Follow me:

Salta: Prachtige uitvalsbasis voor het noordwesten van Argentinië

Salta is een stad in het schitterende noordwesten van Argentinië. De stad ligt heel centraal want vanuit hier kun je de regio’s Jujuy en Salta bezoeken. De stad zelf is ook zeker leuk om te bezoeken. Er zijn niet heel veel bezienswaardigheden maar het sfeertje in dit koloniale stadje is wel erg leuk.

Salta is echt de ideale uitvalsbasis om het noordwesten van Argentinië te verkennen. Rijd je zuidwaarts, dan kun je de prachtige roadtrip naar Cafayate maken om via de (onverharde) Ruta 40 en langs het ‘cactussenpark’ Parque Nacional los Cardones terug te rijden naar Salta. Een waanzinnig mooie route, waar ik dit blogartikel over schreef.

Parque Nacional Los Cardones
Parque Nacional Los Cardones

Of je rijdt via de smalle Ruta 9 naar het noorden, om daar Purmamarca en Humahuaca te bezoeken, waarbij een uitstapje naar de bijzondere ‘berg met de 14 kleuren‘ ook niet mag ontbreken. Lees daar ook mijn uitgebreide blogartikel ‘Authentiek Argentinië: een roadtrip naar Tilcara’ over. Kortom, Salta is een fijne tussenstop.

Cerro de los 14 colores Argentinië
De ‘Berg met de 14 kleuren’

Bezienswaardigheden in Salta

Het stadje Salta is best een behoorlijke plaats met een groot centrum en veel winkels en restaurants. De stad wordt vaak met ‘La Linda’ aangeduid: ‘De schone’. Het is inderdaad een mooie stad met een koloniale uitstraling. Salta heeft misschien geen lange lijst van bezienswaardigheden dus langer dan twee dagen zou ik niet uittrekken voor deze stad. Deze dingen vond ik wel leuk om te zien:

Plaza 9 De Julio

Het centrale plein (of meer een park) van Salta vond ik erg gezellig aan doen. Rondom het plein liggen terrasjes en het is er echt een levendige bedoening. Zakenmannen laten hier hun schoenen poetsen, duiven scharrelen op het plein en het stadsleven lijkt zich echt rondom dit plein af te spelen.

Salta Argentinië
Schoenpoetser op Plaza 9 de Julio

Catedral Basilica de Santa

Aan het Plaza 9 de Julio ligt de ene kathedraal van Salta: de Catedral Basilia de Santa. De roze kleur geeft de kathedraal een bijzonder uiterlijk en ook binnen spat het roze met groen je tegemoet. Zeker de moeite waard om even binnen te lopen!

Catedral Salta Argentinië
Catedral Basilica de Salta

Basilica de San Francisco

Nog zo’n roze bolwerk: de Basilica de San Francisco, die in een straatje net achter het centrale plein ligt. Tja, ik vind het toch wel erg mooie kerken en iets totaal anders dan wat we in Nederland gewend zijn! Binnen is deze basiliek iets minder kleurrijk dan haar tegenhanger maar evengoed zeker de moeite waard om de kerk van binnen te bekijken.

Basilica de San Francisco

Museo de Arqueología de Alta Montaña

Een bijzonder museum op het Plaza 9 de Julio: het Museo de Arqueología de Alta Montaña. Een archeologisch museum, waarbij het tentoonstellen van één van de drie gevonden gemummificeerde kinderen het hoogtepunt is. Het is niet zo’n groot museum maar zeker wel de moeite waard om te bezoeken omdat je meer over de geschiedenis van de streek leert.

Teleférico San Bernardo

Dit vond ik echt het (letterlijke) hoogtepunt van Salta: met een kabelbaantje naar de top van Cerro San Bernardo. Je hebt vanaf deze heuvel een fantastisch uitzicht over de stad. Boven zijn verschillende souvenirkraampjes en je kunt er wat eten of drinken. Vlakbij de top staat er een Christusbeeld dat, net als in Rio de Janeiro, de stad Salta lijkt te zegenen.

De kabelbaan vertrekt vanuit het Parque San Martin dat aan de oostkant van het centrum ligt.

Salta Argentinië
Teleférico de San Bernardo

Museo Güemes

Vanwege tijdgebrek hebben we dit museum niet bezocht maar je zou hier een bezoekje aan kunnen brengen. Het museum vertelt meer over de generaal Martín Miguel de Güemes, die het noordwesten van Argentinië tegen de Spaanse aanvallers verdedigde. Hij werd geboren in Salta en stierf ook in de buurt van de stad door een vijandelijke kogel dus een museum voor deze beroemde man is dan uiteraard wel op zijn plek.

Ik weet niet of het museum erg interessant is voor wie niet zoveel met geschiedenis heeft maar omdat het één van de weinige musea in Salta is, wilde ik het toch in deze lijst opnemen.

Straatbeeld in Salta
Salta

Leuke hotspots in Salta

Salta is echt een leuke stad omdat er zoveel gezellige hotspots zijn. Uiteraard hebben we niet alles uit kunnen proberen maar deze vonden we toch wel erg leuk:

Van Gogh Café

Niet omdat het eten hier zo bijzonder is, maar de locatie is zo leuk: op de hoek van het Plaza 9 Julio. We hebben hier een paar uur doorgebracht toen we op een bus moesten wachten en hebben hier toen prima gegeten. Uiteraard hangen er plaatjes van Van Gogh aan de muur dus we voelden ons natuurlijk gelijk een beetje thuis!

Van Gogh Café, España 502

Doña Salta

Het typisch Argentijnse restaurant Doña Salta ligt in het straatje van de Basilica de San Francisco en we hebben hier echt heerlijk gegeten. Natuurlijk staan hier de nodige steaks op het menu maar ze hebben ook allerlei pasta-gerechten. Ook kun je hier heerlijke empanadas eten dus Argentijnser ga je het niet krijgen.

Doña Salta, Córdoba 46

Dona Salta
Doña Salta

El Café del Convento

Dit vond ik echt een heerlijk adresje om overdag lekker op het terras te zitten. Uit de drukte van het Plaza 9 Julio, tegenover het oude San Bernardo klooster. Ze verkopen hier heerlijke taartjes dus zet dit toffe cafeetje zeker op je lijst om te bezoeken.

El Café del Convento, Caseros 98

El Café Convento Salta

Accommodatie in Salta

Er zijn talloze accommodaties in de stad waar je kunt overnachten. Deze twee kan ik zeker aanraden:

Selina Salta

Vanuit dit leuke hotel Selina Salta is het zo’n 10 minuten lopen naar het Plaza 9 de Julio, dus ideaal dichtbij het centrum. Het is een heel gezellig, kleurrijk hotel dat vrij nieuw is. Een leuke plek om te overnachten!

Villa Vicuña Hotel Boutique

Het kan flink warm worden in dit deel van Argentinië dus een hotel met zwembad is ook geen overbodige luxe. Bij het boutiquehotel Villa Vicuña zit je op loopafstand van het centrum. Het hotel heeft een buitenzwembad en een fijne binnentuin. De kamers zijn wellicht een tikje gedateerd maar het is toch een prima accommodatie om in te verblijven.

Salta Argentinië
Nog een keertje Basilica de San Francisco

Bereikbaarheid van Salta

Salta is uitstekend bereikbaar dankzij de luchthaven en een groot netwerk van bussen.

Je vliegt rechtstreeks op Salta vanuit Buenos Aires en kunt op de luchthaven via Rentalcars een betaalbare auto huren. De luchthaven is niet zo groot en heel overzichtelijk dus je bent hier niet zoveel tijd kwijt. Ook gaan er vanuit Salta rechtstreekse vluchten naar bijvoorbeeld Iguazu, als je, net als wij, je reis vervolgt naar de indrukwekkende watervallen. Ook kun je naar andere steden vliegen zoals Cordoba, Mendoza en helemaal naar het zuiden voor als je naar Patagonië wilt.

Watervallen Argentinie
Vanuit Salta vlieg je rechtstreeks naar de watervallen van Iguazu.

Ook vertrekken er vanuit Salta langeafstandsbussen naar allerlei bestemmingen. Zo namen wij een bus naar San Pedro de Atacama, dat in Chili ligt. De bussen zijn echt uiterst comfortabel, zeker als je de duurdere stoelen neemt die je helemaal uit kunt klappen tot een soort bed. Het is dus heel makkelijk om een bezoek aan de bijzondere Atacamawoestijn te combineren met je trip naar noordwest-Argentinië. Je leest in dit blogartikel meer over San Pedro de Atacama en wat je er allemaal kunt doen.

Altiplano Trek San Pedro de Atacama
De Atacamawoestijn

Kortom, Salta is echt de ideale bestemming voor als je het noordwesten van Argentinië wilt bezoeken.

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge