Follow me:
Aardhuis Aardhuispark Kroondomein Het Loo

Het Aardhuis: Wandelen, herten spotten en heerlijk lunchen (of borrelen)!

Het zweet staat op ons voorhoofd als we na een fietstochtje van zeven kilometer bij het Aardhuis arriveren. De weg vanuit Apeldoorn via Hoog Soeren naar dit voormalige 19e-eeuwse jachtchalet loopt namelijk behoorlijk steil omhoog. Maar als we onderweg nog een wild zwijn in de bossen zien scharrelen, leidt dat even af van de inspanning. Het Aardhuis en het Aardhuispark liggen er in de herfst prachtig bij, met mooi verkleurde bomen rondom het 150 jaar oude jachthuis. Wat is hier allemaal te zien en te doen?

Het Aardhuis en Aardhuispark liggen een paar kilometer buiten Apeldoorn, aan de Amersfoortseweg, vlakbij Uddel. Het hoort eigenlijk bij Kroondomein Het Loo, maar is een afgesloten gebiedje binnen het Kroondomein.


Aardhuis tips
Herfstkleuren bij het Aardhuis

Voor het Aardhuis gaan we even terug in de geschiedenis. Ooit was het bedoeld als een soort militair vergadercentrum; althans, voor dat doel liet koning Willem III (de overgrootvader van onze huidige koning) het in 1861 bouwen. Zijn schoonzoon, prins Hendrik, gebruikte het Aardhuis echter meer voor de jacht en zo werd het een jachtchalet. Tegenwoordig vind je in het Aardhuis het bezoekerscentrum van Kroondomein Het Loo (waar het Aardhuis en bijbehorende Aardhuispark onder vallen) en, sinds kort, restaurant Eet & Drink Lokaal No. 15.

Je kunt in het Aardhuispark een wandeling maken (met een grote kans om herten te spotten!), je kunt in het bezoekerscentrum van alles over het Kroondomein horen en na afloop wat eten of drinken in één van de stijlvolle kamers van het restaurant.


Aardhuis Apeldoorn

Bezoekerscentrum Het Aardhuis

Als je het Aardhuis binnenloopt, brengt een steile trap je omhoog naar de expositieruimte. Dit is in een authentieke, grote zaal ondergebracht met allemaal interactieve displays waar je meer kunt leren over flora en fauna in het Kroondomein. Een enthousiaste en bevlogen medewerker (die ook heel veel van de natuur af weet!) geeft antwoord op al je vragen en vertelt honderduit over het leven in dit prachtige stukje Veluwse natuur.

In één hoek van de zaal draait de film ‘Wild’ (ingesproken door André van Duin). Stiekem ben ik een beetje jaloers op degene die deze waanzinnig mooie natuurbeelden heeft weten vast te leggen… De film laat de Veluwe echt van haar mooiste kant zien dus neem zeker de tijd om te kijken.

Het bezoekerscentrum is niet groot (één zaal), maar zeker leuk om even langs te lopen. Naast de trap zie je nog een mooie stijlkamer waar de jachtgeweren en meubels er nog net zo bij staan als in de tijd van koning Willem III!

Toegang tot het bezoekerscentrum is gratis.


Aardhuis stijlkamer
De stijlkamer in het bezoekerscentrum

Het Aardhuispark

Bij het Aardhuis ligt het Aardhuispark: een afgesloten stuk Kroondomein waar je (met een toegangsticket) kunt wandelen. In het Aardhuispark leven edelherten en damherten, die je met een beetje geluk kunt spotten. Als ik het rondje wandel, zie ik inderdaad in de beschutting van de bosrand een roedel damherten liggen. Het is midden op de dag dus erg actief zijn ze nu niet, maar toch mooi om te zien.


Aardhuis damherten
Damherten in het Aardhuispark

Er loopt een route van zo’n 2,5 kilometer vanaf het Aardhuis. Als je de gele paaltjes volgt, kom je vanzelf bij de wildobservatiepost die uitzicht biedt op een kleine wildweide. Als ik er ben is er weinig activiteit op de weide maar het is wel een mooi aangelegde observatiepost. Vanaf de wildobservatiepost loop je door het park weer terug naar het startpunt.


Aardhuispark
Prachtig wandelen in het Aardhuispark

Eet & Drink Lokaal No. 15

Vanaf half oktober 2021 heeft Eet & Drink Lokaal No. 15 haar deuren geopend in het Aardhuis. No. 15 is het restaurant bij het (schitterend gelegen) Hotel Hoog Soeren en ook daar kwamen we al regelmatig. Erg leuk om nu in deze prachtige setting van hun heerlijke gerechten te genieten!

Het restaurant is op de begane grond van het Aardhuis gevestigd en is echt ontzettend mooi ingericht. Het zijn allemaal kleine kamers met tafeltjes wat voor een heel knus en sfeervol effect zorgt. Buiten is er een groot terras waar je ook leuk kunt zitten.


Eet en drink lokaal No. 15

Dit is echt een plek om na een boswandeling neer te strijken met een glaasje rode wijn (een heerlijke Domiziano Negroamaro!) of een verse punt appeltaart. Ik weet zeker dat ik hier vaker naar toe ga want de combinatie van dit bijzondere historische pand en een uitstekend restaurant is echt perfect!


Eet & Drink Lokaal No. 15

Het Aardhuis bezoeken

Zoals je in dit bovenstaande stuk kunt lezen heb ik mij prima vermaakt bij het Aardhuis en Aardhuispark. Mijn blog is echter geen reclamefolder en ik schrijf graag een eerlijke review. Ik wil dus ook deze kleine puntjes even benoemd hebben:

 • Het Aardhuis en het Aardhuispark zijn geopend van woensdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Zelf houd ik er van om met zonsopgang of zonsondergang de bossen in te gaan omdat dan de meeste dieren in beweging komen èn omdat de belichting voor fotografie dan vaak wat beter is. Dat gaat met deze openingstijden dus niet lukken, maar gelukkig is het Aardhuis omringd door de 10.000 hectare bos van het Kroondomein dus genoeg alternatieven in de buurt!
 • Het Aardhuispark is niet zo groot dus de wandelroute door het park is ook niet zo lang. Het kan er dus al snel wat drukker zijn, vooral met buggy’s en gezinnen met kinderen. Zoek je een rustige wandeling door de verstilde natuur, dan is deze route geen aanrader. Vanaf het Aardhuis kun je echter wel een mooie wandeltocht door het Kroondomein maken (buiten het Aardhuispark).

Aardhuispark Apeldoorn

 • Entree tot het Aardhuispark kost € 2,00. Sommige bezoekers (bijvoorbeeld in de Google reviews) reageren hier wel wat negatief op omdat je geld betaalt voor een relatief korte wandelroute, terwijl je een paar honderd meter verderop wandelt zonder entree. Zelf heb ik er geen moeite mee omdat het mijns inziens een bijdrage levert aan het in standhouden van de natuur.
 • Het is natuurlijk leuk om herten te spotten, maar persoonlijk voelt het spotten van herten in het Aardhuispark voor mij een beetje ‘dierenparkachtig’. De kans om herten te spotten in de rest van het het Kroondomein is een stuk kleiner dan in het Aardhuispark, maar de euforie als je ze ziet des te groter!

Moet je je door deze punten tegen laten houden om het Aardhuis te bezoeken? Zeker niet! Wil je even een frisse neus halen in de natuur of de benen even strekken, dan is een bezoekje aan het Aardhuispark echt wel een aanrader. Vooral met de komst van Eet & Drink Lokaal No. 15 is het absoluut een fijne combinatie om te wandelen en na afloop te lunchen of te borrelen op deze prachtige plek!

Het Aardhuis & Aardhuispark, Aardhuis 1, Hoog-Soeren


Aardhuis Apeldoorn
Een historische plek

Meer lezen over Kroondomein Het Loo

Het Aardhuis en Aardhuispark zijn onderdeel van Kroondomein Het Loo: een gebied van 10.000 hectare met echt wonderschone natuur. Ik ben regelmatig in het Kroondomein te vinden om te wandelen, te fietsen of te fotograferen en raak er nooit uitgekeken. Ook Paleispark Het Loo valt onder het Kroondomein, al moet je voor dit (overigens prachtige park) ook entree betalen.

Ik schreef al een paar blogs over het Kroondomein en Paleispark Het Loo:

Houd er rekening mee dat de kleinere bospaden in het Kroondomein Het Loo van half september tot eind december gesloten zijn (grotere wegen zijn wel open). Niet omdat ons koningshuis dan drie maanden lang knallend en schietend door het bos sjeest maar omdat er dan groot onderhoud aan het bos gepleegd wordt. En dankzij bosbeheer kunnen we blijven genieten van een prachtig stukje natuur op de Veluwe!

Hoge Duvel
Zonsopgang in Kroondomein Het Loo

Previous Post Next Post

You may also like

4 Comments

 • Reply Wanda

  Grappig, ik had tot voor kort nog nooit van dit gebied gehoord en nu las ik er vandaag iets over in een gids Nederland erop uit en nu bij jou… Het is zeker een gebied wat ik op mijn lijstje zet, heel misschien dat we er volgende week naar toe gaan als we een midweekje op de Veluwe verblijven, maar ik denk dat we daar eigenlijk tijd tekort voor komen…

  23 oktober 2021 at 6:32 pm
 • Reply Janet

  Ik ben afgelopen jaar bij het Aardhuis geweest, maar heb helaas niet gewandeld in de omgeving. Hoog Soeren is ook altijd een leuk plekje om te verblijven, of om gewoon te stoppen voor de lunch o.i.d. Heerlijke omgeving.

  7 november 2021 at 11:39 am
 • Reply Denise

  Ik ken het niet, ik ben meestal wat zuidelijker op de Veluwe geweest, maar het ziet er erg mooi uit!
  Denise onlangs geplaatst…Wandeling naar ‘t ei aan het Haringvliet: Vogelobservatorium Tij (mooiste vogelkijkhut!) My Profile

  9 november 2021 at 10:19 am
 • Reply Michal

  De regio Apeldoorn is echt één van mijn blinde vlekken in Nederland. Ik rij er wel eens doorheen, maar kom er eigenlijk nooit. Lijkt me een mooie plek dit. En ik wil ook best toegang betalen als dat ten goede komt aan het behoud van een gebied of gebouw…

  10 november 2021 at 9:36 am
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge