Follow me:
Paleispark Het Loo

Wandelen en wild spotten in Paleispark Het Loo

Wie vaker in Paleispark Het Loo wandelt zal ongetwijfeld verbaasd de wenkbrauwen ophalen bij bovenstaande titel. Het Paleispark huist namelijk alleen wat reeën maar voor wilde zwijnen en herten moet je toch in de omliggende Kroondomeinen zijn. Toch kun je ook in het Paleispark van Paleis Het Loo wild spotten. In dit blog vertel ik je alles over een mooie (korte) wandelroute en de mogelijkheid om wild te zien!

Het Paleispark Het Loo in Apeldoorn vind ik een heerlijk park om te wandelen. Het feit dat het op een paar honderd meter afstand van mijn huis ligt is dan ook een hele fijne bijkomstigheid! Zo ga ik regelmatig na werktijd nog even een rondje lopen in het park.

De meeste wandelaars lopen een rondje richting de Hoge en Lage Veldvijver. Over dit gedeelte schreef ik eerder al eens een blog. Logisch dat dit populair is want hier is van alles te zien zoals oude theehuisjes, boothuizen en zelfs een heus dierenkerkhof. Zeker als in mei de talloze rododendrons in bloei staan is deze hoek van het Paleispark echt de moeite waard!

Dit keer neem ik jullie echter mee de andere kant op!


Wild spotten Paleis Het Loo
Wandelen en wild spotten: een mooie combinatie!

Blauwe wandelroute

We beginnen onze wandeling op parkeerplaats Bosloo: het kleine parkeerplaatsje dat je bereikt via de Amersfoortseweg ter hoogte van de Pijnboomlaan. Vanaf de parkeerplaats start de blauw gemarkeerde wandelroute die we voor een deel volgen.

De blauwe wandelroute brengt ons door het meest oostelijke deel van het Paleispark. Dit deel is een stuk rustiger en minder kunstmatig dan het westelijke deel. Je loopt hier over zandpaden door het bos, regelmatig hoor je een specht roffelen, her en der fladderen kleine vogeltjes rond maar ook vloog er onlangs een prachtige grote roofvogel tussen de bomen door. Kortom, geef je ogen goed de kost want dit is een prachtig stukje natuur dat leeft!

Het eerste deel van de blauwe wandelroute loop je door het bos. Daarna bereik je een wat open plek waar je verder kunt kijken om even later weer het bos in te wandelen. Na een tijdje bereik je een fantastisch uitzichtpunt: de Grovestinsbank die over het lager gelegen Wilhelminadal uitkijkt. Schitterend!


Wilhelminadal Paleispark Het Loo
Uitzicht over het Wilhelminadal

Wild spotten

Vanaf hier verlaten we de blauwe route. Als je het uitzicht op het Wilhelminadal genoeg bewonderd hebt, loop je even een paar meter terug op de route en sla dan linksaf. Volg dit pad helemaal tot je aan je rechterhand een wildobservatiepost ontdekt. Deze observatiepost kijkt uit op een bosweide net buiten het Paleispark en hier kun je ‘s ochtends vroeg of net voor zonsondergang regelmatig herten en zwijnen spotten.


Wildobservatiepost Paleispark Het Loo

Ik ben er zelf nu twee keer aan het einde van de middag / begin van de avond geweest; de eerste keer zag ik een groep edelherten en de tweede keer stond er een wild zwijn vlak voor onze neus!


Wildobservatiepost Het Loo

Koningsweg

Vanaf de wildobservatiepost kun je de witte route volgen tot aan de folly (die overigens niet zo oud is als hij lijkt; deze werd pas in 2010 geplaatst. De folly markeert het einde van de Koningsweg. Zelf loop ik altijd via de kaarsrechte Koningsweg terug naar de parkeerplaats, omdat ik het een prachtig pad vind. Als je onder de hoge beukenbomen door wandelt, vraag ik me altijd af wat ‘Anne of Green Gables‘ voor een poëtische naam aan dit schitterende stukje natuur gegeven zou hebben!


Koningsweg Paleis Het Loo
De Koningsweg

Wil je liever een andere route teruglopen dan kun je er altijd voor zorgen om vanaf de folly de witte route te volgen, die je uiteindelijk ook weer bij parkeerplaats Bosloo terugbrengt.

Wandelen en wildspotten in het Paleispark – Praktische tips

De wandeling zoals hier boven beschreven is ca. 6,5 kilometer lang als je via de Koningsweg terugwandelt.
Wil je liever een langere wandeling maken? Dan kun je ook de witte route in zijn geheel lopen: deze is 13,5 kilometer en brengt je door het hele Paleispark.


Paleis Het Loo wandelen


Op deze wandelkaart vind je de diverse wandelroutes door Paleispark Het Loo.

Voor het wild spotten heb ik nog de volgende tips:

  • Houd er rekening mee dat het wild zich overdag over het algemeen niet laat zien. Meestal komen ze naar de wildweide als het begint te schemeren dus dan heb je de meeste kans om herten of zwijnen te zien.
  • Paleispark Het Loo is tijdens de zomertijd tot 19.00 uur open. Wil je dus met zonsondergang bij de wildobservatiepost zijn, dan kun je het beste in april of oktober hier naar toe. Tijdens wintertijd sluit het park (helaas) al om 17.15 uur. Reken op een klein half uurtje voor de afstand van de observatiepost naar parkeerplaats Bosloo.
  • Misschien overbodig om te zeggen maar wees stil als je de observatiepost nadert. Bij teveel geluid zullen de herten al snel weer het veilige bos in rennen.

Entree tot het Paleispark kost € 2,00 (ticketmachine bij de ingang). Kom je hier vaker, dan kun je beter een jaarkaart van € 10,00 kopen. Parkeren bij Bosloo is gratis.


Tonderzwammen
Tonderzwammen op een boom in het Paleispark

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge