Follow me:
Fietsroute Apeldoorn Posbank

Wandelen in NP Veluwezoom: Bronstroute rond de Rhederheide

Op een herfstige zondagmiddag maakten we een prachtige wandeling in Nationaal Park Veluwezoom, vooral bekend van de Posbank. De ‘Bronstroute Veluwezoom’ van Natuurmonumenten maakt een mooi rondje rond de Rheder- en de Worth-Rhederheide. In dit gebied kun je allerlei dieren spotten, waaronder edelherten en Schotse Hooglanders.

Wij parkeren onze auto op parkeerplaats Herikerhuizerveld op de Posbank. Omdat deze wandeling niet gemarkeerd is, heb ik de app van Natuurmonumenten gedownload, waar een routekaartje mij de weg wijst. Wat niet helemaal lekker werkt, want het gps-pijltje op de kaart loopt een stuk langzamer dan wij… 🙂 Af en toe het routekaartje afsluiten en opnieuw aanzetten helpt, want dan navigeert het pijltje gelijk naar de plek waar we daadwerkelijk zijn.

Wandelen Veluwezoom

Langs de Rhederheide

Vanaf de parkeerplaats steken we de weg over en volgen het fietspad een klein stukje, tot we het wildrooster oversteken. Daarna kunnen we linksaf, de brede zandweg in (de Tunnekesweg). Al snel doemt het eerste probleem op: er staat een woeste Schotse Hooglander midden op het pad, die niet genegen lijkt om een stapje opzij te doen. Als Jeroen aan de zijkant van het pad langs hem heen schuifelt, zet de koe nog een aggresief stapje in mijn richting dus ik kan niet veel anders dan een omweg maken door de bosjes. Het beest staat ongetwijfeld te gniffelen maar met die grote horens neem ik maar geen risico. Vlak er na loopt een jonger exemplaar langs het pad maar daar kan ik ongestoord langs.

Wandelen Veluwezoom
Voor deze horens maak ik wel even een ommetje…!

De Tunnekesweg voert ons vanuit het bos over de fraaie Rhederheide. Vanaf ons pad hebben we een schitterend uitzicht over het glooiende gebied.

Na een eindje slaan we linksaf en liggen de heidevelden links en rechts van ons. In een klein heidevennetje weerspiegelt prachtig de lucht. Wat is het hier mooi!

Vennetje Rhederheide

Via de Lange Juffer naar de top

De eerste helft van de route lopen we over zandpaden, maar halverwege komen we op het fietspad ‘Lange Juffer’ uit. Dit fietspad klimt behoorlijk dus dat voelen we wel in onze bovenbenen!

Omdat we hier helemaal aan het einde van de middag zijn, zijn de meeste wandelaars en fietsers alweer verdwenen. Het fietspad ligt er dan ook verlaten bij. Halverwege passeren we de parkeerplaats Lange Juffer, wat officieel de startplek van de wandelroute is. Vanaf deze parkeerplaats kun je naar de wildobservatiepost ‘Elsberg’ klimmen, maar deze is nu helaas vanwege Corona-maatregelen gesloten.

Paddenstoelen Veluwezoom

Even later slaan we rechtsaf de Burgemeester Bloemersweg op; dit is voor mij bekend terrein want deze schitterende weg heb ik vaak al op de racefiets gereden. Extra leuk om hier dan ook een keertje te wandelen en zo wat meer oog te hebben voor de schitterende omgeving.

Het is, op wat fluitende vogels na, heel stil in het bos. We hopen stiekem nog op een ontmoeting met een wild zwijn, maar die lijken wat dieper in het bos te zitten nu er genoeg eten is. Heel even wordt de stilte onderbroken door een groep wielrenners, waarbij we in een flits Henk Lubberding herkennen, die luidkeels aanwijzingen roept naar zijn groep.

Lange Juffer

Een echte ‘Bronsttocht’

En dan, als we langs de oostkant van de Rhederheide lopen, horen we ineens het geluid waar we eigenlijk voor komen: het burlen van een hert! Omdat de bronstperiode van de edelherten eigenlijk al voorbij is, hadden we de hoop al een beetje opgegeven. We blijven gelijk staan om te luisteren, maar het blijft bij deze ene kreet. Wel zie ik heel in de verte een roedel edelherten lopen: hun typische loopje onderscheidt ze van de Schotse Hooglanders, die we vlakbij ons genoeg zien lopen. De herten lopen veel te ver weg om een foto te maken, dus we genieten maar gewoon even van het prachtige uitzicht in de ondergaande zon.

Wandelen Veluwe

Op de heuvels aan de overkant zien we de wildobservatiepost ‘Elsberg’ liggen: deze ziet er echt schitterend gelegen uit dus ik neem me zeker voor om hier volgend jaar (hopelijk zonder Corona-maatregelen!) terug te komen.

Vanwege de bronstperiode zou je deze route dus wat eerder moeten lopen dan wij deden; het liefst tussen half september en half oktober.

Bronstroute Veluwezoom: aanrader of niet?

De omgeving van deze wandelroute is absoluut prachtig! Je hebt mooie vergezichten en de route is ook wel afwisselend met bos en heide. Wat ik zelf wel het nadeel vind, is dat ongeveer de helft van de route over een verhard (fiets)pad gaat. Nu hadden wij nog geluk dat we hier zo laat op de dag liepen, maar ik denk dat het aan het begin van de middag een hele drukte was met alle wandelaars en fietsers.

Bovendien houd ik zelf wel van paadjes dwars door de natuur, in plaats van gecultiveerde asfaltpaden. Overigens kun je vaak wel een bospad parallel nemen aan de asfaltweg, maar dat is toch minder mooi dan een zandpad dwars over de heide.

Desondanks is dit een prima route voor een rondje wandelen. Probeer dus alleen wel de drukke momenten te vermijden; zeker in weekenden is het best wel druk in Nationaal Park Veluwezoom.

Wandelen Veluwezoom

Bronstroute Veluwezoom: Praktische informatie

Start- en eindpunt: Parkeerplaats Herikhuizerveld (gratis parkeren)

Afstand: 8,7 km (vanaf parkeerplaats Lange Juffer 8,4 km)

Zwaarte: De tweede helft (op de Lange Juffer en Burgemeester Bloemersweg) klimt behoorlijk dus dat maakt de route wel wat zwaarder. Desondanks is de route, vanwege de lenge, goed te doen.

Ondergrond: Zand en asfalt. Ik had gymschoenen aan maar had spijt dat ik mijn hoge wandelschoenen niet aan had; in het mulle zand zijn die fijner.

Markering: Geen markering onderweg; je volgt de route het best via de Natuurmonumentenapp.

Horeca onderweg: Onderweg kom je geen horeca tegen. Wel staan er overal bankjes langs de route (vaak met prachtig uitzicht!). Na afloop kun je wat drinken en eten bij het Paviljoen De Posbank (op 1 km vanaf de parkeerplaats).

Goed om te weten: Nationaal Park Veluwezoom is alleen toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. Zorg dus dat je ruim voor zonsondergang terug bent zodat je nog tijd hebt om het park uit te rijden!

Het Nationaal Park Veluwezoom is gratis toegankelijk.

Je kunt hier de route en bijbehorende data van onze wandeling zien in mijn Polar-account.

Veluwezoom Posbank

Nog meer wandelingen op de Veluwe?

Ik schreef nog meer blogs over wandelingen op de Veluwe of in de omgeving van Arnhem:

Deze wandeling combineren met een weekendje Arnhem? Ook daar schreef ik een blog over!

Racefiets Posbank
Fietsen in Nationaal Park Veluwezoom
Previous Post Next Post

You may also like

12 Comments

 • Reply Jacoba

  Wat een toffe wandeling! Ik heb de Veluwezoom slechts een keer bezocht in de winter, maar ik wil er ook zeker een keer naar toe in de herfst. Goed idee van je om dan tijdens de bronstperiode te gaan, dat heb ik nog nooit meegemaakt 🙂
  Jacoba onlangs geplaatst…Roadtrip in New York State: 6 leuke stopsMy Profile

  21 oktober 2020 at 9:50 am
  • Reply Anne

   Ja, ik heb me ook voorgenomen om volgend jaar in september te gaan, om wat meer van de bronst mee te krijgen. Hopelijk is dan ook de wildobservatiepost weer open!

   28 oktober 2020 at 2:31 pm
 • Reply Marko

  Mooie wandeling en wat een geluk dat je toch nog een beetje burlen gehoord hebt. Ik heb deze zomer de edelherten in het Weerterbos mogen zien en horen en vond het heel indrukwekkend. Ik hou inderdaad ook niet zo van asfalt en zeker niet als je vaak ingehaald wordt door fietser.
  Marko onlangs geplaatst…Mooiste wandeling bij Thorn: bevers, moeras en weerwolvenMy Profile

  21 oktober 2020 at 10:01 am
 • Reply Ann | reisblog_wANNderful

  Ongelooflijk mooie vergezichten daar! En dan die kleuren. De herfst is toch ook een prachtig seizoen, hè!

  22 oktober 2020 at 10:16 pm
  • Reply Anne

   Ja, vind het heerlijk in de herfst, vooral met de kleuren inderdaad! Een fijne periode voor lange wandelingen!

   28 oktober 2020 at 2:32 pm
 • Reply Linda

  Jammer dat de route voor een groot deel over een verhard fietspad gaat, is toch minder leuk. De omgeving is echter wel prachtig, wij zijn er nog geweest vorige week en hebben er heerlijk gewandeld en gefietst! Zo mooi

  24 oktober 2020 at 11:25 am
 • Reply Marcella

  Wat een gave foto’s! Ik ben nu 2x op de Veluwezoom en weet zeker dat ik er vaker ga komen. Ooit wil ik ook nog graag burlende herten spotten!
  Marcella onlangs geplaatst…Silvretta Hochalpenstrasse – De mooiste route tussen Tirol en VorarlbergMy Profile

  16 november 2020 at 10:12 pm
  • Reply Anne

   Thnx! Ja, ik kom echt graag in NP Veluwezoom en wil nog veel meer wandelroutes uitproberen. Mooi wat te doen komende maanden! 🙂

   30 november 2020 at 4:41 pm
 • Reply Kelly

  Ik zou er in oktober naartoe zijn gegaan, maar dat ging wegens omstandigheden niet door. Gaaf dat je Schotse Hooglanders gezien hebt…deze staan ook nog op mijn wishlist. Voor een dergelijk exemplaar zou ik trouwens ook omgelopen zijn hoor 😉

  2 december 2020 at 9:05 pm
 • Reply Aniek

  Wat een kleuren in het landschap! En Schotse Hooglanders tegenkomen is alrijd leuk. Volgens mij ken ik een stukje van deze route ook van het racefietsen.
  Aniek onlangs geplaatst…Gesäuse Huttentocht etappe 2: Mödlingerhütte naar de HeßhütteMy Profile

  4 december 2020 at 10:55 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge