Tijdens onze rondreis in Argentinië genoten we niet alleen van de prachtige natuur, de vriendelijke bevolking en de leuke dingen die we deden. Ook het eten en de wijn waren uitstekend in dit Zuid-Amerikaanse land! Ik vertel je in dit blog meer over typisch Argentijns eten, natuurlijk met een recept er bij zodat je het thuis kunt maken!
Wie Argentinië zegt, zegt ‘steaks’! En daar hebben we van onze reis in het noordwesten van Argentinië dan ook zeker van genoten! Niet in het minst omdat een uitstekende steak in Argentinië maar een habbekrats kost vergeleken met Nederlandse restaurants. En ook een goede fles wijn heb je in een Argentijns restaurant al voor weinig geld, dus je begrijpt dat wij heerlijk gegeten en gedronken hebben!
Meer lezen over onze reis door Argentinië? Ik vertel je er alles over in dit blogartikel!
Zelf vind ik het altijd leuk om thuis gerechten te maken die we tijdens onze reizen aten. Zo aten we na Zuid-Afrika regelmatig een heerlijke fruitige bobotie, doet de Ierse cottage pie ons herinneren aan mooie reizen door Ierland en staat de Marokkaanse pastilla nog op mijn lijstje om uit te proberen. Een leuke manier om vakantieherinneringen op te halen.
Welke gerechten zijn nu typisch Argentijns en eten we graag sinds we in Argentinië waren?
Typisch Argentijns: Picanha Chimichurri
Zoals gezegd aten we regelmatig een steak in Argentinië. In toffe, Instagrammable restaurants in Buenos Aires, in een authentiek restaurant in Salta en op een fantastische plek in Tilcara: regelmatig kozen we voor de ‘bife de lomo’ zoals de ossenhaas in Argentinië heet.
Typisch Argentijns is natuurlijk de chimichurri saus: een kruidige saus die het uitstekend doet bij een steak. Hiervoor kan ik zeker picanha aanraden: dit vlees smaakt uitstekend bij de chimichurri.
Zo maak je de chimichurri:
Chimichurri is best makkelijk om zelf te maken. De ingrediënten zijn:
- 6 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- 2 eetlepels oregano
- 2 eetlepels peterselieblaadjes
- 1 eetlepel rozemarijn
- 1 rode peper
- 2 teentjes knoflook
- peper en zeezout naar smaak
Snijd of knip de kruiden fijn en voeg daarna de olijfolie toe. Eigenlijk moet je dit met een staafmixer pureren, maar ook weer niet teveel want je moet wel een beetje structuur houden. Wij hebben zelf geen staafmixer, dus hebben we de blender gebruikt en dat ging goed. Laat de chimichurri even staan zodat de kruiden goed doortrekken en je een smakelijke saus bij je picanha hebt!
Empanadas
Mijn favoriete gerecht in Argentinië en zo typisch Argentijns! Empanadas worden ook in Nederland steeds populairder maar ik at ze nog nooit zo lekker als in Argentinië. We namen deze kleine pasteitjes vaak als lunch of als tussendoortje. De lekkerste empanadas at ik in Buenos Aires in de Mercado de San Telmo. Misschien smaakten ze extra goed omdat het sfeertje zo fijn is daar?
Empanadas zijn met allerlei vullingen gevuld, maar mijn favoriet was toch wel met gekruid gehakt. Omdat ik nog nooit empanadas zelf gemaakt heb, durf ik het niet aan om jullie een recept te geven. Als ik ze toch een keer geprobeerd heb deel ik het natuurlijk!
Dulce de leche
Dulche de leche is een typisch Argentijns product en is een melk- en suikerproduct. Het is een soort karamelpasta en de Argentijnen (en wij stiekem ook!) zijn er gek op! Je kunt dulce de leche in Argentinië tegenkomen op brood of op taarten en koekjes.
In de wijk San Telmo in Buenos Aires kwamen we zelfs speciale Dulce de leche-winkels tegen waar ze deze zoetigheid in allerlei varianten verkopen. Leuk als souvenir om mee naar huis te nemen!
Rode wijn
Nog iets typisch Argentijns waar we als een blok voor gevallen zijn: de wijn! We trokken door de wijnstreek Cafayate en in deze regio vind je veel Malbec-wijn. Deze smaakt heerlijk bij een steak of bij ander vlees dus meestal bestelden we een fles Malbec bij ons eten.
Ook in Nederland zien we regelmatig een Argentijnse Malbec op de menukaarten staan, vaak uit de regio Mendoza want vanuit daar wordt er meer naar Nederland geëxporteerd dan vanuit Cafayate.
Zelf vind ik de Malbec een wat ‘zwaardere’ wijn die ik het liefst drink bij een goede maaltijd. Het is geen borrelwijntje maar echt een wijn die het goed doet bij rood vlees.
Een ‘parilla’: typisch Argentijns!
Over BBQ gesproken, in Argentinië is de bbq ook razend populair, alleen noemen ze het daar een ‘parilla’. Een parilla is eigenlijk het bbq-toestel maar ook steakhouses / grillrestaurants worden parilla genoemd.
Wil je dus een typisch Argentijnse avond in Nederland organiseren? Steek dan gewoon de barbecue aan, bestel goed BBQ vlees en serveer dit met een heerlijke chimichurri saus. Een Malbec-wijn er bij en je bent gelijk in Argentijnse sferen!
Welk typisch Argentijns eten of drinken lijkt jou het lekkerst?
Dit artikel kan gesponsorde links en/of affiliate links bevatten. Desondanks kun je er op vertrouwen dat ik mijn eerlijke mening geef over producten! Ook samenwerken met DitisAnne.nl? Kijk dan eens op deze pagina waarop ik meer vertel over de mogelijkheden.
Reisdroom zegt
Empanadas zijn zo lekker! Chimichurri is ook heerlijk, ga je recept zeker uitproberen.