“Hij glimlachte naar haar, waardoor er een kuiltje in zijn wang kwam en er lachrimpeltjes in zijn ogen verschenen, en hij bleef maar kijken.” Ze wilde heel graag over haar schouder kijken want hij moest wel naar iemand kijken aan een tafel achter hen.”
Een tip op Facebook attendeerde mij op het boek ‘Een tijd om nooit te vergeten’ van Jennifer Robson. Dit verhaal gaat over de meisjes die in 1947 de bruidsjurk van prinses Elizabeth (de huidige koningin van het Verenigd Koninkrijk) mogen borduren. De aanbeveling was zo positief dat ik besloot het boek te bestellen. En natuurlijk deel ik mijn ervaring graag met jullie!
Voor liefhebbers van de populaire Netflixserie ‘The Crown’ is dit boek een mooie aanvulling op de serie. Het grootste deel van het boek speelt zich af net na de Tweede Wereldoorlog, als het eten in Londen nog schaars is en de stad weer opkrabbelt na de ellendige oorlogsjaren. De verloving van prinses Elizabeth en Philip Mountbatten is net bekend gemaakt, wat natuurlijk voor de nodige opwinding in Londen zorgt.
Waar gaat ‘Een tijd om nooit te vergeten’ over?
We maken kennis met twee borduursters van de prestigieuze ontwerper Hartnell. Ann Hughes, een meisje die haar ouders en broer in de afgelopen jaren verloren is en nu samen met haar schoonzusje Milly in een straatje in Barking (Oost-Londen) woont.
De andere hoofdpersoon is Miriam Dassin, een joodse Française, die naar Londen komt in een poging om de verschrikkingen van de voorbije oorlogsjaren te vergeten. Haar familie is omgekomen in de oorlog en Miriam heeft zelf ternauwernood kamp Ravensbrück overleefd.
De meisjes worden goede vriendinnen en werken samen aan de bruidsjurk van de prinses. Maar het leven van beide meisjes komt in deze periode helemaal op zijn kop te staan.
Af en toe springt het boek naar het jaar 2016, waar het over Heather gaat, een journaliste uit Toronto (Canada). Als haar oma overlijdt, krijgt Heather een doosje toegestopt met prachtig geborduurde motieven. Als Heather op onderzoek uitgaat, blijken deze overeen te komen met de figuurtjes op de bruidsjurk van prinses Elizabeth. De zoektocht van Heather leidt haar naar Londen, waar ze dieper graaft in het bijzondere verleden van haar oma.
Het boek is ook heel gedetailleerd over de bruidsjurk en de geborduurde figuurtjes op de jurk. En hoewel ik niets met borduurwerk heb, is het toch leuk om te lezen hoe zo’n jurk nu precies gemaakt wordt.
Miriam Dassin heeft overigens echt bestaan en is een bekende kunstenares geworden.
“Heather: ‘Zou oma voor Norman Hartnell gewerkt kunnen hebben? Misschien als één van zijn naaisters?’
Heathers moeder: ‘Dat zou kunnen, neem ik aan. Hoewel ik me niet kan voorstellen waarom ze dat tegen niemand zou hebben verteld. Waarom zou je zoiets geheimhouden?’ ”
Wat vond ik van ‘Een tijd om nooit te vergeten?’
Het feit dat ik het boek in één ruk uitgelezen heb, zegt denk ik genoeg! Ik kon het echt niet wegleggen en ik geloof dat ik het binnen twee dagen uit had.
De schrijfstijl van Jennifer Robson is heel prettig en je wordt echt meegezogen in het leven van Ann en Miriam (en ook van Heather, hoewel haar verhaallijn net wat minder interessant is). Hoewel er wel een ietwat voorspelbare factor in het verhaal zit, is het verhaal toch ook wel heel spannend. Wat is er voorgevallen in het leven van Heathers oma, waardoor ze haar dochter en kleindochter niets over haar verleden in Londen verteld heeft?
Het boek speelt zich dus grotendeels in Londen af. Misschien komt het omdat ik vaak in Londen geweest ben en veel plekken ook zo voor mij zie, maar de auteur weet heel goed het Londense straatbeeld in het verhaal te vangen. Extra leuk ook als je over de wijk Shoreditch leest, waar ik net afgelopen jaar een dag doorbracht!
De personages zijn realistisch en dat zorgt er voor dat je dit boek moeilijk aan de kant kunt leggen. Echt een aanrader!
Over de auteur
Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit van Jennifer Robson gehoord had, maar dat komt waarschijnlijk ook omdat ‘Een tijd om nooit te vergeten’ pas het tweede boek van haar is dat in Nederland uitgegeven is.
Jennifer is geboren in 1970 en woont in Toronto met haar man en kinderen. Ze heeft al zes boeken uitgegeven, die zich allemaal tijdens of vlak na de Eerste of Tweede Wereldoorlog afspelen.
In 2018 kwam haar boek ‘Aan de oevers van de Seine‘ in Nederland uit. Ik heb deze al in bestelling staan bij onze lokale boekhandel. Binnenkort komt ook haar nieuwste boek op de markt: ‘Our darkest night‘. Deze ziet er ook veelbelovend uit!
Andere aanraders om te lezen als je dit boek mooi vindt
De schrijfstijl van Robson doet mij denken aan de boeken van Jojo Moyes, ook één van mijn favoriete auteurs. En dan bedoel ik niet het mierzoete ‘Voor Jou’, maar meer de prachtige titels ‘Portret van een vrouw‘ of ‘De laatste liefdesbrief‘.
‘Een tijd om nooit te vergeten’ lijkt qua verhaal en stijl ook wel een beetje op het pas uitgekomen boek van de bekende auteur Lynn Austin: ‘Als ik jou was‘. Dit is ook zeker een aanrader om te lezen! Ook dit boek speelt zich namelijk af tijdens de oorlog in Londen en gaat ook over twee vriendinnen.
Dit jaar heb ik als doel om 40 boeken te lezen. Prachtige boeken zoals deze maken het een stuk makkelijker om dat doel te halen!
Je kunt ‘Een tijd om nooit te vergeten’ bestellen als paperback voor € 19,99 of als e-book voor € 9,99.
Gundi zegt
Ik lees ook zo graag boeken. Lees jij e-book? Ik heb nog graag de echte boeken in mijn handen. Het is inderdaad leuk als je in boeken leest over plaatsen waar je al geweest bent, zoals in Londen. De 7 zussen al gelezen?
Anne zegt
Ik lees zowel e-books als papieren, maar heb inderdaad ook liever echte boeken ipv digitale. De 7 zussen heb ik inderdaad allemaal op de plank staan, behalve het laatste deel maar die komt geloof ik in april uit!