Follow me:
Amsterdamse Waterleidingduinen

Dit was 2020: Een terugblik op een bizar jaar!

Dat 2020 een heel bijzonder jaar was, is denk ik het grootste cliché dat ik op dit moment kan schrijven. Maar waar 2020 voor heel Nederland vanwege het COVID-19 virus onvergetelijk is, is het jaar voor ons nog eens extra gek. In dit ‘Dit was 2020’ blog lees je er alles over, en kijk ik stiekem ook alvast (hoopvol) naar 2021! Want 2020 willen we graag snel vergeten!

Vorig jaar kerst leek alles er op dat 2020 een heel gewoon jaar zou worden, zonder bijzonderheden. Onze eerste reisjes stonden al gepland en verder wees niets er op dat 2020 een bijzonder jaar zou worden. Dat blijkt ook wel uit mijn jaaroverzicht dat ik vorig jaar schreef!

Maar hoe bizar werd het jaar! Vanaf maart werkte ik fulltime vanuit huis en ben maar twee of drie keer een dagje naar kantoor geweest. En het ziet er naar uit dat dit nog wel een tijdje zo blijft.

Skitour Dolomieten 2020
Onze eerste reizen voor 2020 waren al geboekt!

Funda-fun

Vorig jaar aan het einde van de kerstvakantie (ik meen op Nieuwjaarsdag) bekeken we een keer, gewoon uit nieuwsgierigheid, op Funda welke huizen er allemaal te koop stonden in Apeldoorn. We hadden het er heel af en toe wel eens over om ‘ooit’ naar de Veluwe te verhuizen. Maar echt concreet waren die plannen helemaal niet.

Op Funda zag ik al snel een prachtig oud huis te koop staan. Een huis uit 1921 met een grote tuin op een perfecte locatie. Openslaande deuren aan de achterkant, glas in lood ramen en nog veel meer authentieke details. Maar…dat was ook gelijk het issue: het huis was eigenlijk dusdanig authentiek dat het eigenlijk wel een bouwval te noemen was. En voor zo’n bouwval was de prijs wel aan de hoge kant.

Achterkant 2020 Badhuisweg

Ik liet het aan Jeroen zien, omdat het zo’n bijzonder huis was, en tot mijn grote verbazing bekeek hij alle foto’s aandachtig en was hij eigenlijk ook best wel positief! Nou ja, een lang verhaal kort…drie maanden later hadden we het huis gekocht!

Oud huis
Dit mooie huis hebben we gekocht!

Dit was 2020: een klusjaar!

Eigenlijk was het een belachelijke aankoop want ik houd absoluut niet van klussen! 🙂 Maar met goede moed gingen we half juli aan de slag: onze hele zomervakantie ging op aan sloopwerkzaamheden. Na het slopen kwam de aannemer er bij en brachten wij alle zaterdagen door in het huis. Deuren schuren en gronden, balken schuren, een schuur en schuttingen opbouwen…we hebben heel wat gedaan in de afgelopen maanden.

Oud huis verbouwen 2020
Slopen!

Als niet-klusser is het niet altijd even tof om week in, week uit, elke zaterdag te klussen. Maar toch heb ik altijd wel zin om naar Apeldoorn te gaan en is het ook wel heel leuk om zo aan ons droomhuis te werken. Zeker de laatste weken: het gaat nu echt hard en het einde is al een klein beetje in zicht. En ik ben echt ontzettend dankbaar voor alle hulp van familie en vrienden; anders hadden we het nooit op tijd gered!

Zo’n zaterdag klussen kost mij echt ontzettend veel energie en op zaterdagavond ben ik dan ook echt helemaal gesloopt. Maar dan neem ik ‘s avonds lekker een warm bad en dat helpt om er weer boven op te komen!

Eigenlijk was de timing van onze huizenaankoop ook perfect. Normaal gesproken zou ik redelijk gek worden van het feit dat er niet of nauwelijks gereisd mag worden. Maar omdat dit jaar alle vakantiedagen op gaan aan klussen, zouden we sowieso weinig gereisd hebben dus kwam het eigenlijk heel goed uit dat we iets anders hadden om op te focussen!

Badhuisweg deur 2020
Het einde van het klussen begint al een klein beetje in zicht te komen!

Dit was 2020: Gemaakte reizen

En 2020 was niet helemaal zonder reizen! Het lijkt alweer ontzettend lang geleden, maar in januari van dit jaar was ik een paar dagen in Windsor en Engeland.

Een lang weekend Londen

Voor mijn werk moest ik een paar dagen naar Old-Windsor voor een meeting op dit schitterende landgoed.

Windsor Estate 2020

Ik besloot om de dagen er na vrij te nemen, zodat ik er nog een lang weekend Londen aan vast kon plakken. In Londen bracht ik een paar leuke dagen door, vooral een dagje rondlopen in de wijk Shoreditch vond ik geweldig. Ik bezocht de evensongs in de St. Pauls Cathedral èn de Westminster, bezocht de wijk Camden en maakte een lijst met toffe hotspots in Londen (die ook echt heel gaaf zijn!) en had zo een leuk weekend.

The George Hotspots in Londen
Toffe hotspots in Londen

Skiën in de Dolomieten

Een paar weken later gingen we heerlijk een weekje skiën in de Dolomieten. Het was toen al wat spannender omdat Corona op dat moment al in Italië was uitgebroken. Maar omdat ons skigebied honderden kilometers bij dat bewuste gebied vandaan lag, zijn we toch maar gegaan.

We hebben echt een heerlijke week gehad, ondanks dat het weer niet elke dag meezat. Ik ben als een blok voor het Dolomiti Superskigebied gevallen want skiën is hier echt fantastisch! Leuke dorpjes, vooral het dorp Arabba, waar wij verbleven.

Arabba
Arabba

Schitterende pistes waar je hele toffe skitochten kunt maken, zoals de Sella Ronda. En, last but not least, het overheerlijke (en betaalbare!) eten in de bergrestaurants.

Dit jaar gaan we niet skiën omdat we in februari gaan verhuizen en dan wel iets anders aan ons hoofd hebben. Maar als volgend jaar winter de hele Corona-ellende hopelijk achter ons ligt, wil ik absoluut weer naar de Dolomieten!

Arabba winter skitour
Langs de Sella Ronda

Een persreisje naar Duitsland

Begin oktober zou ik nog een paar dagen naar Duitsland gaan. Ik had een uitnodiging ontvangen voor een hele toffe persreis naar Churfranken, een wijngebied in Duitsland. We zouden wijnproeverijen doen, een rondvlucht boven de wijnvelden, wijnwandelingen en nog veel meer. In ieder geval veel met wijn dus het klonk echt als de ideale persreis! 🙂

Daarna had ik via de citymarketing van Heidelberg en Frankfurt geregeld dat ik ook in die steden nog een mooi programma kon volgen. In Frankfurt werd er een waanzinnig tof hotel voor mij geregeld dus ik had er echt zin in!

Maar toen namen ineens in september de besmettingen weer hard toe en was reizen plotseling geen goed idee meer. Met pijn in mijn hart heb ik dus mijn reis naar Duitsland afgezegd en hoop nu maar dat het in 2021 alsnog lukt om deze plaatsen te bezoeken!

Teutoburgerwoud 2020
Geen persreisje naar Duitsland dit jaar (Foto: Teutoburger Wald Tourismus / M. Schoberer)

Wandelen in Nederland

Gelukkig konden we dit jaar nog wel lekker de Nederlandse natuur in en dat heb ik dan ook wel een paar keer gedaan.

In het voorjaar maakte ik een mooie wandeltocht door de Amsterdamse Waterleidingduinen, schreef daar een blog over en maakte dit filmpje:

In de zomervakantie mochten we in het huis van mijn ouders verblijven; zij waren zelf een paar weken met hun caravan weg. Dat viel deels in onze klusvakantie en daarna heb ik nog een paar dagen vanuit hun huis gewerkt. Ideaal, want daardoor kon ik na werktijd deze mooie wandelroute ‘Het Leesten en Bakenberg‘ wandelen. Op dat moment bloeide de heide heel mooi, dus dat leverde schitterende plaatjes op!

Het Leesten 2020
Wandelen op de paarse heide van Het Leesten.

Verder heb ik in oktober nog een weekje een workcation gehouden: ons chaletje in Arnhem stond leeg dus heb ik vanuit daar een week gewerkt. Het chalet ligt vlakbij de ingang van Nationaal Park De Hoge Veluwe, dus ben ik daar op een middag doorheen gefietst. Verder heb ik mooie wandeltochten gemaakt op de flanken van de Posbank en een zonsondergang-wandeling in het Deelerwoud.

Deelerwoud
Schotse Hooglanders in het Deelerwoud

Tot slot wandelde ik in december bij Planken Wambuis, een mooi natuurgebied tussen Arnhem en Ede.

Planken Wambuis wandelroute
Statige lanen in Planken Wambuis

Andere leuke dingen in 2020:

Heel eerlijk gezegd is het een beetje zoeken naar de hoogtepunten van 2020, omdat ons leven voor mijn gevoel alleen maar uit werken en klussen bestond. Maar gelukkig kon ik toch nog een heel lijstje bedenken:

Molen De Adriaan Haarlem
Haarlem
 • Op mijn verjaardag gingen we nog heerlijk uit eten bij mijn favoriete restaurant: Table 24 in Haarlem.
 • In het voorjaar maakten we een mooi fietsrondje door De Ronde Venen;
 • Ook fietsten we mijn favoriete fietsrondje over de Veluwe: van Apeldoorn over Staverden, Elspeet, Vierhouten en Gortel weer terug naar Apeldoorn.
Fietsen op de Veluwe 2020
Fietsen op de Veluwe: dit is vlakbij Staverden
 • We hadden een gezellig dagje in Deventer: wat een leuk stadje is dit toch!
 • Ik ging met mijn zus naar de film Little Women en zag met Jeroen mijn favoriete film ‘Once Upon A Time In The West’ op een heel groot scherm in de bioscoop!
 • In 2020 was ik wat actiever met Postcrossing en ontving kaarten uit de hele wereld, zelfs vanaf Hawaï!
 • Dit jaar publiceerde ik 59 blogs: wel een mooi aantal en misschien kan ik de 60 nog vol maken! Ook had ik, ondanks de Corona-crisis, nog veel leuke samenwerkingen!
 • Waar veel reisbloggers dit jaar flink terugvielen in bezoekersaantallen, kan ik dit jaar terugkijken op een flinke groei: van ruim 65.000 unieke bezoekers in 2019 naar ruim 103.000 in 2020!
 • Ik maakte mijn Best Nine van mijn Instagramfoto’s!
Best nine 2020
Foto’s v.l.n.r.: Lisse, Arabba, Hillegom, Humahuaca (Argentinië), Apeldoorn, Amsterdamse Waterleidingduinen, Iguazu (Brazilië), de Tatra Mountains (Slowakije), Arabba

Vooruitblik naar 2021

En wat gaat 2021 ons brengen? Dat hangt natuurlijk voor een groot deel af van de ontwikkelingen rond COVID-19.

Zoals het er nu uitziet, staat onze verhuizing gepland voor half februari. En eigenlijk is dat zo ongeveer het enige wat in de agenda staat voor volgend jaar.

Badhuisweg voorkant

Ik heb mij nog opgegeven voor het spelen van Voorjaarscompetitie bij mijn tennisvereniging in Hoofddorp, maar het is natuurlijk spannend of er überhaupt wedstrijden gespeeld zullen worden.

Ook qua reizen hebben we nog niets in de planning; ik hoop enorm dat reizen weer mogelijk is. Gelukkig hebben we vorig jaar oktober al een schitterende verre reis gemaakt naar Argentinië en Chili, dus zullen we dit jaar waarschijnlijk voor een Europese bestemming gaan. De Dolomieten hebben mij enorm verrast, dus grote kans dat we daar in de zomermaanden ook eens naar toe gaan.

Arabba
De prachtige Dolomieten bij Arabba

Doelen voor 2021

Zelf heb ik wel wat doelen gesteld voor komend jaar! Ik wil toch weer eens gaan proberen om 1000 kilometer op mijn racefiets te fietsen. In het westen fietste ik nauwelijks, omdat de omgeving ook niet echt mooi was om te fietsen (plus het waait er altijd!). Op de Veluwe is het heerlijk om te fietsen, dus hopelijk gaan die 1000 kilometers lukken.

Verder wil ik proberen om dit jaar 500 kilometer te wandelen. Zolang ik thuis werk, probeer ik elke week wel één of twee keer een eind te lopen dus dat moet volgend jaar ook makkelijker gaan.

Planken Wambuis 2020
Ik wil dit jaar meer wandelen, maar op de Veluwe moet dat vast lukken!

Ik heb dit jaar al een stuk meer boeken gelezen dan andere jaren dus die lijn wil ik natuurlijk ook graag doortrekken! Dit jaar heb ik niet heel goed bijgehouden hoeveel boeken ik las, maar in 2021 wil ik graag weer voor de 40 gelezen boeken gaan!

En verder gaan we komend jaar natuurlijk ons best doen om te settelen in Apeldoorn! Ik kijk er enorm naar uit, ook omdat we het huis elke dag mooier zien worden en ik nog bijna niet kan geloven dat we straks in zo’n mooi huis gaan wonen!


Hoe was jouw 2020?

Previous Post Next Post

You may also like

8 Comments

 • Reply Denise

  Wat een mooi begin van het jaar met dat huis zeg! Dat was flink slopen zo te zien inderdaad en daarna alles mooi maken. Gaaf hoor! En wat heerlijk dat je nog even naar de Dolomieten en Londen kon gaan.
  Wandelen in Nederland is gelukkig ook mooi en boeken lezen (wauw, veertig?!) is ook fijn, maar hopelijk kan er in 2021 toch echt weer wat meer op reisgebied. Ik kan niet wachten!
  Denise onlangs geplaatst…Thorn, het witte stadje: het mooiste plaatsje van NederlandMy Profile

  27 december 2020 at 11:28 am
  • Reply Anne

   Ik hoop inderdaad dat we in 2021 weer wat meer kunnen reizen; Nederland is ook prachtig maar ik heb nog zoveel landen die ik wil bezoeken! Wandelen in Nederland is inderdaad fijn, maar vond het de afgelopen maanden ook wel ontzettend druk in de natuur dus hopelijk wordt dat ook snel weer wat rustiger.

   6 januari 2021 at 10:25 am
 • Reply Linda

  Wat een fijn overzicht om te lezen, ik ben ook zo benieuwd hoe jullie huis gaat worden! Perfect jaar inderdaad, wij kochten dit jaar ook een huis, dus hadden weinig reisbudget, niet zo erg in corona tijd ;). Je hebt evengoed nog veel leuke dingen kunnen doen, op naar 2021! Dan is jullie huis vast klaar? En kunnen we hopelijk weer wat meer op pad 🙂 Mooie groei ook dit jaar! Wij hadden vorig jaar 20k bezoekers per maand, dit jaar zijn we blij met meer van 6k in eeen maand 😉 wat een verschil…

  27 december 2020 at 12:06 pm
  • Reply Anne

   Ah ja, jullie zijn ook verhuisd dit jaar, bevalt het nieuwe huis goed? Het was inderdaad het ideale jaar er voor! En hopelijk dit jaar weer meer reizen, dat zou wel top zijn. Dankzij Corona begin ik nu wel ‘gewone’ dingen zoals uit eten en reizen echt onwijs te waarderen!

   6 januari 2021 at 10:24 am
 • Reply Wanda

  Wat een prachtig huis joh! Ik snap helemaal dat je, ondanks het vele klussen, direct verliefd bent geworden op dit huis. Zo authentiek en ook zo’n warme uitstraling. Dat wordt straks echt heerlijk wonen! En ja, qua reizen… ik hoop ook echt dat we volgend jaar weer wat vrijer op pad kunnen en niet steeds alles op het laatste moment moeten regelen c.q. verplaatsen. Je hebt trouwens wel hele mooie wandelingen gemaakt, misschien dat we volgend jaar toch maar eens wat vaker een weekendje in eigen land moeten boeken zodat we die mooie plekjes met eigen ogen kunnen zien.

  28 december 2020 at 12:32 pm
  • Reply Anne

   Thanks! Ben inderdaad heel blij met het huis en de timing was ook ideaal! Maar ik kan nu ook niet meer wachten tot we weer gewoon kunnen reizen, hopelijk lukt dat dit jaar gewoon weer. Nederland is inderdaad ook prachtig, maar ook wel erg druk nu iedereen in eigen land op vakantie gaat. 😉

   6 januari 2021 at 10:21 am
 • Reply Janet

  Wat een mooi jaar heb je – ondanks alles – gehad zeg! Heerlijk huisje hebben jullie gekocht, het ziet er prachtig uit op de foto’s. Ook heel fijn dat je ondanks alles nog flink bent blijven groeien.

  3 januari 2021 at 10:16 pm
  • Reply Anne

   Ja, ik mag eigenlijk helemaal niet klagen over 2020, al merk ik wel dat ik het reizen verschrikkelijk mis. Maar hopelijk kan dat in 2021 gewoon weer!

   6 januari 2021 at 10:19 am

  Leave a Reply

  CommentLuv badge