fbpx
Follow me:

Koninklijk wandelen in het Paleispark van Paleis Het Loo

Het hele jaar door kun je heerlijk wandelen in de prachtige bossen van het Paleispark Paleis Het Loo. Het park, dat maar liefst 650 hectare aan bos bevat, ligt aan de rand van Apeldoorn in het uitgestrekte Kroondomein Het Loo. Het leuke van wandelen in het Paleispark is dat er zoveel te zien is in het park. En het sfeertje dat er rond deze locatie hangt? Dat is toch wel koninklijk te noemen! 

Nu we weer in Apeldoorn wonen heb ik direct een jaarkaart voor het Paleispark van Paleis Het Loo aangeschaft. Het is een hele fijne plek om te wandelen en af en toe ga ik naar het park om een rondje hard te lopen. 

Hardlopen Paleis Het Loo
Onlangs ging ik nog hardlopen in het Paleispark.

In het park kan gekozen worden uit maar liefst acht verschillende wandelroutes maar zelf loop ik vaak een rondje naar de Hoge Veldvijver. Het is daar zó mooi! We steken op deze route de chique Koningslaan over en zien op het naastgelegen schitterende grasland de grote, oude eiken, die vooral in de herfst prachtig kleuren!

Paleis Het Loo wandelen
Koningslaan

Wandelen naar de Veldvijver

Iets verderop loop je langs het Jagershof; het grote huis dat ooit gebouwd werd voor de hofjagers en dat nu door een echtpaar bewoond wordt: je zal er wonen! Vlakbij vind je het dierenkerkhof, waar de paarden en huisdieren van de Oranjes begraven liggen. De teksten op de grafsteentjes roemen de liefde en trouw van de paarden, honden en katten.

In de buurt van de Veldvijver zien we het botenhuis, het theepaviljoen en het badpaviloen; alledrie in dezelfde prachtige stijl. Voor het theepaviljoen is een houten vlonder; een fotogeniek plekje! Hier worden heel regelmatig foto’s van bruidsparen gemaakt en we begrijpen goed waarom! Aan het einde van de vlonder kun je in het water de gigantische karpers zien zwemmen.

Paleispark Het Loo Vijver

Het is mogelijk om rond de vijver te lopen, om vervolgens terug te lopen naar het Paleis. We zien de Sprengen liggen, verstilde beekjes in het boslandschap. Op de terugweg passeren we nog het hertenkamp, waar de reeën zó tam zijn dat ze rustig blijven staan als je vlak langs ze loopt.

Veldvijver Paleis Het Loo
De Hoge Veldvijver bij Paleis Het Loo

Prins Hendrik Garage en de Koninklijke stallen

In het begin van de 20e eeuw was Koningin Wilhelmina er nog niet zo van overtuigd dat de auto’s de wereld zouden veroveren. Het duurde dan ook even voor haar echtgenoot, Prins Hendrik, een garage kreeg voor zijn liefhebberij: auto’s! Deze garage is inmiddels omgebouwd tot restaurant/café, met nog wel een knipoog naar de oorspronkelijke bestemming van dit gebouw. In het interieur zijn namelijk kleine verwijzingen naar de auto-hobby van de Prins aangebracht.

De Prins Hendrik Garage is een zelfbedieningsrestaurant, waar je allerhande broodjes, salades, soepen, gebak etc. vindt. Op het terras kun je heerlijk zitten; je hebt er een mooi uitzicht op de Koninklijke Stallen en het mooie binnenplein. Rond de Kerstdagen ligt hier een ijsbaantje en staan er vuurkorven en koek-en-zopie-tentjes voor extra sfeer!

In de Koninklijke Stallen zie je de diverse oude auto’s en rijtuigen van de koninklijke familie uitgestald staan. Koetsen, hondenkarretjes, oude Volvo’s…van alles staat er achter de glazen wanden.

PS. Op dit moment (juni 2021) heb je voor een bezoek aan het Stallenplein en de Prins Hendrik Garage een toegangsticket nodig, dat ook toegang geeft tot de tuinen van Paleis Het Loo.

Theehuisje Koningin Wilhelmina
Theehuisje in het bos van koningin Wilhelmina.

Het Oude Loo

Twee maanden per jaar, in april en mei, kun je ook het park rond kasteel Het Oude Loo bezoeken. Dit kasteel werd in de 15e eeuw als jachtslot gebouwd en in de 17e eeuw door stadhouder Willem III gekocht. Het is een prachtig bouwwerk dat heel mooi verscholen in het park ligt.
Kom je hier in april of mei, dan vind je overal om het kasteel bloeiende magnolia’s (april) en rododendrons en azalea’s (mei). Naast Het Oude Loo ligt een doolhof, grappig om een keertje te proberen om de uitkijktoren in het midden te bereiken (en er daarna natuurlijk weer uit te komen)!

Het Oude Loo Apeldoorn

Het is zeker de moeite waard om een rondje door het park van Het Oude Loo te lopen want het is hier echt prachtig. Achter het kasteel ligt een vijver (ook omringd door rododendrons) met mooi gelegen bankjes en een prachtige waterpartij.

De overige maanden wordt het kasteel door de koninklijke familie gebruikt als buitenverblijf. Dit is de reden dat het kasteel niet geopend is voor publiek.

Het Oude Loo waterpartij

Wandelen in Paleispark Het Loo – Praktisch

Entree voor het Paleispark is € 2,00 p.p. Kom je hier vaker, dan loont een jaarkaart € 8,00 zeker.
Er staan alleen betaalautomaten bij de ingangen bij de grote parkeerplaats (van het Paleis) en het kleine parkeerplaatsje Bosloo, dat je verderop langs de Amersfoortseweg vindt (vlak voor het einde bebouwde kom). De eerstgenoemde parkeerplaats raden we je niet aan; hier vraagt men maar liefst € 5,00 voor parkeren. Bij Bosloo is parkeren gratis.

Zelf parkeer ik ook vaak langs de Loseweg, aan de oostkant van het Paleis. Vanaf daar is het nog wel een flink stuk lopen naar de betaalautomaat op de grote parkeerplaats, maar je loopt dan wel voor het fraaie paleis langs. Wanneer je een jaarkaart hebt, dan kun je vanaf de Loseweg makkelijk het Paleispark in.

Paleispark Het Loo wandelen

Openingstijden Paleispark: van 8.00 uur tot 19.00 uur (in de zomer). In de winter gaat het park al om 17.15 uur dicht. Een kaart met wandelroutes vind je hier.

Op dit moment is er een enorme verbouwing gaande in Paleis Het Loo. Het Paleis zelf is tot medio 2021 gesloten. Het stallenplein en de paleistuinen (niet te verwarren met het Paleispark) zijn van april tot september geopend (wel een ticket nodig). Check goed de website van Paleis Het Loo voor je bezoek, om te zien wat er wel of niet geopend is.

Paleispark Het Loo

Wandelen in het Paleispark is ontzettend leuk, maar het is wel een wat ‘gecultiveerde’ omgeving met aangelegde wandelpaden. Je kunt ook fantastisch wandelen in het Wieselse Bosch, aan de andere kant van de hekken van het Paleispark en ook onderdeel van Kroondomein Het Loo.

Mandarijneend Kroondomein Het Loo
Mandarijneend in het Wieselse Bosch

Combineer je wandelen bij Paleis Het Loo met een middagje shoppen in Apeldoorn? Bij het Apeldoorns Koffiehuys kun je heerlijk lunchen! Een heel idyllisch plekje en een uitstekende menukaart!
Previous Post Next Post

You may also like

6 Comments

 • Reply Renske

  Ik woon niet eens enorm ver van dit gebied – ik gok drie kwartier rijden -, maar ik ben er nog nooit geweest. Het lijkt mij er prachtig mooi zeg!

  18 oktober 2015 at 11:06 am
  • Reply Anne

   Ik woon zelf in Apeldoorn dus dan kom ik er wel wat vaker. Maar vind het elke keer weer prachtig dus het is (vind ik dan ?) een autoritje wel waard! Zeker als je het combineert met het Paleis zelf of met een middagje shoppen in Apeldoorn!

   18 oktober 2015 at 11:36 am
 • Reply Stephanie

  Wauw ziet er mooi uit daar! Ik ben er nog nooit geweest maar het lijkt me wel de moeite waard!

  19 oktober 2015 at 8:39 pm
  • Reply Anne - Ditisanne.nl

   Ja, het is er schitterend! Misschien een leuke locatie voor een bloggersmeeting? ?

   19 oktober 2015 at 11:36 pm
 • Reply Laura

  Hoi Anne we hebben vandaag de rode wandelroute gelopen nav jouw weblog. Echt prachtig die Veldvijver met al die herfsttinten. We hebben genoten en vlgs mij zagen we je vandaag daar zelfs hardlopen. Bedankt voor de tips.

  19 oktober 2021 at 3:30 pm
  • Reply Anne

   Leuk om te horen! Ik was er vandaag niet dus ik denk dat je mijn dubbelganger hebt gezien! 😀

   19 oktober 2021 at 3:31 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge