Follow me:
Boekentips 2022

Boekentips voor deze zomer: Lekker lezen!

Weinig dingen vind ik zo ontspannend als het lezen van een boek! Of het nu tijdens het reizen is of gewoon lekker thuis in de achtertuin: ik pak graag regelmatig een boek er bij. De afgelopen maanden heb ik veel gelezen en ik deel natuurlijk graag de mooie boeken met je. Heb jij misschien ook nog goede boekentips?

Zoals elk jaar had ik ook dit jaar weer ’40 boeken per jaar lezen’ in mijn lijstje met goede voornemens voor 2021 gezet. En waar het jarenlang wel op de planning stond, lijkt het dit jaar voor het eerst te gaan lukken! Het is nog maar mei en ik heb dit jaar al bijna 30 boeken gelezen! En nu ik lid ben geworden van de plaatselijke bibliotheek moeten die laatste 10 boeken dus ook zeker gaan lukken.

Een groot aantal boektitels heb ik gelezen op aanraden van Daniëlle, die op Instagram en Facebook onder de titel ‘Leeslievelings’ echt fantastische boeken aanraadt. Elk boek dat zij aanraadt vind ik ook daadwerkelijk een fantastisch boek dus op het moment dat ik even zonder boek zit, pak ik vaak haar tips er even bij. Ik kan je dus zeker aanraden om Leeslievelings op Insta of Facebook te volgen!

Verhuisd jaren '20 huis
Lekker op de bank wegdromen met een boek!

Deze tien boeken kan ik je zeker aanraden:

Boekentips To Kill a Mockingbird

To Kill a Mockingbird | Harper Lee

Deze klassieker (één van de meest verkochte boeken in de USA) vond ik echt ontzettend goed! Het beschrijft het leven in een slaperig dorpje in Alabama, gezien door de ogen van een achtjarig meisje. Ze woont hier samen met haar vader Atticus en broer Jem (haar moeder is overleden) en brengt de verschillende dorpelingen op levendige wijze in beeld. Na het lezen van dit boek zette ik gelijk de zuidelijke staten van Amerika op mijn wishlist!

Hoewel het boek al gepubliceerd is in 1960, is het misschien wel actueler dan ooit. De rassenstrijd komt uitgebreid in het verhaal naar voren. Maar daarnaast droom je ook helemaal weg in het leventje van een meisje van 8.

Het boek is heel fijn geschreven en ik kan het je echt aanraden! Het vervolg (‘Go set a Watchman‘) is minder goed geschreven, maar ik wilde zo graag wat langer in het sfeertje van ‘To Kill a Mockingbird’ blijven hangen, dat ik blij ben dat ik deze ook gelezen heb.

To Kill a Mockingbird – € 9,49 bij Bol.com (ook in het Nederlands verkrijgbaar onder de titel ‘Spaar de Spotvogel‘)


De Zeven Zussen serie – Lucinda Riley

Het zevende deel van de populaire serie ‘De Zeven Zussen’ is uit. Ik heb inmiddels de hele serie in de kast staan, inclusief het zevende deel. Zes meisjes zijn geadopteerd en groeien in alle luxe op in Zwitserland. Als hun adoptievader overlijdt, gaat in elk deel van de boekenserie één van de zeven zussen op zoek naar haar afkomst. In de eerste zes delen is nog niet bekend wie nu de missende zevende zus is maar in het boek ‘De Zevende Zus’ komt daar meer duidelijkheid over. In dit deel wordt echter nog steeds niet helemaal duidelijk waarom de Zevende Zus nu precies bij de groep adoptiezussen hoort

Het is een leuke serie, maar verwacht geen literair hoogstandje… Ik heb de serie met veel plezier gelezen want het leest makkelijk weg en is niet bijster ingewikkeld. Veel dingen in de serie zijn ook net even tè toevallig of een tikkeltje onrealistisch. Als je je daar niet te druk over maakt, dan is het wel fijn dat het lekkere dikke boeken zijn en dan ook nog eens zeven delen (en een achtste in de maak!).

Het beste boek dat ik ooit gelezen heb? Dat zeker niet, maar wel fijne boeken om bij weg te dromen!

De Zeven Zussen deel 1: € 12,99 bij Bol.com
De Zevende Zus (deel 7): € 24,99 bij Bol.com


De Thuisreis boekentips

De Thuisreis – Rosamunde Pilcher

Nog een hele dikke pil van maar liefst 864 pagina’s maar qua schrijfstijl stukken beter dan Lucinda Riley! Rosamunde Pilcher is één van mijn favoriete schrijfsters en vooral ‘De Thuisreis’ vind ik geweldig! Wat een schitterend boek! Je volgt in het verhaal Judith Dunbar, een jong meisje in Cornwall. Als haar ouders halverwege de jaren ’30 naar de tropen verhuizen, wordt Judith een aantal jaar naar kostschool gestuurd. Ze ziet er enorm tegenop maar als ze vriendschap sluit met de rijke Loveday Carey-Lewis, wordt Judith al snel door de familie Carey-Lewis (met het fantastische landhuis Nancherrow) opgenomen. Na een paar gelukkige jaren breekt echter de Tweede Wereldoorlog uit en komt het gelukkige leventje van Judith ineens op losse schroeven te staan.

Een prachtig geschreven verhaal; elke keer als ik het lees wil ik dolgraag eens naar Cornwall om alle mooie plekjes uit het boek op te zoeken! Het is echt een verhaal dat je raakt en zo fijn dat het dan ook nog eens een lekker dik boek is!

Het boek is nieuw niet meer te koop maar wel tweedehands op Bol.com of regelmatig op Marktplaats.
Nog een aanrader van Rosamunde Pilcher is ‘De Schelpenzoekers‘: ook zo’n pareltje!


Boekentips

Jij, ik en de zee – Sandy Tailor

Nog een fijn boek om te lezen: ‘Jij, ik en de zee’ van Sandy Taylor (gelezen op aanraden van Leeslievelings). Echt een boek om in de zomer te lezen; het speelt zich namelijk af in het Britse badplaatsje Brighton. Tussen de regels door proef je echt wat van de sfeer en de auteur weet je echt mee te sleuren in het verhaal.

Het boek gaat over de twee hoofdpersonen Dottie en Mary, die al sinds kindertijd bevriend zijn. De twee meisjes zijn heel verschillend van karakter maar toch heel hecht bevriend. Totdat ze ouder worden, hun wereld groter wordt en door een onverwachtse gebeurtenis hun vriendschap op het spel komt te staan.

Een ontroerend mooi verhaal; ik kon het boek in ieder geval niet wegleggen. Zeker lezen deze zomer!

Als ik het goed begrepen heb is dit boek onderdeel van een trilogie, maar zijn de andere delen (nog) niet in het Nederlands verschenen.

Jij, ik en de zee – € 15,00 bij Bol.com


Het meisje dat verdween Boekentips

Het meisje dat verdween – Els Florijn

Dit is het eerste boek dat ik van Els Florijn las maar zeker niet het laatste. ‘Het meisje dat verdween’ speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog. Een ontroerend (waargebeurd) verhaal over de kleine Ditte. Het verhaal is geschreven vanuit Ditte en haar oudere zus Lotte.
Als Ditte’s ouders moeten onderduiken laten ze Ditte achter in hun huis, in de hoop dat iemand voor haar zal zorgen. Het tegendeel gebeurt echter; Ditte wordt gevonden door de SD en naar Auschwitz gestuurd waar ze dezelfde dag nog vergast wordt. In het boek gaat Lotte na de oorlog op zoek naar Ditte.

Een goed geschreven boek; weliswaar geen lichte zomerse kost maar toch zeker een aanrader om te lezen.

Het meisje dat verdween – € 10,00 bij Bol.com


Jennifer Robson boek

Aan de oever van de Seine – Jennifer Robson

Een stuk lichtere kost is ‘Aan de oever van de Seine’ van Jennifer Robson. Het boek speelt zich af in Parijs in de jaren ’20 waar de Britse Helen herstelt van een zware ziekte. Los van haar ouders en de Engelse conventies, geniet ze enorm van de kunstenaarsscene waar ze in opgenomen wordt.

Een heerlijk boek om te lezen en waarin Robson, net als in het volgende boek op mijn lijstje, graag bekende grootheden van vroeger in de schijnwerpers zet. Zo ontmoet je in dit boek de beroemde Ernest Hemingway en andere kunstenaars uit het Parijs van de twenties.

Zeker een aanrader, al kriebelt het na het lezen van dit boek wel om weer een bezoekje aan Parijs te brengen!

Aan de oever van de Seine – € 9,99 bij Bol.com


Een tijd om nooit te vergeten Robson

Een tijd om nooit te vergeten – Jennifer Robson

Dit is het eerste boek dat ik van Jennifer Robson las (ook op aanraden van Leeslievelings) en ik ben gelijk enthousiast over haar schrijfstijl!

In ‘Een tijd om nooit te vergeten’ maak je kennis met twee meisjes die aan de bruidsjurk van Queen Elisabeth werken. Niet alleen is het verhaal over deze meisjes meeslepend, ook is het leuk om zo een inkijkje te krijgen in een naaiatelier in de naoorlogse jaren in Londen.

Londen Meisje in de trein

Zoals ik hiervoor al aangaf geeft Jennifer Robson graag beroemdheden een rol in haar boek. In dit verhaal is dat Miriam Dassin, die een kunstenares was en dus ook echt bestaan heeft.

Als Ann in de oorlog haar familie verliest, huurt ze een woning in het vervallen Oost-Londen en reist elke dag naar haar werk: het beroemde Norman Hartnell-atelier. Als op een dag de joodse Miriam Dassin naar Londen komt in de hoop een baan te vinden, komt ook zij terecht in dit atelier en maakt daar indruk door haar borduurtalent. Ann biedt Miriam aan om bij haar in te trekken zodat ze de huur kunnen delen en zo ontstaat er een vriendschap tussen de twee meisjes.

Ik schreef al eerder een blog over dit boek.

Een tijd om nooit te vergeten – € 19,99 bij Bol.com


Kind van het water Boekentips

Kind van het water – Marianne Witvliet

Ook dit boek is iets zwaardere kost maar desondanks wel de moeite waard om te lezen.

Nina groeit op in de Rotterdamse haven. Ze weet niet wie haar vader is en wordt opgevoed door haar moeder. Als Nina ouder wordt, gaat studeren en trouwt met een arts, vervreemdt ze van haar oude milieu èn van haar moeder. Pas als haar moeder overlijdt gaat ze weer terug naar Rotterdam, op zoek naar haar wortels. Wie was haar moeder nu precies? En haar vader?

Een uitstekend geschreven boek waarin de verschillende karakters goed uitgediept worden. Ook de sfeer in een Rotterdamse havenwijk is goed beschreven.

Kind van het water – € 22,99 bij Bol.com


Boekentips

Aan het einde van de wereld – Kristin Hannah

‘De wintertuin’ is het eerste boek dat ik van Kristin Hannah las en daar was ik niet laaiend enthousiast over. Maar omdat er zoveel positieve reviews over ‘Aan het einde van de wereld’ waren, besloot ik het nog een kans te geven.

En ja, dit boek is een stuk beter dan ‘De wintertuin’. Lenis’s vader, die met ptss uit Vietnam teruggekeerd is, lijkt niet meer te kunnen aarden in Amerika. Ze verhuizen om de haverklap en elke keer moet de 13-jarige Leni opnieuw vrienden proberen te maken op een nieuwe school. Totdat Leni’s vader een stuk land in Alaska erft. De familie verhuist naar dit ruige gebied waar ze proberen een bestaan op te bouwen.
In eerste instantie lijkt dat te lukken. Ze worden hartelijk ontvangen door de kleine gemeenschap en gaan hard aan de slag om een bestaan op te bouwen. Maar als de winter dichterbij komt, blijkt dat Leni’s vader zijn problemen niet achtergelaten heeft en wordt de sfeer steeds grimmiger.

Een meeslepend verhaal dat echt de moeite waard is (en met elk boek wordt mijn bucketlist weer langer!). Wel moet ik als kritiekpuntje meegeven dat de laatste paar hoofdstukken een beetje een afknapper zijn. In no-time wordt de ene na de andere bizarre plotwending er doorheen gejaagd en het mierzoete einde doet echt afbreuk aan het boek. Jammer dat Hannah niet iets meer tijd daarvoor genomen heeft in plaats van overhaast een feelgood-einde er aan te knutselen.

Desondanks een fijn boek om te lezen en zeker wel een aanrader! Overigens wordt ook het boek ‘De nachtegaal’ van Kristin Hannah heel goed beoordeeld dus die ligt inmiddels klaar om gelezen te worden!

Aan het einde van de wereld – € 12,99 bij Bol.com


Heb ik jou enthousiast kunnen maken voor één van deze boeken?!

Boekentips
Onze boekenkast is goed gevuld dus ik heb nog véél meer boekentips voor je! Stuur mij gerust een berichtje als je nog meer aanraders wilt!

Let op: de links in dit blogartikel kunnen affiliatelinks zijn. Ga je via één van deze links naar de webshop en koop je daar iets, dan ontvang ik een klein percentage van de winst als affiliateinkomsten. Maak je geen zorgen, het kost jou niets extra’s, maar ik ben er natuurlijk blij mee! 😉

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge