Follow me:
Streetart Shoreditch

Shoreditch: Een toffe wandelroute door Oost-Londen

Shoreditch was niet altijd een van de beste wijken van Londen. Sterker nog, het was vooral een arbeiderswijk waar men het niet zo breed had. Inmiddels is dit deel van Oost-Londen een van de hipste wijken van Londen! De trendy winkels, de geweldig mooie streetart en de leuke markten zorgen er voor dat je hier je ogen uitkijkt.

Er gaan veel wandeltochten-met-gids door Shoreditch maar je kunt de wijk ook prima op eigen houtje verkennen. In dit blog deel ik een wandelroute die je op eigen gelegenheid kunt uitvoeren. Hij brengt je langs prachtige muurschilderingen, langs superleuke winkels en natuurlijk langs één van de hoogtepunten van Shoreditch: Old Spitalfields Market!

Deze ‘self-guided’ wandelroute is ca. 3,5 – 4 kilometer lang en is eenvoudig in een middag te doen.

PS. Londen vind ik zelf altijd het leukste in de kersttijd, als alles prachtig versierd is. Ik schreef dit blogartikel met tips voor Londen in december!

Wandelroute Shoreditch eigen gelegenheid

Een stukje geschiedenis

Shoreditch is nu misschien één van de populairste wijken in Londen, maar ooit lag dat heel anders. Sterker nog, Oost-Londen was eigenlijk een soort achterbuurt, waar vooral arme havenarbeiders en immigranten woonden tussen de fabrieken en industrie. Het is niet voor niets dat er in de 18e eeuw verplicht kerken gebouwd moesten worden om de onbeschaafde Oost-Londoners wat beschaving en moreel besef bij te brengen.

En dan moest je (als vrouw) ook nog eens uitkijken voor seriemoordenaar Jack the Ripper, die in 1888 deze buurt zijn slachtoffers maakte! Er zijn in ieder geval vijf vrouwen op gruwelijke wijze door hem (of haar: er gaat zelfs een theorie rond dat het mogelijk een vrouw was!) vermoord en mogelijk waren het er nog meer.

In de Tweede Wereldoorlog kreeg Oost-Londen de volle laag tijdens de bombardementen, omdat deze vaak op de industrie in Londen gericht was. Na de oorlog bleef Shoreditch tientallen jaren een verloederde achterstandswijk, tot het de afgelopen jaren steeds meer in de belangstelling komt te staan van toeristen.

Shoreditch oud
Ooit woonden hier Franse hugenoten in Shoreditch.

Bunhill Fields en Wesley’s Chapel

Onze wandelroute begint bij het metrostation van Old Street. Iets ten zuiden vind je de begraafplaats Bunhill Fields. Het is een begraafplaats, maar tegelijk een populaire plek voor kantoorpersoneel uit de omgeving voor een lunchwandelingetje.
Op Bunhill Fields draait het eigenlijk om drie belangrijke graven: John Bunyan (predikant en auteur van het bekende boek ‘The Pilgrims Progress’), Daniel Defoe (auteur van Robinson Crusoe) en de schrijver en dichter William Blake.

Bunhill Fields John Bunyan
Het graf van John Bunyan op Bunhill Fields.

Tegenover Bunhill Fields staat Wesley’s Chapel: de kerk van de bekende predikant John Wesley, die als de grondlegger van het methodisme beschouwd wordt. Een typisch Engels kerkje waar het verrassend stil is binnen, zo in het midden van de drukke stad. Ook is hier een museumpje bij over het methodisme.

Wesley's Chapel
Wesley’s Chapel

Toffe hotspots en streetart

We lopen weer een stukje terug op City Road en slaan dan rechtsaf, Leonard Street in. Aan het einde, vlak voor Great Eastern Street, vind je een hele toffe hotspot: The Book Club. Binnen vind je mooie kunstwerken aan de muur en er hangt een leuk sfeertje. Het kan er wel erg druk zijn!

Op Great Eastern Street slaan we rechtsaf en zien dan al snel de ronde pub ‘The Old Blue Last’ aan de overkant. Wanneer je aan de linkerkant van de pub de New Inn Yard inloopt, zie je al snel een grote wand vol schitterende muurschilderingen. Prachtig!

Street art
Street art op New Inn Yard

Een Banksy in Shoreditch

Aan het einde van New Inn Yard sla ik linksaf, de Shoreditch High Street op. Je loopt hier langs allerlei eettentjes, maar ik ben midden op de dag op zoek naar een nachtclub: Cargo. Niet om hier te gaan feesten, maar omdat er aan de achterkant van Cargo een echte Banksy te zien is. En inderdaad, in de tuin van Cargo zit inderdaad een exemplaar van de bekende streetart artist, hoewel er in de directe omgeving nog veel meer mooie muurschilderingen te zien zijn.

Banksy Shoreditch
Dit kunstwerk van Banksy zit achter een glasplaat om hem te beschermen.

BOXPARK

We lopen weer terug op Shoreditch High Street tot vlak voor het treinviaduct. Daar kun je linksaf slaan en zie je gelijk al het BOXPARK Shoreditch liggen. Een hele rij met containers waar leuke popup stores in gevestigd zijn. Mijn favoriete shop is Papersmiths, waar je allerhande notitieboekjes, pennen, boeken en andere leuke papierwaren kunt kopen.

Boven bevinden zich allerlei barretjes en horeca; ik ben hier niet boven geweest dus kan niet oordelen of het leuk is of niet!

Iets verderop vind je aan je rechterhand het metrostation Shoreditch High Street, waar omheen ook veel streetart te vinden is. Echt mooie exemplaren heb ik hier echter niet gevonden dus ik loop liever gewoon rechtdoor, richting Brick Lane. Bij de Y-splitsing houd ik rechts aan, maar je beter links aanhouden, zodat je iets noordelijker op Brick Lane uitkomt.

BOXPARK Shoreditch
BOXPARK Shoreditch

Brick Lane

Brick Lane is echt het hart van de wijk Shoreditch. Doordeweeks is het hier niet zo druk, op zondag echter wel tijdens de Brick Lane Sunday Market.

Het rauwe sfeertje van Oost-Londen komt hier echt goed tot zijn recht, afgewisseld met leuke hotspots en toffe winkeltjes. We slaan op Brick Lane rechtsaf zodat we deze straat van noord naar zuid lopen.

Aan je rechterhand zit de beroemde Beigel Bake, een bakkerij waar vooral de salt beef bagel heel populair is.

Een stukje verderop zit op de linkerhoek Kinkao: dit straatje kun je een klein stukje inlopen voor ook weer schitterende street art.

Street art Brick Lane Shoreditch
Een fantastisch stukje kunst!

Vervolgens (terug op Brick Lane) komen we bij mijn favoriete winkeltje: de Brick Lane Bookshop. In deze mooie boekwinkel vind je een heel rek met boeken over Oost-Londen. Ik koop hier een exemplaar van ‘Call the Midwife’, het boek waar de gelijknamige serie op gebaseerd is. Tof!

Brick Lane Bookshop Shoreditch
De Brick Lane Bookshop in Shoreditch

Via Rough Trade East naar The Truman Brewery

We lopen Brick Lane verder door tot we rechtsaf kunnen, de Dray Walk in. Dit ziet er al heel tof uit met een erg urban sfeertje. Aan je rechterkant vind je het imperium Rough Trade East. Dit is een platenzaak, podium en café in één. In de schappen vind je talloze LP’s en CD’s, interessante boeken en nog veel meer.

Vervolg dit leuke straatje met een bocht naar links om bij The Truman Brewery uit te komen. Aan de achterkant staan wat foodtrucks waar toeristen lekkere hapjes bestellen. De oude brouwerij is nu vooral een evenementenlocatie.

Foodtrucks Truman Shoreditch
Foodtrucks bij The Truman Brewery.

Old Spitalfields Market

Aan de overkant vind je de uitgebreide Old Spitalfields Market. Een superleuke overdekte markt, waar je binnen allerlei stalletjes vindt. Food, design, fashion…alles kom je tegen. Rondom de markt zitten wat vaste winkels die ook leuk zijn. Ik snuffel een tijdje rond in het mooie winkeltje Inspitalfields, waar je leuke lifestyle-artikelen en boeken vindt. Heel tof!

Een leuke markt om wat rond te slenteren en een hapje te eten of te drinken.

Inspitalfields Shoreditch
Mooie boeken te koop bij Inspitalfields!

Kerk en pub

Als we uitgekeken zijn in de Old Spitalfields Market, steken we Commercial Street weer over om een kijkje te nemen bij Christ Church Spitalfields. Het interieur van de kerk is erg modern, maar de geschiedenis van deze kerk gaat al ver terug. In de 18e eeuw gaf het stadsbestuur van Londen de opdracht om 50 kerken te bouwen, om zo de ‘heidense Oost-Londenaren’ wat godsdienst bij te brengen. Christ Church Spitalfields is één van die kerken. Een leuk weetje, een van de ‘church curates’ was Samuel Henshaw, de uitvinder van de kurkentrekker. Het feit dat hij na zijn overlijden een schuld van 400 Britse pond bij zijn wijnhandelaar had, geeft aan dat deze man wel van een lekker wijntje hield!

Christ Church Shoreditch
Christ Church Spitalfields.

Tegenover de kerk zit de oude pub ‘The Ten Bells’. Het verhaal gaat dat één van de slachtoffers van Jack the Ripper hier op de avond van haar dood deze pub nog bezocht heeft. Wie weet kwam Mr. Ripper himself ook wel af en toe in deze pub?

De Hugenoten in Shoreditch

We lopen nu door Fournier Street, één van de straten waar vroeger Franse hugenoten woonden. De Hugenoten waren protestant en werden in het katholieke Frankrijk vervolgd dus vluchtten ze naar het veilige Engeland. Ze bouwden hier een bloeiende zijdehandel op vanuit o.a. Fournier Street en Princelet Street. Een bijzonder straatje om doorheen te lopen! De hoge ramen op de begane grond wijzen op de kledingindustrie, waar veel lichtinval voor nodig was.

Fournier Street
Fournier Street

Aan het einde van Fournier Street kom je weer op Brick Lane uit. Op de hoek van Fournier Street en Brick Lane staat de Brick Lane moskee, maar oorspronkelijk was dit een hugenotenkerk. Ooit klonken hier de Franse psaumes en later werd hier de torah gelezen toen dit gebouw een joodse synagoge werd. Tijdens de jaren ’70 van de vorige eeuw kwamen er veel immigranten vanuit Bangladesh naar Shoreditch, waarvan een groot deel moslim was en werd de synagoge een moskee.

Brick Lane hugenotenkerk Shoreditch
Ooit een kerk voor de Franse hugenoten, nu een moskee voor immigranten uit Bangladesh.

Wanneer je Brick Lane verder uitloopt naar het zuiden, kom je op Whitechapel High Street uit. Als je rechts afslaat kun je bij Aldgate East Station weer de metro pakken.

De leukste adresjes in Shoreditch nog even op een rijtje:

Fournier Street
Een leuk antiekwinkeltje in Fournier Street, vlakbij The Ten Bells Pub.

Meer lezen over Londen?

Misschien heb je iets aan één van deze blogs over Londen?

Previous Post Next Post

You may also like

15 Comments

 • Reply Gerdie

  Leuk om dit onbekende stukje Londen (voor óns althans) te ontdekken. We gaan het morgenochtend bekijken 😀💪. Dank voor deze beschrijving!

  30 januari 2020 at 1:11 pm
  • Reply Anne

   Ja superleuk! Ben erg benieuwd wat je er van vindt!!

   30 januari 2020 at 6:23 pm
 • Reply Esther

  Jaaaaa, ik was er ook pas nog! Mijn favoriet stuk Londen. Beigel Bake is leuk hè!!
  Esther onlangs geplaatst…Goedkoop naar Londen: de 19 beste budgettipsMy Profile

  31 januari 2020 at 1:48 pm
  • Reply Anne

   Ah leuk! Top stukje van Londen inderdaad!

   7 februari 2020 at 10:06 am
 • Reply Diana

  Ik blijf echt hangen bij je eerste foto, die street art is echt GE WEL DIG mooi. Wauw! Ik hou trouwens ook echt van wandelen als ik een stedentrip maak. Zo ontdek je toch veel meer dan met openbaarvervoer bv.
  Diana onlangs geplaatst…Rondreis Schotland: avontuurlijke route van 1.5 weekMy Profile

  6 februari 2020 at 11:41 am
 • Reply Marcella Molenaar

  Wat onwijs veel leuke plekken! Wij sliepen destijds aan de rand van Shoreditch, maar omdat we zó lang niet in Londen waren geweest wilden we ook andere plekken bekijken. Dus lang niet alles gezien van Shoreditch. Maar we komen graag nog eens terug in Londen!
  Marcella Molenaar onlangs geplaatst…VIDEO – Roadtrip Fins LaplandMy Profile

  7 februari 2020 at 4:58 pm
 • Reply Ann | reisblog wANNderful

  Ik was er ook nog. Op dit moment de populairste wijk van Londen, denk ik. Truman Brewery was vroeger heel ruig, maar is nu inderdaad ook een toeristische bezienswaardigheid geworden. Leuk om die verwijzingen naar de Hugenoten te lezen!

  7 februari 2020 at 6:43 pm
  • Reply Anne

   Leuk! Op dit moment inderdaad populair, hoewel het aantal toeristen mij erg meeviel. Op de Westminster Bridge was het drukker…! 🙂

   13 februari 2020 at 5:12 pm
 • Reply Jenny

  De street art in Shoreditch lijkt me echt geweldig om te zien. Ik houd wel van steden met een ruw randje.

  Ik ben verschillende keren in Londen geweest, maar niet hier tot mijn spijt.

  7 februari 2020 at 11:07 pm
  • Reply Anne

   Nee, denk dat dit mijn negende of tiende keer Londen is, maar de eerste keer dat ik hier ben. Ooit met school wel bij Old Street en Bunhill Fields geweest maar verder ook niet.

   13 februari 2020 at 5:12 pm
 • Reply Linda

  Shoreditch is zo leuk! Wat een leuke wandeling heb je er ook gemaakt. Veel van deze plekken hebben wij ook gezien en de street art is prachtig. Wij deden ook eens een free walking tour (een street art tour) en dat is wel echt een aanrader, want alhoewel je zelf veel kunt vinden, zijn de mooiste plekken best verstopt en hoor je zo ook de verhalen. Deze wandeling wil ik zeker onthouden voor een volgend bezoek 🙂

  9 februari 2020 at 1:23 pm
  • Reply Anne

   Ja, een street art tour is misschien wel leuk maar als ik googelde op streetart en Shoreditch kwam ik toch niet echt veel mooiere dingen tegen op blogs die wel een tour gevolgd hadden. Dus vond ik het wel relaxt om het op eigen houtje te doen. 🙂
   Wie weet als ik de volgende keer meer tijd heb!

   13 februari 2020 at 5:13 pm
 • Reply Elisa

  Die streetart daar is wel echt heel gaaf om te zien he? Vond dit echt 1 van de leukste delen van Londen.

  9 februari 2020 at 1:44 pm
  • Reply Anne

   Ja absoluut, het centrum van Londen heb ik echt wel een beetje gezien nu, dus wel tof om de wijken er omheen te ontdekken!

   13 februari 2020 at 5:14 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge