Follow me:
Agafay-woestijn zomervakantie

De Agafay-woestijn: Een onvergetelijke dagtrip vanuit Marrakesh

De Agafay-woestijn is een dor rotsplateau op nog geen uur rijden van Marrakesh. Wil je aan de hectiek van deze drukke stad ontsnappen? Dan is een dagtrip naar de Agafay woestijn een ideale tocht om vanuit Marrakesh te maken. In de woestijn kun je quadrijden en een tochtje op een kameel maken om uiteindelijk de zon achter de heuvels te zien verdwijnen. Een onvergetelijke dag!

Het aanbod aan dagtrips naar de Agafay-woestijn is behoorlijk overweldigend want dit uitje vanuit Marrakesh is heel populair. Wij kozen zelf voor deze tour en zijn daar echt enorm enthousiast over! De service is fantastisch en je krijgt echt waar voor je geld.

Meer lezen over Marrakesh zelf? Je vindt hier alle blogs over deze Marokkaanse stad.

Kameel Marrakesh

Naar de Agafay-woestijn!

Op het afgesproken tijdstip staan we keurig netjes in Marrakesh te wachten. Het pick-up punt is zo’n tien minuten lopen vanaf onze riad en we staan langs een drukke weg. Even later zien we aan de overkant een busje stoppen met een chauffeur die druk gebaart dat hij gaat keren en dan bij ons stopt. En inderdaad, even later kunnen we in een 9-persoonsbusje stappen.

Omdat het busje nog leeg is, verwachten we dat we heel Marrakesh door moeten om andere deelnemers op te halen. Maar nee, het busje zet al snel koers naar de doorgaande weg die langs de luchthaven loopt en even later rijden we door de buitenwijken van Marrakesh. We zijn dus de enige deelnemers en hebben het busje voor onszelf.

Het is heel leuk om zo door de stad te rijden omdat je daar een beetje een beeld krijgt van hoe de Marokkanen wonen. Niet in de hectische drukke medina, maar in fraaie woonwijken met moderne huizen. Na verloop van tijd wordt de bebouwing steeds minder en rijden we de lege woestijn rondom Marrakesh in. Op weg naar de Agafay-woestijn!

Agafay

Een vriendelijke ontvangst

Na een klein uurtje rijden draait de chauffeur van de grote weg af en rijdt een zijweg in. We komen af en toe al langs andere plekken waar we quads en kamelen al klaar zien staan voor toeristen. We zijn duidelijk niet de enigen die een dagtrip naar de Agafay-woestijn maken.

Even later bereiken we het Berberdorpje van onze tour. We stappen uit de bus en worden direct heel vriendelijk ontvangen op een werkelijk fotogenieke plek. We krijgen een kopje Marokkaanse thee aangeboden en mogen even rondlopen en bijkomen van de autorit.

We bevinden ons bij een soort grote boerderij, met overal zitjes en relaxplekken. Om ons heen is de uitgestrekte Agafay-woestijn, wat bijzonder genoeg geen zandwoestijn maar meer een rotsachtig gebied is. Als we onze thee op hebben, mogen we mee voor de quadtour.

Agafay-woestijn dagtrip
We zijn op een soort boerderij beland, vanuit waar quad- en kameeltochten starten.

Quadrijden in de Agafay-woestijn

We krijgen eerst een duidelijke instructie (in het Engels) en zetten onze helmen op. Ook nu zijn we met z’n tweeën, samen met de gids. Eigenlijk ben ik daar wel blij mee want dat betekent dat we lekker op ons eigen tempo kunnen rijden en niet op langzame groepsleden hoeven te wachten.

Het quadrijden blijkt lastiger dan we denken: als ik even achterom kijk, zie ik Jeroen al ergens in de berm staan…filmen en quadrijden tegelijk lukt niet! Ik heb zelf ooit in Egypte op een quad in de woestijn gereden, maar dat was rechttoe-rechtaan over een vlakke woestijnbodem. Quadrijden in de Agafay-woestijn is een stuk uitdagender!

Quad Agafay-woestijn

We volgen een gebaand pad, met flink wat bochten en heuvels er in. De quad doet niet altijd helemaal wat ik wil dus ook zelf beland ik af en toe naast het pad. Uiteraard willen we ons niet laten kennen en proberen we een zo hoog mogelijk tempo aan te houden. Ondertussen geniet ik ook enorm van het fantastische uitzicht over de uitgestrekte woestijn.

Halverwege stoppen we even voor wat fotootjes en om van het bizarre maanlandschap om ons heen te genieten. Er gaan vrij veel dagtrips naar dit deel van de Agafay-woestijn, maar toch is de woestijn om ons heen helemaal verlaten. Prachtig!

Met een flink tempo rijden we het laatste stuk terug naar de boerderij en we genieten enorm van deze superleuke activiteit!

Quadrijden Agafay
In actie!

Op een kameel

Bij terugkomst krijgen we eerst weer een kop thee en mogen ons daarna melden bij de kamelen. We krijgen een traditionele Berberdracht aangemeten en dan liggen er twee kamelen al op ons te wachten. Eigenlijk zijn het Somalische dromedarissen maar ze worden voor het gemak maar ‘kameel’ genoemd.

We klimmen op het zadel en daar zeilen we omhoog. Wat staan die dieren hoog op hun poten! Een Berberjongen op teenslippers sloft voor de dieren uit en neemt ons mee de Agafay-woestijn in. In een monotone cadans sjokken de dieren achter de jongen aan. Op een kameel rijden is een stuk relaxter dan op een quad, hoewel we in het begin nog een beetje verkrampt op het dier zitten, uit angst dat ze ineens gaan liggen. Dat gebeurt echter niet dus kunnen we wat meer ontspannen en wat selfies en fotootjes van de omgeving maken.

Agafay kameelrijden
In het begin nog wat verkrampt maar later ontspannen op de rug van de kameel.

Halverwege komen we een andere groep tegen waarvan de voorste kameel besloten heeft om geen stap meer te zetten. Gelukkig kunnen wij er langs lopen want anders zou het nog een lange middag worden! Boven op een heuveltop stoppen we opnieuw voor een fotosessie en dan sukkelen we weer terug.

Agafay-woestijn Marrakesh

Zonsondergang en traditioneel diner

Als we weer terugkomen hebben we een uurtje tijd over voordat het diner geserveerd wordt. We lopen een rondje door de woestijn en zien de zonsondergang. Wat bijzonder mooi is het hier, ondanks dat we woestijn zien, zover als we kijken.

Als de zon onder is, zoeken we een plekje in het eetgedeelte van de boerderij. We zitten op grote kussens bij een laag tafeltje. Even later wordt het eten geserveerd. We krijgen heerlijke traditionele Marokkaanse gerechten, zoals een tajine met kip.

Agafay-woestijn 2022
In de Agafay-woestijn. Rechtsboven zie je de toppen van het Atlasgebergte boven de wolken uitkomen.

Tijdens het eten komt er een groep jongens langs om een traditionele dans uit te voeren, waar wij dan weer niet zoveel mee hebben. Jeroen laat zich nog wel overhalen om een dansje mee te doen maar ik zit wel prima…!

Als we het eten op hebben, zoeken we de chauffeur van ons busje weer op en worden we teruggebracht naar Marrakesh. Onderweg verbazen we ons er over wat er hier in de woestijn allemaal zonder licht in het donker op de weg loopt en rijdt… Scooters, fietsers, wandelaars…je ziet ze bijna niet maar het beweegt zich allemaal midden op de weg.

Diner Agafay-woestijn
Een heerlijk diner!

Dagtocht naar de Agafay-woestijn: Praktische tips

Zoals aangegeven worden er heel veel dagtochten naar de Agafay-woestijn aangeboden. Wij hebben er zelf voor gekozen om dit via GetyourGuide te boeken, zodat we wat recensies konden lezen. De dagtocht die wij geboekt hebben werd ontzettend goed beoordeeld (met 4,8*) dus daar hadden we wel vertrouwen in. Ik was erg blij met deze tocht, ook omdat we ontzettend goed en professioneel behandeld werden. Ook vonden we dat de kamelen goed en vriendelijk behandeld werden wat natuurlijk ook belangrijk is. Zeker een aanrader dus!

Kameelrijden Marokko
Deze kameel scharrelde in zijn eentje wat rond nadat zijn ritje er op zat.

Wat moet je meenemen tijdens je dagtocht naar de Agafay-woestijn?

Het hangt natuurlijk een beetje van het seizoen af maar tijdens onze dagtrip (eind september) was het al best fris in de woestijn. Ook koelt het ‘s avonds wel flink af dus zorg sowieso dat je een warme trui bij je hebt.
Een zonnebril is ook geen overbodige luxe, evenals een fles water en zonnebrandcrème.
Neem ook wat kleingeld mee: de dagtocht is inclusief thee en water bij het eten, maar als je wat frisdrank wilt, kun je dat met contant geld kopen.
Qua schoenen: ik had zelf lage sneakers aan en dat ging eigenlijk prima. Hoge wandelschoenen zijn waarschijnlijk wat te lomp voor het quad- en kameelrijden dus sneakers of gympen zijn dan prettiger.

Wij hadden een fantastische dag in de Agafay-woestijn en ik kan het zeker aanraden als dagtrip vanuit Marrakesh!

Agafay woestijn
De Agafay woestijn

Meer lezen over Marrakesh?

Previous Post Next Post

You may also like

6 Comments

 • Reply Denise

  Ohhhh, wauw, wat gaaf zeg! Schitterend! Ik ben 2x in Marokko geweest, en ook 2x in Marrakech, en ook in de Atlas en de woestijn, maar dit deel heb ik volgens mij net niet gezien. Mooie tip!
  Denise onlangs geplaatst…Terugblik 2022: veel last minute, meer dan 1.000 kilometer gewandeld en 45.000 foto’s My Profile

  24 januari 2023 at 10:24 pm
  • Reply Anne

   Ah, het Atlasgebergte staat dan juist weer op mijn wishlist dus ik moet nog eens terug naar Marokko! Wat zijn wat jou betreft must-see’s in Marokko?
   Anne onlangs geplaatst…Zweeds Lapland in de zomer: 10 toffe dingen om te doen!My Profile

   24 januari 2023 at 10:30 pm
   • Reply Alia

    Hoi Anne,
    Ik ga toevallig volgende week woensdag naar de Atlasgebergte en ga ook de berg Toubkal beklimmen.

    25 mei 2023 at 7:39 pm
    • Reply Anne

     Wauw, dat klinkt gaaf! Veel plezier!!

     29 mei 2023 at 11:36 am
 • Reply Marcella Molenaar

  Wat een gave dag! Nog steeds spijt dat we alleen in Marrakech zijn geweest en de woestijn niet hebben bezocht. Dat lijkt me echt de perfecte aanvulling!
  Marcella Molenaar onlangs geplaatst…2023 – Reizen met de camper, Engeland en Zuid EuropaMy Profile

  27 januari 2023 at 8:18 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge