Follow me:
Paleispark Het Loo

Koninklijk wandelen in het Paleispark van Paleis Het Loo

Het hele jaar door kun je heerlijk wandelen in de prachtige bossen van het Paleispark Paleis Het Loo. Het park, dat maar liefst 650 hectare aan bos bevat, ligt aan de rand van Apeldoorn in het uitgestrekte Kroondomein Het Loo. Het leuke van wandelen in het Paleispark is dat er zoveel te zien is in het park. En het sfeertje dat er rond deze locatie hangt? Dat is toch wel koninklijk te noemen! 

Nu we weer in Apeldoorn wonen heb ik direct een jaarkaart voor het Paleispark van Paleis Het Loo aangeschaft. Het is een hele fijne plek om te wandelen en af en toe ga ik naar het park om een rondje hard te lopen. 

Paleispark

In het park kan gekozen worden uit maar liefst acht verschillende wandelroutes van verschillende lengtes. Maar je kunt ook prima je eigen route uitstippelen en echt verdwalen lukt hier haast niet. Zeker niet als je de handige plattegrond van het Paleispark erbij houdt, waar je ook alle bezienswaardigheden in het Paleispark op terug vindt. En dat zijn er heel wat: van oude theehuisjes tot forten en van badhuizen tot een heus Paardenkerkhof. Ik kan je zeker aanraden om richting de Hoge en Lage Veldvijver te lopen want dit is toch wel het mooiste stukje van het Paleispark.

Paleispark Het Loo
De Hoge Veldvijver

Er zijn zoveel paden en weggetjes in het Paleispark dat je echt fijn kunt wandelen in een afwisselende omgeving. Er is van alles te zien onderweg en ook verandert de omgeving steeds.

Wandelroutes starten vanaf de officiële ingang van het museum (bij de grote parkeerplaats) of vanaf het kleine parkeerplaatsje Bosloo.

Koningsweg Paleis Het Loo
De prachtige Koningslaan in het Paleispark

Wandelen naar de Veldvijvers

Als je vanaf de grote parkeerplaats bij de ingang van het Paleis gaat wandelen, kun je het beste de rode wandelroute volgen want deze gaat naar de Veldvijvers. (Let op: ook vanaf de kleine parkeerplaats Bosloo vind je een rode route, maar dat is een andere wandelroute.) De route loopt langs de Forellenvijver en even later langs het Paardenkerkhof, waar de paarden en huisdieren van de Oranjes begraven liggen. De teksten op de grafsteentjes roemen de liefde en trouw van de paarden, honden en katten.

Even later bereik je de Hoge Veldvijver en, daarachter gelegen, de Lage Veldvijver. Deze zijn kunstmatig aangelegd in het begin van de 19e eeuw. Daarvoor lagen er visvijvers op deze plek, maar koning Willem III zorgde met het aanleggen van een badhuis, theehuis en botenhuis voor een plek waar het koningshuis zich kon ontspannen. De koninklijke familie kon zwemmen of bootje varen in de Hoge Veldvijver; de Lage Veldvijver was voor het personeel.

Veldvijver Paleispark Het Loo

In de buurt van de Veldvijvers zien we het botenhuis, het theepaviljoen en het badpaviloen nog liggen; alledrie in dezelfde prachtige originele stijl. Voor het theepaviljoen is een houten vlonder; een fotogeniek plekje! Hier worden heel regelmatig foto’s van bruidsparen gemaakt en we begrijpen goed waarom! Aan het einde van de vlonder kun je in het water de gigantische karpers zien zwemmen.

Het is mogelijk om rond de vijver te lopen, om vervolgens terug te lopen naar het Paleis. Je kunt ook de rode wandelroute blijven volgen zodat je door het gebied met sprengen loopt: smalle beekjes die al rond het jaar 1685 kunstmatig aangelegd zijn voor de watervoorziening in het Paleispark. En breng ook zeker een bezoekje aan de romantische Willemstempel, die zich op een kruispunt van allemaal wandelpaden bevindt.

Theehuisje Koningin Wilhelmina
De Willemstempel

De zwarte wandelroute (8,5 km) in het Paleispark Het Loo

Ik wandel ook graag de zwarte wandelroute. Officieel is deze 8 kilometer maar volgens mij tikt hij eerder de 9 km aan, als ik mijn sporthorloge moet geloven.

De zwarte wandelroute begint op parkeerplaats Bosloo en brengt je helemaal naar de Hoge en Lage Veldvijver. Je steekt de vijvers via het bruggetje over en wandelt dan via de Concordiasprengen en de Paraplusprengen terug.

Zwarte Route Paleispark
Smalle paadjes op de zwarte wandelroute.

De route brengt je langs het kleine landhuisje Emma’s Oord (waar een toilet voor wandelaars voorhanden is) en komt even later op de prachtige Koningslaan uit. De route steekt de Koningslaan over, maar zelf sla ik altijd linksaf om het laatste stukje via de Koningslaan te lopen.

Paleispark Het Loo

Wandelen in de ‘rustige’ hoek van het Paleispark

De oostelijke helft van het Paleispark Het Loo is erg leuk om te wandelen omdat hier zoveel te zien is, maar het kan er ook wel wat drukker zijn. Zeker rondom de bezienswaardigheden en op plekken waar meerdere wandelroutes gecombineerd worden, kan het in de weekenden wat drukker zijn.

Ik wandel daarom ook graag aan de westkant van het park. Je parkeert dan bij Bosloo en je kunt dan bijvoorbeeld de blauwe wandelroute volgen. Ik schreef dit blogartikel over wandelen en wild spotten in Paleispark Het Loo: ik vertel je meer over de route naar het wilduitkijkpunt aan de rand van het Paleispark Het Loo.

Wild spotten Paleis Het Loo
Wild spotten in het Paleispark!

Prins Hendrik Garage en de Koninklijke stallen

Wil je na afloop van je wandeling wat eten en/of drinken, dan zit je heel fijn in Grand Café Prins Hendrik Garage. Deze vind je op het Stallenplein van Paleis Het Loo, direct na de hoofdingang en kassa van het paleis. Helaas heb je voor toegang tot het restaurant Prins Hendrik Garage wel een toegangsticket nodig. Heb je een Museumjaarkaart, dan kun je gratis een kaartje bestellen via de website van Paleis Het Loo. Je kunt dan ook een bezoekje brengen aan de tuinen en de stallen.

De Prins Hendrik Garage heeft een uitgebreide menukaart met allerhande broodjes, snacks en andere gerechten. Op het terras heb je een prachtig uitzicht op het Stallenplein en de rondlopende pauwen.

Prins Hendrik Garage Het Loo
De Prins Hendrik Garage

In het begin van de 20e eeuw was Koningin Wilhelmina er nog niet zo van overtuigd dat de auto’s de wereld zouden veroveren. Het duurde dan ook even voor haar echtgenoot, Prins Hendrik, een garage kreeg voor zijn liefhebberij: auto’s! Deze garage is dus omgebouwd tot grand café en ik kom er graag!

Met het ticket voor het Stallenplein kun je ook de stallen bezoeken en langs het oude koetshuis lopen. Hier staan allemaal oude auto’s van de koninklijke familie uitgestald en het is leuk om die te bekijken. Ook kun je met je kaartje de prachtige tuinen van Paleis Het Loo bezoeken. Deze zijn echt de moeite waard en ook vind je achterin de tuinen, bij de bogengalerij, nog een kiosk waar je wat kunt eten en/of drinken.

Paleis Het Loo
De prachtige tuinen van Paleis Het Loo

Het Oude Loo

Twee maanden per jaar, in april en mei, kun je ook het park rond kasteel Het Oude Loo bezoeken. Dit kasteel werd in de 15e eeuw als jachtslot gebouwd en in de 17e eeuw door stadhouder Willem III gekocht. Het is een prachtig bouwwerk dat heel mooi verscholen in het park ligt.
Kom je hier in april of mei, dan vind je overal om het kasteel bloeiende magnolia’s (april) en rododendrons en azalea’s (mei). Naast Het Oude Loo ligt een doolhof, grappig om een keertje te proberen om de uitkijktoren in het midden te bereiken (en er daarna natuurlijk weer uit te komen)!

Het Oude Loo Apeldoorn

Het is zeker de moeite waard om een rondje door het park van Het Oude Loo te lopen want het is hier echt prachtig. Achter het kasteel ligt een vijver (ook omringd door rododendrons) met mooi gelegen bankjes en een prachtige waterpartij.

De overige maanden wordt het kasteel door de koninklijke familie gebruikt als buitenverblijf. Dit is de reden dat het kasteel niet geopend is voor publiek.

Noot: In verband met de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in Het Oude Loo, is dit deel van het park in 2022 ook in de maanden april/mei gesloten voor bezoekers.

Het Oude Loo waterpartij

Kroondomein Het Loo

Het Paleispark Het Loo is onderdeel van het 10.500 hectare grote natuurgebied Kroondomein Het Loo. Naast het Paleispark, dat maar een heel klein stukje van het Kroondomein omvat, kun je eindeloos wandelen of fietsen in de Houtvesterij. Waar in het Paleispark alleen wat reeën lopen, kun je in de Houtvesterij van het Kroondomein wel edelherten en wilde zwijnen tegenkomen.

Het is een schitterend gebied dat echt de moeite waard is om te ontdekken. Er is nóg een klein, omsloten parkje in het Kroondomein: het Aardhuispark. Vernoemd naar het voormalige jachtslot van Koning Willem III, het Aardhuis. Hier vind je het bezoekerscentrum van het Kroondomein en er is een heel fijn restaurant bij. In het Aardhuispark lopen ook edelherten en damherten en omdat het park zo klein is, is de kans groot dat je deze ziet lopen. Ik schreef dit blogartikel over het Aardhuis en het Aardhuispark.

Aardhuis Aardhuispark Kroondomein Het Loo
Het Aardhuis

Wandelen in Paleispark Het Loo – Praktisch

Entree voor het Paleispark is € 2,00 p.p. Kom je hier vaker, dan loont een jaarkaart € 10,00 zeker.
Er staan alleen betaalautomaten bij de ingangen bij de grote parkeerplaats (van het Paleis) en het kleine parkeerplaatsje Bosloo, dat je verderop langs de Amersfoortseweg vindt (vlak voor het einde bebouwde kom). De eerstgenoemde parkeerplaats raden we je niet aan; hier vraagt men maar liefst € 7,50 voor parkeren. Bij Bosloo is parkeren gratis.
Een kaartje voor het Stallenplein en de Tuinen van Paleis Het Loo is € 10,00; hier is de toegang tot het Paleispark niet bij inbegrepen.

Openingstijden Paleispark: van 8.00 uur tot 19.00 uur (in de zomer). In de winter gaat het park om 9.00 uur open en al om 17.15 uur dicht. Een kaart met wandelroutes vind je hier.

Paleispark Het Loo
Paleis Het Loo

Wandelen in het Paleispark is ontzettend leuk, maar het is wel een wat ‘gecultiveerde’ omgeving met aangelegde wandelpaden. Ik schreef eerder al een blogartikel met mijn vijf favoriete wandelroutes in Kroondomein Het Loo, waarbij je echt de natuur in gaat.

Paleispark Het Loo

Combineer je wandelen bij Paleis Het Loo met een middagje shoppen in Apeldoorn? In dit blogartikel lees je alles over de gezellige stad Apeldoorn!
Previous Post Next Post

You may also like

6 Comments

 • Reply Renske

  Ik woon niet eens enorm ver van dit gebied – ik gok drie kwartier rijden -, maar ik ben er nog nooit geweest. Het lijkt mij er prachtig mooi zeg!

  18 oktober 2015 at 11:06 am
  • Reply Anne

   Ik woon zelf in Apeldoorn dus dan kom ik er wel wat vaker. Maar vind het elke keer weer prachtig dus het is (vind ik dan ?) een autoritje wel waard! Zeker als je het combineert met het Paleis zelf of met een middagje shoppen in Apeldoorn!

   18 oktober 2015 at 11:36 am
 • Reply Stephanie

  Wauw ziet er mooi uit daar! Ik ben er nog nooit geweest maar het lijkt me wel de moeite waard!

  19 oktober 2015 at 8:39 pm
  • Reply Anne - Ditisanne.nl

   Ja, het is er schitterend! Misschien een leuke locatie voor een bloggersmeeting? ?

   19 oktober 2015 at 11:36 pm
 • Reply Laura

  Hoi Anne we hebben vandaag de rode wandelroute gelopen nav jouw weblog. Echt prachtig die Veldvijver met al die herfsttinten. We hebben genoten en vlgs mij zagen we je vandaag daar zelfs hardlopen. Bedankt voor de tips.

  19 oktober 2021 at 3:30 pm
  • Reply Anne

   Leuk om te horen! Ik was er vandaag niet dus ik denk dat je mijn dubbelganger hebt gezien! 😀

   19 oktober 2021 at 3:31 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge