Follow me:
Londen in december

London at Christmas! #3 Londen buiten de toeristenpaden

In Londen kun je je prima een week zoet houden en dan nog heb je niet alles gezien! Elke toeristengids stuurt je naar de bekende hotspots: de Big Ben, Westminster, Tower Bridge, Harrods, Trafalgar Square, Buckingham Palace en nog een rijtje toeristische plekken. Maar heb je deze eenmaal gezien, dan blijft er nog genoeg over. In dit blog noem ik wat minder bekende bezienswaardigheden in Londen, die toch echt leuk zijn om te bezoeken!

Een dingetje nog over de wél toeristische hotspots: wanneer je de Tower Bridge bezoekt, is de Tower Bridge Exhibition echt de moeite waard! Veel Londen-bezoekers houden het bij de standaard fotoshoots van de bekende brug, maar wist je dat er een erg leuke tour binnen in de Tower Bridge te doen is? Je mag hierbij over de bovenste galerij van de brug lopen en griezelen bij de glazen bodemplaten, waardoor je ziet hoe akelig hoog je staat! Deze tour is niet eens zo prijzig (vergeleken met andere attracties in Londen!) en kost je maar € 9,00.

Op de bovenste galerij van de Tower Bridge zie je de auto's heel diep onder je voorbij rijden!

Op de bovenste galerij van de Tower Bridge zie je de auto’s heel diep onder je voorbij rijden!

Maar wat is er nog meer te bezoeken in Londen, buiten de gebaande toeristenpaden?

Warenhuis Liberty

Het is een warenhuis dat heel centraal gelegen is, maar wat toch niet heel bekend is. Liberty bevindt zich vlak achter Regent Street en Oxford Street en is gehuisvest in een prachtig oud pand in de chique Tudor stijl. Het lijkt hier wel of de tijd stil heeft gestaan! Alleen de prijzen van de artikelen zijn overduidelijk niet meer van 100 jaar geleden want het is hier duur! Maar toch een erg leuke plek om je te vergapen aan het prachtige warenhuis!

De houten lambrizering van Liberty's.

De houten lambrizering van Liberty’s.

 

Hay’s Galleria

In een oud pakhuis gevestigd, dat gebouwd werd rond 1850, vind je nu een prachtig gerestaureerd gebouw met leuke winkeltjes en eetgelegenheden. Visueel gezien is dit een pareltje! De karakteristieke bouwstijl is zó mooi! En het idee dat hier ooit schepen vanuit de hele wereld hun koopwaar afleverden, maakt het extra bijzonder!

(Klassieke) muziek

Houd je van klassieke muziek maar wil je niet de hoofdprijs betalen in de Royal Alberts Hall? Bezoek dan eens een concert in de kleine Wigmore Hall. Het zijn vaak prachtige concerten maar de kaarten zijn niet duur. Een gemoedelijke, compacte setting; erg leuk!

Wat ook leuk is, is het bezoeken van een gratis lunchconcert in de kerk St. Martins-in-the-Field, op Trafalgar Square. Deze kerk wordt vaak gebruikt voor cd-opnames en het is een prachtig kerkje om eens te bezoeken. Een gratis concert maakt het helemaal compleet!

De enorme kathedralen Westminster Abbey en St. Pauls Cathedral zijn behoorlijk prijzig om te bezoeken; respectievelijk GBP 20 en GBP 13…woekerprijzen dus. Wil je de kerken toch graag eens van binnen zien? Bezoek dan de Evensong, die dagelijks in deze kerken gehouden wordt. Aan het einde van de middag, meestal rond 17.00 uur, zingen de koorknapen van de bijbehorende scholen en kun je deze dienst bijwonen. Er zijn genoeg toeristen aanwezig dus je wordt niet verplicht om actief aan de dienst deel te nemen. Een mooie kans om de kerken te bekijken, mooie muziek te horen en een stukje Engelse cultuur op te snuiven!

Borough Market

Wat ik nog nooit heb bezocht maar wat héél hoog op mijn verlanglijstje staat, is Borough Market. Deze overdekte food market bevindt zich aan de zuidkant van de Thames en je vindt hier allerlei winkeltjes en restaurants in een prachtige setting. Neem je camera mee want dit is een fotogeniek plekje!

Guildhall Art Gallery – bekijk de opgravingen van een Romeins amfitheater!

Voor mij een van de meest onverwachte ontdekkingen in Londen! Vlak achter de Londense City vind je deze mooie kunstgalerij, die het zeker waard is om te bezoeken. Entree is gratis. Heel bijzonder zijn de opgravingen van een oud Romeins amfitheater in de gewelven van dit gebouw! In de jaren ’80 van de vorige eeuw stuitte men op deze historische resten van wat ooit een gigantische arena was. Op het grote plein voor de Guildhall (het voormalige stadhuis van Londen) heeft men door lijnen de globale ligging van het amfitheater zichtbaar gemaakt.
De restanten zijn op visueel prachtige manier tentoongesteld, door met lichteffecten een soort arenagevoel op te wekken. Absoluut de moeite waard om even binnen te lopen!!

Bijzondere opgravingen in de kelders van de Guildhall Art Gallery!

Bijzondere opgravingen in de kelders van de Guildhall Art Gallery!

Bank of England

Wanneer je toch de City of London bezoekt, ga dan ook eens naar het Bank of England Museum. Het stelt niet heel bijzonder veel voor (maar hé, het is ook gratis!) maar het is toch geen onaardige tentoonstelling over het instituut Bank. Door middel van leuke filmpjes en interactieve spelletjes vertelt men het verhaal van de Bank en je krijgt zelfs de kans om een echte goudstaaf aan te raken (wel met zes camera’s op je gericht dus maak je geen illusies!)!

Goud!

Goud!

Bunhill Fields

Een begraafplaats is niet iets waar je als eerste aan denkt om te bezoeken in Londen, maar wist je dat in het centrum van Londen Daniel Defoe, de auteur van het bekende boek Robinson Crusoë, begraven ligt? Ook John Bunyan, bekende auteur van het boek Pilgrims Progress (De Christenreis), ligt hier begraven, evenals enkele andere bekende Britten. De begraafplaats Bunhill Fields ligt vlakbij metrostation Old Street.

Dineren bij de Dickens Inn in Katherines Dock

Nog voorbij de Tower Bridge (waar de meeste toeristen stoppen) vind je het stijlvol ontwikkelde Katherines Dock. Hier kun je heerlijk eten bij de Dickens Inn. Op de begane grond is een gezellige pub, de eerste verdieping is een pizzeria en de tweede verdieping een grill-restaurant. Vanuit het restaurant heb je een leuk uitzicht over de voormalige docks! De restaurants zien er gezellig uit en het eten kan er ook prima mee door!

Dickens Inn

Dickens Inn

 

Dit is het derde en laatste artikel in de serie ‘London at Christmas’! Lees meer over praktische tips of de echte must-see’s van Londen in december!

Bedankt dat je dit artikel wilde lezen! Hopelijk vond je het leuk!
Wil je nog meer (reis)inspiratie opdoen, meepraten over reisonderwerpen of op de hoogte blijven van mijn nieuwste artikelen? 
Volg dan DitisAnne.nl op Facebook!

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge