Follow me:

Rondreis Argentinië en Chili: De hoogtepunten!

Terwijl ik dit blogje typ, ben ik net een paar uur geleden geland op Schiphol Airport vanuit Buenos Aires. We zijn dus nog volop aan het nagenieten van onze rondreis door Argentinië en Chili: twee hele bijzondere landen in Zuid-Amerika. Ongeveer 2,5 week brachten we door op dit continent en wat was het mooi! In dit blogartikel neem ik jullie graag mee op onze reis en langs de hoogtepunten van onze trip!

Onze reis door Argentinië begon (na natuurlijke een goede voorbereiding) in Buenos Aires, vanuit waar we naar Salta, in het noordwesten, vlogen. Hier maakten we een prachtige roadtrip met een huurauto, waarna we met de bus van Argentinië naar naar Chili reisden. In Chili maakten we prachtige tours maar beleefden we ook een paar hele spannende momenten vanwege protesten, waardoor wegen en grenzen geblokkeerd werden. We waren enorm opgelucht toen we weer in de bus zaten en zonder problemen de grens met Argentinië weer over kwamen! Daarna vlogen we naar de Iguazu Falls (watervallen op de grens van Argentinië en Brazilië) en sloten onze reis weer af in Buenos Aires.

Chili Argentinië
Prachtige natuur in de Atacama woestijn in Chili!

Buenos Aires

Het duurde bij mij vrij lang voordat ik ‘gegrepen’ werd door het sfeertje in de Argentijnse hoofdstad. Misschien kwam het omdat onze reis met nogal wat pech in Buenos Aires begon. Toen we landden, onweerde het hard dus kwamen onze koffers pas zo’n drie uur later op de band. De volgende ochtend zouden we doorvliegen naar Salta, maar werd onze vlucht gecanceld, opnieuw vanwege de regen, en moesten we verplicht anderhalve dag langer in Buenos Aires blijven. Niet zo’n lekker begin dus…

Ik schreef een uitgebreid blog over Buenos Aires, maar hieronder noem ik alvast een paar van de highlights van deze stad.

Fietsen in Buenos Aires

Eigenlijk ben ik pas écht voor Buenos Aires gevallen na de fietstour die we met Baja Bikes maakten. Wat een ontzettend toffe tour is dit!! Dit is dus ook by far de beste tip die ik je voor Buenos Aires kan geven: boek deze tour want daarmee gaat de stad pas echt voor je leven! In vier uur tijd hoor je alles over de Spaanse kolonisatie, de onafhankelijkheidsstrijd, Evita Peron, Diego Maradona maar ook over de actuele situatie in Argentinië. De tour neemt je ook mee naar de wijk La Boca, waar je tijd hebt om wat rond te lopen. Uh, had ik al gezegd dat dit een ongelofelijk toffe tour is die je absoluut moet doen?

Fietstour Buenos Aires
Tijdens de fietstour door Buenos Aires stopten we ook bij het stadion van La Boca!

San Telmo

Ons hotel stond in de wijk San Telmo en dat was echt perfect! San Telmo is wat het Quartier Latin in Parijs is en het is een superleuke wijk om te verblijven. In de wijk vind je volop leuke winkeltjes en galeries, je kunt heerlijke empanadas eten in de Mercado San Telmo, op zondag is er een hele gezellige markt langs de Defensa en in deze wijk wordt er nog tango op straat gedanst. Je hebt er uitstekende restaurants waar je heerlijk kunt eten voor weinig geld. En waar ik zelf razend enthousiast over ben: overal in de wijk vind je echt ongelofelijk mooie street art!

Kerk San Telmo Argentinië
Prachtige oude kerk in San Telmo.

Plaza de Mayo

Het Plaza de Mayo (spreek uit: Plaza de Masjo) is het centrale plein in Buenos Aires. Hier staat het beroemde Casa Rosada, vanaf waar Evita Peron (en later Madonna) het volk toesprak. Nog steeds is het Casa Rosada het werkpaleis van de zittende president. Heel bekend zijn natuurlijk de Dwaze Moeders, die elke donderdag rondjes lopen rond het plein. Ook vind je de kathedraal van Buenos Aires op dit plein, die zeker ook een bezoek waard is.

Casa Rosada
Het beroemde Casa Rosada op het Plaza de Mayo.

Cimenterio de Recoleta

Een gekke plek om in een reisblog aan te bevelen: een begraafplaats? Toch was dit één van onze hoogtepunten in Buenos Aires, want je kijkt hier echt je ogen uit. Deze begraafplaats staat namelijk vol met chique mausoleums, waar de Argentijnen hun dierbaren begraven hebben. Ook Eva Peron ligt hier (goed beveiligd op 5 meter diepte!) begraven in het Duarte-graf. Loop zeker een rondje over deze begraafplaats en je weet wat ik bedoel als ik zeg dat je dit niet mag missen!

Recoleta
Bijzondere mausoleums op de begraafplaats van Recoleta.

El Ateneo Grand Splendid

Nog een highlight in Buenos Aires: de boekhandel El Eteneo Grand Splendid. Deze is gevestigd in een oud theater en het ziet er supertof uit! Wat ooit het toneel was, is nu een gezellig café, waar je in je nieuw aangekochte boeken kunt lezen. Zeker even langslopen als je in de buurt bent!

El Ateneo Argentinië
Een boekhandel in een oud theater!

Parque Lezama

Ook de fietstour van Baja Bikes brengt je door dit park maar het is een mooi plekje om naar toe te lopen met zonnig weer. Vanuit San Telmo loop je langs de mooiste street art naar dit park, waar een enorm standbeeld voor de oprichter van Buenos Aires staat. Ook vind je de fraaie Russische Kerk aan de rand van het park.
Neem zeker even de tijd om wat te drinken in Café El Hipopotamo, dat op de hoek van het park zit. Dit is één van de vele oude koffiebarretjes die je in dit deel van Buenos Aires vindt en ze zijn geweldig! Wij waren er op een maandagochtend, samen met een aantal oude Argentijnen die op hun gemakje met een kop koffie de krant doorspitten. Sfeertje!

Barretjes Buenos Aires
Een van de talloze oude barretjes in Buenos Aires.

Accommodatie Buenos Aires: Patios de San Telmo

Ik kan je echt met stip dit hotel aanbevelen! Het zit midden in de wijk San Telmo, op een kleine vijf minuten lopen vanaf de Mercado San Telmo. Rondom het hotel vind je uitstekende restaurants en leuke barretjes waar je wat kunt drinken.
Het hotel is een oud gerestaureerd pand, dat nog allerlei prijzen heeft gewonnen bij de opening. Op het dak van het hotel is een zwembad, erg fijn bij warm weer! De kamers zijn mooi maar een tikkeltje verouderd maar dat past helemaal bij deze wijk!
Naast het hotel zit de San Telmo Deli, waar ‘s ochtends het ontbijt wordt geserveerd.
Patios de San Telmo, Chacabuco 752, Buenos Aires.


Roadtrip Salta & Jujuy – noordwest Argentinië

Vanuit Buenos Aires vliegen we, anderhalve dag te laat, door naar de stad Salta, in het noordwesten van Argentinië. Hier liggen de provincies Salta en Jujuy, waar we een aantal dagen gaan roadtrippen. Het oorspronkelijke plan was om op zaterdag van Salta naar Cafayate te rijden, daar zondag (op mijn verjaardag!) een relaxdag te hebben en dan maandag doorrijden naar Cachi. Omdat we nu pas maandagochtend weg kunnen, rijden we in één dag van Salta via Cafayate naar Cachi. Helaas, maar niets aan te doen.

Je leest in dit blogartikel trouwens meer over de leuke stad Salta.

Roadtrip Salta Argentinië
Roadtrippen door Salta en Jujuy.

Salta – Cafayate

We rijden al om 8 uur weg uit Salta want we hebben vandaag een lange rit voor de boeg. Het eerste deel is behoorlijk saai en het is ook nog eens bewolkt. Maar na Talapampa verandert het landschap in een onwaarschijnlijk mooi stukje natuur! De weg slingert door een indrukwekkende vallei, waar we de eerste cactussen spotten. We maken al de nodige fotostops voordat we bij de eerste tussenstop zijn: de Garganta del Diablo. Het is een paar stappen lopen en dan kunnen we de smalle kloof in kijken: een spectaculair gezicht!

Ruta Cafayate Argentinië
De Garganto del Diablo.

Iets verderop stoppen we bij La Yesera, een klein restaurantje langs de weg waar ook een paar alpaca’s staan. Natuurlijk maken we onze eerste alpaca-selfie! Inmiddels is ook het zonnetje doorgebroken en we genieten enorm van het prachtige landschap!

Alpaca Argentinië
Alpaca selfie!

Cafayate – Cachi via Ruta 40

Het is rond de middag dat we bij Cafayate aankomen. We besluiten het wijnstadje links te laten liggen en direct door te rijden in de richting van Cachi. In het slaperige stadje San Carlos eten we een heerlijke pizza in één van de authentieke restaurantjes aan het dorpsplein. Daarna vervolgen we onze weg over de Ruta 40, die even later onverhard wordt. Het is een enorm gehobbel en we moeten goed opletten om niet lek te rijden. Maar het landschap is fantastisch mooi! Puntige grijze rotsen rijzen om ons heen omhoog en we kijken onze ogen uit! Naarmate we richting Cachi rijden, verandert het landschap in een groen berglandschap, prachtig!

Let op: wil je deze route in het regenseizoen rijden? Check dan goed of de weg wel begaanbaar is!

Ruta 40 Cafayate Cachi
Over Ruta 40 van Cafayate naar Cachi.

Accommodatie Cachi

Wij overnachtten in het prachtige Hosteria Villa Cardon, aan de rand van het oude plaatsje Cachi. Een heel fijn plekje, misschien wel één van de mooiste accommodaties van onze reis! We werden uiterst vriendelijk ontvangen met een glaasje versgeperste sinaasappelsap, leuk! De kamers zijn heel knus gerangschikt om de gezellige binnenplaats en het ziet er allemaal uitstekend onderhouden uit. Een pareltje en ook nog eens heel betaalbaar!

Cachi

Cachi – Tilcara

De volgende ochtend stappen we alweer om 9 uur in de auto want we hebben opnieuw een lange autodag voor de boeg. De mooie Ruta 33 brengt ons door het bijzondere Parque Nacional los Cardones. De berghellingen staan hier vol met ontelbaar veel cactussen, geweldig om te zien!

Parque Nacional Los Cardones
Parque Nacional Los Cardones

Vanaf het park klimt de weg steeds hoger over de uitgestrekte hoogvlaktes. We zien voor het eerst vicuñas lopen: hertachtige dieren die eigenlijk familie zijn van de kameel, maar die we vooral op de slanke ree vinden lijken. Ook lopen hier kuddes ezels en nog wat koeien.

Vicunas Argentinië
Vicuñas op de flanken van de Cuesta del Obispo

We passeren de 3600 meter hoge bergpas Cuesta del Obispo en vanaf daar slingeren talloze haarspeldbochten ons naar het dal. Een sterk bewolkt dal, dus dat is wel jammer nadat we de hele ochtend strakblauwe lucht hadden.

We rijden via Salta naar het noorden en besluiten om de Ruta 9 te nemen. Deze kronkelweg ten noorden van Salta is soms niet breder dan een fietspad en hij slingert aan één stuk door door een regenwoud-achtig gebied. Omdat het zo bewolkt is, is het eigenlijk niet zo spectaculair en zijn we uiteindelijk ook wel een beetje klaar met het gedraai! In het plaatsje El Carmen proberen we een lunch te vinden, maar alles zit hier dicht vanwege siësta. Bij een duister winkeltje weten we een flesje cola en een pak koekjes te scoren…daarmee redden we het wel tot het diner!

Als we de grote plaats San Salvador de Jujuy gepasseerd zijn, zien we eindelijk in de verte weer blauwe lucht! We rijden langs de Rio Grande, die nu volledig uitgedroogd is. Links en rechts worden de bergen steeds hoger, met de bijzondere kleuren vanwege alle mineralen die in dit gebergte zitten. In een stralend zonnetje rijden we de laatste kilometers naar Tilcara, waar we twee nachten verblijven!

Bergen Argentinië
Prachtig gekleurde bergen door de vele mineralen.

Accommodatie Tilcara

In Tilcara verblijven we in één van de chaletjes van Cerro Chico de lo Frances. Een heel erg mooi adresje, iets buiten Tilcara. De weg er naartoe is nogal een uitdaging maar we bereiken de accommodatie zonder problemen!

Vanaf het terrasje bij ons huisje kijken we prachtig uit over het dal en de omliggende bergen. We hebben ‘s middags volop zon dus we genieten nog even van het warme zonnetje! ‘s Avonds lopen we naar Tilcara voor het diner en nemen voor zo’n anderhalve euro de taxi terug. Ideaal!

Tilcara

In Tilcara hebben we een ‘rustdag’ gepland maar ook dit wordt weer een lange drukke dag! ‘s Ochtends maken we op aanraden van onze gastheer een fantastische hike naar de Quebrada de las Señoritas, een kloof bij Uquia in de buurt. We parkeren onze auto bij het kerkhof van Uquia en lopen de stoffige weg naar boven. Vanaf daar lijkt het of we in het wilde westen van Amerika terechtgekomen zijn! Rode rotsen steken hel af tegen de blauwe lucht en het is er droog en heet! Omdat we hier op zo’n 3000 meter zitten, gaat het wandelen moeizaam en moeten we af en toe even lucht happen. Maar het is het meer dan waard!!

Uquia Quebrada Argentinië
Bij de Quebrada de las Señoritas

Als we terug zijn, lunchen we bij het authentieke restaurantje Cerro Las Señoritas en rijden dan door naar Humahuaca. Vanaf daar hobbelen we 22 kilometer over een onverharde weg naar 4350 meter hoogte. En dat alles voor een uitzichtpunt op de Hornocal / Cerro de los 14 colores (berg met de 14 kleuren). We hebben niet geteld maar vinden de berg wel bizar mooi! Wat een prachtig stukje Argentinië is dit!

Cerro de los 14 colores Argentinië
Cerro de los 14 Colores

Tilcara – Salta via de zoutvlakte Salinas Grandes

Vanaf Tilcara rijden we de volgende ochtend richting Purmamarca en gaan dan de Ruta 52 op. Deze weg brengt ons via een bizar mooie bergpas helemaal tot aan de zoutvlakte Salinas Grandes. Onderweg genieten we al enorm van het mooie landschap, wat is het hier mooi!

Bergpas Ruta 52 Argentinië
Bergpas op de Ruta 52

Bij de zoutvlakte mogen we met onze eigen auto achter een gids aanrijden, de zoutvlakte op. Een hele aparte gewaarwording! De gids legt in het Spaans van alles uit maar met de vier maanden DuoLingo kan ik hier slechts een klein beetje van volgen. Het is echter leuk om eens op de vlakte te kijken en natuurlijk om toffe foto’s te maken! Je kunt hier mijn uitgebreide blogartikel over de Salinas Grandes lezen.

Salinas Grandes Tilcara

Daarna rijden we via de Ruta 52 terug; we kunnen ook via de Ruta 40 en dan de Ruta 51 naar Salta maar dat betekent weer twee uur hobbelen over een zandweg en vervolgens een bergpas van 5100 meter hoog. Omdat onze Nissan March (een soort Micra) al bij 4300 meter af en toe sputterde én omdat we het gehobbel over zandwegen wel een beetje zat zijn, besluiten we gewoon de snelste route te nemen. Het is echter geen straf om de bergpas op de Ruta 52 nog een keer te rijden want vanaf de andere kant is hij net zo mooi!

Daarna volgt er een heel saai stuk autoweg naar Salta terug. Daar leveren we de huurauto in en nemen we een taxi naar het centrum.

Icoon tip

Over onze fantastische roadtrip rond Salta schreef ik twee blogartikelen.
Roadtrippen ten zuiden van Salta
Authentiek Argentinië: een roadtrip naar Tilcara


San Pedro de Atacama (Chili)

Om 1 uur ‘s nachts vertrekt onze bus vanuit Salta in Argentinië over het Andesgebergte naar San Pedro de Atacama in Chili. Een enorm luxe bus, waarbij we ook nog eens extra luxe stoelen geboekt hebben. Het zijn bijna bedden en we zitten een stuk ruimer dan in een vliegtuig! Het eerste deel is het natuurlijk nog donker, maar als het licht wordt, zien we dat we door een fascinerend woestijnlandschap rijden. Tof! Na 11 uur in de bus gezeten te hebben, stappen we uit in het plaatsje San Pedro de Atacama. Heel anders dan in Argentinië maar leuk om te zien!

San Pedro de Atacama
Woestijnlandschap bij San Pedro de Atacama.

El Tatio Geisers

Na een dagje acclimatiseren gaan we op stap met organisatie Cosmo Andino. Deze tourorganisatie is misschien ietsje duurder dan gemiddeld in San Pedro de Atacama, maar je krijgt er wel echt veel betere tours voor terug! Ook spreken de gidsen uitstekend Engels en zijn ze getraind op het signaleren van hoogteziekte; ook niet onbelangrijk!

El Tatio Geysers
We gaan naar de geisers in de Atacamawoestijn.

We worden al om kwart voor zes opgehaald en tuffen dan een uur door de woestijn naar de El Tatio geisers. Hier ga je in de ochtend naartoe, omdat door de kou de geisers veel indrukwekkender zijn dan overdag. En ja, die kou hebben we geweten! Het was ongeveer -5 en dat is koud! Helemaal als we daarna ook nog een duik in het thermale bad nemen (dat lang niet zo warm is als we verwachten!), hebben we het gevoel dat we het nooit meer warm krijgen!

El Tatio Geysers
El Tatio Geisers

Wel was het heel mooi om de geisers bij zonsopgang te zien en dankzij enthousiaste gids Mauricio leerden we veel over de geisers en het bijzondere woestijnlandschap. Als we terugrijden, zien we nog flamingo’s: gaaf! Daarna maken we nog een korte wandeling door een kloof met cactussen; voor ons iets minder bijzonder omdat we al in het cactussenpark in Argentinië waren, maar toch wel weer leuk om te zien.

Altiplano Trek

De volgende dag gaan we weer met Mauricio (via Cosmo Andino) op pad: we gaan de Altiplano Trek doen! Het busje brengt ons naar een hoogte van ongeveer 4500 meter, waar we omringd zijn door vulkanen. Eentje is nog actief en puft af en toe wat witte rook uit. Onder ons ligt een bergmeertje, waar we een hike naartoe maken. Het is hier op hoogte behoorlijk fris en we hebben onze winterjacks dan ook hoog dichtgeritst. Maar wat is het fabelachtig mooi! We zijn hier bijna alleen op de hoogvlakte, omringd door een surreëel landschap.

Hoogvlakte Altiplano Trek
Op de Altiplano: surreëel!

In het meertje zien we roze bolletjes op stokjes: opnieuw flamingo’s! Dankzij de telelens krijgen we ze nog redelijk op de foto ook, want uiteraard houden we afstand om de dieren niet te verstoren.

Flamingo's Atacama
Flamingo’s!

We lunchen vlakbij in een door rotsen beschutte plek. In het zonnetje uit de wind is het heerlijk warm. Terwijl de lunch klaargemaakt wordt, klimmen Jeroen en ik nog wat omhoog voor een mooier uitzicht. Fantastisch!!

Altiplano Trek Lunch
Mooi plekje voor een lunch!

Helemaal als we hier de dikke viscacha’s spotten: forse knaagdieren die op konijnen lijken maar er blijkbaar niet eens verwant aan zijn. Als we later de foto’s bekijken, zijn we wel wat onder de indruk van de enorm chagrijnige blik van deze dieren!

Viscacha Atacama
Een dikke viscacha

Wat een prachtige dag! Je leest in dit uitgebreide blogartikel alles over de Altiplano Trek!

Accommodatie in San Pedro de Atacama

We verbleven in het mooie Hostal Lackuntur, dat net buiten het centrum van San Pedro de Atacama ligt. Bij onze keuze voor deze accommodatie was vooral de tuin met het zwembad doorslaggevend. En wat hebben we daar een plezier van gehad!
Hostal Lackuntur heeft echt een schitterende binnenplaats, met heerlijke ligstoelen, zitjes, hangmatten en dus een (koud!) zwembad. Op de bloedhete dagen een hele fijne plek om te relaxen.
Hoewel het hostel geen ontbijt serveert kun je óf zelf iets klaarmaken in de mooie keuken (met uitzicht op de vulkaan Licanbur), of in het dorpje ontbijten.


Iguazu Falls

Met de bus reizen we terug naar Argentinië. Vanuit Salta namen we de volgende dag een vlucht naar Puerto Iguazu, dat bij de beroemde watervallen van Iguazu ligt. Van de droge Chileense woestijn naar het subtropische groene landschap van de jungle was nogal een overgang!

Iguazu Falls
Van de droge woestijn naar de groene jungle!

Iguazu Falls: Argentijnse kant

Op donderdag namen we al om half 8 een taxi naar het park aan de Argentijnse kant. Daarmee waren we de grote drukte voor en konden we het mooiste deel van de wandelroute zonder andere toeristen doen! We keken onze ogen uit bij de imposante watervallen die overal neerstorten. Wat een enorm natuurgeweld en wat ontzettend mooi!

Iguazu

In het park kun je twee wandelroutes lopen (Lower en Upper) waarbij je niet alleen de watervallen ziet maar ook door het mooie groene junglegebied loopt.

Bloem Iguazu
Mooie bloemen in de jungle rond Iguazu.

Daarna namen we nog een treintje naar het hooggelegen Garganto del Diablo, waar diverse watervallen in een kom naar beneden storten. Waanzinnig mooi!

Iguazu Falls

Iguazu Falls: Braziliaanse kant

De volgende dag namen we de Rio Uruguay-bus naar Brazilië. Twee keer kort stoppen bij de grens voor een stempeltje en daarna weer door. Bij het park van de watervallen was het alsof we in een enorm Disneypark terechtgekomen waren. Lange rijen met toeristen in een schitterend aangelegd park, waar we in dubbeldekkers geduwd werden. De bussen brachten ons een paar kilometer verder het park in, waar iedereen op dezelfde plek gedropt wordt. Hier kun je een ca. 1,5 kilometer lang wandelpad volgen, vanaf waar je inderdaad prachtig uitzicht hebt op de watervallen. Hoewel je hier de watervallen in volle glorie ziet liggen, hadden wij wel veel moeite met het massale en het veel te drukke karakter van dit deel van het park. We schuifelden in een enorme massa voetje voor voetje verder…niet helemaal ons ding.

Iguazu
Prachtig uitzicht op de watervallen vanaf de Braziliaanse kant!

Ook hier eindigden we met een waanzinnig uitzicht op de Garganto del Diablo en ja, ondanks dat het hier extreem druk en heel erg nat was door het opspattende water, was het wel echt heel erg mooi. We waren echter ook wel heel erg blij toen we in de bus naar de uitgang zaten want dit was echt een beetje too much!

In dit blogartikel lees je uitgebreid over ons bezoek aan Iguazu!

Accommodatie in Puerto Iguazu (Argentinië)

We overnachtten in Puerto Iguazu in het hele fijne Hotel Posada La Sorgente. Een ontzettend fijn adresje, met een schitterende tuin en zwembad. Ook de ligging was ideaal, op zo’n vijf minuutjes lopen vanaf het busstation en heel veel fijne restaurants. Hoewel, voor lekker eten hoefde je het hotel niet eens uit: bij het hotel hoort het Italiaanse restaurant La Toscana waar je ontzettend goed kunt eten. Aanrader!


Onze rondreis door Argentinië en Chili

We hebben echt met volle teugen genoten van onze rondreis door Argentinië en Chili. We hebben heel bewust voor het noordwesten van Argentinië gekozen voor onze rondreis, in plaats van het veel drukkere en toeristische Patagonië. En daar hebben we geen spijt van gehad. Zeker het gebied rond Tilcara en Humahuaca is nog zo authentiek! Er zijn wel toeristen maar lang niet zoveel als in San Pedro of in Iguazu.

Vicuna
Een eenzame vicuna.

Het enige wat we tijdens de reis merkten, is dat we eigenlijk te weinig tijd hadden. Natuurlijk was onze roadtrip al met twee dagen ingekort door de gecancelde vlucht, dus dat was enorm pech. Die dagen hadden we eigenlijk wel nodig want nu was het allemaal vrij vluchtig. Onze hele reis duurde zo’n 2,5 week maar ik kan je zeker aanraden om er 3 tot 4 weken voor uit te trekken. De route die wij gevolgd hebben kan ik wel echt aanbevelen, het is zo afwisselend en het zijn stuk voor stuk ontzettend mooie plekken!

Wel een tip voor wie die kant op wil reizen: leer een beetje Spaans! Het hoeft echt niet heel veel te zijn, maar het gros van de bevolking in het authentieke noordwesten van Argentinië en in Chili spreekt gewoon geen woord Engels. Als je je vraag in (gebrekkig) Spaans kunt stellen, waarderen ze je moeite al zo, dat zij ook veel meer moeite doen om jou te helpen. Ik was ontzettend blij dat ik in ieder geval een klein beetje Spaans kon!

Argentinië

Ik heb al heel wat blogartikelen geschreven over onze reis naar Argentinië en Chili, dus kijk hier voor alle blogposts.

Previous Post Next Post

You may also like

17 Comments

 • Reply Linda

  Wauw, wat een geweldige reis hebben jullie gemaakt. Vooral Chili spreekt mij altijd enorm aan, maar zo te zien is Argentinië ook de moeite waard. De Iguazu Falls lijken mij zo mooi. Jammer dat het er zo druk was aan de Braziliaanse kant, maar toch lijkt het mij enorm de moeite waard. Die cactussen zijn ook gaaf om te zien en die prachtige bergen en natuur. Ik wil ook!

  3 november 2019 at 3:40 pm
  • Reply Anne

   Ja, het was echt een waanzinnig mooie reis en absoluut een aanrader! Ik vond persoonlijk Argentinië leuker dan Chili, maar Chili was ook zeker heel erg mooi!
   Anne onlangs geplaatst…Buenos Aires: 23 tips voor deze toffe stad!My Profile

   6 november 2019 at 1:36 pm
 • Reply Janet

  Zo, wat een gave reis hebben jullie gemaakt zeg.. leuk om te lezen! Zuid-Amerika is voor mij nog een onbekend werelddeel, maar het lijkt me zo mooi. Vooral qua natuur en het lekkere eten!

  5 november 2019 at 9:45 pm
  • Reply Anne

   Ja, ik kan Zuid-Amerika zeker aanraden! Was voor mij ook de eerste keer maar is 200% meegevallen en wil heel graag nog eens terug naar het continent.

   6 november 2019 at 1:37 pm
 • Reply Manon Ruitenberg

  Jeetje wat een indrukwekkende reis! Zuid-Amerika ken ik bijna niet, ooit nog ontdekken nog. En die selfie met de alpacie… zou ik inlijsten 🙂

  6 november 2019 at 6:18 pm
  • Reply Anne

   Haha ja, het mooiste is als je de hele serie alpaca-selfies ziet, waarbij je op 9 van de 10 foto’s de kop van die alpaca alle kanten op ziet kijken behalve in de lens. Deze foto was dus wel een beetje een lucky shot! 🙂

   11 november 2019 at 2:20 pm
 • Reply Jenny

  Wat een mooie route! Ik vond Argentinie erg bijzonder – maar ook groot en uitgestrekt. Vooral Iguazu en jujuy vond ik tof.

  7 november 2019 at 12:22 am
  • Reply Anne

   Iguazu vonden we echt heel mooi, maar ik hoef daar niet zo nodig meer naar terug; als je het eenmaal gezien hebt, dan weet je het ook wel. Naar Salta en Jujuy zou ik juist nog wel een keer terug willen, vond dat echt prachtig!

   11 november 2019 at 2:21 pm
 • Reply Aniek

  Wat een prachtreis! Ook al begon het wat minder soepel. De Garganto del Diablo lijkt me geweldig om te zien.
  Aniek onlangs geplaatst…In de voetsporen van het sneeuwluipaard: naar Kirgizië met Biosphere ExpeditionsMy Profile

  7 november 2019 at 2:36 pm
  • Reply Anne

   Klopt, we kijken er ook echt heel positief op terug! Vond het denk ik de mooiste reis die ik ooit gemaakt heb!

   11 november 2019 at 2:22 pm
 • Reply Ann Vandenbergh

  Fantastische reis die jullie gemaakt hebben. En fijne tips ook.
  De Iguaza watervallen zijn super-fotogeniek! Hebben jullie zelf de reisroute helemaal uitgedokterd? Welke taal spraken jullie met de lokale bevolking?

  8 november 2019 at 11:59 pm
  • Reply Anne

   We hebben inderdaad de route zelf uitgestippeld en alle accommodaties zelf uitgezocht. Vond dat wel heel tof omdat het dan echt onze eigen reis is!
   De bevolking spreekt Spaans, een hele enkeling een klein woordje Engels maar over het algemeen hebben we alleen maar wat Spaans gesproken.

   11 november 2019 at 2:24 pm
 • Reply Yvonne

  Ik kan me voorstellen dat zo’n fietstocht je een hele andere kant van een stad laat zien. Toch zijn het vooral de landschappen die me zo aantrekken in Argentinië. Je hebt ze prachtig in beeld gebracht.

  9 november 2019 at 9:01 am
  • Reply Anne

   Klopt, Buenos Aires is heel tof maar ook weer niet zo bijzonder dat je er 14 uur voor in een vliegtuig zit. 😉
   Het landschap daarentegen wel, vond het echt een waanzinnig mooie bestemming!

   11 november 2019 at 2:26 pm
  • Reply Anne

   Klopt, Buenos Aires is heel tof maar ook weer niet zo bijzonder dat je er 14 uur voor in een vliegtuig zit. 😉
   Het landschap daarentegen wel, vond het echt een waanzinnig mooie bestemming!

   11 november 2019 at 2:26 pm
 • Reply Marcella Molenaar

  Wat een gave landschappen! Ik ben echt helemaal fan van alle foto’s van Chili en de bergpas op de Ruta 52 is echt magisch mooi. Ik wil jullie graag eens doen, maar dan in 3-4 weken. Lijkt me geweldig!
  Marcella Molenaar onlangs geplaatst…Husky’s in Finland – Kennismaken met 85 prachtige dierenMy Profile

  9 november 2019 at 12:57 pm
  • Reply Anne

   Ja, 3 tot 4 weken is eigenlijk beter voor deze bestemming! De Ruta 52 is echt supermooi inderdaad, maar de andere routes eigenlijk ook. Zo’n mooi landschap!

   11 november 2019 at 2:33 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge