Follow me:
Keulen Duitsland

Keulen: De stad van Bratwurst, Pretzel en Keuls water!

De Duitse stad Keulen ligt niet al te ver bij Nederland vandaan en is daarom een populaire stad voor een korte citytrip. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat je in deze stad niet struikelt over de bezienswaardigheden; Keulen is tijdens de Tweede Wereldoorlog behoorlijk verwoest dus een groot deel van het centrum oogt nieuw. Maar het stukje Altstadt dat overgebleven is, is dan ook wel heel erg leuk!

De oude straatjes rond de Große St. Martin Kirche zijn echt heel sfeervol. Hier vind je de leukste restaurantjes en bierhuizen. Je waant je hier makkelijk weer even in de Middeleeuwen!

Keulen Altstad
Blik op de Altstad van Keulen

Alte Rathaus

Het oude stadhuis van Keulen, dat midden in de Altstadt ligt, is enkel te bezichtigen door vooraf een rondleiding te boeken. Mocht je dit niet willen, vergeet dan zeker niet om een blik op het prachtige oude gebouw te werpen! Het raadhuis is gebouw op de locatie waar vroeger het hoofdkwartier van het Romeinse leger was. Keulen lag namelijk aan de rand van het enorme Romeinse rijk.
Aan de voorzijde van het gebouw is een mooie uitbouw in renaissancestijl. Vanaf hier werd vroeger het verzamelde volk toegesproken.

De Dom van Keulen

Wie in Keulen komt, kan niet om de enorme Dom heen. De immense kerk is de grootste kerk van Duitsland en verwelkomt ieder jaar ca. 6 miljoen bezoekers. Een bizar feitje: met de bouw van deze Dom werd gestart in de 13e eeuw, maar pas in 1880 (!) voltooid! Iets met geldproblemen enzo…

De zuidelijke toren van de Dom is te beklimmen: 509 treden leiden je naar een prachtig uitzicht over de stad! Let op: de toegang tot de toren is aan de buitenkant van de kerk. Toegang voor de toren is € 4,00.
Binnen kun je het prachtige schip en de portalen bekijken en kun je desgewenst een bezoek brengen aan de schatkamer (toegang € 6,00).
Er is een combikaart mogelijk voor toren en schatkamer (€ 8,00).

Openingstijden: de kerk is open vanaf 9.00 uur. Sluitingstijden variëren per maand. Zie de website voor actuele tijden.

Keulen
De enorme Dom van Keulen is de grootste kerk van Duitsland

Hohenzollernbrücke en Triangle-toren

Dit is de slotjesbrug van Keulen! De spoorbrug ligt vlakbij de Dom en is ook voor voetgangers toegankelijk. De eerste brug op deze plaats, de Dombrücke, werd rond 1910 vervangen door de Hohenzollernbrücke. Tijdens de laatste oorlog kwam ook de brug niet ongeschonden uit de verwoesting die plaatsvond, op 3 maart 1945 werd de brug door de Wehrmacht opgeblazen. Gelukkig is de brug daarna weer in ere hersteld en is nu een mooie passage tussen het centrum van Keulen en onze volgende tussenstop: de Triangle-toren.

Deze moderne, hoge toren staat aan de overzijde van de Rijn. Heb je de torens van de Dom niet beklommen maar wil je toch van het mooie uitzicht over Keulen genieten, neem dan de lift naar het panoramaplatform. Omdat je de Dom niet ziet als je er zelf op staat, is het uitzicht van de Triangle toren eigenlijk nog mooier dan vanaf de hoge kerktoren. Het panorama van het centrum van Keulen, inclusief Dom, ontvouwt zich voor je!
Openingstijden zomer: 11 – 23 uur, winter 12 – 20 uur. Entree € 3,00.

Keulen Slotjes
Romantische slotjes op de Hohenzollernbrücke.

Wandelen naar de kabelbaan over de Rijn

Vanaf de Triangle lopen we via de oostelijke Rijnoever naar de kabelbaan, die over de Zoobrücke loopt. Het is een prettige wandeling, waarbij je steeds een prachtig uitzicht op de stad hebt. Je loopt nu langs de Kölner Messe op, langs de Kölner Beachclub tot je in het uitgestrekte Rheinpark komt.
Vanuit dit park vertrekt de Kölner Seilbahn naar de westelijke oever van de Rijn en stopt voor de deur van de dierentuin.

Deze attractie is niet voor angsthazen! Hoog boven de rivier schommelen namelijk de wat krakkemikkige cabines van de kabelbaan en bieden de passagier een schitterend uitzicht over de stad! Je ziet uiteraard de Dom hoog boven de stad uittorenen, je ziet de stad zelf liggen, de Rijn, de beurshallen…
Een leuke attractie om Keulen eens van een andere kant te bekijken! Let op! De kabelbaan is enkel tussen eind maart en eind oktober in gebruik!

Loop je langs de westelijke oever terug richting het centrum, dan zie je de vele Rijncruisers aangemeerd liggen. Ook kun je zelf een boottochtje op de Rijn boeken.
Geen zin om te lopen? Je bereikt de Seilbaan ook met Stadsbahn 18. Tarieven: enkele reis € 4,50, retour € 6,50. Diverse kortingen mogelijk. Openingstijden: tussen 10 en 18 uur.

Keulen Kabelbaan
De Kölner Seilbahn is niet voor angsthazen!

Musea in Keulen

Keulen heeft diverse musea die je kunt bezoeken. Zo is er het EL-DE Haus, een oude gevangenis van de Gestapo. Hier kun je meer lezen over het nationaal socialisme en laat men zien hoe indertijd de gevangen behandeld (beter gezegd, mishandeld) werden.
Een wat luchtiger museum is het Chocolademuseum, waar het ontstaan en het productieproces van chocola uitgelegd wordt.
Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van Keulen en de link met het Romeinse rijk, moet zeker het Römisch-Germanisches Museum bezoeken. Je vindt hier resten van gebouwen, beelden, sieraden etc. Met name de oude mozaïeken zijn mooi!

Kerstmarkten in Keulen

Het centrum van Keulen is een walhalla voor shoppingfans! Er zijn hier zoveel winkels! De bekendste winkelstraat van Keulen is de Schildergasse; hier overheersen vooral de grote winkelketens. Het zijn zoveel winkels dat je hier rustig een dag door kunt brengen!
In de Glockengasse vind je het parfumhuis van het bekende merk 4711: grondlegger van het bekende ‘eau de Cologne’ (Keuls water). Het getal 4711 verwijst naar het vroegere huisnummer van het pand aan de Glockengasse.

Wie de grote ketens en bekende merken wil ontwijken, zoekt vooral het Belgisch Kwartier op. Hier vind je unieke kleine winkeltjes, kunstgaleriën en leuke lunchplekken. De straten zijn vernoemd naar Belgische steden, zo komt deze wijk aan haar naam. Vanaf eind november is Keulen helemaal in kerstsfeer dankzij de kerstmarkten die je hier dan in het centrum vindt. Busladingen vol Nederlanders trekken in de weekenden naar Keulen toe en de stad ademt in die periode één en al sfeer uit!

Keulen
Prachtige huizen in de Keulse Altstadt

Hotspots in Keulen

We noemden het al: de Altstadt is bij uitstek geschikt om heerlijk uit eten te gaan! Wie vanaf de Dom langs de Rijnoever richting de Martinskirche loopt, vindt daar diverse restaurantjes en Brauhäuser. Het zijn er zoveel dat je eigenlijk het beste gewoon een rondje kunt lopen om te zien wat je het meest aanspreekt! De volgende adresjes kunnen we echter wel aanraden!

Brauhaus Früh am Dom
Wie in Keulen is, moet toch in een echt bierhuis gegeten hebben! Früh am Dom is een leuk plekje, inderdaad vlak achter de grote Dom. De kaart staat vol met typische Duitse gerechten en het is moeilijk kiezen! De Bratwurst en Pretzel zijn in ieder geval hele klassieke Duitse gerechten die je eigenlijk wel een keertje geprobeerd moet hebben! En een huisgebrouwen biertje van Früh er bij, maakt het helemaal af!

Irish Pub Corkonian
Wie de Bratwurst en de Pretzels de neus een beetje uitkomt, kan altijd nog zijn toevlucht zoeken in de uiterst gezellige Ierse pub Corkonian, op de Alter Markt 15. Er wordt Guinness verkocht en Ierse muziek klinkt uit de boxen. Leuk plekje!

IceBAR Cologne-Hilton
Bij het Hilton Hotel vind je een wel heel bijzondere cocktailbar: de IceBAR. Achter de bar, die daadwerkelijk van ijs is, bevinden zich ruim 100 soorten wodka! Een leuk plekje voor een gezellige avond met vrienden of gewoon voor een laatste afzakkertje! Niet heel goedkoop, maar wel leuk!

Rijndal
Het prachtige Rijndal is een mooi uitstapje vanuit Keulen

Uitstapjes vanuit Keulen

Wie wat langer in Keulen verblijft, kan prima uitstapjes in de regio maken. De leuke en knusse stad Aken is dichtbij Keulen, waar je je ook uitstekend een dag kunt vermaken.
Ten zuiden van Keulen ligt de prachtige regio Eifel, waar het Rijndal en het Moezeldal hele aantrekkelijke streken zijn. De groene wijnranken, de slingerende rivieren en mooie stadjes zoals Cochem, Koblenz en Trier.

Ga je in de kerstperiode, dan kun je andere kerstmarkten bezoeken, zoals de grote kerstmarkt van Oberhausen of de gezellige kerstmarkt in Düsseldorf. Genoeg dus te doen in en rond Keulen!

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge