fbpx
Follow me:

Apeldoorn: 35 tips voor deze stad in het groen!

De afgelopen jaren schreef ik over allerlei steden in binnen- en buitenland. In Nederland kwamen Alkmaar, Zutphen, Leiden en Amsterdam al aan de orde. Maar het gekke is: ik schreef nog nooit een blog over de mooie stad waar ik zo’n 30 jaar van mijn leven woonde! Hoog tijd om Apeldoorn dus eens onder de loep te nemen. Waarom is een stedentrip Apeldoorn de moeite waard en wat zijn de leukste adresjes?

Kopfoto: Beeldbank Apeldoorn Citymarketing

Hoewel ik de afgelopen jaren in Hoofddorp woonde, ben ik inmiddels weer ‘teruggekeerd’ . We hebben een fantastisch huis in Apeldoorn gekocht en verbouwd en ik geniet er enorm van om weer in Apeldoorn te wonen. Er is hier namelijk zoveel te doen en er zijn zoveel leuke hotspots! Zeker de afgelopen jaren is Apeldoorn enorm verbeterd, met gezellige restaurantjes en toffe winkels. Natuurlijk deel ik graag mijn favorieten met je!

Dit zijn mijn tips voor een stedentripje Apeldoorn!

Apeldoorn
Gezellig straatje in Apeldoorn.

Paleis Het Loo

Paleis Het Loo is samen met de Apenheul een van de grootste toeristentrekkers van Apeldoorn. Op dit moment (2020) wordt het Paleis verbouwd wat nog tot 2021 zal duren.

De prachtige tuinen van Het Loo en de stallen zijn ook zeker een bezoekje waard. De tuinen hebben wel wat weg van die van Versailles. Koning Willem III wilde in de 17e eeuw perse een hoger spuitende fontein hebben dan Louis XIV in Versailles en liet daarvoor een bijzonder buizenstelsel vanaf Hoog Soeren naar Het Loo lopen. En zowaar lukte het hem om de fontein 13 meter hoog te laten spuiten, waarmee de fontein op Het Loo de hoogst spuitende fontein van Europa was. Het is maar waar je je druk om maakt… 😉

Zelf vind ik vooral het Paleispark rondom Paleis Het Loo erg fijn voor een lange wandeling. In dit artikel schreef ik al over wandelen in de Kroondomeinen en in dit blogartikel schreef ik over wild spotten in het Paleispark!


Koningsweg Paleis Het Loo
Wandelen in het Paleispark

Apenheul

De Apenheul is een leuk dierenpark met vooral heel veel apen. Het ligt prachtig in de bossen van Apeldoorn waardoor ik mij altijd een beetje afvraag hoe het komt dat de apen niet ontsnappen… Hoe dan ook, het is echt een leuk park om te bezoeken, waarbij sommige apen gewoon loslopen.

Probeer je bezoek zo te plannen dat je om 14.00 uur bij het voederuurtje van de gorilla’s kunt zijn. Dit is echt leuk om bij te wonen en omdat de gorilla’s een groot, dichtbegroeid eiland hebben, weet je zo zeker dat je ze goed te zien krijgt.


Gorilla ApenheulVerwacht niet dat je een hele dag zoet bent (want na een tijdje heb je de apen wel een beetje gezien en is het wel veel van hetzelfde) maar het is toch desondanks een leuk park om te bezoeken.

De entreeprijs is wel een tikkeltje hoog voor wat je er voor krijgt, maar van dat geld wordt er ook in natuurbehoudprojecten met apen in het buitenland geïnvesteerd. En dus betaal je dankzij jouw kaartje ook mee aan een goede toekomst van apen in het wild!


Apenheul Apeldoorn

Park Berg en Bos

Naast de Apenheul ligt het mooie stadspark Berg en Bos. Een uitgestrekt park met een grote vijver en talloze planten en bomen. Een hele fijne plek om te ontspannen! Er is een klimtoren vanaf waar je de hele omgeving kunt overzien. Ook zijn er diverse wandelroutes in het park.

Jaarlijks vindt in de zomermaanden het klank- en lichtspektakel Lumido plaats, waarbij het park Berg en Bos in de avonduren wordt omgetoverd tot een sprookjespark. Bootjes met gondeliers varen over de vijver, overal is het mooi verlicht en er klinkt muziek.
Helaas was Lumido de afgelopen jaren gesloten i.v.m. renovatie en COVID-19, maar hopelijk kunnen ze komend jaar weer open. Houd dus zeker hun website in de gaten of, en wanneer, ze weer open gaan want het is een toffe ervaring!


Lumido

Boschbad

Als ik aan de zomervakanties uit mijn jeugd denk, dan zie ik alleen maar lange zonnige dagen voor mij, die we doorbrachten bij het Boschbad (dat toen nog Kristalbad heette). Dit is het grootste openluchtzwembad van Nederland.

Met een groep vriendinnen hadden we allemaal een abonnement. Op zonnige, droge dagen deden we ‘s ochtends een belrondje wie er mee ging (het was voor het mobiele telefoon-tijdperk!) en stapten we even later op de fiets naar het zwembad.


Boschbad Apeldoorn

Op een warme, zonnige dag is een bezoekje aan het Boschbad dus absoluut aan te raden. Het is een schitterend zwembad met uitgestrekte ligweiden en verschillende baden. Ooit lag er een miniatuurversie in Madurodam tot het vervangen werd voor een miniatuur van het Tikibad. Het Boschbad ligt heel mooi in de bossen en dat geeft toch wel een extra fijn sfeertje aan je dagje zwemmen!

Boschbad, Felualaan 29, 7313 GM Apeldoorn


Boschbad Apeldoorn

Grote Kerk

Apeldoorn heeft nog steeds iets koninklijks. Vanaf de Grote Kerk, die niet in het winkelcentrum ligt (zoals in de meeste steden) maar net er buiten, gaat de brede Loolaan rechtstreeks naar Paleis Het Loo. Met een beetje fantasie zie je de koetsjes van het koningshuis nog rijden!

De Grote Kerk is altijd een hervormde kerk geweest dus de inrichting is heel sober. Aan de overzijde van de preekstoel bevindt zich de Koninginnebank: deze bank was jarenlang alleen toegankelijk door de koninklijke familie. Koningin Wilhelmina heeft hier namelijk jarenlang de zondagse diensten bezocht.

Op zondag vinden er kerkdiensten plaats in deze mooie kerk; verder kun je hier regelmatig concerten bezoeken.

Grote Kerk, Loolaan 16, 7315 AB Apeldoorn


Grote Kerk Apeldoorn
De Grote Kerk

Oranjepark

Vlakbij de Grote Kerk ligt het Oranjepark. Een schitterend park in het centrum van de stad. Rondom het park staan fraaie huizen en kantoorpanden. Ooit woonde ik in een appartement in het centrum van Apeldoorn. Omdat ik geen balkon had, zat ik op zonnige dagen vaak lekker in het park met een mooi boek.

Midden in het Oranjepark staat de muziektent, waar in de zomer elke zondagmiddag concerten worden gegeven. Ook wordt hier op 4 mei de Dodenherdenking gehouden en is er op Koningsdag vaak vuurwerk. Daarnaast is het ook nog eens een prachtig groen park om doorheen te lopen.

Afgelopen zomer ontdekte ik dat er een superleuk pop-up-terras in het park geopend is: een mooi plekje om wat te drinken!


Apeldoorn Muziektent

Wild spotten

Apeldoorn ligt midden op de Veluwe dus je wilt ongetwijfeld ook wel eens een ree of wild zwijn spotten! Ik heb de gouden tip voor je: op deze plek zie je nagenoeg elke avond wel dieren lopen!

Vlakbij Radio Kootwijk en Hoog Buurlo vind je een wildscherm langs de Alverschotenseweg. Op Google Maps staat deze ook keurig aangegeven. Je kunt eenvoudig langs de weg parkeren en dan een paar meter lopen naar het wildscherm. Het kan hier trouwens wel behoorlijk druk zijn want steeds meer mensen weten van deze plek af. Ook aan de rand van Paleispark Het Loo vind je een wildscherm waar vaak herten en zwijnen te zien zijn.

Een andere manier om wild te zien en ook nog eens veel te leren over het leven op de Veluwe, is om mee te gaan met een leuke natuurexcursie. Aanrader!

Daarnaast heb je altijd kans dat je ‘s avonds op de rustige wegen wild ziet lopen: de Aardhuisweg van Apeldoorn naar Uddel is bijvoorbeeld een weg waar nog wel eens herten of zwijnen oversteken. Ook in het bosje tegenover de eerste huizen van Radio Kootwijk heb ik regelmatig een zwijnenfamilie gezien.

Rijd ‘s avonds in het bos altijd heel voorzichtig en niet al te hard, want een botsing met groot wild komt ontzettend hard aan!

Wildobservatiepost Paleispark Het Loo
Deze keiler zag ik onlangs vanaf de wildobservatiepost bij Paleis Het Loo.

Leuke hotspots in Apeldoorn

In Apeldoorn heb je heel wat leuke restaurants en cafes. Eigenlijk zou ik alleen daar al een heel blog over kunnen vullen! Hier onder deel ik een lijstje met mijn favoriete adresjes.

Spicebrush De Proeverij

Dit restaurant zit aan het grote Marktplein in Apeldoorn. Aan de buitenkant ziet het er niet eens zo bijzonder uit, maar je kunt hier echt waanzinnig lekker eten!

Ze noemen zich ‘De Proeverij’, omdat je elke gang drie gerechtjes kiest. Deze krijg je vervolgens op één bord geserveerd. Ideaal als je snel last hebt van keuzestress!

De kwaliteit van het eten is erg goed. Een leuk detail: bij het uitzoeken van de wijn mag je eerst een paar soorten wijn tappen en proberen voor je je definitieve keuze maakt. We love it!

Spicebrush De Proeverij, Marktplein 9, 7311 LJ Apeldoorn

Spicebrush Apeldoorn
Spicebrush De Proeverij

Don Quichotte

Restaurant Don Quichotte ken ik al heel lang van naam (veel mensen die ik ken spraken er erg positief over), maar ik was er nog nooit geweest. Hoog tijd om het dus eens uit te proberen dus op een mooie juniavond gingen Jeroen en ik hier een hapje eten. We werden echt enorm positief verrast want dit restaurant is echt ontzettend leuk!

Stiekem wilde ik hier vooral naartoe vanwege de waanzinnig lekkere brownie die op hun menukaart staat en die ik onlangs tijdens de Tasty Walk uitgeprobeerd heb. Natuurlijk heb ik deze als nagerecht genomen, maar ook de andere gerechten waren echt uitzonderlijk lekker!

Don Quichotte is heel kleinschalig maar juist daardoor ook heel persoonlijk. Je krijgt een uitgebreide toelichting op alle gerechten waardoor het eten al bijna proeft voordat je het gezien hebt! Ook worden er uitstekende wijnen bij het eten geserveerd, waar uiteraard ook een hele goede uitleg bij gegeven wordt.

Wij zaten op het knusse besloten terras aan de achterkant, wat heel relaxt aan doet. Aan de voorkant is er ook een terras en binnen vind je een heel gezellig en sfeervol ingericht restaurant. Don Quichotte is overigens ook nog eens in een prachtig pand gevestigd, wat je (vanwege het gezellige smalle straatje) pas goed ziet als je er op een afstandje nog eens naar om kijkt.

Wij waren echt gelijk fan van Don Quichotte en zullen hier ongetwijfeld vaker te vinden zijn. Een topadresje!

Don Quichotte, Van Kinsbergenstraat 3, Apeldoorn

Don Quichotte Apeldoorn
(Foto: Don Quichotte)

Finnegans Irish Pub

Dit is misschien wel mijn favoriete hotspot in Apeldoorn! Met vriendinnen spreken we het liefst af bij Finnegans, gewoon omdat het er zo gezellig is, ze prima eten serveren en je je echt even in Ierland waant! Grote reclameborden van Guinness hangen aan de muur en ook de menukaart heeft diverse typisch Ierse gerechten. Hoewel ook de kipsaté een toppertje is! En probeer zeker ook de brownie uit want die is legendarisch lekker!

In de weekenden kan het ‘s avonds behoorlijk druk zijn en moet je soms echt zoeken naar een plekje.

Je vindt Finnegans Irish Pub op het Caterplein, het uitgaansplein van Apeldoorn.

Finnegans, Hoofdstraat 176, 7311 BD Apeldoorn

Finnegans Irish Pub

Schenkers

Dit adresje is relatief nieuw en zit in één van de zijstraatjes van de Hoofdstraat. Ooit zat hier het christelijke café Williams, nu is het een lunchroom, maar nog steeds met een bijzondere visie!

De sfeer is heel ontspannen, het interieur ziet er leuk uit en op een plank aan de muur ligt een stapel gezelschapsspellen. Ik heb hier een puntje cheesecake geprobeerd en die smaakte heerlijk!

De cola leek biologische cola te zijn (of het koolzuur was op!), wat erg jammer is omdat ik biologische cola niet bepaald lekker vind.

Ik zag een paar borden met broodjes voorbij komen die er ook uitstekend uitzagen. Een leuk plekje in Apeldoorn! Ook schijnt er in de zomermaanden een heel fijn terras bij te zijn dus we komen hier ongetwijfeld nog eens terug.

Lees zeker dit interview met de eigenaar van Schenkers.

Schenkers, Van Kinsbergenstraat 8, 7311 BM Apeldoorn

Apeldoorn Schenkers
Schenkers

Ristorante Da Vinci

Een paar deuren verderop als Don Quichotte (en schuin tegenover Schenkers) vind je Ristorante Da Vinci, dat vaak het beste Italiaanse restaurant van Apeldoorn genoemd wordt. En daar sluit ik mij graag bij aan want je kunt hier echt heerlijk eten!

Naast een hele uitgebreide en gevarieerde menukaart kun je hier ook voor een 3, 4 of 5-gangen verrassingsdiner kiezen en dat is zeker een aanrader!

Vroeger was Da Vinci niet zo gezellig ingericht (het had iets weg van een kantine), maar tegenwoordig is het een heel sfeervol restaurant. Een van mijn favoriete adresjes in Apeldoorn!

Ristorante Da Vinci, Van Kinsbergenstraat 9, Apeldoorn

Het Apeldoorns Koffiehuys

Over dit adresje in de Korenpassage schreef ik al eerder een blogartikel. Een hele toffe plek in Apeldoorn met heerlijk eten! Op zaterdag is het hier wel heel druk, omdat je hier een overdekt terras in de winkelpassage vindt.

Het broodje carpaccio smaakt hier altijd erg goed, maar er staan nog veel meer lekkere gerechten op de menukaart. Ook kun je hier een high tea boeken, die er heerlijk uitziet!

Het Apeldoorns Koffiehuys, Korenpassage 37, 7311 LZ Apeldoorn

Apeldoorns Koffiehuys
Het Apeldoorns Koffiehuys

Het Oude Kantongerecht

Dit is onze favoriete hotspot als we even op de zaterdagmarkt geweest zijn. Het Oude Kantongerecht bevindt zich namelijk naast het marktplein dus dat is ideaal. Dit restaurant (en tegenwoordig ook bed & breakfast!) is een leer- en werkbedrijf voor mensen met een verstandelijke beperking en je wordt bijna nergens zo hartelijk ontvangen als hier!

Het eten smaakt heerlijk en de ambiance is ook heel bijzonder: een oude rechtbank. Er zijn verschillende kamers waar je kunt zitten waardoor het niet zo massaal oogt. Het is een heel sfeervol pandje en je kunt hier echt leuk zitten!

De kamers van de B&B zijn overigens heel redelijk geprijsd in vergelijking met andere accommodaties in Apeldoorn en omgeving. Bovendien zit je hier op een uitstekende locatie!

Echt een topadresje!

Het Oude Kantongerecht, Stationsstraat 168, 7311 MJ Apeldoorn

Café De Paris

Aan het gezellige Raadhuisplein zitten diverse restaurants op een rijtje, allemaal met een knus terras voor de deur. Verwacht hier geen haute cuisine, maar gewoon prima gerechten voor een redelijke prijs.

De menukaart ziet er heel tof uit en is als een soort glossy ontworpen. Ook het interieur van De Paris ziet er wel mooi uit, hoewel ik hier eigenlijk vooral in de zomermaanden kom, vanwege het fijne terras.

Er is ook een hotel bij dus je kunt hier ook overnachten. Centraler dan dit kom je niet te zitten!

Café De Paris, Raadhuisplein 5, 7311 LJ Apeldoorn

Raadhuisplein Apeldoorn
Het Raadhuisplein is ‘s zomers een gezellig terrassenplein midden in de stad!
(Foto: Peter Donderwinkel via Beeldbank Apeldoorn Citymarketing)

Stadsstrand SOAP

Nog een nieuwe aanwinst in Apeldoorn en wat voor een! Op het industriële Zwitsalterrein vind je deze hele toffe hotspot SOAP: een stadsstrand aan het Apeldoorns Kanaal. Relaxte loungebanken, lekker eten en drinken en uiteraard kun je hier beachvolleyballen. Ik vind het een geweldige plek om wat te gaan drinken!

Op het Zwitsalterrein vind je nog veel meer leuks. Zo kun je hier bijvoorbeeld padel spelen, een soort mix van tennis en squash (en de snelstgroeiende sport van dit moment). Kortom, breng zeker een bezoekje aan het Zwitsalterrein en sluit het af met een hapje en drankje bij SOAP!

Stadsstrand SOAP ligt op ca. 10 minuutjes lopen vanuit het centrum.

Stadsstrand SOAP, Zwitsalterrein: Vlijtseweg 100, Apeldoorn

SOAP Stadsstrand Apeldoorn
Stadsstrand SOAP

Anne & Max Apeldoorn

Anne & Max is een bekende keten die je in bijna elke grotere plaats in Nederland wel vindt. Ook in Apeldoorn zijn ze neergestreken en ik kan niet anders zeggen dan dat ik dit echt een prachtige vestiging vind! Het is heel ruim opgezet met een trendy interieur.

Anne en Max Apeldoorn

Onlangs had ik hier een high-tea met vriendinnen en die was echt ontzettend goed! Heel uitgebreid met verrassend lekkere dingen er bij, echt een aanrader. Ook vind ik de desemtosti heel erg lekker, dus ik ga hier regelmatig tussen de middag even een broodje eten.

Ik vind het echt een fijn adresje en een aanwinst voor Apeldoorn!

High tea Anne Max
Heerlijke high-tea bij Anne & Max

Pannenkoekenhuis & Restaurant Berg en Dal

Dit folkloristische adresje vind je niet in Apeldoorn maar in Hoog Soeren, dat op een paar kilometer afstand van Apeldoorn ligt. Het Veluwse sfeertje vind je helemaal terug in dit gezellige pannenkoekenhuis, waar herten- en zwijnenkoppen je vanaf de muur aanstaren. De wat gedateerde meubeltjes en houten betimmering maken het helemaal af.

De pannenkoeken hier zijn ontzettend lekker en het restaurant is echt een aanrader! In de zomer is er een gezellig terras geopend, maar zelf ga ik hier het liefst op een donkere winteravond naar toe: gezellig!

Pannenkoekenhuis & Restaurant Berg en Dal, Hoog Soeren 30, 7346 AB Hoog Soeren

Restaurant Berg en Dal Hoog Soeren
Pannenkoekenrestaurant Berg en Dal in Hoog Soeren.

Winkelen in Apeldoorn

Toegegeven, in Apeldoorn vind je vooral veel bekende winkelketens en weinig kleine boetiekjes. De hoge huurprijzen kunnen eigenlijk alleen door de grote ketens betaald worden. Desondanks is Apeldoorn echt wel een leuke stad om te winkelen!

Apeldoorn Hoofdstraat
De Hoofdstraat in Apeldoorn. Hier vind je heel veel bekende winkelketens.

Oranjerie

Ik was een jaar of 10 oud toen de grote overdekte winkelpassage Oranjerie geopend werd. Inmiddels bleek het shoppingcenter alweer aan een renovatie toe te zijn. En dat is prachtig gelukt! Het ziet er een stuk moderner en strakker uit.

In de Oranjerie vind je winkels als Mango, Vero Moda en New Yorker. Je kunt een broodje eten bij Bakkerij Bart of bij Backwerk.

Op dit moment staan er ontzettend veel panden nog leeg in de Oranjerie maar we hopen dat deze binnenkort snel gevuld zullen worden!

Oranjerie
De pas verbouwde Oranjerie

Boekhandel Nawijn & Polak

Aan het marktplein in Apeldoorn vind je de boekhandel Nawijn & Polak. Echt een ontzettend uitgebreide boekwinkel waar ze heel veel keus hebben. Helemaal een schot in de roos is de vorig jaar geopende lunchroom bij de boekhandel. Nu kun je met je nieuwe aankopen neerstrijken om rustig te bekijken wat je zojuist gekocht hebt!

Heel tof, in de kelder van de boekwinkel vind je boeken in de oude kluizen van de Rabobank. Een bijzondere setting voor een boekwinkel!

Je vindt bij Nawijn & Polak boeken over Apeldoorn en omgeving, zoals boekjes met wandelroutes, boeken over de historie van de stad en nog veel meer. Ik vind het echt een heerlijke winkel en kom er graag!

Nawijn & Polak, Marktplein 24, 7311 LR Apeldoorn

Nawijn en Polak Apeldoorn
Boekhandel Nawijn & Polak: wat veel boeken!

De Wammus Spellenwinkel

In de Kapelstraat trof ik deze spellenwinkel aan. Niet alleen hebben ze hier echt ontzettend veel gezelschapsspellen te koop (meer dan in een doorsnee speelgoedwinkel), ook krijg je hier nog eens uitgebreid advies. Bij De Wammus vind je de bekende groepsspellen, maar ook onbekende kleine spelletjes, puzzels en nog veel meer.

De Wammus zit in een mooi oud pandje gevestigd.

De Wammus Spellenwinkel, Kapelstraat 7, 7311 BK, Apeldoorn

Speelgoedwinkel De Wammus
Spellenwinkel De Wammus

LAB02

In de Paslaan is in 2018 de prachtige woonwinkel LAB02 geopend. Ondanks dat het behoorlijk druk was toen ik er kwam, werd elke bezoeker vriendelijk begroet bij binnenkomst.

LAB02
LAB02

Je vindt hier echt allerhande woon- en cadeauartikelen. Niet supergoedkoop maar ook weer niet onbetaalbaar. Je vindt hier mooie kaarsen, serviezen, toffe zwart-wit ansichtkaarten, kussens, onderzetters en nog veel meer.

Een mooie winkel en zeker een aanwinst voor Apeldoorn!

LAB02, Paslaan 3, 7311 AH, Apeldoorn

LAB02

Zaterdagmarkt Apeldoorn

Elke zaterdag is er een enorm grote warenmarkt in Apeldoorn, die wijd en zijd bekend is. Je vindt er talloze kramen waar allerhande verkocht wordt: boeken, kleding, kousen, beddengoed, kaas, kip, loempia’s, vis, brood, bloemen en nog veel meer. Het is niet voor niets dat de Apeldoornse zaterdagmarkt al twee keer is uitgeroepen tot Beste Markt van Nederland.

Voor heel wat Apeldoorners is het een vast ritueel om op zaterdagochtend naar de markt te gaan en het is er dan ook altijd druk. Er hangt een heel gezellig sfeertje, mede dankzij de marktkooplui die hun waren soms luidkeels aanprijzen.

De markt wordt ‘s ochtends heel vroeg al opgebouwd en duurt tot ongeveer 17.00 uur.

Zaterdagmarkt Apeldoorn
De zaterdagmarkt in Apeldoorn, altijd druk!

Bonustip: Minibieb ‘Green Gables’

Nog een extra tip in Apeldoorn: sinds zomer 2021 heb ik een minibieb geopend! Op de hoek Badhuisweg / Zandloperweg vind je Minibieb ‘Green Gables’; genoemd naar mijn favoriete boekenserie ‘Anne of Green Gables’ (bekend van Netflixserie ‘Anne with an E’). Kom je ook een keertje langs?


Tips om de omgeving van Apeldoorn te ontdekken

De omgeving van Apeldoorn is ontzettend mooi en trek er tijdens een stedentrip naar Apeldoorn zeker ook op uit! Dit zijn wat tips om de prachtige natuur van de Veluwe rond Apeldoorn te ontdekken!

Natuurgebied Het Leesten

Op een paar kilometer afstand van Apeldoorn vind je natuurgebied Het Leesten met de mooie Leesterheide. Ideaal als je niet over een auto beschikt maar wel de Veluwse natuur wilt ontdekken!

Dit is één van de populairste plekken voor veel Apeldoorners om te sleeën als er een pak sneeuw ligt, vanwege de steile zandhellingen die uitkomen op een groot grasveld. Ook gingen we hier vroeger vaak picknicken op een zomerse dag. Ideaal voor gezinnen want kinderen kunnen volop rondrennen en van de zandheuvels afrennen, terwijl je ze door het besloten karakter van de weide goed in de gaten kunt houden.

Vanaf de weide vertrekken er ook diverse wandelroutes over de mooie Leesterheide. Ik kan je de wandelroute ‘Het Leesten en Bakenberg’ aanraden, zeker in de maanden augustus en september als de heide in bloei staat!

De oude kiosk op de bosweide is vervangen voor een schitterend Bospaviljoen, boven op één van de zandheuvels. Hier kun je een hapje eten of wat drinken.

Het Leesten Apeldoorn
Zonsopgang bij Het Leesten

Wandelen bij Radio Kootwijk

Radio Kootwijk is vooral bekend vanwege het karakteristieke zendgebouw midden op de heide. Je vindt hier diverse mooie wandelroutes, waaronder de Heidewandeling waarover ik al eerder schreef.

In het zendgebouw (dat ook wel ‘de kathedraal’ wordt genoemd) worden tegenwoordig veel exposities en concerten gehouden: een bijzondere plek om te bezoeken.

Radio Kootwijk
Radio Kootwijk

Fietsen: Rondje Hoog Soeren en Radio Kootwijk

Beschik je over een (huur)fiets en wil je op een middag de mooie Veluwe ontdekken? Dan heb ik onlangs een mooie fietsroute rond Apeldoorn samengesteld, die je langs het leuke dorpje Hoog Soeren en door de bossen naar Radio Kootwijk brengt. Een fiets met versnellingen of een e-bike is geen overbodige luxe want het stijgt en daalt behoorlijk op deze route. Maar je wordt wel beloond, want deze route is echt prachtig!

Pomphulweg Apeldoorn
De fietsroute brengt je ook over de uitgestrekte Asselsche Heide

De route is niet bijzonder lang; ca. 25 kilometer, maar je kunt hem zelf uitbreiden plus onderweg kun je de nodige stops maken. Zo kom je vlakbij het prachtige heideven Kootwijkerveen, waar je vanaf de fietsroute naar toe kunt lopen of fietsen (over een zandpad). Ook kun je zelf de route verder uitbreiden bijvoorbeeld met behulp van knooppunten.

Boswachterspad Kootwijk
Het Kootwijkerveen

Het Aardhuis

Langs de Amersfoortseweg ligt het Aardhuis, een voormalig jachtchalet van Prins Hendrik die graag in de Apeldoornse bossen kwam jagen. Inmiddels is het Aardhuis omgetoverd in een bezoekerscentrum waar je van alles leert over dit natuurgebied en de geschiedenis van het huis.

Buiten vind je een uitgestrekt natuurpark waar je heerlijk kunt wandelen. De kans is erg groot dat je herten ziet en de laatste keer dat ik er was, was er een groep wilde zwijnen in een kraal. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd om meer te leren over dit fraaie stukje natuur.

Een bezoek aan het Aardhuis zelf is gratis; toegang tot het wandelpark kost € 2,00 p.p.

Het Aardhuis, Aardhuis 1, 7346 AA Hoog Soeren

Bussloo & Thermen Bussloo

Aan de andere kant van Apeldoorn, richting Voorst, vind je het grote meer Bussloo. Ooit aangelegd door een zandafgraving, toen men de A1 aanlegde. Nu is het een prachtig recreatiemeer, met heerlijke zandstranden en groene ligweides. Het was een van mijn favoriete plekken om te zwemmen toen ik nog in Apeldoorn woonde.

Er zijn diverse grote parkeerplaatsen aangelegd vanaf waar je naar de ligweides kunt lopen. Wel is het betaald parkeren. Bij sommige ligweides zijn er douches en een kiosk aanwezig.

Een andere manier om Bussloo te ontdekken is door een bezoek aan Thermen Bussloo. Dit is een van de mooiste wellnessresorts van Nederland, mede dankzij haar ligging aan het meer Bussloo.

Thermen Bussloo, Bloemenksweg 38, 7383 RN, Voorst gem. Voorst

Bussloo

Toffe evenementen in Apeldoorn

Apeldoorn heeft diverse leuke festivals waardoor de stad steeds gezelliger wordt.

Mijn favoriet is Prinsennacht, de avond voor Koningsdag. Overal in de stad staan bandjes te spelen, er zijn allemaal biertaps op straat en er hangt echt een leuke sfeer. Vooral op het Caterplein en Leienplein is het leuk om naar muziek te luisteren.

In 2019 werd er weer een Nacht van Apeldoorn gehouden; een festival dat wel lijkt op Prinsennacht. Ook tijdens de Nacht van Apeldoorn spelen er bandjes op diverse locaties en is het al met al een gezellig stadsfestival!

Al een paar jaar wordt het foodfestival Lepeltje Lepeltje gehouden. Ik neem mij al jaren voor om er naar toe te gaan maar er komt steeds niet van. Het schijnt een heel leuk evenement te zijn en lekker eten klinkt natuurlijk altijd goed!

Het Drakenbootfestival is al jaren een begrip in Apeldoorn! Het festival wordt tegenwoordig op het Zwitsalterrein gehouden, de nieuwe hippe plek in Apeldoorn. Op zaterdag en zondag worden er door de drakenboten races gehouden op het Apeldoorns Kanaal, zijn er optredens en heel veel andere activiteiten.

Lepeltje Lepeltje (Foto: Dennis Verduin)

Hotels in en rond Apeldoorn

Zoals je ziet kom je ongetwijfeld tijd tekort als je maar één dag naar Apeldoorn gaat. Daarom geef ik je wat tips voor accommodaties, zodat je er een heuse stedentrip van kunt maken!Zenzez Hotel & Lounge

Dit is echt een fantastisch hotel, aan de rand van het centrum van Apeldoorn. Door het fraaie Oranjepark wandel je zo naar het winkelcentrum.
Het hotel is in een prachtige oude villa gevestigd en straalt echt sfeer en grandeur uit. Het interieur is ontworpen door Riviera Maison.

Ik heb hier nooit overnacht maar wel een keer een heerlijke high tea gehad! Het hotel wordt echter ontzettend positief beoordeeld door andere gasten dus ik kan dit adresje met een gerust hart aanbevelen.

Zenzez Hotel & Lounge, Canadalaan 26, 7316 BX Apeldoorn

Zenzez Apeldoorn
Zenzez Hotel & Lounge

Van der Valk – De Cantharel

Dit hotel ligt heel strategisch, net buiten Apeldoorn, langs de uitvalswegen van de stad. Vanaf hier kun je zo de prachtige natuur in want Het Leesten ligt vlakbij.
Het hotel is mooi gerenoveerd en je kunt hier ook prima eten in het stijlvolle restaurant. Ook is er een mooie wellness om heerlijk tot rust te komen.

Wel is het Van der Valk een enorm groot hotel waardoor het wat massaal aanvoelt. Let op, ze hebben af en toe leuke arrangementen!

Van der Valk – De Cantharel, Van Golsteinlaan 20, 7339 GT Ugchelen

Boutique Hotel Hoog Soeren

Wil je graag in een klein dorpje, midden in de natuur verblijven? Dan is Boutique Hotel Hoog Soeren een aanrader. Het pand ziet er aan de buitenkant al fantastisch en sfeervol uit en er zit een heel gezellig restaurant bij. Vanuit het hotel kijk je op de omliggende bossen uit en je kunt hier fantastisch wandelen. Het centrum van Apeldoorn is echter ook dichtbij want Apeldoorn ligt maar een paar kilometer verderop.

De kamers zijn weliswaar een tikkeltje gedateerd maar de prijs ligt ook iets lager dan bij andere hotels in de omgeving. En de natuur rond Hoog Soeren maakt alles goed!

Boutique Hotel Hoog Soeren, Hoog Soeren 15, 7346 AB Hoog Soeren

Hotel Hoog Soeren
Boutique Hotel Hoog Soeren

Andere tips voor Apeldoorn

In dit blogartikel gaf ik 35 tips voor een bezoek aan Apeldoorn. Maar natuurlijk is er nog veel meer te zeggen en aan te raden! Daarom hieronder nog een lijstje met alle uitstapjes en hotspots die niet meer in het blogartikel pasten, maar toch ook wel de moeite waard zijn!

In de buurt van Apeldoorn vind je nog veel meer toffe steden. Deze zijn eenvoudig als dagtrip vanuit Apeldoorn te bezoeken.

In en rond Apeldoorn zijn er nog veel meer leuke dingen om te doen!

Fietsroute Apeldoorn Hoog Soeren

En natuurlijk zijn er nog veel meer fijne restaurants en café’s die je moet bezoeken!


Heb ik jou al enthousiast kunnen maken voor een stedentrip naar Apeldoorn?

Wandelen Veluwe

Lees ook mijn blog over mijn favoriete wandelroutes op de Veluwe!

Previous Post Next Post

You may also like

9 Comments

 • Reply Patricia

  Wow, wat een uitgebreide blog! Zo wordt een bezoek aan Apeldoorn onvergetelijk. Fijn!
  Patricia onlangs geplaatst…Dertigers seizoen 2 start 6 januari op EénMy Profile

  25 december 2019 at 9:24 am
  • Reply Anne

   Leuk om te horen Patricia! Het was ook erg leuk om te schrijven! 🙂

   22 januari 2020 at 2:36 pm
 • Reply citytrip

  Ik ben Belg en ken Nederland eigenlijk nauwelijks. Hoogtijd om de noorderburen eens te gaan ontdekken.

  1 februari 2020 at 9:57 pm
 • Reply Marina

  Je maakt me zowaar enthousiast over mijn eigen stad 😂

  22 maart 2020 at 10:44 am
 • Reply Marie

  Leuk om te zien dat Apeldoorn zoveel te bieden heeft. Naast het leuke stadscentrum kan je ook de natuur in en wandelen of fietsen. Mooi dat er in Nederland zoveel groene plekken zijn!

  8 juli 2020 at 10:02 am
 • Reply Pien

  Dank je wel! Hier gaan we vast en zeker veel uithalen tijdens ons weekje Apeldoorn!

  11 juli 2020 at 9:35 pm
  • Reply Anne

   Leuk om te horen, veel plezier!

   11 juli 2020 at 10:01 pm
 • Reply Marie

  Apeldoorn heeft inderdaad veel te bieden en is een erg groene stad. Dit jaar zijn wij niet op vakantie geweest, maar hebben wat kleine tripjes gemaakt. Apeldoorn is dan een echte aanrader.

  2 december 2020 at 5:45 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge