Follow me:
Rome

Rome: Alle tips die je nodig hebt voor jouw stedentrip!

Rome is een van mijn favoriete steden ter wereld. De stad heeft alle ingrediënten voor een hele geslaagde stedentrip: de schitterende oude gebouwen, de bijzondere geschiedenis, talloze toffe restaurants en een heel aangenaam klimaat. Ik schreef al een paar blogs over deze wereldstad maar nog nooit een complete stadsgids met alle tips die je nodig hebt voor een geslaagde stedentrip naar Rome!

Ik ben al zo vaak in Rome geweest en toch krijg ik nog geen genoeg van deze stad. Er is zoveel te zien! Zelfs als je alle bezienswaardigheden kent, is Rome een heerlijke stad om gewoon rond te dwalen zonder doel.

Rome is een uitstekende bestemming voor een stedentrip, maar je kunt deze stad ook goed combineren met bijvoorbeeld een bezoek aan Napels en/of een vakantie aan de Amalfikust.

Rome
Schitterende oude gebouwen in Rome!

De highlights van Rome

Wie voor het eerst naar Rome gaat, ontkomt er natuurlijk niet aan om eerst de bekende highlights te bezoeken. En die zijn ook zeker de moeite waard!

Forum Romanum en de Palatino

Het Forum Romanum en de Palatijn-heuvel (Palatino) vormen het hart van het oude Rome. Zelf vind ik dit een hele fijne plek om op mijn gemak rond te struinen en mij te verwonderen hoe zo’n wereldmacht zo ten val kon komen. Een hele bijzondere plek met een geschiedenis die heel ver terug gaat. Zorg er voor dat je het Forum Romanum vroeg in de ochtend of laat in de middag bezoekt, zodat je de mensenmassa een beetje kunt ontwijken.

Handige tip: je ticket voor het Forum Romanum is ook geldig voor het Colosseum!

Rome Forum Romanum
Het Forum Romanum.

Colosseum

Tegenover het Forum Romanum staat het wereldberoemde Colosseum. Mijn meest bizarre moment in Rome is de keer dat ik voor het eerst uit het metrostation Colosseo kwam en dit enorm imposante gebouw pal voor mijn neus zag! Wat een prachtig gebouw!

Ik heb alleen de eerste keer dat ik in Rome was, het Colosseum daadwerkelijk bezocht. De keren er na nam ik genoegen met een blik op het exterieur want dat vind ik toch verreweg het mooiste. Het is echter zeker wel interessant om het Colosseum ook binnen te bezoeken omdat je dan een goede indruk krijgt van de enorme afmetingen van deze arena.

Colosseum Rome
Het Colosseum

Via dei Fori Imperiali

De Via dei Fori Imperiali leidt van het Colosseum naar het Piazza Venezia, het drukste verkeersplein van Rome. Ik vind dit echt de mooiste straat van Rome, waar je rondom heen de schitterende oude gebouwen ziet. Het lijkt alsof je in een heel groot openluchtmuseum loopt!
Als je vanaf het Colosseum vertrekt zie je links en rechts de oude Fora liggen. ‘s Avonds zijn ze prachtig verlicht!
Vlak voordat je het enorme witte Victor Emanuel II monument bereikt, kun je linksaf een straatje in slaan. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over het Forum Romanum!

Rome

De Capitolijnse Musea

Rondom de Capitolijn, het schitterende ovalen plein, vind je de Capitolijnse Musea in oude palazzo’s. Hier vind je prachtige oude kunstwerken. Mijn favoriet by far is het witte beeldhouwwerk van ‘De Stervende Galliër’.

Rome Stervende Gallier
De Stervende Galliër. Wat een kunstwerk!

Largo di Torre Argentina

Vanaf het Piazza Venezia slaan we linksaf, naar het plein Largo di Torre Argentina. Dit is de plek waar ooit Julius Caesar werd vermoord door tientallen dolksteken. Tegenwoordig is de Largo di Torre Argentina vooral een walhalla voor talloze straatkatten. De oude steden van het plein vormen een mooi decor voor kattenfoto’s!

Largo di Torre Argentina
Een van de talloze katten op het Largo di Torre Argentina.

Pantheon

Vanaf het Largo di Torre Argentina loopt er een smal straatje rechtstreeks naar het Pantheon: de volgende highlight die we bezoeken! Deze oude kerk is vooral beroemd vanwege de enorme koepel-met-gat-er-in. De toegang is gratis dus loop zeker even een rondje door de kerk. Vooral de gevel is erg fotogeniek. De naam van de oorspronkelijke opdrachtgever, generaal Agrippa, staat op de gevel vermeld, hoewel het huidige gebouw door keizer Hadrianus herbouwd is nadat het Pantheon al twee keer verwoest was.

Rome Pantheon
Het Pantheon

Ook het pleintje bij het Pantheon is heel leuk en erg fotogeniek. Zeker ‘s avonds, als de terrassen gevuld zijn, is het een hele levendige plek.

Piazza Navona en Campo de’ Fiori

Een van de bekendste pleinen in Rome is het Piazza Navona, een levendig en gezellig (en heel toeristisch!) plein midden in het oude centrum. Ooit lag hier een groot atletiekstadion, maar tijdens het verval van het Romeinse rijk werden de voormalige tribunes volgebouwd met huizen. Rondom het plein vind je nu volle terrassen, in het midden staan de drie fonteinen, waarvan er eentje nog door Bernini ontworpen is.
Tegenwoordig staat het hele middenplein vol met toeristenkraampjes en straatartiesten, maar het zorgt wel voor een levendig stadsbeeld.

Piazza Navona
Piazza Navona

Aan de andere kant van de drukke straat Corso Vittorio Emanuele II ligt het pleintje Campo de’ Fiori, waar je ‘s ochtends een gezellige (maar ook erg toeristische!) markt vindt.

Trevi-fontein

Vanaf het Pantheon is het niet zo ver lopen naar de bekende Trevi-fontein. Een schitterende fontein die onlangs nog gerestaureerd werd. Men zegt dat, als je een muntje over je linkerschouder in de fontein gooit, je nog eens terugkeert naar Rome.

Wel een ontzettend drukke plek: het is soms echt schuifelen om je een weg te banen over het plein bij de fontein.

Rome Trevi
De Trevi Fontein

Spaanse Trappen

We lopen nu richting het noorden en bereiken even later de Spaanse Trappen. Zeker in het voorjaar zien de trappen er schitterend uit, als ze volgezet zijn met fleurige bloemen. Boven aan de trappen staat het fraaie kerkje Trinita dei Monti.
Let op: tegenwoordig is het ten strengste verboden om op de Spaanse Trappen te zitten. Je riskeert een boete van € 250,00 als je besluit om even uit te rusten op de net gerestaureerde trappen. Erg jammer omdat het juist een fantastische plek is om een ijsje te eten en lekker mensen te kijken.

Rondom de Spaanse Trappen vind je de luxe modemerken zoals Prada, Gucci en Louis Vuitton. Een chique wijk dus, maar wel leuk om rond te lopen.

Piazza del Popolo

De Via Corso is een gezellige winkelstraat die je rechtstreeks naar het toffe plein Piazza del Popolo leidt. Ik vind dit misschien wel het mooiste plein van Rome, met twee bijna exact dezelfde kerken naast elkaar. Het is een heerlijk plein om neer te strijken met een ijsje!

Aan de oostkant van het plein leiden trappen je omhoog naar het Terrazza del Pincio, waar je een van de beste uitzichtpunten voor de zonsondergang vindt!

Rome Piazza del Popolo
De twee bijna identieke kerken op het Piazza del Popolo.

Het park rondom Villa Borghese

Een groene oase van rust: dat is het uitgestrekte park rondom Villa Borghese. Aan de kant van het Piazza del Popolo is het nog vrij druk omdat hier veel toeristen lopen, maar hoe verder je het park in loopt, hoe rustiger het wordt.

Maak zeker een wandeling naar de vijver waar je de tempel van Asclepius vindt: op een zomerse dag kun je hier ook een bootje huren om op de vijver te varen.
Zelf loop ik het liefst nog verder het park in, tot aan de dierentuin. Daar kun je heerlijk op een van de bankjes of onder de oude bomen relaxen met een boek. Het park is hier schitterend groen en echt een rustpunt in de drukke stad!

Rome Villa Borghese
De rustgevende bossen in het park van Villa Borghese

De St. Pietersbasiliek

We steken nu de Tiber over en gaan naar Vaticaanstad. De St. Pieter is natuurlijk wel een bezoek waard! Zelf bezoek ik deze immense kathedraal het liefst aan het einde van de middag want anders sta je wel een tijdje in de rij.
Breng zeker ook een bezoek aan de koepel (cupela) want vanaf daar heb je een waanzinnig panorama-uitzicht over de stad! Een lift brengt je al een heel eind omhoog maar het laatste stuk moet je toch lopen. Wie claustrofobisch is, slaat dit wel liever over want de trap is niet zo breed!

Let op: op woensdagochtend houdt de paus zijn audiëntie, waardoor het plein voor de basiliek overstroomt met bezoekers en pelgrims uit de hele wereld!

Sint Pieter uitzicht
Uitzicht vanaf de koepel van de St. Pieter

Vaticaanse Musea

De Vaticaanse Musea bevinden zich bij de St. Pietersbasiliek. Ondanks dat ik al zo vaak in Rome ben geweest, heb ik deze beroemde musea nog niet bezocht. Simpelweg om de reden dat ik ze nogal aan de prijs vind, gelet op het feit dat deze musea ontzettend drukbezocht zijn en ik niet zoveel zin heb om voetje voor voetje door de musea te schuifelen. En dat terwijl er zoveel andere mooie dingen in de stad te bezichtigen zijn!

Het bekendste museum in de Vaticaanse musea is natuurlijk de Sixtijnse Kapel!

De Engelenburcht (Castel Sant’Angelo)

Vanaf de St. Pietersbasiliek loopt er een brede weg (en een tunnel!!) naar de Engelenburcht, die aan de oever van de Tiber staat. Een onneembare vesting, die rijk versierd is met beelden van engelen. Ook de brug tegenover de burcht heeft aan weerszijden beelden van Petrus, Paulus en…tien engelen.

Ooit was de Engelenburcht een mausoleum, later werd het een veilige burcht waar men vanuit het Vaticaan een schuilplaats kon vinden en inmiddels is het een museum.

Engelenburcht
De Engelenburcht

Trastevere

Vanaf de St. Pieter loopt er een schitterende weg naar de wijk Trastevere. Deze weg begint naast de tunnel bij de St. Pieter en heet de Passeggiata del Gianicolo. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad!

Rome Passeggiata del Gianicolo
Het uitzicht vanaf de Passeggiata del Gianicolo

Aan de andere kant van de heuvel daal je weer af naar de wijk Trastevere, waar je bij voorkeur ‘s avonds naar toe gaat. Hier vind je talloze leuke restaurantjes en cafeetjes waar je prima kunt dineren! Het is weliswaar een hele toeristische wijk, maar wel een toffe plek om een hapje te eten. Vooral het Piazza di Santa Maria is ‘s avonds sfeervol verlicht en er zijn vaak straatartiesten actief.

Trastevere Rome
Trastevere

Het minder bekende Rome

Dit was een lijst met de bekendste bezienswaardigheden van Rome. Maar natuurlijk is er nog veel meer te zien in deze stad!

Ik heb ooit al eens een blog geschreven over ‘Rome buiten de gebaande paden’, waarin je uitgebreider kunt lezen over het onderstaande lijstje bezienswaardigheden.

Terme di Caracalla

Iets ten zuiden van het Colosseum vind je deze indrukwekkende ruïne van een voormalig badhuis. Een schitterende plek om te bezoeken en laat je imponeren door de enorme afmetingen van de ruïne!

In de zomermaanden worden hier veel optredens gegeven, maar zelf bezoek ik de thermen het liefst in de namiddag, om in de groene tuin te genieten van deze rustige plek in de stad.

Rome Caracalla
De imposante ruine van de Thermen van Caracalla.

Via Appia Antica

Iets verderop loopt de oude route Via Appia Antica. De weg begint ongeveer bij het kerkje van Quo Vadis. Even verderop vind je de oude catacomben, die dienden als begraafplaats en die je nog steeds kunt bezoeken (aanrader!).
De Via Appia Antica loopt nog veel verder door en is zeker de moeite waard om te wandelen. De oude keien herinneren aan vroeger tijden en links en rechts van de oude weg staan nog monumenten die honderden jaren oud zijn. Bij het kerkje van Quo Vadis bevindt zich een Tourist Info waar je een folder kunt halen met meer informatie over de route.

Via Appia Antica Rome
De Via Appia Antica

Parco degli Acquedotti

Iets ten oosten van de Via Appia Antica ligt het Parco degli Acquedotti. In dit park liggen nog enkele oude Romeinse aquaducten, die heel fotogeniek zijn. Een mooi plekje om te wandelen!

Rome aquaducten
Het Parque degli Acquedotti

De Aventijn-heuvel

Breng ook zeker een bezoekje aan de Aventijn-heuvel, net achter het Circo Massimo. Hier ligt de fraaie Santa Sabina-basiliek, het mooie park Giardino degli Aranci en…last but not least…het toffe sleutelgat-met-uitzicht: door het slot kijk je zo uit op de koepel van de St. Pieter!

Santa Sabina basiliek
De Santa Sabina basiliek op de Aventijn-heuvel.

Mercato Testaccio

Vanaf de Aventijnheuvel loop je zo naar het wijkje Testaccio, waar je de foodmarkt Mercato Testaccio vindt. De markt is nog niet echt ontdekt door de toeristen dus je vindt hier veel locals die hun inkopen op de markt doen. Een leuke plek om typisch Italiaanse gerechten te kopen of een wijntje te drinken!

Basilica San Paolo

Een schitterende basiliek buiten het centrum van Rome. Deze basiliek is gebouwd op de plek waar de apostel Paulus begraven ligt. Het is een hele mooie kerk met een schitterende tuin er bij.

Sleutelgat Rome
Heb jij al eens door het sleutelgat naar de St. Pieter gegluurd?

Domus Aurea

Sinds kort is de Domus Aurea in de weekenden weer geopend voor bezoekers. Ooit was dit een enorm complex van maar liefst 80 hectare, voorzien van alle pracht en praal die Nero zo graag in zijn paleis wenste. Na de dood van Nero werd het paleis behoorlijk gestript omdat de Romeinen het liefst zo snel mogelijk de gehate keizer uit de geschiedenis wilden wissen. Op de plek van het enorme binnenmeer, dat in het complex lag, werd het Colosseum gebouwd. De rest van het gebouw raakte volledig in verval, maar wordt nu stukje bij beetje weer hersteld.

Ik heb de Domus Aurea nog niet bezocht maar het staat wel heel hoog op mijn lijstje. Dankzij een VR-bril krijg je namelijk tijdens de rondleiding te zien hoe het paleis er in het oude Rome uitgezien moet hebben. De reacties van toeristen zijn bijna unaniem uiterst enthousiast dus probeer zeker een bezoek aan dit oude paleis te brengen! Neem wel warme kleding mee en boek bij voorkeur je ticket ruim van tevoren om niet achter het net te vissen.

Stad en strand

Rome ligt niet zo ver bij het strand vandaan dus je kunt heel eenvoudig je stedentrip combineren met een dagje strand. Vanaf het metrostation Porta S. Paolo gaat er een treintje naar Ostia. Een alternatief is dat je de metro neemt naar metrostation Fermi en vanaf daar bus nr. 70. Deze zet je keurig bij het strand af, waarbij er diverse stops zijn bij de verschillende stranden. Je hebt hier heerlijke zandstranden met horeca er bij; ideaal om een dagje te ontsnappen aan de drukte van de stad!

Wist je dat Napels een leuke dagtrip is vanuit Rome? Op het reisblog van Lineke vind je de leukste tips voor Napels.

Eten & drinken in Rome

Er zijn zo ontzettend veel restaurants in Rome dat het eigenlijk geen doen is om hier toplijstjes te maken… Dit is echter een lijstje met adresjes waar ik wel graag kom:

Ontbijt: Gusto Massimo

Op de hoek van het Circo Massimo en de Viale Aventino, die richting de thermen van Caracalla gaan, zit een klein restaurantje waar ik ‘s ochtends het liefst mijn ontbijt kocht. Een glas verse jus d’orange en een heerlijke croissant er bij. ‘s Ochtends was het hier nog lekker rustig zonder de hordes toeristen en een mooie plek om je dag te beginnen.

Gusto Massimo, Via del Circo Massimo, 5, Rome

Gusta Massimo Rome
Ontbijtje bij Gusta Massimo.

Iets drinken: Casina del Lago (Parque Borghese)

In het grote park bij Villa Borghese, vlakbij de vijver, vind je dit prachtige koffiehuis. Een heel fijn plekje om wat te drinken en het ziet er ontzettend mooi uit! Het nadeel: het is zo’n populaire plek dat de prijzen ook flink omhoog gegaan zijn!

Casina del Lago, Viale dell’Aranciera, 2, Rome

Restaurant: Aristocampo Trastevere

Om de hoek van het gezellige pleintje Piazza Santa Maria in Trastevere vind je dit kleine restaurantje. Het is net even wat anders dan de talloze toeristenrestaurants die je in deze wijk vindt en ik heb hier heerlijk gegeten. Een leuk adresje!

Aristocampo Trastevere, Via della Lungaretta, 75, Rome

Roscioli Salumeria con Cucina

Een heel bijzonder adresje in Rome! In een van de smalle straatjes van het oude centrum van Rome zit dit winkeltje c.q. eethuis. Het eten is vers en bijzonder smakelijk en je kunt er een heerlijk wijntje bij drinken! En de entourage is ook erg leuk, met grote hammen achter de toonbank en talloze flessen wijn om naar te staren. Wel even van tevoren reserveren want dit populaire adresje zit vaak al dagen van tevoren volgeboekt!

Roscioli Salumeria con Cucina, Via dei Giubbonari, 21/22, Rome

Rome eten
Er zijn zoveel plekken in Rome waar je een heerlijke pizza kunt eten!

Hosteria Romana

Dit populaire restaurant zit in de buurt van de Trevi Fontein en de prachtige Giardini del Quirinale. Hosteria Romana is niet alleen populair bij toeristen maar ook bij locals dus het zit er vaak erg vol.

Het eten is uitstekend: ik heb hier heerlijke fettuccini met gorgonzola gegeten! Reserveren is wel handig want ook hier loopt het al snel vol.

Hosteria Romana, Via del Boccaccio, 1, Rome

Budgetrestaurant: Carlo Menta

Heb je teveel geshopt in de straten rond de Spaanse Trappen? Dan kun je nu snel weer bezuinigen door bij Carlo Menta te eten. Dit is een supergoedkoop restaurant waar je wel prima eten krijgt. Hele uitgebreide menukaart!

De bediening is misschien niet altijd even top, maar het is verder geen verkeerd adresje. Carlo Menta zit op een grappig pleintje in Trastevere, waar vaak een leuke oldtimer voor de deur staat.

Ristorante Carlo Menta, Via della Lungaretta, 101, Rome

Accommodatie in Rome

Ga je een paar dagen stedentrippen in Rome? Dan kan ik je absoluut het verblijven op een stadscamping aanbevelen! De keren dat ik in Rome was, verbleef ik altijd op een prachtige camping die heel strategisch tussen stad en strand ligt. ‘s Ochtends verkende ik de stad, tot het rond een uur of 1 wel erg warm werd. Dan ging ik terug naar de camping, waar een prachtig zwembad bij was wat voor de nodige verkoeling zorgde. Wanneer het ‘s avonds weer wat koeler werd ging ik weer terug naar de stad om te eten. Een ideale combinatie!

De camping waar ik altijd boekte, is de schitterende 4* camping Fabulous Village. Bus 70 brengt je vanaf de camping naar het strand of juist naar metrostation Fermi, vanaf waar je in een mum van tijd in het centrum bent. Deze camping heeft echt prachtige zwembaden en is heel mooi aangelegd. Omdat hij iets op een heuvel ligt, heb je hier op de warme zomerdagen nog altijd een verkoelend briesje. Ik kan je deze camping echt met stip aanraden!

Camping Fabulous Rome
Een van de fijne zwembaden van Camping Fabulous Village.

Een andere camping, die een uitstekend alternatief is, is Camping Village Roma. Deze camping ligt dicht bij een metrostation dus ideaal om naar de stad te reizen. En ook de kosten vallen erg mee: voor een week in juni betaal je slechts € 185,00 wat een uitstekende prijs is. In de stad betaal je namelijk heel wat meer!

Geef je toch de voorkeur aan een hotel of appartement? Houd er rekening mee dat de prijzen in Rome behoorlijk hoog zijn. Een van de beste opties op Booking.com is het Residenza Mecenate: een 4* accommodatie op een uitstekende locatie voor een redelijke prijs.

Rome

Openbaar vervoer binnen Rome

Het openbaar vervoer is uitstekend geregeld in Rome. Er zijn twee metrolijnen, een rode en een blauwe, die allebei heel frequent rijden. Omdat de stad zo groot is, is het ideaal om gebruik te maken van de metro om van de ene kant van het centrum naar de andere kant te komen. Alleen in het oude centrum van de stad rijden geen metro’s, dus daar moet je lopen of bussen gebruiken.

De bussen rijden echter ook heel frequent dus die kun je ook nemen. Wel is het vaak even wat uitzoekwerk welke bus nu precies naar jouw gewenste bestemming gaat.

Het makkelijkst is het om een travelcard aan te schaffen. Deze kun je kopen in de ticketautomaten op de stations. Voor € 16,50 heb je een 3-dagenpas, voor € 24,00 een weekpas. Het zijn kartonnen pasjes dus laat hem niet (zoals ik ooit deed) in een broek zitten die je in de was doet! 🙂

Rome

Dit zijn mijn favoriete plekken in Rome!

Vervoer van de luchthaven naar Termini

De makkelijkste en goedkoopste manier van reizen naar het centrum vanaf de luchthaven, is via de Terravision shuttlebus. Vooraf kun je via internet al een ticket kopen. De bussen gaan zowel van Fiumicino als van Ciampino. Let natuurlijk wel goed op voor elke airport je een ticket koopt! Een ticket van Fiumucino naar Termini (het centrale station van Rome) kost € 5,80.

Overigens kun je ook met een trein naar Fiumicino, dit is iets duurder, zeker als je het ticket op de dag zelf koopt. Wel is de trein iets sneller: een half uur i.p.v. 55 minuten.

Rome Ditisanne
Altijd weer genieten om in Rome te zijn!

Boeken en films over Rome

Natuurlijk zijn er talloze boeken geschreven en films gemaakt waar Rome in voorkomt. Wil je alvast in de stemming komen voor je stedentrip naar Rome? Dan kan ik deze boeken en films aanraden!

 • Boek: ‘Quo Vadis?’ van Henryk Sienkiewicz – In dit boek, dat zich afspeelt in de tijd van Nero, beschrijft de Poolse auteur de liefdesgeschiedenis tussen een christelijk meisje en een Romeinse edelman. Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van het machtige Romeinse rijk en je leert zo tijdens het lezen ontzettend veel over de gang van zaken in de stad in die periode. Aanrader!
 • Boek: Time to Momo – Rome – Een hele handige gids vol tips voor de stad Rome!
 • BBC Serie: Ancient Rome: The Rise and Fall of an Empire: Een schitterende serie over het Romeinse keizerrijk. Vooral de aflevering over Nero is erg indrukwekkend! Verwar deze serie overigens niet met deze gelijknamige serie.
 • Film: ‘To Rome with love – Deze grappige film van Woody Allen neemt je echt mee naar Rome! Zo leuk om de stad in deze film terug te zien!
Forum Romanum
Van het enorme wereldrijk dat Rome ooit was, is niet zoveel meer over…

Ben jij wel eens in deze supertoffe stad geweest?

Previous Post Next Post

You may also like

7 Comments

 • Reply Marloes

  Heeeeerlijke blog! Ik ben twee keer in Rome geweest: een keer vijf dagen met mijn oma die alles weet en kan vertellen over de oude Grieken en Romeinen. Zo had ik mijn eigen persoonlijke stadsgids! Twee jaar geleden ben ik een week met mijn vriend naar Rome geweest. Ik hou echt van Italië en van Rome. Ostia Antica is ook een echte aanrader. Dan loop je (net als in heel Rome) letterlijk door de geschiedenis. Het was in het verleden de havenplaats van Rome en er is veel nog goed gebleven. Ik kreeg daar gewoon een magisch gevoel van, zo bijzonder vind ik dat.
  Marloes onlangs geplaatst…Dobbelspel Regenwormen | Aanrader of niet?My Profile

  12 november 2019 at 7:26 pm
  • Reply Anne

   Ah, supertof als je zo met iemand gaat die er veel van weet. Dan gaat de stad gewoon veel meer voor je leven wanneer je de achtergronden enzo weet.
   Ostia Antica staat al heel lang op mijn verlanglijstje maar om een of andere reden lukt het me steeds niet om er naartoe te gaan. Komt vast nog wel een keer!

   15 november 2019 at 3:54 pm
 • Reply Mei Qi

  Aah wat gaaf zeg! Ik wil nog heel graag naar Rome!!
  Mei Qi onlangs geplaatst…dat is geen geldMy Profile

  12 november 2019 at 7:55 pm
  • Reply Anne

   Zeker doen, is echt een aanrader!

   15 november 2019 at 3:57 pm
 • Reply Linda

  Wij zijn inmiddels twee keer in Rome geweest, maar zo te zien is er nog steeds genoeg wat ik niet gezien heb. Zoals dat geweldige uitzicht bij Passeggiata del Gianicolo en het onbekendere Rome. Ik vind Rome echt prachtig mooi. Ik was twee keer met verschillende mensen en zou zo terug willen om het onbekendere van Rome ook te ontdekken.

  16 november 2019 at 1:31 pm
 • Reply Manon Ruitenberg

  Ik ben hier nog nooit geweest. Maar Rome staat zeker op mijn bucketlist. Handig ook je filmtips!

  20 november 2019 at 7:11 pm
 • Reply Kelly

  Rome is ook mijn favoriete stad en ben er inmiddels ook twee keer geweest. Ik wil ook zeker nog een derde keer terug. Eén groot openluchtmuseum!

  21 november 2019 at 9:06 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge