In het Wieselse Bosch, onderdeel van Kroondomein Het Loo, kun je niet alleen schitterende wandeltochten maken, je komt er ook regelmatig stukjes geschiedenis tegen. Dit bosgebied vlakbij Apeldoorn was namelijk ooit het jachtgebied van prins Hendrik, de echtgenoot van koningin Wilhelmina. Tijdens je wandeling of fietstocht passeer je dan ook af en toe bijzondere plekken die aan deze tijd herinneren.
Het Kroondomein Het Loo beslaat een enorm gebied, waar het Wieselse Bosch (waar dit blog over gaat) maar een heel klein deeltje van is. Het natuurgebied ligt tussen Apeldoorn, Hoog Soeren, Uddel en Vaassen. In het Kroondomein vind je trouwens ook het prachtige Paleispark, dat direct achter Paleis Het Loo ligt. Ook in het Paleispark kun je mooie wandeltochten lopen want hier vind je verschillende uitgezette routes. Ik schreef al eens een blog over wandelen in het Paleispark.
Op deze plattegrond zie je goed hoe uitgestrekt het gebied van Kroondomein Het Loo is, en ook vind je op de plattegrond een lijstje met wandelroutes. Het Wieselse Bosch is het stukje bos dat direct aan de noordwestkant van het (lichtgroene) Paleispark ligt, met in het midden het roze icoontje van het uitzichtpunt op onderstaande foto.
Wat is er te zien in het Wieselse Bosch?
Het leuke van wandelen in het Wieselse Bosch is dat er van alles te zien is, mits je er maar oog voor hebt! Het is een mooi bosgebied dat af en toe ook wat stijgt en daalt. Ik heb hier met Natuurliek een wandeling van bijna 9 kilometer gelopen; je vindt de route hier.
Wat kwamen we onderweg allemaal tegen?
Voerhut
Vanaf de parkeerplaats aan de Wieselseweg loop je een grintweg op. Als je iets verderop schuin linksaf slaat en dit pad volgt, zie je aan je linkerhand op een gegeven moment een smeltdal liggen. Half verscholen in het dal zie je een grappig hutje met twee puntdaken. Dit is een voerhut waar vroeger voer voor het wild in opgeslagen lag; tegenwoordig gebruikt men het als opslagruimte.
Koningseik
Een half uurtje later komt de Koningseik in zicht. Je vindt op de Veluwe meer van deze fraaie koningseiken, maar dit is een bijzonder mooi exemplaar, die waarschijnlijk uit de 17e eeuw dateert. Koning-stadhouder Willem III zou onder deze fraaie eiken zijn maaltijd gebruiken tijdens de jacht en schoot daarna een kogel in de boom om hem zo te markeren. Goed zoeken dus of je in deze boom ook een kogel vindt, al was de boom waarschijnlijk in die periode nog te klein om onder te picknicken…
Mandarijneend
Als je het pad volgt zie je vlak na de Koningseik een meertje aan je linkerhand. Wij hadden een gelukje: we zagen twee Mandarijneenden zwemmen! Het vrouwtje is met haar bruine verenpak een wat onopvallende eend, maar het mannetje pronkt sierlijk met zijn gekleurde pak! Een heel fraai gezicht!
Hoor je trouwens af en toe geroffel in het bos? Kijk dan goed in de bomen of je de bonte specht (want dat is deze trommelaar) ziet zitten.
De Kathedraal
Verwar deze ‘kathedraal’ niet met de kathedraal bij Radio Kootwijk (ook Kroondomein Het Loo), want dit is een heel ander bouwwerk! De Kathedraal in het Wieselse Bosch is een kunstwerk van Marinus Boezem, cadeau gedaan door koningin Beatrix. Je ziet hier 38 boomstronken in brons gegoten, die exact de afmetingen van de kathedraal te Reims weergeven. Een bijzonder kunstwerk, zo midden in het bos!
(Omdat de boomstronken zo laag zijn, valt de Kathedraal niet zo erg op. Je vindt hem op mijn kaartje ongeveer bij nr. 4)
Uitzichtpunt
Vanaf de Kathedraal is het niet zo ver naar een prachtige uitzichtpunt. Sla dit zeker niet over want dit is echt een schitterende plek! Je herkent hem op mijn kaartje aan het uitstapje dat we vanaf de route maken.
Ook koningin Wilhelmina kwam hier wel en wij begrijpen heel goed waarom! Je hebt hier een fantastisch uitzicht over de bossen richting Vaassen. Er ligt een gedenksteen voor Jhr. Mr. Van Haersma de With, de jagermeester van koningin Wilhelmina, die blijkbaar al jong overleed. De koningin reed later met de weduwe naar deze plek om de gedenksteen te bekijken.
Wilhelmina’s hutje
Midden in het gebied waar je wandelt ligt Wilhelmina’s hutje: ook wel ‘de hut van Vennema’ genoemd. Koningin Wilhelmina schilderde graag vanaf deze plek, dus daarom wordt het hutje zo genoemd. Onze route komt overigens niet langs Wilhelmina’s hutje, maar mocht je zonder route hier wandelen, maak dan zeker even een uitstapje naar deze plek.
Wandelen in het Wieselse Bosch – Praktisch
Om te wandelen in het Wieselse Bosch kun je parkeren op de parkeerplaats aan de Wieselseweg. Deze is ook goed aangegeven in Google Maps.
Zoals aangegeven kun je de route van ons kaartje gebruiken, die bijna gelijk is aan de 10 km lange wandelroute van IVN Apeldoorn. De IVN-route gebruiken is overigens wel een aanrader omdat je hier veel uitleg krijgt over de natuur: een leuke manier om zo meer te leren over de flora en fauna in het Wieselse Bosch.
Heb je Google Maps en/of een goed richtingsgevoel, dan kun je ook prima zonder route in het Wieselse Bosch wandelen: het is een redelijk compact bos met veel rechttoe-rechtaan-wegen dus verdwalen zal niet zo snel gebeuren.
De route gaat over het algemeen over goed begaanbare bospaden, met af en toe wat rul zand. Hoge (wandel)schoenen zijn dus wel een aanrader.
Let op! Tussen september en december is een groot deel van Kroondomein Het Loo (inclusief het Wieselse Bosch) niet toegankelijk. Op bovenvermelde plattegrond van Kroondomein Het Loo kun je zien welke gebieden er nog wel open zijn in deze periode.
Wandelen op de Veluwe
De Veluwe biedt natuurlijk talloze mogelijkheden om te wandelen. Ik schreef al eens een blog over mijn favoriete wandelroutes op de Veluwe, waar je ongetwijfeld inspiratie uit kunt halen voor je volgende wandeltocht! Een paar routes die ik echt aan kan bevelen:
Linda zegt
Wat een prachtige plek om te wandelen is dit zeg! Ik kende deze plek helemaal nog niet eigenlijk, maar het komt op het lijstje 🙂
Lieke zegt
Nogmaals: wat heb je er een prachtige blog van gemaakt! 🙂 Grappig dat de wandeling haast identiek was aan de IVN-route. Ik kan niet kiezen wat mijn hoogtepunt was, zaterdag. Het was een heerlijke tocht.
Jacoba zegt
Wat een mooie plek voor een wandeling! Ik ben ooit eens op Paleis het Loo geweest, maar heb me nooit gerealiseerd dat er ook nog een prachtig natuurgebied omheen ligt. Dank voor de tip!
Mirre zegt
Wat een leuke route en veel bijzondere dingen om onderweg te zien. Zo’n route van IVN lijkt me wel heel leuk, omdat je dan net iets meer te weten komt over het natuurgebied. Mooie inspiratie!
Yvonne zegt
Ik heb nu al een paar keer gelezen / gezien dat Kroondomein het Loo zo mooi is. Binnenkort moeten we ook maar eens die kant op. Wat heerlijk trouwens, dat jullie nu weer volop nieuwe wandelmogelijkheden in de buurt hebben sinds de afgelopen maanden!
Ratering zegt
Ja mooie plekken op de kroondomeinen. Heb het geluk ook in Apeldoorn te wonen. En ken je nog uit een ver verleden! Leuk om jou en Jeroen zo te volgen.
Groeten S. Ratering
Anne zegt
Hi Salome, wat leuk om van je te horen! Woon je nog steeds in Apeldoorn? Het Kroondomein is inderdaad schitterend, kom er echt vaak de laatste weken, zeker nu het zo mooi groen is! Groetjes!! Anne
Egbert zegt
Welke kaart wordt er bedoeld met de opmerking over nummer 4 als dichtbij dd bronzen Kathedraal?
Anne zegt
Dag Egbert,
Deze kaart wordt bedoeld: https://www.ditisanne.nl/wp-content/uploads/2021/04/Wandeling-Wieselse-Bosch.jpg
Groet,
Anne