorn ligt aan de rand van het enorm uitgestrekte natuurgebied Kroondomein Het Loo. Je vindt hier zo’n 10.000 hectare aan bossen en heidevelden, zand- en gravelpaden en afgewisseld met oude dorpen zoals Hoog Soeren en Elspeet.

Ik kom vaak en graag in het Kroondomein. Omdat het zo ontzettend groot is, kom je niet zoveel andere wandelaars of fietsers tegen. Er liggen diverse mooie wandelroutes in het Kroondomein Het Loo. Een lijstje met vijf hele mooie routes vind je in dit blogartikel. Er leven heel veel herten, reeën en wilde zwijnen in het Kroondomein dus de kans dat je wild spot is best groot, zeker als je net na zonsopgang of voor zonsondergang naar het bos gaat. (Let op: het is niet toegestaan om tussen zonsondergang en zonsopgang in de bossen te zijn dus let wel op de tijd!)

Kroondomein Het Loo

Ook het Paleispark Het Loo en het Aardhuispark maken deel uit van Kroondomein Het Loo, maar zijn afgesloten parken waar een (klein) toegangsbedrag voor wordt gevraagd.

Hoge Duvel
Zonsopgang in Kroondomein Het Loo

Een minpuntje van het Kroondomein Het Loo: Tussen half september en eind december is bijna het hele Kroondomein gesloten. Alleen een paar kleine randgebieden zijn dan nog toegankelijk.

Bussloo & Thermen Bussloo

Aan de andere kant van Apeldoorn, richting Voorst, vind je het grote meer Bussloo. Ooit aangelegd door een zandafgraving, toen men de A1 aanlegde. Nu is het een prachtig recreatiemeer, met heerlijke zandstranden en groene ligweides. Het was een van mijn favoriete plekken om te zwemmen toen ik nog in Apeldoorn woonde.

Er zijn diverse grote parkeerplaatsen aangelegd vanaf waar je naar de ligweides kunt lopen. Wel is het betaald parkeren. Bij sommige ligweides zijn er douches en een kiosk aanwezig.

Een andere manier om Bussloo te ontdekken is door een bezoek aan Thermen Bussloo. Dit is een van de mooiste wellnessresorts van Nederland, mede dankzij haar ligging aan het meer Bussloo.

Thermen Bussloo, Bloemenksweg 38, 7383 RN, Voorst gem. Voorst

Bussloo

Toffe evenementen in Apeldoorn

Apeldoorn heeft diverse leuke festivals waardoor de stad steeds gezelliger wordt.

Mijn favoriet is Prinsennacht, de avond voor Koningsdag. Overal in de stad staan bandjes te spelen, er zijn allemaal biertaps op straat en er hangt echt een leuke sfeer. Vooral op het Caterplein en Leienplein is het leuk om naar muziek te luisteren.

In september 2022 wordt er weer een Nacht van Apeldoorn gehouden; een festival dat wel lijkt op Prinsennacht. Ook tijdens de Nacht van Apeldoorn spelen er bandjes op diverse locaties en is het al met al een gezellig stadsfestival!

Al een paar jaar wordt het foodfestival Lepeltje Lepeltje gehouden. Ik neem mij al jaren voor om er naar toe te gaan maar er komt steeds niet van. Het schijnt een heel leuk evenement te zijn en lekker eten klinkt natuurlijk altijd goed!

Het Drakenbootfestival is al jaren een begrip in Apeldoorn! Het festival wordt tegenwoordig op het Zwitsalterrein gehouden, de nieuwe hippe plek in Apeldoorn. Op zaterdag en zondag worden er door de drakenboten races gehouden op het Apeldoorns Kanaal, zijn er optredens en heel veel andere activiteiten.

Lepeltje Lepeltje (Foto: Dennis Verduin)

Hotels in en rond Apeldoorn

Zoals je ziet kom je ongetwijfeld tijd tekort als je maar één dag naar Apeldoorn gaat. Daarom geef ik je wat tips voor accommodaties, zodat je er een heuse stedentrip van kunt maken!Zenzez Hotel & Lounge

Dit is echt een fantastisch hotel, aan de rand van het centrum van Apeldoorn. Door het fraaie Oranjepark wandel je zo naar het winkelcentrum.
Het hotel is in een prachtige oude villa gevestigd en straalt echt sfeer en grandeur uit. Het interieur is ontworpen door Riviera Maison.

Ik heb hier nooit overnacht maar het hotel wordt echter ontzettend positief beoordeeld door andere gasten dus ik kan dit adresje met een gerust hart aanbevelen.

Zenzez Hotel & Lounge, Canadalaan 26, 7316 BX Apeldoorn

Zenzez Apeldoorn
Zenzez Hotel & Lounge

Van der Valk – De Cantharel

Dit hotel ligt heel strategisch, net buiten Apeldoorn, langs de uitvalswegen van de stad. Vanaf hier kun je zo de prachtige natuur in want Het Leesten ligt vlakbij.
Het hotel is mooi gerenoveerd en je kunt hier ook prima eten in het stijlvolle restaurant. Ook is er een mooie wellness om heerlijk tot rust te komen.

Wel is het Van der Valk een enorm groot hotel waardoor het wat massaal aanvoelt. Let op, ze hebben af en toe leuke arrangementen!

Van der Valk – De Cantharel, Van Golsteinlaan 20, 7339 GT Ugchelen

Boutique Hotel Hoog Soeren

Wil je graag in een klein dorpje, midden in de natuur verblijven? Dan is Boutique Hotel Hoog Soeren een aanrader. Het pand ziet er aan de buitenkant al fantastisch en sfeervol uit en er zit een heel gezellig restaurant bij. Vanuit het hotel kijk je op de omliggende bossen uit en je kunt hier fantastisch wandelen. Het centrum van Apeldoorn is echter ook dichtbij want Apeldoorn ligt maar een paar kilometer verderop.

De kamers zijn weliswaar een tikkeltje gedateerd maar de prijs ligt ook iets lager dan bij andere hotels in de omgeving. En de natuur rond Hoog Soeren maakt alles goed!

Boutique Hotel Hoog Soeren, Hoog Soeren 15, 7346 AB Hoog Soeren

Hotel Hoog Soeren
Boutique Hotel Hoog Soeren

Andere tips voor Apeldoorn

In dit blogartikel gaf ik 35 tips voor een bezoek aan Apeldoorn. Maar natuurlijk is er nog veel meer te zeggen en aan te raden! Daarom hieronder nog een lijstje met alle uitstapjes en hotspots die niet meer in het blogartikel pasten, maar toch ook wel de moeite waard zijn!

In de buurt van Apeldoorn vind je nog veel meer toffe steden. Deze zijn eenvoudig als dagtrip vanuit Apeldoorn te bezoeken.

In en rond Apeldoorn zijn er nog veel meer leuke dingen om te doen!

Fietsroute Apeldoorn Hoog Soeren

En natuurlijk zijn er nog veel meer fijne restaurants en café’s die je moet bezoeken!


Heb ik jou al enthousiast kunnen maken voor een stedentrip naar Apeldoorn?

Lees ook mijn blog over mijn favoriete wandelroutes op de Veluwe!

Wandelen Veluwe
Previous Post Next Post

You may also like

11 Comments

 • Reply Patricia

  Wow, wat een uitgebreide blog! Zo wordt een bezoek aan Apeldoorn onvergetelijk. Fijn!
  Patricia onlangs geplaatst…Dertigers seizoen 2 start 6 januari op EénMy Profile

  25 december 2019 at 9:24 am
  • Reply Anne

   Leuk om te horen Patricia! Het was ook erg leuk om te schrijven! 🙂

   22 januari 2020 at 2:36 pm
 • Reply citytrip

  Ik ben Belg en ken Nederland eigenlijk nauwelijks. Hoogtijd om de noorderburen eens te gaan ontdekken.

  1 februari 2020 at 9:57 pm
 • Reply Marina

  Je maakt me zowaar enthousiast over mijn eigen stad 😂

  22 maart 2020 at 10:44 am
 • Reply Marie

  Leuk om te zien dat Apeldoorn zoveel te bieden heeft. Naast het leuke stadscentrum kan je ook de natuur in en wandelen of fietsen. Mooi dat er in Nederland zoveel groene plekken zijn!

  8 juli 2020 at 10:02 am
 • Reply Pien

  Dank je wel! Hier gaan we vast en zeker veel uithalen tijdens ons weekje Apeldoorn!

  11 juli 2020 at 9:35 pm
  • Reply Anne

   Leuk om te horen, veel plezier!

   11 juli 2020 at 10:01 pm
 • Reply Marie

  Apeldoorn heeft inderdaad veel te bieden en is een erg groene stad. Dit jaar zijn wij niet op vakantie geweest, maar hebben wat kleine tripjes gemaakt. Apeldoorn is dan een echte aanrader.

  2 december 2020 at 5:45 pm
 • Reply Stadspark Berg & Bos in Apeldoorn: Wat is er te zien en te doen?

  […] Een bezoek aan Stadspark Berg & Bos combineren met een bezoek aan de stad Apeldoorn? Neem dan een kijkje op mijn blogartikel met tips voor een stedentrip naar Apeldoorn. […]

  29 december 2022 at 6:00 am
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge