Follow me:
Kasteel Clervaux Family of Man

Kasteel Clervaux en fototentoonstelling ‘Family of Man’

Het stadsbeeld van het stadje Clervaux in Luxemburg wordt gedomineerd door het prachtige witte Kasteel Clervaux (in het onvervalst Luxemburgs ‘Schlass Klierf’). Midden in Clervaux kun je de trappen beklimmen naar het kasteel. In het kasteel kun je tentoonstellingen bezoeken, in het bijzonder de prachtige fototentoonstelling ‘Family of Man’.

Het kasteeltje ligt er in het voorjaar netjes bij. Buiten staat er een grote Amerikaanse tank, een herinnering aan het heftige Ardennenoffensief. Ook rond Clervaux hebben zware gevechten plaatsgevonden, waarbij de Amerikanen zware verliezen leden. Ook het kasteel is zwaar beschadigd, al zie je daar nu niets meer van. De witgepleisterde muren zien er netjes uit en om het kasteel vind je fleurig bloeiende bloemen.

Kasteel Clervaux Family of Man

Fototentoonstelling ‘Family of Man’

Wat zeker een aanrader is, is om de langlopende fototentoonstelling ‘Family of Man’ te bezoeken. Deze tentoonstelling bevat ruim 500 foto’s van 273 fotografen, afkomstig uit 68 landen. Wat er op de foto’s staat? Mensen. De foto’s beelden het dagelijks leven uit van mensen over de hele wereld. De foto’s worden vaak tentoongesteld zonder onderschrift of met alleen een summiere uitleg, maar dat is misschien ook wel de kracht van deze tentoonstelling: geen voorgekauwd verhaaltje. Op deze website kun je enkele foto’s uit de tentoonstelling bekijken.

Kasteel Clervaux Family of Man

‘Family of Man’ is samengesteld door de Luxemburger Edward Steichen en werd al in 1955 gepresenteerd in het New Yorkse museum MoMa. Daarna is de tentoonstelling in maar liefst 150 landen geëxposeerd, om uiteindelijk in Kasteel Clervaux neer te strijken.

Je kunt prachtige foto’s bewonderen van onder andere de bekende fotografen Henri Cartier-Bresson en Dorothea Lange. Ik vond het een hele mooie fototentoonstelling, maar nu heb ik dan ook veel interesse in zwart-witfotografie.

Family of Man

Het feit dat ‘Family of Man’ vermeld is in het UNESCO Memory of the World Programme, zegt ongetwijfeld genoeg!

Kasteel Clervaux

Omdat Kasteel Clervaux zo centraal ligt in het stadje, is het heel eenvoudig om een bezoekje te brengen aan het kasteel. Ook als je de tentoonstelling overslaat, is het zeker leuk om even rond te lopen. Het kasteel ziet er ook aan de buitenkant prachtig uit en je hebt een mooi uitzicht over het stadje en de omliggende bossen.

Al sinds de twaalfde eeuw staat hier al een kasteel. Echter, in de Tweede Wereldoorlog raakte het kasteel zwaar beschadigd en moest na de oorlog weer opnieuw herbouwd worden. Naast de tentoonstelling ‘Family of Man’ en andere losse tentoonstellingen, is ook het gemeentehuis van Clervaux in het kasteel gevestigd. Ongetwijfeld een hele toffe plek om te werken als gemeenteambtenaar!

Kasteel Clervaux Family of Man

Clervaux

Ik schreef al eerder een blog over Clervaux dus daar kun je nog veel meer inspiratie opdoen over een bezoek aan het stadje en de omgeving. Ik vond het erg leuk om in Clervaux te verblijven; het is een gezellig plaatsje met allemaal terrasjes in het centrum. Bovendien is het heel centraal gelegen zodat je diverse leuke uitstapjes kunt maken.

Zoals ik al schreef heeft Clervaux het zwaar te verduren gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Niet zover bij Clervaux vandaan ligt het Bastogne War Museum in België, dat ècht een aanrader is om te bezoeken!

Clervaux Luxemburg
Clervaux

Overigens kan ik ook onze accommodatie in Clervaux met stip aanraden: Hotel International is een heel fijn 4* hotel midden in het centrum, met een hele mooie wellness om helemaal tot rust te komen!


Clervaux
Uitzicht vanaf Kasteel Clervaux
Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Yvonne

  Ik had geen idee dat deze fototentoonstelling er zo lang zou zijn.. ik dacht dat het een tijdelijke tentoonstelling was. We hebben twee of drie jaar terug alleen de foto’s buiten gezien, omdat alles verder al dicht was.. we bezochten Clervaux helemaal aan het eind van ons weekend Luxemburg, op weg naar huis.

  17 oktober 2020 at 4:26 pm
 • Reply Marcha

  Leuk is Clervaux! We stonden er dit jaar aan weekend op de camping. Maar wat een klokgelui daar, zo vaak en zo hard! 🙂
  Gave foto tentoonstelling, die zou ik ook willen bezoeken.
  Marcha onlangs geplaatst…14 tips voor het huren van een bootje aan het GardameerMy Profile

  17 oktober 2020 at 11:10 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge