Follow me:

Fietsen in Buenos Aires: Ontdek de stad op een leuke manier!

Buenos Aires is de hoofdstad van Argentinië èn de uitvalsbasis voor onze mooie rondreis door Zuid-Amerika. Onze vlucht vanuit Amsterdam arriveerde in Buenos Aires en we brachten enkele dagen in deze stad door. Buenos Aires is behoorlijk groot en de beste manier om de stad te leren is op de fiets! In dit artikel vertel ik je alles over fietsen in Buenos Aires!

In eerste instantie wist ik niet zo goed wat ik van Buenos Aires moest vinden. Toegegeven, onze eerste kennismaking was ook niet zo fijn: onze vlucht naar Salta werd gecanceld door het slechte weer en we moesten verplicht anderhalve dag langer in Buenos Aires blijven. Terwijl we reikhalzend uitkeken naar het platteland van Argentinië, zaten we voor ons gevoel vast in een grote stad die wel erg lijkt op de grote steden in Europa. En toch zagen we ook op onze eerste verkenningstocht wel weer mooie dingen in de stad dus kortom, ik had een beetje mixed feelings over Buenos Aires.

Buenos Aires
Buenos Aires

Fietsen in Buenos Aires

Dat veranderde volledig toen we een fietstour door Buenos Aires maakten met Baja Bikes. De verzamelplek voor de fietstour was het groene Plaza General San Martin, waar we onze gids Sander ontmoetten. Naast ons waren er nog drie andere deelnemers aan de fietstour.

Al snel bleek dat we het met Sander als gids enorm getroffen hadden. Hij woont al jarenlang in Buenos Aires en weet onvoorstelbaar veel over de stad. Na een eerste uitleg over Buenos Aires en Argentinië stappen we op onze fiets.

Fietsen in Buenos Aires
Op het Plaza de Mayo

Van tevoren had ik een beetje verwacht dat het behoorlijk lastig zou zijn om in zo’n drukke wereldstad als Buenos Aires te fietsen. Maar dat valt alles mee. Nu fietsen we ook in het weekend dus dat scheelt wel iets, maar het fietsen is prima te doen. Vanaf het Plaza General San Martin fietsen we naar de Zuidas-achtige wijk Puerto Madero, waar we ook weer een hoop horen over de geschiedenis van Buenos Aires.

Om de zoveel tijd stoppen we voor een uitleg, waarbij Sander de hele historie van Buenos Aires (en Argentinië) aan elkaar rijgt. We horen over Evita, over Maradona, over koningin Maxima en over de geschiedenis en de huidige problemen van dit prachtige land.

Fietsen in Buenos Aires
Puerto Madero

Naar La Boca!

Wat ik echt ideaal vond aan de fietstour van Baja Bikes, is dat de tour je door de arbeiderswijk La Boca leidt. Deze wijk is niet overal even veilig dus op eigen houtje door de wijk slenteren is geen aanrader. De fietstour is echt een perfecte manier om toch La Boca te bezoeken!

In heel Buenos Aires vind je volop street art, maar de mooiste exemplaren heb ik toch wel in La Boca gezien. Gelukkig wist Sander ons in wat (veilige) achterafstraatjes echt schitterende muurschilderingen aan te wijzen, die we anders nooit gevonden hadden.

Streetart Buenos Aires
Schitterende street art in La Boca!

We lunchen in de buurt van het supertoeristische straatje Caminito, waar de huizen in felle kleuren geschilderd zijn en waar alleen toeristen te vinden zijn. Het stikt hier van de toeristenwinkels en restaurants met toeristenmenu’s. Wij knappen daar een beetje op af, maar gelukkig weet Sander een perfect, rustig lunchadresje om de hoek te vinden, waar we voor weinig geld heerlijke empanadas eten.

Fietsen in Buenos Aires
Het straatje Caminito was niet helemaal ons ding maar wel leuk om gezien te hebben!

Boca Juniors en Maradona

La Boca is ook de wijk van voetbalstadion Boca Juniors, de club waar ook Maradona nog enkele seizoenen gevoetbald heeft en waar hij als een afgod vereerd wordt. We zien het aan de vele muurschilderingen van Maradona in deze wijk. Ook loopt er een look-a-like Maradona in het straatje Caminito, waar toeristen mee op de foto mogen.

Maradona
Muurschildering in La Boca van Diego Maradona.

Boca Juniors heeft het immense stadion ‘La Bombonera’ als thuisbasis en natuurlijk fietsen we waar ook even langs. Tijdens wedstrijden ontploft dit gigantische stadion ongeveer van de uitzinnige fans, maar helaas wordt er tijdens onze reis niet gevoetbald. Ik heb niet zoveel met voetbal maar ben wel per direct een Boca Juniors fan! 🙂

Fietsen in Buenos Aires
Het enorme stadion ‘La Bombonera’ barst tijdens wedstrijden uit zijn voegen!

Een paar weken na onze reis zag ik de film ‘Diego Maradona’ in de bioscoop: zeker een aanrader! Helaas gaat de film vooral over zijn periode in Napoli, maar het geeft wel een indrukwekkend inkijkje in het leven van deze nationale held, die nog steeds zo verafgood wordt.

Maradona

San Telmo en Plaza de Mayo

De fietstour leidt ons na de lunch weer verder door de toffe wijk San Telmo, waar zich ook ons hotel bevindt. We krijgen nog een handige tip van Sander voor een goed restaurant die avond.

De laatste stopplek van de fietstour door Buenos Aires is het Plaza de Mayo, het middelpunt van Buenos Aires. Natuurlijk zijn we hier zelf al geweest om het Casa Rosada te bewonderen, maar Sander weet ons zoveel interessante feitjes over het plein te vertellen, dat het is alsof we hier voor het eerst staan. Ook weet hij het juiste balkonnetje van de ‘Don’t Cry for Me Argentina’-scene van Evita te wijzen…!

Fietsen in Buenos Aires

Fietsen in Buenos Aires: aanrader of niet?

Ik denk dat je het door mijn enthousiaste verhaal al begrepen hebt: een fietstour door Buenos Aires is écht absoluut een aanrader! Door deze fietstour begreep ik de stad en haar inwoners een stuk beter en sloeg mijn ‘haat-liefde-verhouding’ met Buenos Aires om naar een heel positief gevoel over de stad. En, zoals gezegd, is deze fietstour de ideale manier om La Boca op een veilige en leuke manier te bezoeken.

La Boca Buenos Aires
La Boca

Via Baja Bikes kun je verschillende fietstours doen door Buenos Aires; wij deden de Highlights fietstour en dat is zeker een aanrader. Deze fietstour kan echt het verschil maken en is daarom de investering meer dan waard.

Natuurlijk hadden wij het ontzettend getroffen met Sander als gids, maar ik heb al eerder met Baja Bikes gefietst en hun gidsen zijn over het algemeen uitstekend onderlegd.

Wij namen in ieder geval heel tevreden afscheid, en sloten de tocht af met een verfrissend ijsje in een door Sander aangeraden ijssalon!

Fietsen in Buenos Aires
Vlakbij het eindpunt van de fietstour vind je een uitstekende ijssalon!

Ook fietsen in Buenos Aires? Kijk snel op de website van Baja Bikes!


Meer lezen over Buenos Aires? Lees dan mijn 23 tips voor deze toffe stad!


Dit artikel is geschreven in samenwerking met Baja Bikes. Ik geef in deze review echter mijn eerlijke mening over de fietstour. Zou ik minder enthousiast zijn geweest, dan had ik dat zeker vermeld! Lees hier meer over een samenwerking met Ditisanne.nl.

Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply Mirre

    Ik had ook gedacht dat het er veel te druk zou zijn om te fietsen! Wat een leuke manier om de stad te ontdekken. Vooral de street art spreekt me aan!

    21 maart 2020 at 12:27 pm
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge