Follow me:

Buenos Aires: 23 tips voor deze toffe stad!

Buenos Aires: het startpunt van onze rondreis door Argentinie en Chili! In deze enorme wereldstad brengen we een paar dagen door. Het is de stad van helden als Evita Peron en Diego Maradona en beiden komen we regelmatig op muurschilderingen tegen. We verblijven in de wijk San Telmo, een hippe wijk met leuke winkeltjes en uitstekende restaurants.

Als we door de stad lopen, valt ons op dat de stad helemaal niet zo Zuid-Amerikaans aandoet. De huizen in de wijk San Telmo doen denken aan Barcelona of Parijs en de ‘porteños’ (de bewoners van Buenos Aires) zien er eigenlijk heel Europees uit. Omdat de stad ontzettend groot is, duurde het bij mij even voordat ik echt ‘feeling’ met Buenos Aires had en wist ik lange tijd niet zo goed wat ik van de stad moest vinden.

Eigenlijk begon ik Buenos Aires pas echt heel erg tof te vinden na de fietstour met BajaBikes. Deze tour is dan ook tip nummer 1 die ik je geef!

Omdat ons hotel in de wijk San Telmo stond, zullen veel tips over deze wijk gaan. We hebben hier natuurlijk het vaakst gegeten en hebben deze toffe wijk uitgebreid verkend.

1. Maak een fietstour door Buenos Aires

Dit is absoluut de allerbeste tip voor Buenos Aires die ik je kan geven. Dankzij de fantastische fietstour met BajaBikes ging de stad pas echt voor ons leven! De tour bracht ons van het Microcentro naar Puerto Madero, naar de volkswijk La Boca en uiteindelijk door de leuke wijk San Telmo. Onderweg hebben we zoveel interessante weetjes gehoord over de stad, haar beroemde inwoners, voetbal en de geschiedenis van Argentinië. Absoluut een aanrader! Ik schreef dit uitgebreide blog over ‘fietsen in Buenos Aires’.

Fietstour Buenos Aires
Fietsen in Buenos Aires!

2. Plaza de Mayo

Het Plaza de Mayo is absoluut het hart van Buenos Aires. Op dit grote plein vind je het beroemde Casa Rosada, vanuit waar ooit Evita Peron het samengestroomde publiek toesprak. Het Casa Rosada is op zaterdagen geopend voor publiek.

Rond dit plein lopen al jarenlang de Dwaze Moeders hun rondjes uit protest tegen het verdwijnen van duizenden Argentijnen tijdens de dictatuur van Fidela.

Ook vind je de fraaie Metropolitan Cathedral op een hoek van het Plaza de Mayo.

Casa Rosada
Het beroemde Casa Rosada op het Plaza de Mayo.

3. San Telmo Markt

Elke zondag is er een hele gezellige markt op de straat Defensa, die vanaf het Plaza de Mayo helemaal doorloopt tot het Plaza Dorrego. Je vindt hier echt allerhande souvenirs, lederwaren, notitieboekjes, tassen en nog veel meer!
De markt begint om 10 uur en duurt tot ongeveer 4 uur. Het beste is om vanaf het Plaza de Mayo te beginnen, zodat je eindigt op het Plaza Dorrego.

San Telmo Market Buenos Aires
De San Telmo Market.

4. Tango-dansers op Plaza Dorrego

Ik adviseer niet voor niets om te eindigen op het Plaza Dorrego. Hier is op zondag de antiekmarkt maar ook wordt hier volop de tango gedanst. Leuk om na een paar uur flaneren te eindigen op een terrasje, vanaf waar je het tango-spektakel kunt bekijken!

Buenos Aires Tango
Tangodansers in San Telmo.

5. Mercado San Telmo

Ons hotel bevond zich in de wijk San Telmo dus we hebben regelmatig door de smalle klinkerstraatjes van deze bohemien wijk gelopen. Ook aten we onze eerste empanadas in de overdekte Mercado San Telmo. Breng zeker een bezoekje aan deze markt!
Je vindt hier talloze foodstalletjes, maar ook allerlei winkeltjes met lederwaren, cadeauartikelen en andere hebbedingetjes. Erg leuk om doorheen te lopen. De empanadas bij Coffee Town zijn zeker een aanrader!

Mercado San Telmo
De Mercado San Telmo

6. Pasaje de la Defensa

Aan de straat Defensa, ten zuiden van het Plaza Dorrego, vind je dit schitterende oude gebouw. Een oud palazzo, waar je wat kleine winkeltjes vindt. Hoewel de winkels niet heel bijzonder zijn, is het gebouw zelf wel echt de moeite waard om even doorheen te lopen en iets van de vroegere Argentijnse grandeur te zien!

Pasaje de la Defensa, Defensa 1179, C1065 AAU, Buenos Aires, Argentinië

Pasaje Defensa
Het interieur van Pasaje de la Defensa

7. Parroquia San Pedro González Telmo

In een zijstraatje van Defensa in de wijk San Telmo vind je deze oude kerk. Ik viel als een blok voor de schitterende blauw-mozaïeken kerktorens! De kerk zelf is echt vergane glorie, met pleisterwerk dat loskomt en scheuren in de muur. Maar toch vind ik het een prachtige kerk om even binnen te kijken!

Adres: Humberto 1º 340, C1103ACH CABA, Argentinië

San Telmo kerk
Een van de prachtig gedecoreerde kerktorens.

8. El Ateneo Grand Splendid

Aan de Avenida Santa Fe vind je de vestiging van boekhandelketen El Ateneo in een prachtig oud theater. Het interieur van het theater is nog grotendeels bewaard gebleven wat voor een hele toffe setting zorgt.
Het voormalige podium is nu een lunchroom, waar je je nieuwe aankopen vast kunt inkijken.
Neem zeker ook even de trap naar de eerste verdieping, vanaf waar je een schitterend uitzicht hebt over de boekhandel.

El Ateneo Argentinië
Een boekhandel in een oud theater!

9. Cementerio de la Recoleta

Misschien een tikje luguber: een begraafplaats als highlight, maar de Cementerio de la Recoleta is absoluut een bezienswaardigheid. Men ligt hier begraven in prachtige mausoleums, de een nog groter en mooier dan de ander. Natuurlijk loop je ook even langs het mausoleum van Evita Peron, die hier 5 meter diep, goed beveiligd, begraven ligt.

Onderweg kom je langs het mausoleum van Liliana Crociati de Szaszak: zij overleed op 26-jarige leeftijd door een lawine tijdens haar huwelijksreis in de Alpen. Haar diepbedroefde ouders, Italiaanse immigranten, lieten dit mausoleum maken en plaatsten een standbeeld er bij van Liliana met haar hond naast haar.

Het is vooral bijzonder om door de smalle gangetjes van de begraafplaats te lopen en je te verwonderen over de schitterende bouwwerken die je hier vindt.

Recoleta
Bijzondere mausoleums op de begraafplaats van Recoleta.

10. Galerias Pacifico

Op een regenachtige dag is het prachtige shoppingcenter Galerias Pacifico een handige manier om de dikke regendruppels te ontwijken. Bewonder het schitterende interieur van het complex en eet vooral een ijsje bij de uitstekende ijswinkel die hier zit!

Galerias Pacifico, Av. Córdoba 550, C1054 CABA, Argentinië

Buenos Aires
Galerias Pacifico: handig voor een regenachtige dag!

11. Promenada Gorriti

Langs het water bij Puerto Madero, de hippe, opgeknapte voormalige haven van Buenos Aires, vind je allerlei leuke terrasjes. Een mooie plek om wat te drinken, vanaf waar je uitzicht hebt op de Calatravabrug Puente de la Mujer en de hoge torens aan de overkant, die wat Zuidas-achtig aan doen!

12. Parque Lezama

Loop vanuit San Telmo even door naar het Parque Lezama. Een prachtig, opgeknapt park waar je een enorm standbeeld ziet van Don Pedro de Mendoza, de oprichter van Buenos Aires.
Aan de noordkant van het park zie je de torentjes van de Russische Kerk. In de noordoosthoek van Parque Lezama zitten twee ouderwetse barretjes: breng zeker een bezoekje aan het nostalgische El Hipopotamo!

Buenos Aires

13. La Boca

De volkswijk rondom het enorme stadion van voetbalclub La Boca is echt een bezoekje waard. Ooit lag hier de oude haven van Buenos Aires en woonden in de straatjes er omheen de havenarbeiders. In deze volkswijk ontstond de beroemde tangodans. Tegenwoordig is het straatje Caminito, met haar felgekleurde huizen en imitatie-Maradona’s op straat, een enorme toeristentrekker.

Wij bezochten La Boca tijdens de fietstour met Baja Bikes. Het straatje Caminito vond ik persoonlijk echt verschrikkelijk (wat een tourist trap!), maar je moet het eigenlijk wel een keer gezien hebben. En gelukkig liet onze gids ook de straten er omheen zien, waar je fantastische streetart en mooie oude pandjes ziet!

Wees wel voorzichtig met het op eigen houtje bezoeken van La Boca: niet alle straten in deze wijk zijn veilig!

Buenos Aires
Maradona staat op menig muur in La Boca getekend!

14. Streetart in Buenos Aires

Als street art liefhebber keek ik mijn ogen uit in Buenos Aires. Vooral in de wijken San Telmo en La Boca vind je echt waanzinnig mooie muurschilderingen. Ik kwam Diego Maradona een paar keer tegen, maar ook Evita Peron. En daarnaast nog veel meer fraaie afbeeldingen, waarvan ik de mooiste hier met jullie deel!

Streetart Buenos Aires
Evita en Juan Peron
Street art Buenos Aires
Deze toffe afbeelding bevond zich op de hoek van het straatje van ons hotel in San Telmo.
Streetart San Telmo
Ook deze schommelende dame trof ik ergens in San Telmo aan.
Buenos Aires
Street art in La Boca

15. Iets drinken: Bar El Federal

In de wijk San Telmo vind je de gezellige bar El Federal. Wat een fijn sfeertje hangt hier! Achter de bar staan nog een paar hele oude wijnflessen onder een dikke laag stof.
In het weekend geniet je in dit barretje van het vrolijke geroezemoes. Doordeweeks is het er een stukje rustiger, wat ook zijn charme heeft.

Bar El Federal, Carlos Calvo 599, C1102 AAK, Buenos Aires, Argentinië

Buenos Aires
Het barretje El Federal in San Telmo.

16. Een ijsje eten: Rapanui

Op de hoek van het enorme park Plaza General San Martin, tegenover het standbeeld van Don Jose de San Martin himself, vind je deze uitstekende ijszaak c.q. chocolaterie Rapanui. Echt overheerlijk schepijs!
De zaak is vrij recent geopend dus ziet er modern en strak uit, met genoeg zitplaatsen. De ijsjes worden namelijk zo hoog opgestapeld dat je hier beter niet mee aan de wandel gaat!
De chocolate bonbons hebben we niet uitgeprobeerd maar zien er ook verrukkelijk uit! Overigens is Rapanui ook in de wijken Recoleta en Palermo gevestigd.

Rapanui: Av. Santa Fe 772, C1006 CABA, Argentinië

Buenos Aires
Prima ijsjes en bonbons bij Rapanui!

17. Heerlijk eten: Gran Parrilla del Plata

Bij Gran Parilla del Plata kun je echt waanzinnig lekker eten in een fantastische ambiance. Het pandje lijkt van binnen wel een oude slagerij, met witte en groene tegeltjes aan de muur. Pas op dat je niet teveel bestelt, want de porties zijn enorm! De steaks zijn uitstekend en de prijzen heel redelijk.

Wel even reserveren want dit topadresje zit zeker in de weekenden al snel vol.

Gran Parilla del Plata: Chile 592, C1098 AAL, Buenos Aires, Argentinië

Buenos Aires Gran Parilla
Een topadresje in San Telmo: Gran Parrilla del Plata!

18. Restaurant/bar: La Poesia

Een blok verderop als het voormelde adresje zit literair café La Poesia. Hier aten wij onze eerste steaks in Argentinië en bestelden we onze eerste fles wijn! La Poesia is een smal pijpenlaatje, met een sfeervol stenen plafond en een knus interieur. Onze steaks smaakten uitstekend en alles was heel betaalbaar. Een fijn adresje om te eten!

La Poesia: Chile 502, C1098AAL CABA, Argentinië

La Poesia San Telmo
Het knusse La Poesia in San Telmo.

19. Uit eten: La Posada de 1820

Bij dit toffe adresje heb je inderdaad het gevoel dat je in een oud restaurant in een vorige eeuw bent beland! Een hele toffe ambiance waar je ook nog eens lekker kunt eten. En, niet onbelangrijk, waar je een heerlijk wijntje kunt drinken!

Het restaurant ligt in de wijk Microcentro: een deel van Buenos Aires waar we echt een beetje moesten zoeken naar een leuk restaurant. Gelukkig kwamen we toevallig ‘s middags langs La Posada de 1820 dus hebben we gelijk maar een tafeltje gereserveerd voor ‘s avonds.

In Argentinië eet je veel steaks en weinig groente, maar gelukkig heb je bij dit restaurant een uitgebreid saladebuffet. De bediening is uiterst vriendelijk en we hebben heerlijk gegeten!

La Posada de 1820: Tucumán 501, C1049AAK CABA, Argentinië

La Posada de 1820
La Posada de 1820

20. Accommodatie: Patios de San Telmo

In totaal hebben we vier nachten in Buenos Aires doorgebracht, waarvan drie in dit ontzettend fijne hotel. Patios de San Telmo zit in een prachtig gerestaureerd oud pand. De kamers grenzen allemaal aan de open binnenplaats, waar je zitjes en schommelstoelen vindt. En als bonus vind je boven op het dak een zwembad! ‘s Avonds is het heerlijk om nog even van de laatste zonnestralen te genieten terwijl je aan de rand van deze urban pool zit, met de stadsgeluiden om je heen. Vanaf hier zie je goed het rauwe kantje van Buenos Aires: de wat vervallen gebouwen rondom het gebouw.

De hotelkamers zijn uitstekend, misschien een tikkeltje gehorig maar wel echt een heerlijk rustpunt in de drukte van de stad. De locatie is fantastisch, midden in de wijk San Telmo en op vijf minuutjes lopen van de Mercado San Telmo. Naast het hotel zit de Deli San Telmo, waar ‘s ochtends het uitgebreide ontbijt wordt geserveerd.

Een pareltje!

Patios de San Telmo, Chacabuco 752, C1070AAP CABA, Argentinië

Patios de San Telmo
De ‘urban pool’ op het dak van Patios de San Telmo.

21. Accommodatie: NH Collection Buenos Aires Lancaster

Toen onze vlucht naar Salta gecanceld werd, bleek dat we nog een extra nacht in Buenos Aires door moesten brengen. Omdat het voornoemde hotel al vol zat, verbleven we een nacht in het NH Lancaster Hotel, in het Microcentro.
We kregen een upgrade naar een Premium kamer en dat was tof! De badkamer was echt fantastisch mooi en ook de kamer zelf was heel fijn en ruim.

We verbleven hier de nacht voor mijn verjaardag. Het oorspronkelijke plan was om op mijn verjaardag een uitgebreide lunch met wijnproeverij in Cafayate te hebben, die door de gecancelde vlucht helaas niet doorging. Maar het ontbijt bij het NH-hotel maakte heel veel goed! Wat een hoop keus en wat ontzettend veel lekkere dingen lagen er klaar bij het ontbijtbuffet! Ik heb die ochtend zoveel gegeten dat ik de rest van de dag geen honger meer had!

Het Microcentro is misschien niet de meest interessante wijk in Buenos Aires om te verblijven, maar toch is dit wel een hele fijne centrale plek in de stad. Bovendien ben je vanaf hier met een kwartiertje op de luchthaven Aeroparque.

NH Collection Buenos Aires Lancaster, Av. Córdoba 405, C1054AAD CABA, Argentinië

22. Geld wisselen in een cambio

Pinnen in Argentinie is om een of andere reden ontzettend duur dus dit is niet aan te raden. Zorg dat je een stapeltje onbeschadigde euro’s meeneemt op reis, die je vervolgens in een cambio (wisselkantoortje) om kunt ruilen voor Argentijnse pesos.
De beste wisselkoers kregen we in een cambio vlakbij ons hotel, op de hoek van Defensa en Chile (bij het beeldje van Mafalda op een bankje). De koers die we daar kregen hebben we daarna niet meer gezien dus het is een uitstekend wisselkantoor. Zorg wel dat je je paspoort bij je hebt!

Buenos Aires
Een van de schitterende pandjes in Buenos Aires.

23. Neem een taxi

Taxi’s zijn ontzettend goedkoop in Buenos Aires. Wij hebben ons voortdurend verplaatst met een taxi omdat we een beetje te lui waren om uit te zoeken hoe de SUBTE ov-kaart nu precies werkt en waar we die konden kopen.
Er zijn officiele standplaatsen voor taxi’s maar je kunt ze ook wel op straat aanhouden als het bordje ‘libre’ brandt. De taxi’s hebben een meter en voor een kwartier tot 20 minuten in de taxi betaalden we zo’n anderhalve euro.

Let op: Neem je een taxi vanaf de luchthaven Aeroparque, dan staan er binnen automaten waar je een bonnetje kunt halen voor de taxi’s buiten. Je krijgt dan vooraf een prijs opgegeven en men werkt in dit geval niet met een meter.

Buenos Aires

Buenos Aires – Algemeen

Dit waren mijn tips voor Buenos Aires, verzameld tijdens ons verblijf. Omdat de stad zo groot is, konden we niet alles zien en doen wat we wilden. Zo had ik ontzettend graag nog het Museo Evita bezocht, maar kwamen we gewoon tijd tekort. Ook de wijk Palermo, die erg leuk moet zijn, moesten we overslaan vanwege de tijd.

Ik heb al vaak de vraag gekregen of Buenos Aires wel veilig is. En daar kan ik volmondig ‘ja’ op zeggen. Natuurlijk moet je in de wat toeristische wijken blijven en niet op eigen houtje naar de buitenwijken gaan. Bepaalde delen van La Boca zijn niet aan te raden voor toeristen en ga ook niet zelfstandig de sloppenwijken van Buenos Aires in.

Uiteraard gelden voor Buenos Aires de regels die in alle grote steden gelden: pas op voor zakkenrollers en let goed op je spullen. Maar verder heb ik mij in Buenos Aires geen seconde onprettig of onveilig gevoeld.


Heb jij nog handige tips voor Buenos Aires?

Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply Marcella Molenaar

    Jeej, wat lijkt Buenos Aires mij een gave stad! Ik heb je blog opgeslagen want ooit wil ik ook heel graag een bezoek brengen aan Argentinië. Ik wilde altijd door Patagonië reizen, maar door jouw enthousiaste verhalen over het noorden twijfel ik nu. Misschien moet we beide doen 😉
    Marcella Molenaar onlangs geplaatst…VIDEO – Roadtrip midden ZwitserlandMy Profile

    20 november 2019 at 9:05 pm
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge