Follow me:
Boekentips herfst

Boekentips voor deze herfst: Lekker lezen als het kouder wordt

Het is alweer een tijdje geleden dat een boekenlijstje plaatste. Hoog tijd dus om weer eens een fijn leeslijstje te maken met mooie boekentips voor deze herfst! Of je nu op reis gaat in de herfst of mooie boeken zoekt om thuis te lezen: wegdromen met een fijn boek is altijd genieten!

In de zomer kom ik vaak wat minder aan lezen toe, tenzij we naar een relaxte vakantiebestemming gaan, zoals Madeira vorig jaar. In de zomermaanden zijn de avonden altijd zo snel gevuld met terrasjes, tennis, fietsen en andere zomeractiviteiten, dat lezen er al snel bij in schiet. Maar als de herfst aanbreekt, dan vind ik het heerlijk om met een goed boek op de bank weg te kruipen, of in mijn leeshoekje in de serre.

Deze vijf titels kan ik je zeker aanraden. Overigens lees ik zelf ook veel boeken via tips van Daniëlle van Leeslievelings: haar Instagram-account is echt ideale bron voor boekeninspiratie!

Serre boekentips voor de herfst
Lekker lezen in de serre…als mijn plekje niet ingepikt is!

Al die dingen nu jij er niet meer bent | Emily Spurr

Boekbeschrijving: “Als Rae’s moeder op een dag zomaar is verdwenen, gaat Rae in eerste instantie gewoon door met wat ze altijd doet. Totdat de buurvrouw argwaan krijgt en haar vertrouwen probeert te winnen. Langzaam ontwikkelt zich een vriendschap, maar groeit bij Rae ook de angst dat ze op een gegeven moment de werkelijkheid onder ogen moet zien – en wat dan?” (Bron: Bol.com)

Dit boek is denk ik met stip het beste boek dat ik vorig jaar las! Hoewel het thema van het boek behoorlijk pittig is, wordt het zó invoelend geschreven dat het toch geen zware tranentrekker is. Daardoor is het juist een wat luchtig verhaal, met wel een diepe onderlaag.En verlos ons van het stof | Susie Finkbeiner

Boekbeschrijving: Het is 1935. De tienjarige Pearl Spence is een speels meisje met veel fantasie. Daarmee slaat ze zich door het leven in het door droogte en ziedende stofstormen geteisterde Red River, Oklahoma. Haar vader, sheriff Spence, is een baken van rust in de getergde stad en ze is er trots op zijn dochter te zijn. Dan vestigt zich in Red River een gevaarlijke man, die het op Pearl lijkt te hebben gemunt. Als hij een schokkend geheim onthult waar het hele stadje bij betrokken is, zakt de bodem onder Pearls bestaan weg. Als dit waar is, wie ís ze dan eigenlijk?

Dit boek las ik recent en ik kon het echt niet wegleggen. Het is een enorm boeiend verhaal en gelukkig gevolgd door nóg twee fijne vervolgboeken: ‘De weg naar huis’ en (alleen in het Engels verkrijgbaar) ‘A Song of Home’. De boeken deden mij denken aan de klassieker ‘To Kill a Mockingbird’ van Harper Lee. Vergeleken worden met deze beroemde titel is dus zeker een compliment voor de boeken van Susie Finkbeiner. 

De verhalen spelen in de tijd van de Dust Bowl, een periode waar ik nog niet eerder van gehoord had, maar wat wel een interessant stukje geschiedenis is. De boeken zijn uiterst boeiend geschreven en ik kan deze dan ook zeker aanraden! 

 

 

Niets ontgaat ons | Janke Reitsma

Boekbeschrijving: Niets ontgaat ons van Janke Reitsma is een overrompelend gezinsdrama dat zich afspeelt aan de waddenkust. Koen leidt samen met zijn ouders een geïsoleerd bestaan. Als zijn moeder zwanger raakt en met haar medicijnen stopt, keren haar psychische klachten terug. Aukje wordt geboren met een ernstige chromosoomafwijking, waardoor ze niet lang te leven heeft. Terwijl zijn vader op de achtergrond raakt, besluit Koen de zorg voor zijn zusje op zich te nemen. Een verantwoordelijkheid die zo ver voert dat hij besluit Aukje naar het wad te brengen, de plek die hij als het paradijs op aarde beschouwt en waarvan hij vindt dat ze die één keer moet zien.

Dit boek is iets zwaardere kost dan de bovenstaande titels, maar evengoed een prachtig boek. Het speelt zich af in het Waddengebied, en Reitsma weet de natuur fascinerend mooi te beschrijven. Ondanks de wat beklemmende sfeer in het boek is het toch zeker een schitterend verhaal. Zeker een boekentip voor de herfst!


Fiela’s Kind | Dalene Matthee

Boekbeschrijving: In Afrika dwaalt een kind te ver het bos in. Hij komt niet terug. Na dagen van koortsachtig zoeken, wordt de hoop opgegeven hem ooit nog terug te vinden. Negen jaar later treffen twee ambtenaren, bezig met een volkstelling, aan de andere kant van het grote Knysnawoud een blank jongetje aan, Benjamin. Sinds zijn derde jaar wordt hij opgevoed door Fiela. Zij verzet zich tot het uiterste, maar kan niet verhinderen dat een blanke vrouw Benjamin opeist als haar zoontje.

Dit boek is al in 2013 uitgegeven dus geen nieuwe titel (en misschien ken je het boek al). Ik lees sinds onze reis naar Zuid-Afrika in 2017 ontzettend graag boeken die zich in dit schitterende land afspelen. En ‘Fiela’s Kind’ is dan wel één van de mooiste Zuid-Afrikaanse titels die ik gelezen heb. Wat mij betreft is dit boek wel vergelijkbaar met de boeken van Irma Joubert.

Tijdens het lezen krijg je enorme bewondering voor de dappere Fiela. De personages worden realistisch en goed beschreven en ik werd echt het verhaal ingezogen. Wat een prachtig boek!

 

Daar waar de rivierkreeften zingen | Delia Owens

Boekbeschrijving: Kya Clark is in haar eentje opgegroeid in het moeras van Barkley Cove in North Carolina, afgesloten van de bewoonde wereld. Om zichzelf te onderhouden ruilt ze vis, en groenten uit haar moestuin voor andere levensmiddelen. Ze voelt zich er thuis, beschouwt de natuur als haar leerschool. Maar als ze in aanraking komt met twee jongemannen uit de stad ontdekt ze dat er ook een andere wereld is. Wanneer een van hen dood wordt gevonden, valt de verdenking onmiddellijk op Kya.

Dit boek kwam al in januari 2021 uit dus wellicht heb je al eens van deze titel gehoord of zelfs al gelezen. Ik vond ook dit een schitterend boek, met ook hier een prachtige beschrijving van de natuur en van Kya’s leven in het moeras. Wellicht is het boek zo her en der wat te ongeloofwaardig en een beetje over de top. Maar toch vond ik het een mooi boek.

The Kinfolk Table

Meer boekentips?

Wil je nog meer boekentips voor deze herfst? Ik schreef in mei 2021 ook een blog met 10 tips voor boektitels. Misschien kun je daar nog inspiratie uithalen. Verder kun je onder de categorie Boeken alle blogartikelen vinden die over boeken gaan.

Ik wens je alvast een fijne herfst met veel leesplezier!

Reisfotografie
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge