Follow me:

Wandelen in Luxemburg: Langs de Our naar het Europamonument

Dit voorjaar brachten we een weekendje in Luxemburg door. Wat een fijn land is dit voor een korte vakantie! We werden enorm verrast door het mooie groene landschap en de uitstekende wandelmogelijkheden. Vanuit Clervaux is het gehuchtje Tintesmühle niet ver weg, vanuit waar er een mooie wandelroute start die je naar hetEuropamonument bij het drielandenpunt leidt.

De wandelroute ‘Nat’Our Route 1’ ligt in het Naturwanderpark dat zich over diverse landen en natuurparken uitstrekt. Vanuit Tintesmühle loopt de wandelroute via de Duitse kant van het riviertje Our naar het drielandenpunt: Belgie, Duitsland en Luxemburg. Vervolgens loop je via de Luxemburgse kant weer terug. Natuurlijk is het ook mogelijk om de route bij het drielandenpunt te starten, maar vanuit Clervaux was starten in Tintesmühle wat praktischer.

Wegen Luxemburg Clervaux Tintesmühle
Vanaf dit mooie weggetje bij Tintesmühle start onze wandelroute.

De eerste helft van de route: Tintesmühle – Europamonument

We parkeren de auto langs de weg, net over het bruggetje dat de grens met Duitsland markeert. Hier staan diverse wandelroutes gemarkeerd, waaronder onze route. De wandelschoenen gaan aan en daar gaan we!

De wandeling gaat over een vrij breed pad door het groene bos. Het is droog weer en het is lekker rustig op de route. We weten dat het riviertje Our naast ons loopt maar zien er niet zo heel veel van, omdat we al snel vrij hoog lopen.

De route is vrij vlak tot we na zo’n 50 minuten lopen bij de Königslei aankomen. Een pittig klimmetje omhoog! Bovenaan staat er een picknicktafel waar we even uit kunnen blazen van de klim. Het klimmen wordt wel beloond, we lopen nu zo hoog dat we af en toe een schitterend uitzicht hebben over het Ourdal onder ons! Helemaal als we langs de uitkijktoren lopen en vanaf hier ongezien de wandelaars in het dal kunnen bespieden!

Vanaf de Königslei loopt het brede pad door naar het drielandenpunt.

Tintesmühle Our vallei
Uitzicht vanaf de Konigslei.

Europamonument – Drielandenpunt

Het drielandenpunt is exact op de helft van de route dus een mooi moment om even een tussenstop te houden. We bekijken de grote rotsblokken, die symbool staan voor de eerste landen van de Europese Gemeenschap.

De Luxemburger Georg Wagner kwam op het idee voor dit monument, dus is het bruggetje over de Our, dat bij het monument ligt, naar hem genoemd.

Er staan wat vlaggen en informatieborden bij het Europamonument maar verder is hier niet zo gek veel te beleven, dus wandelen we maar weer verder.

Klaprozen
Prachtige klaprozen op de route!

Deel 2: Europamonument – Tintesmühle

Liepen we de eerste helft van de route nog hoog boven de Our-vallei; de terugweg loopt juist dicht langs het water. We zien voortdurend het kabbelende riviertje naast ons terwijl we door het groene landschap lopen.

Ook het pad voor de terugweg is wat mooier dan de heenweg, waar we voornamelijk over een wat saai, breed pad liepen.

Als we ter hoogte van de Konigslei uit het bos komen en over de open vlakte lopen, moeten we heel wat moeite doen om de uitkijktoren in de bossen aan de overkant van de Our te ontdekken. Dit is echt het mooiste stukje van de route, met bloeiende bloemetjes en glooiende velden tot aan de bosrand.

We lopen nog langs de Molen van Kalborn, maar daar is het vandaag een uitgestorven boel. Wel prachtig om dit oude pandje zo in het bos te zien liggen!

Na ruim 13 kilometer gewandeld te hebben, bereiken we Tintesmühle weer. Op de Camping Tintesmühle worden koele drankjes geserveerd dus daar maken we dankbaar gebruik van!

Luxemburg wandelen
Even checken wat er allemaal verteld wordt…

Wandelen bij Nat’Our – Praktisch

De ‘Nat’Our Route 1’ is ruim 13 kilometer lang en kan op twee punten gestart worden. Zowel in Tintesmühle als bij het drielandenpunt is voldoende parkeergelegeheid.

De route staat uitstekend gemarkeerd dus verdwalen is eigenlijk niet mogelijk.

Er is nagenoeg geen horeca langs de route dus zorg voor voldoende snacks en drinken voor onderweg. Bij Camping Tintesmühle kun je wel iets drinken wanneer je terug komt.

Het is niet de meest spannende wandelroute: met name het eerste deel is zelfs een beetje saai te noemen door het brede pad waar je over loopt. Het klimmetje naar de Konigslei maakt echter een hoop goed en de terugweg is een stuk mooier en afwisselender. Het is dus geen zware, inspannende hike maar een ontspannen wandeling voor wie even wat van de Luxemburgse natuur op wil snuiven! Liever een wat uitdagender wandeling? Op deze website vind je nog meer wandelroutes in de omgeving!

Op mijn Polar-account vind je alle exacte data van deze wandelroute.

Uitzicht Naturpark
Uitzicht tijdens onze wandelroute!

Accommodatie in de omgeving

Wij verbleven in het superleuke stadje Clervaux, op ongeveer 15 kilometer afstand van Tintesmuhle. Clervaux is een ideale uitvalsbasis om Luxemburg te ontdekken. Het stadje ligt midden in de bossen, heeft een gezellig centrum en breng zeker een bezoek aan de indrukwekkende foto-tentoonstelling ‘Family of Man’ in het witte kasteeltje midden in het dorp.

In het dorp vind je het uitstekende 4* hotel International, waar wij verbleven. Een heel prettig hotel, met een uitgebreide spa en wellness er bij. Het hotel ligt midden in Clervaux dus ‘s avonds loop je vanuit het hotel zo het dorpsplein op, waar je de meeste restaurants vindt.

Clervaux Luxemburg
Clervaux

Meer lezen over Clervaux? Ik schreef eerder al dit uitgebreide blog over dit toffe stadje in Luxemburg!

Previous Post Next Post

You may also like

4 Comments

 • Reply Darina

  Prachtig gebied! Ik wil hier ook weer eens naar toe, veels te lang geleden.
  Darina onlangs geplaatst…5 favorieten van de week #30My Profile

  9 november 2019 at 1:11 pm
  • Reply Anne

   Leuk! Ik vond het echt een tof gebied en lekker dicht bij Nederland. Wil zeker nog eens terug!

   10 november 2019 at 2:44 pm
 • Reply Janet

  Luxemburg heb ik meerdere malen aangedaan op doorreis, maar ik ben er nooit echt geweest volgens mij. Zo te zien is het een prachtige bestemming!

  21 november 2019 at 7:24 pm
 • Reply Mullerthal

  Luxemburg is prachtig. Lang terug eens een deel van de mullerthal trail gelopen, mooie groene omgeving.

  1 februari 2020 at 9:59 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge